Hosszúék hét pontja - Fejlemények az úszóháborúban

Hiába kérte tegnap a lapunk által is közölt közleményben Salamon Ferenc, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség masters bizottságának tagja az „úszóháború” résztvevőit, hogy a közös cél, a 2017-es, budapesti rendezésű vizes-világbajnokság érdekében tegyék félre sérelmeiket, tegnap újabb fejezetekkel bonyolódott az ügy. Az „üzengetést” elindító Hosszú Katinka mellett 9 sportoló és szakvezető írta alá azt a kiáltványt, melyben pontokba szedve fogalmazták meg a sportemberek kéréseit, amelyek teljesülésének alapvető feltétele a Gyárfás Tamás vezette Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) vezetőségének leváltása.

„Egy emberként kijelentjük, hogy a jelenlegi elnök és az általa működtetett antidemokratikus rendszer semmiképp sem szolgálják a magyar úszósport érdekét. Nincs szükségünk olyan vezetőre és apparátusra, amely nem vesz tudomást az úszók, edzőik és a mindennapi munkájukat segítő szakembergárda igényeiről, szakmai véleményéről, akik jelenléte a versenyzők zavartalan felkészülését hivatott biztosítani” – közölte többek közt Kapás Boglárka, olimpiai bronzérmes, ötszörös Európa-bajnok úszónő és Gyurta Dániel, olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok-úszó.

A sportemberek hét pontban szedték össze a vizes-vb előtti időszak legfontosabb teendőit (ezeket keretes írásunkban olvashatja – a szerk.). „Az általunk kívánt helyzet megvalósulásának legfontosabb feltétele, hogy a Magyar Úszó Szövetség jelenlegi, közel 20 éve regnáló vezetése – amely mögött megszűnt az az egység és bizalom, amivel az úszó társadalmat képviselni tudja – távozzon, és adjon teret az új korszak megszületésének.”

A hét pontra a MÚSZ részéről szintén egy kiáltvány volt a válasz tegnap délután. „A feltüzelt versenyzők tévúton járnak, követeléseik megalapozatlanok – szögezték le már az írás elején, melyet a vélt sikerek felsorolásával folytattak. – Egyetlen nemzeti úszószövetség sem rendezett, rendezhet annyi nemzetközi versenyt - világbajnokságot, Európa-bajnokságokat -, mint a magyar, amelynek kapcsán előbb a margitszigeti létesítmény bővült, hamarosan pedig megnyitják a Dagály-úszókomplexumot. Ezen túlmenően elindult és hatékony a nagyszabású, nyolc régióban zajló Jövő Bajnokai program.

A válogatottak a világ különböző pontjain idilli körülmények között készülhetnek, összességében sikert sikerre halmoznak - olvasható a MÚSZ állásfoglalásában, melyben a „háborút” elindító Hosszúról és edző-férjéről, Shane Tusupról is szóltak. – Hosszú Katinka eredményei - mint ahogy ezt többször hangsúlyoztuk - lenyűgözőek, ám az a magatartás, amelyet az edző-férj tanúsít itthon és külföldön, elfogadhatatlan. Hosszú Katinka és edzője mellett szól a siker és az azzal járó közös örömök, viszont ellenük, hogy azzal nem szabadna visszaélni.”

Közben Kunhalmi Ágnes, a sportügyekért is felelős Kulturális Bizottság alelnöke kommünikéjében arra kérte Dúró Dóra elnököt, hogy hívja meg a bizottság ülésére Gyárfás Tamást, a Magyar Úszó Szövetség elnökét, és kezdeményezte, hogy a bizottság hallgasson meg tájékoztatót az ügyről a sportért felelős államtitkárságtól. „A sportolókkal egyetértve hiszünk abban, hogy lehetséges olyan sportvezetést teremteni, aminek célja a lehető legjobb, legátláthatóbb és legkiszámíthatóbb viszonyok megteremtése a sportolóknak” – írta Kunhalmi.

Hétfőn megszólalt Cseh László, négyszeres olimpiai ezüstérmes úszó is, aki a MÚSZ által pénteken, a problémák megoldásának elősegítése érdekében életre hívott vizsgálóbizottság tagja. Cseh a közösségi portálon közölte, egy sporttársával privát beszélgetésben úgy foglalt állást, ha a sporttársai szerint nem képviseli megfelelően az úszók érdekeit, lemond. Ám, mint írta, baráti beszélgetés volt, nem hatalmazta fel az illetőt arra, hogy ezt bárkivel közölje. Ha le akarna mondani, azt személyesen tenné meg – írta Cseh László.

