Előfizetés

Rogán nem volt téma a zárt ajtók mögött

Publikálás dátuma
2016.11.17. 06:03
A kabinetminiszter ügyei a zárt ajtókon kívül maradtak FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Nem foglalkozhatott a Rogán Antalról megjelent információkkal tegnapi zárt ülésén a nemzetbiztonsági bizottság, mert a testület kormánypárti tagjai ezt megakadályozták. Pedig Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke arra figyelmeztetett, az Index tényfeltáró cikkében megjelenteknek az ország külgazdasági és nemzetbiztonsági szempontjából is lehetnek releváns elemei. Szél Bernadett, a testület LMP-s tagja a kormánypártiak viselkedését árulkodónak nevezte.

Nem vizsgálhatta a Rogán Antalról megjelent információkat a nemzetbiztonsági bizottság, mert a testület kormánypárti tagja ezt tegnap megakadályozták. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterről múlt pénteken közölt tényfeltáró cikket az Index, amelynek a bizottság szocialista elnöke szerint Magyarország külgazdasági és nemzetbiztonsági szempontjából is lehetnek releváns elemei, ezért szerették volna, ha az üggyel foglalkozik a testület. Molnár Zsolt a zárt ülés után bejelentette, a kormánypárti képviselők ehhez nem járultak hozzá.

Szél Bernadett, a testület LMP-s tagja árulkodónak nevezte a történteket, amikből arra következtet, hogy el akarják tusolni az újabb Rogán-ügyet. Az LMP társelnöke az Index cikkének megjelenése után közölte, vizsgálják annak lehetőségét, hogy büntetőfeljelentést tegyenek a kabinetminiszter ellen. Vélhetően Szél Bernadettnek igaza volt, amikor azt mondta, bizottságot eszközként használják kormánypártok: a rendőrség vagy ügyészség helyett az ülés szünetében

Németh Szilárd, a testület és egyben a Fidesz alelnöke figyelemelterelésként bejelentette: biztos, hogy a rendőrök a "Teréz körúti robbantót fogták el, az ügy teljes felgöngyölítése és megoldása célegyenesben van". Ügyészségi tájékoztatásra hivatkozva azt is közölte, hogy az elkövető a rendőrség mint intézmény ellen hajtott végre tervezett és előkészített támadást. A gyanúsított viszont nem működik együtt a hatóságokkal. A két sebesült rendőr fel fog épülni, mindketten a rendőrség kötelékében maradnak. Molnár is megerősítette, az elkövetőt fogták el, ám miután az ügy motívumáról keveset tudnak, a bizottság figyelemmel kíséri a nyomozást, és választ vár arra, miért történt a bűncselekmény.

A testület tagjait tájékoztatták a TEK keddi több helyszínen végrehajtott akciójáról is. Emlékezetes, kedd hajnalban és reggel - a bőnyi rendőrgyilkosság nyomán - az ország különböző régióiban egyszerre ütött rajta a Terrorelhárítási Központ a Készenléti Rendőrség a Magyar Nemzeti Arcvonalhoz (MNA) tartozókra, 12 ember került előzetes letartóztatásba, a házkutatások során sorozat- és maroklőfegyvereket, robbanóanyagot foglaltak le.

A nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke azt nem árulhatta el, hogy a fegyvereket belföldön vagy külföldről szerezhették be, azt viszont cáfolta, hogy a köztársasági elnök rokona a bőnyi gyilkosságot elkövető Magyar Nemzeti Arcvonal alapítójának, sőt semmilyen egyéb kapcsolata sincs vele. Áder János az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz fordult, amely ismét elvégezte az államfő nemzetbiztonsági átvilágítását, az eredményt a bizottság megismerhette. Németh tegnap kezdeményezte, hogy a honvédelmi és rendészeti bizottsággal együttes ülésen hallgassák meg Pintér Sándor belügyminiszter beszámolóját arról, milyen szélsőjobboldali és paramilitáris szervezetek vannak Magyarországon és azoknak vannak-e magyar vagy nemzetközi politikai kapcsolatai.

