Előfizetés

Fideszes nyomán vizsgálhatják a Rogán-közeli ügyvédet

Publikálás dátuma
2016.11.19. 12:37
Aulich utca 3. FOTÓ: Népszava
A feljelentéseiről ismert Tényi István kér vizsgálatot a Budapesti Ügyvédi Kamarától a Rogán-közeli ügyvéd ügyében, aki Juhász Péter, az Együtt alelnöke szerint nem is dolgozhatna ügyvédként, mert az összeférhetetlen egy cégben betöltött ügyvezetői munkájával.

Az Index múlt hét pénteken közölt egy hosszú oknyomozó cikket a Rogán Antal belvárosi jobbkezeként emlegetett Kertész Balázsról, aki korábban V. kerületi önkormányzati képviselő volt a Fidesz-KDNP színeiben. A lap videókkal, fotókkal, dokumentumokkal támasztotta alá a sztorit, miszerint a fiatal jogász lehet Rogán "zűrös ügyeinek" intézője. Az egyik felvételen például látható, hogy Rogán hiába tagadta, bizonyíthatóan járt az Aulich utca 3.-ban, ahol Kertész irodája található, és Habony Árpádot is látták bemenni oda. Amikor a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter elküldte cáfolatát a lapnak, egy órával később hivatalos Facebook-oldaláról eltűnt az egyetlen olyan fotó, amelyen tavalyi miniszteri beiktatásán a vendégek között jól felismerhetően ott van Kertész is.

A rejtélyes ügyvédről Juhász Péter a Facebookon állította, hogy aktív ügyvédi tevékenysége összeférhetetlen egy cégben betöltött ügyvezetői munkájával. A Ceginfo szerint Kertész 2010. szeptember 3-a óta megszakítás nélkül ügyvezető a Monavis Consulting Kft-ben, aminek egyébként részben tulajdonosa is (ezé a cégé az Aulich utcai lakás is, ahova többször látták bemenni Rogánt - jegyzi meg az Index).

Az ügyvédekről szóló törvény hatodik paragrafusában ezt írják: "az ügyvéd nem állhat munkaviszonyban, szolgálati viszonyban, munkavégzési kötelezettséggel járó más jogviszonyban; nem lehet közalkalmazott, köztisztviselő, kormánytisztviselő, állami tisztviselő, közjegyző és főállású polgármester, nem végezhet személyes közreműködéssel vagy korlátlan anyagi felelősséggel járó vállalkozói tevékenységet."

Eszerint Kertésznek szüneteltetnie kellene az ügyvédi tevékenységét, de a nyilvánosan elérhető információk alapján nem teszi - írja az Index.

Tényi a cikkben szereplő adatok alapján kérte az ügyvédi kamarát, hogy vizsgálja meg az esetleges összeférhetetlenséget, és a Kamara elnöke a vizsgálat lefolytatása érdekében kérje fel az Összeférhetetlenségi Bizottságot.

Kertész Balázsról bővebben itt olvashat!

Figyeljen! Egész télen nem áll meg a metró a Kossuth térnél

Publikálás dátuma
2016.11.19. 11:49
FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
December 3-tól várhatóan három hónapon át nem használhatják az utasok a 2-es metró Kossuth Lajos téri állomását - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton.

 A közlemény szerint a korlátozásra a MTESZ-székház bontása miatt van szükség. A kimaradó metróállomás elérését a Deák Ferenc tér és a Kossuth Lajos tér között közlekedő M2A jelzésű metrópótló autóbusz segíti majd. Az egykori MTESZ-székház (Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége) bontási munkálatai szeptemberben kezdődtek és nagyjából hat hónapig tartanak. Az Országgyűlés Hivatala tavaly szeptemberben hirdetett nemzetközi építészeti ötletpályázatot a Kossuth Lajos tér egyetlen, a tér arculatába nem illő épülete, a metróállomás feletti irodaház új homlokzati kialakítására.

Finomabb lehet a menzakaja

Publikálás dátuma
2016.11.19. 10:41
FOTÓ: Thinkstock
Szerethetőbbé teheti a menzát a közétkeztetési rendelet új változata Gál Péter Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke szerint.

A szakember a köztévén szombat reggel elmondta: az új változatnál fontos szempont volt az ételek élvezeti értéke, élményszerűsége. Hozzátette, ha a menzai koszt ízlik a gyerekeknek, akkor az segítheti az egészséges táplálkozással kapcsolatban megfogalmazott célok elérését is.

Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár szerdán jelentette be, hogy lezárultak a szakmai egyeztetések, és napokon belül megjelenik a közétkeztetési rendelet új változata. Az államtitkár az új rendeletből három lényeges elemet emelt ki: a sóbevitel mértékének változását, a mesterséges édesítőszerek tiltását és a tej zsírtartalmának emelését.