Előfizetés

Hosszú-Gyárfás háború - Salamon: elég a harcból!

Publikálás dátuma
2016.11.20. 20:07
FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Salamon Ferenc is állást foglalt a a magyar úszósportot közel egy hete átható vitában. A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) masters bizottságának tagja felhívást juttatott el tegnap az MTI részére, melyben leszögezi: a jövő évi, budapesti világbajnokság előtt nincs helye hadakozásnak. Salamon írását alább módosítás nélkül olvashatják.

„A magyar úszósport minden idők legnagyobb kihívása előtt áll: a 2017. évi világbajnoksághoz mérhető sporteseményt még soha nem rendezett Magyarország, ilyen rangú versenyen hazai közönség előtt még soha nem vehetett részt magyar úszó. Ha valamikor, most végképp nincs helye a durva személyeskedéseknek, egymást gyengítő csatározásoknak. Mégis, a maguk területén kiemelkedően sikeres emberek napok óta harcban állnak, épp arról terelve el minden figyelmet, energiát, ami a legfontosabb lenne: felkészülni a versenyekre, előkészíteni a jövő évi világbajnokságot.

Valóban páratlan lehetőség előtt állunk – csak akkor lehetünk sikeresek, ha mindannyian, együtt a legjobbunkat adjuk a nagy cél érdekében. Versenyzők és edzők, az úszósport szereplői: tegyük félre a sérelmeinket – tegyük a dolgunkat. Valamennyiünknek ez az érdeke.”

A honi szövetség és a versenyzők vitáját kedden a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka "indította el", amikor több kritikát fogalmazott meg a szervezettel szemben, egyúttal lemondásra szólította fel annak elnökét, Gyárfás Tamást. Erre reagálva Gyárfás sajtótájékoztatón közölte, nem kíván lemondani, ugyanakkor mindent megtesz azért, hogy a problémákra megoldást találjanak: ennek érdekében pénteken meg is nevezték annak a vizsgálóbizottságnak a tagjait, amely a sportemberek panaszait fogja vizsgálni . A sportolók közül szerdán Gyurta Dániel és Kapás Boglárka, illetve a Bernek Pétert képviselő cég, majd csütörtökön a Verrasztó testvérek, Dávid és Evelyn, illetve Kozma Dominik jelezték, egyetértenek abban, hogy vannak gondok a sportágban.

Vihar pusztított Angliában

Jelentős károkat okozott Dél-Angliában a téli viharszezon első nagyobb orkánja. A vihar Franciaország északnyugati vidékein is végigsöpört.

Az Angus névre keresztelt vihar az első az idei őszi-téli szezonban, amelyet a brit meteorológia névvel látott el. A három éve bevezetett elnevezési rendszer alapján a szolgálat ezt olyankor teszi meg, ha a vihar elég erős ahhoz, hogy komolyabb károkat okozzon.

A meteorológiai szolgálat vasárnap délután ismertetett adatai szerint a délkelet-angliai partok előtt 170, a szárazföldön 110-130 kilométeres óránkénti sebességű széllökéseket mértek. Mindezt özönvízszerű esőzések kísérték. A meteorológia egész vasárnapra riasztásokat adott ki a dél-angliai partvidékre, a kenti kompkikötők térségére és Londonra az újabb erős széllökések lehetősége miatt, bár a vihar délutánra a partoktól távolabbi térségekben már jórészt elcsendesedett.

A világ legforgalmasabb kompkikötőjében, Doverben fél napig szünetelt a kompközlekedés, de vasárnap délután újraindult a forgalom. A déli tengerparti településeken ezernél több lakóingatlan maradt áram nélkül, a szél fákat, épületállványokat döntött parkoló járművekre, és sok helyen a tenger megrongálta vagy áttörte a vihargátakat.

A délkelet-angliai partok előtt egy 200 méter hosszú teherhajót az orkán egy uszálynak sodort. Sérülés nem történt, de a hajó legénységének kimenekítése még vasárnap délután is tartott az erős szélben. A vihar érintette a szemközti francia partvidéket is, ahol a hatóságok előzetes vasárnapi becslése szerint 40 ezer lakás maradt áramszolgáltatás nélkül.

Merkel bejelentette újraindulását

Publikálás dátuma
2016.11.20. 16:32
FOTÓ: Getty Images
Minden maradék kételyt szétoszlatott Angela Merkel. A német kancellár bejelentette, negyedízben is indul a kancellári tisztségért, s ismételten jelölteti magát a kereszténydemokraták elnökségéért.

Már a jövő év őszén lejáró kancellári megbízatását megelőzően szárnyra keltek ugyan olyan hírek, amelyek szerint Angela Merkel harmadik megbízatását sem csinálja végig, s átadja a helyét a CDU egy másik politikusának, erre nem került sor, sőt, ha 2017 szeptemberében esedékes parlamenti választás után maradhatna a kancellári tisztségben, s ki is töltené négyéves mandátumát, akkor tovább kormányozhat Konrad Adenauernél is, aki 14 évig állt a kabinet élén. Az eddigi csúcstartó Helmut Kohl 16 éves kormányzással, Merkel jelenleg 11 évnél tart. A rekordok mellett fontosabb persze az: az Európai Uniónak talán minden korábbinál nagyobb szüksége van most Merkelre.

A kancellár sokáig kivárt a bejelentéssel. Az lehetett ennek az elsődleges oka, hogy el akarta simítani a vitákat a testvérpárttal, a CSU-val, s annak elnökével, Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel, amely a kancellár befogadásra építő menekültpolitikája miatt alakult ki. Az utóbbi hetekben már a Keresztényszociális Unió mind több politikusa állt ki a kancellár újabb megbízatása mellett.

Miközben Seehofer szétválasztaná a CSU elnökségét és a bajor miniszterelnöki pozíciót, Merkel szerint csak akkor lehet igazán hatékony munkát végezni, ha a kancellári szék mellett a CDU elnökségét is megtartja. A kereszténydemokraták december 6-án Essenben rendeznek tisztújító kongresszust, s választhatják újra az elnökség tagjait. Merkel 2000 óta, több mint 16 éve áll a párt élén.

Bár a kancellár az eltelt egy évben megannyi vihart élt át, a CDU-ban nem volt alternatívája a kancellári tisztségre. Barack Obama amerikai elnök múlt heti németországi útja alkalmával is dicsérő szavak sorával illette a berlini kormány fejét, s arra kérte honfitársait, válasszák meg újra.

A kancellár népszerűsége az ARD televízió szerint jelenleg 52 százalékos. Az utóbbi 11 év adatait figyelembe véve 2006 elején volt a legnépszerűbb, amikor 80 százalék volt elégedett munkájával.

A kereszténydemokraták vasárnap arról cseréltek eszmét, miként nyerhetik vissza azon szavazóik bizalmát, akik az utóbbi években elfordultak a CDU-tól. Megállapodtak abban, konkrét döntéseket kell hozni, „még ha ezek gyakorlatba való átültetése nem is könnyű, s időt is igényel” – közölték.