Hosszú Katinkáék hét pontja
  1. Álljon fel egy új, az úszók egészét maga mögött tudó, megbízható vezetőség, ami hajlandó a szervezet teljes körű felülvizsgálatára, megújítására
  2. Kérjük, hogy a fontos kérdésekben létrejöhessen a valódi titkos szavazás, illetve szűnjön meg a megkérdőjelezhető elektronikus távszavazási rendszer.
  3. Fektessenek le egységes, objektív válogatási elveket, átlátható szabályrendszert és működést.
  4. Fontosnak tartjuk az elnök és a szövetségi kapitány jogkörének, feladatainak újraszabályozását.
  5. Kérjük, a válogatott keret részére való zavartalan felkészülés és állandó helyszín biztosítását
  6. Kerüljenek pontos meghatározásra az edzőtáborok hozzáférhetőségének konkrét elvei.
  7. Az új vezetést kérjük, hogy szüntesse meg a jelenlegi kiszolgáltatott rendszert, és törekedjen a források transzparens, ésszerű, szakmai szempontok alapján történő felhasználására.
Szerző

Kényszerhelyzetben a Tottenham

Publikálás dátuma
2016.11.22. 06:51
Gólokat várnak a Tottenhamnél Kane-tól, a Monaco ellen is FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/DEAN MOUHTAROPOULOS
Több együttes is továbbjuthat a legjobb 16 közé a labdarúgó Bajnokok Ligája mai, ötödik fordulójában. Ugyanakkor a címvédő Real Madridnak mindenképpen be kell zsebelnie a három pontot ahhoz, hogy már idő előtt biztosítsa a nyolcaddöntőbe kerülést.

Több csapat továbbjutása dőlhet el a labdarúgó Bajnokok Ligája keddi játéknapján. A legkiélezettebb küzdelem az E csoportban várható. A Tottenhamnak ugyanis mindenképpen nyernie kellene a Monaco vendégeként ahhoz, hogy maradjon esélye a továbbjutásra. Már a döntetlen is a kiesést vetítené előre, igaz, az Európa-ligába továbbjuthatnának a londoniak a csoport harmadik helyezettjeként. Ennyivel azonban aligha érné be Mauricio Pochettino csapata.

Bár a Spurs remekül kezdte a szezont, sokáig a Premier League második helyét foglalta el, ezután hosszú hullámvölgy vette kezdetét, amelynek a hétvégi, West Ham elleni 3-2-es győzelem vetett véget. Igaz, ezen a találkozón is nagyon rezgett a léc, hiszen Harry Kane az utolsó percekben fordította meg az állást. Az angol válogatott támadó kiesését nagyon megsínylette a Tottenham, az együttes abban bízik, hogy visszatérése, illetőleg a hétvégi látványos feltámadás, mentálisan nagyon felrázza a gárdát.

A Monaco azonban roppant nehéz ellenfélnek ígérkezik, annál is inkább, mert a francia bajnokságban szereplő hercegségiek szeptemberben közepén, 2-1-re nyertek Londonban. A Tottenham már azon a meccsen megtapasztalhatta, mennyire nehéz tartani a két támadót, Thomas Lemart és Bernardo Silvát, a két találatot is ők ketten szerezték. A Monaco utolsó három mérkőzését is megnyerte – minden viadalt beleszámítva -, méghozzá úgy, hogy gólt sem kapott, s eközben 12 találatot ért el. A hazaiaknak két pont is elég ahhoz, hogy matematikailag is továbbjussanak, így a nyomás a vendégekre nehezedik. A Tottenhamnak ugyanis mindenképpen támadnia kell, ami lehetőséget ad a hazaiaknak a kontrákra a portugál Leonardo Jardim által irányított alakulatnak.

Amennyiben a találkozó döntetlennel zárulna, a CSZKA-Leverkusen összecsapáson pedig vendég diadal születne, akkor a nevető harmadik egyértelműen a német csapat lenne, amely pontszámban beérné a Monacót, s ezzel el is dőlne, hogy e két csapat kerül tovább a BL nyolcaddöntőjébe. Ha a Tottenham kikapna a Monacótól, akkor a Bayernek a döntetlen is elegendő lenne a továbbjutáshoz.