Azt Molnár Zsolt is megerősítette, hogy a bőnyi rendőrgyilkosság gyanúsítottja nem áll kapcsolatban közjogi méltósággal, de parlamenti párttal sem. Az MNA létező szervezet, pár tucat taggal, de az utóbbi években visszaszorult a tevékenysége, megcsappant a tagsága és működési nehézségekkel küzd. Ilyen szervezetnek jogállamban nincs helye - tette hozzá. Az LMP társelnöke szerint akkor nyugodhat meg mindenki, ha a szervezetet sikerül maradéktalanul felszámolni. "Lesz dolga a Fidesz propagandagépezetének, hogyan kösse majd össze a Magyar Nemzeti Arcvonalat, akár annak valamelyik tagját a Jobbikkal" - fogalmazott Mirkóczki Ádám. A testület jobbikos tagja megismételte, az ügyben nincs parlamenti párthoz köthető politikai szál.

Nem vettek ujjlenyomatot Pharaontól
A hazai hatóságok sosem vettek ujjlenyomatot az FBI által körözött Ghaith Pharaontól, ennek ellenére nemcsak vízumot, hanem magyarországi tartózkodási engedélyt is kapott - erősítette meg a Heti Válasz információit a Belügyminisztérium. A ma megjelenő lap cikke szerint a magyar hatóságok 2014-től lényegében minden biztonsági kaput megkerültettek a szaúdi üzletemberrel. Arra a kérdésre, vettek-e valaha ujjlenyomatot tőle, beszerezték-e a biometrikus azonosítóit, a belügyi tárca lakonikus választ küldött: "nem". Az újság szakértői szerint a vízumnál ez még kimagyarázható azzal, ha más EU-tag a szükséges adatokat már begyűjtötte, de belügyi tárca szerint Pharaonnak 2016. november 1-jéig magyarországi tartózkodási engedélye is volt, amihez elvileg kötelező (lett volna) az arcképmás-készítés és az ujjnyomat-rögzítés. Pharaon először 2014 elején kapott tartózkodási engedélyt - üzleti-befektetői tevékenységére -, amelyet megújítottak. Kontrát Károly belügyi államtitkár a tartózkodási papír lejártának másnapján jelentette be, hogy természetesen rögtön elkapják Pharaont, ha Magyarország területére lépne. A szaúdi milliárdos ügye tegnap nem szerepelt a nemzetbiztonsági bizottság napirendjén.Gyurta nem hagyta annyiban, hogy Hargitay a nevében nyilatkozott

Publikálás dátuma
2016.11.16. 22:58
Forrás: Facebook
Gyurta Dániel fenntartja az úszószövetséget is bíráló szerda délutáni nyilatkozatát, egyúttal leszögezi, nincs rászorulva arra, hogy harmadik fél adja a szájába a szavakat.

Az olimpiai bajnok mellúszó ezt nem sokkal azt követően írta Facebook-oldalára, hogy Hargitay András szövetségi kapitány azt mondta, a klasszis nem kíván közös álláspontra helyezkedni Hosszú Katinkával a Magyar Úszó Szövetséggel zajló vitájában.

Közösségi oldalán Gyurta azonban szerda este újra megosztotta a már említett kísérő üzenettel azt a nyilatkozatot, amely a 24.hu oldalon látott napvilágot.

"Sajnálatosnak tartom, hogy szeretett sportágam a botrányok miatt rendszeresen címlapon van az utóbbi időben. Hosszú Katinka tegnapi nyilatkozatában sajnos sok olyan meglátás van, ami minden úszó számára ismerős, még ha ezekről nyíltan nem is tudnak beszélni. Az látszik, hogy nincs rend a magyar úszás körül, és a legszomorúbb, hogy az úszók - akikről az egésznek szólnia kellene - látják ennek kárát. A 2017-es vb-re készülve ez különösen ártalmas, hiszen ez a hazai világverseny lehetne nekem és sok sportolótársamnak is karrierünk csúcspontja. Abban tudok bízni, hogy rövid időn belül olyan döntések születnek a sportvezetésben, amelyek ezen a téren változást hoznak, és amelyek a személyes érdekekkel szemben a medencébe csobbanók érdekeit veszik majd figyelembe."

