Vizet állít elő egy új napelem

Érdekes napelemet fejlesztett ki egy arizonai startup, amely az elektromos áram termelése helyett a tiszta víz előállítására helyezi a hangsúlyt – írja az sg.hu.

A vállalkozás egy egyetemi professzor ötlete alapján indult el, aki szerint a víz valóban a jövő egyik (ha nem a) legfontosabb áruja lesz. Egy olyan módosított napelemet állítottak elő, amely az elektromos áram helyett inkább vizet termel, mégpedig egy speciális anyag hozzáadásával, amely a párát gyűjti össze, majd pedig bocsátja rendelkezésünkre.

A víz kinyerését követően az egy szűrőn megy át, a megtisztítást kalcium és magnézium hozzáadása követi, hogy minél közelebb legyenek a csomagolt víz ízéhez és pH-értékéhez. A karbantartás az illetékesek szerint rendkívül egyszerű, ezt szinte bárki elvégezheti, az egyetlen követelmény pedig az adalék ásványok újratöltése lesz.

A cég már korábban megkezdte a Source névre keresztelt napelemek forgalmazását. A módszerrel milliók életét tehetik kényelmesebbé és biztonságosabbá.

Szerző

Szárazföldön is gyilkol a BP-katasztrófa olaja

Publikálás dátuma
2016.11.18. 06:38
Fotó: Getty Images
A BP olajipari óriás Deepwater Horizon nevű kitermelő tornyának 2010-es robbanásakor kiömlött olaj maradványait fedezték fel szárazföldi állatok által elfogyasztott madarak tollán és emésztőrendszerében louisianai kutatók.

Az Environmental Research Letters című tudományos lapban közölt tanulmányuk szerint ez az első alkalom, hogy kimutatták, az olajkatasztrófa során kiömlött olaj bejutott a szárazföldi állatok táplálékláncába - írja a BBC News.

A BP brit olajipari óriás Mexikói-öbölben lévő, Deepwater Horizon nevű olajkitermelő tornyán 2010 áprilisában robbanás történt, majd tűz ütött ki: tizenegy munkás meghalt, 1500 méteres mélységben heteken át áramlott nyersolaj és földgáz az öbölbe, becslések szerint mintegy 790 millió liter ömlött a vízbe.

Szakértők szerint az összes kiáramlott olaj 10-15 százaléka lesüllyedt a Mexikói-öböl fenekére. Ott bekerült a táplálékláncba és károsítja a halakat és korallokat. Mint Bonisoli Alquati, a kutatás vezetője a BBC Newsnak kifejtette, kutatásuk rávilágít arra, hogy az olaj nem marad ott, ahol kiömlött, nagy valószínűséggel más ökoszisztémákban is megjelenik.

Hozzátette, úgy véli, a jövőben a mélytengeri olajkitermelés kockázatelemzéseinél figyelembe kell venni mind a tengeri, mind a szárazföldi ökoszisztémákat, mivel rengeteg állat él a két rendszer elmosódó határán.

Szerző

Lecsapott az Iszlám Államra Pristina

Publikálás dátuma
2016.11.18. 06:37
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Összehangolt terrorakciókat hiúsított meg a koszovói rendőrség – jelentette be csütörtökön a koszovói rendőrség. 

Az euronews híradása szerint az egyik támadást állítólag az izraeli futballválogatott albániai selejtező mérkőzése ellen tervezte az Iszlám Állam terrorszervezet koszovói sejtje. A másik célpont egyelőre ismeretlen, csak annyit tudni róla, hogy Koszovóban van.

Koszovóban 19 embert tartóztattak le a hónap elején azzal a váddal, hogy kapcsolatban állnak a terrorszervezettel, Macedóniában és Albániában is hat személyt fogtak el, akik ugyanazon sejt tagjai voltak.

Szerző