Előfizetés

Rogán balatoni nyaralója, Kertész luxusvillája miatt tüntettek Juhászék

Publikálás dátuma
2016.11.20. 11:33
Aulich utca 3. Kertész Balázs irodájánál lesz Juhász Péterék tüntetése. FOTÓ: Népszava
Rogán Antal körül nemhogy csitul, sokkal inkább erősödik a botrány, amit két héttel ezelőtt a Vasárnapi Hírek indított el a "táskás ember" hírével (akinek az őrizetbe vételét a rendőrség is határozottan cáfolta - a szerk.), majd az Index igen alapos oknyomozó cikkel folytatott. Juhász Péter, az Együtt alelnöke szerint a miniszterrel bizonyítottan kapcsolatot tartó Kertész Balázs összeférhetetlenség miatt nem is dolgozhatna ügyvédként, emiatt Tényi István vizsgálatot is kért az ügyvédi kamarától. Ezután az Átlátszó kiderítette, hogy a propagandaminiszter "kávépartnerének" svájci luxusvillája van, majd azt is, hogy Rogán Antal balatonlellei nyaralója sokmilliós beruházással újulhatott meg. A miniszter ügyei miatt Kertész Aulich utcai irodája előtt tüntettek vasárnap délután Juhász Péter szervezésében. A tüntetésről készült képeinkért kattintson ide!

Az Index múlt hét pénteken közölt egy hosszú oknyomozó cikket a Rogán Antal belvárosi jobbkezeként emlegetett Kertész Balázsról, aki korábban V. kerületi önkormányzati képviselő volt a Fidesz-KDNP színeiben. A lap videókkal, fotókkal, dokumentumokkal támasztotta alá a sztorit, miszerint a fiatal jogász lehet Rogán "zűrös ügyeinek" intézője. Az egyik felvételen például látható, hogy Rogán hiába tagadta, bizonyíthatóan járt az Aulich utca 3.-ban, ahol Kertész irodája található, és Habony Árpádot is látták bemenni oda. Amikor a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter elküldte cáfolatát a lapnak, egy órával később hivatalos Facebook-oldaláról eltűnt az egyetlen olyan fotó, amelyen tavalyi miniszteri beiktatásán a vendégek között jól felismerhetően ott van Kertész is.

FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava

FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava

A rejtélyes ügyvédről Juhász Péter a Facebookon állította, hogy aktív ügyvédi tevékenysége összeférhetetlen egy cégben betöltött ügyvezetői munkájával. És valóban, az ügyvédekről szóló törvény hatodik paragrafusa alapján szüneteltetnie kellene az ügyvédi tevékenységét, amit a nyilvános információk alapján mégsem tesz. Az ügyben Tényi István kért vizsgálatot a  Budapesti Ügyvédi Kamarától.

Kertészről ezután az Átltszó és a Vasárnapi Hírek is azt írta, hogy svájci frankban milliókat érő, a zugi tóra panorámás luxusvillája is van Svájcban.  A város lakcímnyilvántartó hivatala azt közölte a Vasárnapi Hírekkel, hogy az ő adatbázisuk szerint Kertész lakik a villában, az Átlátszó pedig azt írja, hogy Zug ingatlan-nyilvántartása szerint is ő az egyedüli tulajdonos. A 2011-ben épült, modern stílusú, öt és fél szobás ingatlan becslések szerint nagyjából 500 millió forintba kerülhetett, és a helyi árak alapján a bérleti díja egymillió forintba is fájhat havonta.

Mindeközben Rogán Antal sem szerénykedhet, az Átlátszó ugyanis annak is utánajárt, hogy tízmilliókért újíthatták fel nemrégiben a nagyszülőtől örökölt, 260 négyzetméteres balatonlellei nyaralót. A portál szerint az ingatlan korábban sem lehetett rossz állapotban, forrásaik szerint azonban tavaly szeptembertől idén áprilisig kisebb megszakításokkal folyamatosan dolgoztak a felújításán. Újraparkosítottak több száz négyzetméternyi zöldfelületet, kicserélték a járólapokat, térköveket, közel 1 méterrel megmagasították a kerítést, és a régi medence helyére is egy jóval nagyobb került; de felújították az épülethez tartozó gépkocsibeállókat is. Szakértők szerint csak ezek a munkálatok piaci áron több millió forintba kerülhettek. A portál információi szerint  jelentős beltéri munkálatok is zajlottak a felújítás alatt, kívülről azonban csak annyi látszik a régebbi felvételekkel összevetve, hogy a légkondícionáló rendszert felújították és bővítették.

Az Átlátszó felvételét a nyaralóról ide kattintva láthatja!

A propagandaminiszter és polgármester testvére közös tulajdonában lévő ingatlan felújításáról a Miniszterelnöki Kabinetiroda annyit közölt: a testvérek a költségeket közösen fedezték, a felújítás összege viszont magánügy.