"Düh, ordítozás" - Trump visszautasította a csapatáról terjedő hírt

Donald Trump, megválasztott elnök Twitter-üzenetben utasította vissza szerdán, hogy zűrzavar uralkodna csapatában, amely a leendő kormány személyi összetételéről dönt. 

A megválasztott elnök szerint szó sincs káoszról vagy személyi vitákról, az átmenetet irányító csapatban "nagyon szervezetten" zajlanak a döntések. "Minden nagyon gördülékenyen zajlik" közölte Twitter-üzenetében Donald Trump, s hozzátette: egyedül ő tudja, kik kerülnek majd be a kormányba. 

Donald Trump az elmúlt napokban nem szólalt meg, és napok óta a New York-i Trump-toronyban fogadja politikustársait és egyeztet személyi kérdésekről. A választási győzelem óta csak kedden este hagyta el a Trump-tornyot: a családjával vacsorázni indult. A Fehér Ház-i tudósítók vzetője mindjárt tiltakozott is, mert szerinte megengedhetetlen, hogy a leendő elnök úgy bonyolítson programot, hogy arról nem értesíti a sajtót és nem teszi lehetővé az újságíróknak, hogy jelen legyenek.         

Trump munkatársai nem nyilatkozhatnak, ezért az amerikai sajtóban jobbára találgatások jelennek meg, név nélkül nyilatkozókat idéznek állítólagos belső vitákról. Egyedül Mike Rogers, volt michigani republikánus kongresszusi képviselő nyilatkozott eddig. Szerinte "zűrzavar uralkodik" Trump környezetében, "dühösek, arrogánsak és orditoznak" - fogalmazott, ám mivel őt kitették az átmeneti csapatból, sok kommentátor nem tartja hitelt érdemlőnek a szavait. 

Newt Gingrich, volt házelnök - Trump egyik szoros szövetségese - Trump washingtoni csapatának főhadiszállásáról távozva újságíróknak azt nyilatkozta: "minden átmeneti időszak, a dolgok természetéből adódóan, kis zűrzavarral jár", de szerinte két-három héten belül minden világos lesz, feláll az új kormány. Gingrich hangsúlyozta: Trump kifejezetten határozott és erőskezű vezető. Trump szóvivője, Jason Miller ugyanakkor azt mondta: "a csapatnak nincs oka a sietségre, majd csak a végleges neveket hozza nyilvánosságra".         

Szerdán -sajtójelentések szerint - elsősorban Trump gazdasági és nemzetbiztonsági csapatának tagjai egyeztetnek a Trump-toronyban. Steve Mnuchin, a Goldman Sachs volt bankárja, Trump kampánycsapatának pénzügyi vezetője és a pénzügyminiszteri poszt egyik várományosa a Trump-torony előtt várakozó újságíróknak azt mondta: a gazdasági szabályozókat és az adórendszert érintő változásokról egyeztetnek és olyan bank létrehozásán dolgoznak, amely finanszírozná a nagy infrastrukturális beruházásokat.     Közben "bedobták" Ted Cruz texasi szenátor nevét is, mint esetleges igazságügyi miniszterét, és ismét felmerült, hogy Rudy Giulianiból mégis külügyminiszter lehetne. Minden híradás szerint nagyon befolyásos szerepe van Jared Kushnernek, Donald Trump vejének. Eric Trump, a leendő elnök kisebbik fia azt jelentette be, hogy néhány kormánytag nevét már szerdán közölhetik, ám néhány perccel később Jeff Sessions, a több kormányzati posztra is emlegetett alabamai szenátor ugyanerre a kérdésre újságíróknak úgy válaszolt: nem hiszi, hogy már szerdán bejelentésekre kerülne sor.