Az F csoportban a Borussia Dortmundnak már nem kell aggódnia a legjobb 16 közé kerülés miatt, helyét már az előző fordulóban biztosította a TOP 16-ban, amikor otthon győzte le a lisszaboni Sportingot 1-0-ra. A Dortmund, bár eddig a bajnokságban nem úgy szerepel, ahogy szeretné, kiváló hangulatban várja a varsói Legia elleni mérkőzést, mivel szombaton 1-0-ra verte az örök rivális Bayern Münchent. Sokak szerint nem is az a kérdés, hogy legyőzi-e Thomas Tuchel alakulata a magyar válogatott Nikolics Nemanja csapatát, sokkal inkább az, mekkora gólaránnyal. A varsóiaknak még ma is rémálmaik lehetnek az első fordulóban, a Götzééktől elszenvedett 0-6 miatt.

A Real Madridnak viszont mindenképpen nyernie kell ahhoz a portugál fővárosban, hogy biztosítsa továbbjutását. Ha kikapna, akkor nagyon szoros lenne a vége, hiszen mindössze két pontra csökkenne a különbség a lisszaboni zöldek és a királyi gárda között. Zidane-éknak ugyan a döntetlen is elég lenne a továbbjutáshoz, de Ronaldóék számára mindig csakis a siker elfogadható. Ugyan a BL-ben ez még nem igazán látható, a Real Madrid bajnoki eredményeit tekintve bombaformába került.

A Primera Divisiónban ugyanis utolsó öt mérkőzését megnyerte, legutóbb ráadásul egészen kiváló játékkal szerezte meg az Atlético Madrid skalpját a Vicente Calderón Stadionban. Ronaldo végre parádés teljesítményt nyújtott, s háromszor volt eredményes, emellett azonban feltűnő lehetett Isco remek játéka, valamint az, milyen remek edzői húzásokkal állt elő Zidane. Jorge Jesus, a hazaiak trénere a Marca spanyol lapnak elmondta: nem kell félniük ellenfelüktől, amely szerinte jelenleg a világ legjobb csapata. Sok függ ugyanakkor attól, hogyan játszik majd Ronaldo – ismerte el.

A Leicester talán a leginkább kétarcúnak nevezhető csapat Európában. Claudio Ranieri, az angol bajnok trénere többször is panaszkodott arra, hogy az együttest nem lehet úgy motiválni a Premier League mérkőzéseire, mint tavaly, a BL-t viszont teljesen új kihívásként élik meg játékosai, ezért más a hozzáállásuk is. A City hétvégén a 12 bajnokiból hatodik vereségét szenvedte el, s csapnivaló idegenbeli formáját mutatja, hogy ötször kapott ki, amikor nem hazai pályán szerepelt. Az olasz tréner félve jegyezte meg: ha így folytatják, kiesnek a bajnokságból. Ám, hogy a csapat nem felejtett el focizni, azt a BL-ben nyújtott teljesítménye igazolja, elég egy pontot szereznie a G csoport leggyengébbike, az FC Brugge ellen, s máris továbbjut.

A másik találkozón az FC Köbenhavnnek nyernie kellene az FC Porto ellen ahhoz, hogy esélye maradjon a továbbjutásra az utolsó fordulóban.

Ami a H csoportot illeti, itt már most elég tiszták a viszonyok. A Sevillának egy döntetlen is elég a továbbjutáshoz a Juventus elleni andalúziai rangadón, az olasz bajnoknak viszont mindenképpen nyernie kell, ha kiemelt akar lenni a nyolcaddöntő sorsolásán, s meg akarja előzni a dél-spanyolországi gárdát. Érdekes helyzet állna elő, ha nyerne a Sevilla, s a csoport másik meccsén – a papírformának megfelelően – a Lyon legyőzné Zágrábban a Dinamót. Így ugyanis a francia együttes egy pontra megközelítené a Juvét.

Szerző

Nem lefutott a hazai küzdelem

Publikálás dátuma
2016.11.22. 06:50
Csankot meglepte az éretten futballozó Vasas FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Sokáig emlékezetes rangadót játszott egymással a labdarúgó NB I hétvégi fordulójában a listavezető Vasas és a címvédő Ferencváros, a felek pontvesztése azonban nem rendezte át különösebben a tabellát, hiszen az üldöző Videoton ezúttal kikapott a hetek óta veretlen Mezőkövesd otthonában. Lapunk a korábbi szövetségi kapitánnyal és klubedzővel, Csank Jánossal értékelte a párharc résztvevőinek szereplését.

A játék képe alapján akkor is rászolgált az egyik pontra az elsőségével továbbra is az őszi idény meglepetését szolgáltató, tavasszal az élvonaltól majdnem búcsúzó angyalföldi csapat, ha tudjuk, hogy a Vasas játékosai – Ádám Martin és Mahir Saglik összesen két tizenegyest hagytak kihasználatlanul az FTC ellenében. A 39 éves Ferenczi István hajrábeli góljainak köszönhető fantasztikus pontmentés után a tabellavezető egylet immáron hatmeccsesre duzzasztotta veretlenségét (jelen bajnoki menetelésük során ez a leghosszabb ilyen sorozatuk – a szerk.).