Juhász Péter, az Együtt alelnöke Rogán újabb ügyei miatt ma délután négy órára tüntetést szervezett a Aulich utcába, ahol a miniszterhez közeli ügyvéd irodája található. Az Orbán Viktor korrupciós ügyei után kutató ellenzéki politikus szerint ugyanis Rogán Antal fizetése a mindennapi költekezését sem fedezi. 

A tüntetést élőben közvetítették Juhász Péter Facebook-oldalán:

A demonstráción hangos fütyüléssel, dudálással jelezték a tüntetők, hogy elég volt a kormány korrupciós botrányaiból. A műsorvezető Juhász Péter, beszédet mondott még Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, Hargitai Miklós, a Népszabadság újságírója és szakszervezeti titkára, Horváth András a Korrupció Ellenes Szövetségtől (KELLESZ), Karácsony Gergely PM-es politikus és Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke.

A tüntetésen Papp Réka Kinga, Bárdos Deák Ági, Bujdosó János és Spenót zenélt.

A demonstráción egy emléktáblát is felavattak Kertész Balázs irodája előtt a következő felirattal:

Forrás: Facebook/Juhász Péter

Forrás: Facebook/Juhász Péter

A demontrációt a Himnusszal zárták, a színpadon állt Horváth András, Juhász Péter, Karácsony Gergely, Hargitai András és Szigetvári Viktor.

A tüntetésen elhangzottakról bővebben ide kattintva olvashat!

Rogán és Kertész ismerettsége
Korábban írtuk: Rogán még a fidelitasos időkben kezdett együttműködni Kertésszel, majd Puskás Andrással - az V. kerület volt alpolgármesterével - hármasban 2002-ben kezdtek a Belvárosban politizálni. Rogán és Kertész neve közösen először a K&H-botrányban merült fel, ahol egy feljegyzés szerint állítólag Kertész "intézi Rogán Antal csúszópénzekkel kapcsolatos ügyeit".
Az V. kerületben később Kertész lett Rogán háttérbe húzódó gazdasági jobbkeze, az ingatlaneladási rendszer meghatározó figurája. Kertész 2010 után visszavonult a közéletből, az Index szerint eltüntette az internetről a róla szóló adatokat, és elérhetetlen lett, a szálak mégis hozzá vezetnek.
Ismert, a múlt héten a Vasárnapi Hírek írt arról, hogy őrizetbe vettek egy ügyvédet, Rogán "táskás emberét", de az értesülést a rendőrség és az ügyészség is határozottan cáfolta.

Orbán Viktor szinte az összes miniszterét elvitte Szerbiába

A dél-szerbiai Nisbe utazik vasárnap délután Orbán Viktor miniszterelnök, ahol kétnapos magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozót tartanak - tájékoztatott Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Hozzátette: Orbán Viktorral együtt a magyar kormány csaknem minden minisztere részt vesz a megbeszéléseken, amelyek egyrészt az együttes plenáris ülésen, másrészt az érintett magyar és szerb miniszterek kétoldalú találkozóin zajlanak majd. 

Orbán Viktor és vendéglátója, Aleksandar Vucic miniszterelnök hétfő reggel megtekintik a Prosek-Bancarevo autópálya-szakaszt, amely egy fontos közlekedési folyosó részét képezi, majd Nisben négyszemközt tárgyal a két kormányfő. 

A két ország kormányának együttes plenáris ülése után kerül sor a tárgyalások eredményeként megszülető egyezmények aláírására és a miniszterelnökök közös sajtótájékoztatójára. 

Délután Orbán Viktor és Aleksandar Vucic a kormányzati rendezvénnyel párhuzamosan zajló üzleti fórumon, majd az OTP Nisben kialakított regionális központjának megnyitásán szólal fel - ismertette a programtervezetet a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Nagy dugó lehet a Róbert Károly körúti útlezárásból

Vasárnap reggel 8 órától várhatóan 15 óráig lezárták a Hungária körút - M3-as autópálya bevezető szakaszának csomópontjában a Róbert Károly körúti felüljáró M3-as autópálya felé vezető ágát - közölte a Budapesti Közlekedési Központ. 

A lezárás ideje alatt az M3-as autópályára a Róbert Károly körút - Hungária körút - Erzsébet királyné útja - Hermina út - Kós Károly sétány útvonalon lehet eljutni. A lezárt részen szegélyjavítási munkákat végeznek. A Hungária körúton rendszeresek a dugók, így hiába van vasárnap, a lezárás egy ideig megbéníthatja a fővárosi forgalmat.

A munkálatok nem a Róbert Károly körút felújításának a részét képezik, azok elvégzésére a közúti forgalom biztonsága és a felüljáró későbbi állapotromlásának elkerülése érdekében van szükség - derül ki a közleményből