Előfizetés

Újabb túlárazási botrányba keveredtek Matolcsyék

Publikálás dátuma
2016.11.19. 20:10
FOTÓ: Vajda József/Népszava
A Magyar Nemzeti Bank hat Pallas Athéné alapítványa tavaly feltűnően nagy összeggel, 430 millió forinttal támogatta a Vs.hu hírportál kiadóját, a New Wave Production Kft.-t, hogy fontos társadalmi és gazdasági jelenségeket, problémákat mutassanak be a honlapon - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a filmeket túlárazták, ugyanis negyedáron is le lehetett volna gyártani a videókat.

A lap filmes, dokumentumfilmes szakértőkhöz fordult, hogy a Vs.hu honlapon a video- és dokumentumfilm néven megjelentek gyártási költségét becsüljék meg. Az egyik, több évtizedes gyártási tapasztalattal rendelkező filmstúdió a videók és dokumentumfilmek gyártását darabonként 300 ezer és 1 millió forint körüli összegből vállalná.

Sós Ágnes Balázs Béla-díjas dokumentumfilm-rendező is egymillió körül összeget mondott a filmek darabonkénti gyártási költségvetésre. Ő kiemelte, bár a filmek hossza néhány perctől egy óráig terjed, a költségeket nem ez határozza meg, hanem az elkészítésére fordított munkaidő, és a forgatáshoz, vágáshoz használt eszközök díja, amely jól megbecsülhető a megtekintett filmek alapján. 

Ha mindezek alapján a videotartalmakat és „dokumentumfilmeket” is egységesen 1 millió forinttal számoljuk, akkor a filmek 68 millió forintból legyárthatók lettek volna. Ez persze lehetett volna kicsit több, hiszen vannak a filmek között külföldön forgatott alkotások is, de lényegesen nem emelkedhet az összeg.

Mindez azt jelenti, hogy a becsült gyártási költség valahol 90 és 100 millió forint között lehet, az esetlegesen megkövetelt önrészt bele sem számítva, tehát a gyártási költség a negyedét sem érheti el annak a 430 millió forintnak, amit az MNB alapítványai költöttek a filmekre.

A teljes cikket itt olvashatja!

Tényi István, a feljelentéseiről ismert fideszes magánszemély szerint felmerülhet a hűtlen kezelés bűntett gyanúja, ezért a Fővárosi Főügyészséghez fordult, és az ügy kivizsgálását, szükség esetén nyomozás megindítását, az esetleges elkövető felkutatását, illetve a bűncselekmény gyanújának megállapítását kérte.

Élvezze ki az enyhe időt, már nem tart sokáig

Publikálás dátuma
2016.11.19. 19:35
Illusztráció: Thinkstock
Vasárnap reggel még az Északi-középhegység térségében és a Duna-Tisza közén várható kisebb eső, napközben azonban többfelé felszakadozik a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüthet. Élénk lesz a délies szél, északnyugaton lehetnek erősebb lökések. A csúcshőmérséklet 10 és 18 fok között alakul.  Frontmentes idő várható.

Hétfőn országszerte naposabb, enyhe időre lehet számítani. A középső és nyugati tájakon gyakran feltámadhat a déli-délkeleti szél. Hajnalra főként északkeleten, keleten és nyugaton, délnyugaton képződhet pára, köd. Napközben 10-19 fok között alakul a hőmérséklet. 

Kedden a középső és nyugati országrészben gyakran szeles, de enyhe időre van kilátás több órás napsütéssel, keleten, északkeleten azonban a hajnalban képződő pára, köd napközben is megmaradhat. Ennek hatására itt számíthatunk majd borongósabb, hűvösebb időre.

Szerdán is marad a keddihez hasonló kettősség időjárásunkban, nyugaton és a középső tájakon lehet enyhe, napos, szeles időre számítani, míg keleten továbbra is borongós, hűvös marad az idő. A jövő hét közepétől lassú lehűlés veszi kezdetét - olvasható az Időképen.

Rogán "kávépartnerének" luxusvillája is van Svájcban

Rogán Antal rejtélyes "kávépartneréről" egyre több minden derül ki, mióta az Index hosszú cikkben, felvételekkel tarkítva bizonyította, hogy Kertész Balázs többször is találkozott a propagandaminiszterrel. A Vasárnapi Hírek által "táskás embernek" titulált ügyvédről Juhász Péter, az Együtt alelnöke azt állította, hogy összeférhetetlenség miatt nem is lehetne ügyvéd, az Átlátszó pedig most azt írja, hogy Kertésznek svájci frankban milliókat érő, a zugi tóra panorámás luxusvillája is van Svájcban.

Korábban az Index írt arról, hogy Kertész vezető tisztségeinek egyikében, az Opal Szolgáltató Zrt. igazgatósági tagjaként svájci lakcímet adott meg. A svájci cím csak idén áprilisban került a cégnyilvántartásba, korábban az Opal Zrt.-nél is budapesti címet adott meg Kertész, miként többi érdekeltsége esetén. Előbb egy XII. kerületi, később belvárosi lakás volt Kertész bejelentett címe.

A Zug városában található Weidstrasse 9/a szám alatt egy 2011-ben épült, modern stílusú luxusotthon található, az öt és fél szobás, több kocsi számára használható garázzsal és kivételes, a zugi tóra látó panorámával rendelkező lakás jelenleg is fenn van több svájci ingatlancég honlapján. A környék ingatlanárai alapján számolva másfél-két millió svájci frankba, vagyis nagyjából 500 millió forintba kerülhetett, de a helyi árak alapján legalább 3-4 ezer svájci frankba, vagyis nagyjából egymillió forintba fájhat havonta a bérleti díja is.

Zug városának lakcímnyilvántartó hivatala azt közölte a Vasárnapi Hírekkel, hogy a megadott cím az ő adatbázisuk szerint is Kertész lakik a villában, az Átlátszó pedig azt írja, Zug kanton ingatlan-nyilvántartása szerint is Kertész Balázs Gábor az egyedüli tulajdonosa a villának.

Korábban Juhász Péter azt állította Kertészről, hogy az aktív ügyvédi tevékenysége összeférhetetlen egy cégben betöltött ügyvezetői munkájával. És valóban, az ügyvédekről szóló törvény hatodik paragrafusa alapján szüneteltetnie kellene az ügyvédi tevékenységét, amit a nyilvános információk alapján mégsem tesz. Az ügyben Tényi István kért vizsgálatot a  Budapesti Ügyvédi Kamarától.

Korábban írtuk: Rogán még a fidelitasos időkben kezdett együttműködni Kertésszel, majd Puskás Andrással - az V. kerület volt alpolgármesterével - hármasban 2002-ben kezdtek a Belvárosban politizálni. Rogán és Kertész neve közösen először a K&H-botrányban merült fel, ahol egy feljegyzés szerint állítólag Kertész "intézi Rogán Antal csúszópénzekkel kapcsolatos ügyeit". Az V. kerületben később Kertész lett Rogán háttérbe húzódó gazdasági jobbkeze, az ingatlaneladási rendszer meghatározó figurája. Kertész 2010 után visszavonult a közéletből, az Index szerint eltüntette az internetről a róla szóló adatokat, és elérhetetlen lett, a szálak mégis hozzá vezetnek. 

Ismert, a múlt héten a Vasárnapi Hírek írt arról, hogy őrizetbe vettek egy ügyvédet, Rogán "táskás emberét", de az értesülést a rendőrség és az ügyészség is határozottan cáfolta.