Csank János szerint abszolút megérdemelten. „A talajhoz képest jó, érdekes meccs volt a szombati. Voltak taktikai hibák, hiszen 1-1-nél Risztevszkinek nem szabadott volna lerántani Bödét: várható volt, hogy indokolt esetben három tizenegyes után Kassai befúj egyet a Fradinak is. Számomra ez a rangadó kicsit a Ferencváros vereségét is hozta, hiszen jobbára védekeztek, ilyen értelemben megérdemelten egyenlített a végén a Vasas. A mérkőzés akkor lehetett volna igazán érdekes, ha az első Vasas-büntető bemegy, hiszen akkor a Fradi nem ülhetett volna rá így az eredményre. Összességében meglepett a Vasas érett játéka és az, hogy taktikailag a vendégek fölé nőttek, az eredmény a Fradira nézve hízelgő.”

Amihez az OTP Bank Ligát követő közönség immáron hozzászokhatott, Csank Jánost nem érte váratlanul. A pillanatnyilag a Vác VLSE szakmai igazgatójaként tevékenykedő mesteredző szerint az angyalföldiek részben az összeszokottságuknak is köszönhetik várakozáson felüli helyezésüket. „A Vasassal szemben nincsenek nagy elvárások, kicsit úgy játszanak, mint annak idején mi is a Váccal, nem nehezedik rájuk különösebb nyomás (Csank 1989 és 1995 között volt a váciak trénere,– a szerk.).

– Számomra nem meglepő a jó szereplésük, hiszen a keretük alig változott a teljes tavalyi szezont együtt végigjátszó csapathoz képest, ráadásul megítélésem szerint minőségi szakmai munka zajlik náluk, higgadt edzővel dolgoznak. Emellett azt is látni kell, hogy az ellenfelek egyelőre nem tudnak mit kezdeni az általuk alkalmazott három belső védőre épülő felállással.”

A gólelőnyét közel 40 percen át emberhátrányban is őrző FTC hiába vezetett kétszer a Bozsik-stadionban rendezett mérkőzésen, Ferenczi duplájának köszönhetően a zöldek kénytelenek voltak beérni egyetlen ponttal, így megmaradt a felek közti ötpontos differencia. Noha a bajnokcsapat az utóbbi hét mérkőzéséből csupán kettőt nyert meg (s a Honvéd és a DVTK elleni sikert is 2-3 gólos előnyről majdnem kiengedték a kezükből – a szerk.), Csank szerint felelőtlenség volna leírni a csapatot.

„A Ferencvárosnak ebben a szezonban van vetélytársa, nincs az a totális nyugalom a csapat háza táján, ami tavaly esetleg lehetett, amikor elkerülték őket a sérülések, s minden összejött. Roland Lamah és Nagy Ádám eligazolt, illetve nyilván az Európa-bajnokság és a Copa América miatt bizonyos játékosok későn, fáradtan csatlakoztak a társakhoz, de azt gondolom, hogy ez még mindig egy kivételesen erős keret, nem szabadna, hogy ennyire hullámzó teljesítményt nyújtsanak – véli a klubbal edzőként 2001-ben bajnoki címet nyerő Csank. – Újabban mintha nem tudnák játszani a sok passzra épülő játékot, az embernek sokszor az az érzése, hogy Gera Zoltán kiválásával bajban lennének. Mindennek ellenére azt hiszem, ebben az összeállításban még mindig jó esélye van a Ferencvárosnak arra, hogy megvédje a címét. Ha könnyen feldolgozzák a rájuk nehezedő nyomást, sorra nyerhetik a meccseket, nehéz lesz őket megállítani.”

Nem kérnek Kassaiból
Az FTC Zrt. vezérigazgatója, Orosz Pál az M4 „Góól!” című műsorának vendégeként arra kérte a Magyar Labdarúgó-szövetséget, hogy a jövőben a Vasas-FTC-n négy büntetőt befújó Kassai Viktor ne vezessen bajnoki mérkőzést az zöldeknek.
„Az MLSZ kijelentése szerint a nemzetközi előírásoknak megfelelően a kluboknak, illetve a válogatottaknak semmilyen szerepük nem lehet a játékvezetők kiválasztásában” – zárta rövidre a vitát a szövetség egy honlapján közzétett közleménnyel.

Szerző