Ne titkolják a betegek elől az onkológiai eredményeket!

Publikálás dátuma
2016.11.16. 14:53
Illusztráció/Thinkstock
Az onkológiák eredményességi mutatóinak nyilvánosságra hozását szorgalmazza a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT). Bodoky György, a társaság tiszteletbeli elnöke a szervezet szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, nem lehet erre kényszeríteni egyik onkológiai centrumot sem, de a betegek jogos igénye, hogy nyilvánosak legyen ezek az adatok.

A fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház Onkológiai Centrumának vezető főorvosa közölte, a gyógyítási lehetőségek ma minden centrumban azonosak, azonban a gyógyítási eredmények hozzáférhetősége egyelőre korlátozott. Bodoky György megjegyezte: a modern daganatellenes terápiák alapvetően elérhetők az onkológiákon, és áttörés jelent, hogy a jövő év január 1-jével 15 új onkológiai hatóanyag kerül be a normál finanszírozásba. A professzor a terápiákhoz való egyenlő hozzáférést is hangsúlyozta, hozzátéve: hiába a legkorszerűbb eljárás, ha a betegek egy része a fizikai távolság miatt nem jut el ezekre az osztályokba, centrumokba.

Pajkos Gábor, a MKOT elnöke arról beszélt, hogy Magyarországnak nincs oka szégyenkezni az onkológiai ellátást illetően, az orvosok felkészültek, és a legkorszerűbb készítmények állnak a rendelkezésükre. A szakember szerint az onkológiáknak az adott finanszírozási keretek között is van mozgásterük a terápiaválasztásban követni a világ legújabb kutatási eredményeit. Ezt szorgalmazza az orvostársaság is, ezért adta ki magyarul az európai klinikai onkológiai társaság nemzetközi terápiás útmutatóit. Úgy látja, a daganatos megbetegedéseket illetően rosszabb a helyzet, mint amit az ország gazdasági-társadalmi fejlettsége indokolna. A gyógyítás kérdésén túl az emberek egészségével kapcsolatban fontos a "civil kurázsi", a társadalmi összefogás, az egyén felelőssége - mondta.

Szerző

Vércukornapló egy gombnyomásra

Publikálás dátuma
2016.11.15. 06:15
A vércukorszint mérése FOTÓ: Getty Images
Egy új, magyar fejlesztésű applikáció segít a diabétesszel élőknek nyomon követni vércukorszintjüket és ezzel kordában tartani betegségüket.

A diabétesz népbetegség, ami világszerte 400 millió embert érint. A magyarországi ismert cukorbetegek száma eléri a hétszázezret, míg csaknem félmillió lehet azoknak a száma, akik már diabéteszesek, de még nem tudnak róla.

A betegség kezelésében az egyik legfontosabb tényező, hogy az érintettek megfelelő információval rendelkezzenek és folyamatosan kontroll alatt tartsák ezt az eleinte észrevétlen, de szövődményeit tekintve igen súlyos betegséget. Pontosan ebben segít egy új mobilalkalmazás, ami az okostechnológiát segítségül hívva hatékony eszközt ad a betegek kezébe vércukorszintjük, szénhidrát bevitelük és inzulinterápiájuk megfelelő keretek között tartásához.

A Dcont® névre keresztelt alkalmazást a magyar tulajdonú 77 Elektronika Kft. fejlesztette ki. Az applikációban a betegek egyszerűen rögzíthetik vércukoradataikat – a gyártó legújabb, NEMERE névre keresztelt okos vércukormérőjével Bluetooth kapcsolaton keresztül azonnal, automatikusan. Az alkalmazás egyelőre Androidos okoseszközökre érhető el.

A vércukormérő a világon egyedülálló módon nem csak éppen aktuális pontos vércukorszintet mutat, hanem a rendszeres mérési eredményekből képes megbecsülni a beteg anyagcsere állapotát is, illetve kiszámolni és jelezni a betegnek, hogy mekkora az esélye az alacsony vércukorszintből fakadó roham (hipoglikémia) kialakulására.

A felhasználók emellett az étkezések után felvihetik az elfogyasztott szénhidrátmennyiséget, illetve a kezelésként bevitt inzulin mennyiséget, valamint azt is naplózhatják, hogy mikor végeznek fizikai aktivitást, mikor sportolnak – hiszen ezek mind hatással vannak a szénhidrát anyagcserére.

Az adatokból az applikáció diagramokat és táblázatokat készít, melyek segítenek megérteni mind a betegnek, mind a kezelőorvosnak, hogy milyen tényezők, helyzetek járulnak hozzá a vércukorszint változásához.

Szerző

Cukorbetegek világnapja - Fontos, hogy minél többen járjanak szűrésekre

A cukorbetegek világnapjának üzenete, hogy az emberek kezdjenek el szűrésekre járni, hogy időben, még a szövődmények kialakulása előtt észrevegyék a betegséget, mert annál könnyebb segíteni - mondta Balázsovics Judit diabetológus, endokrinológus.

Balázsovics Judit, a budapesti Károlyi Sándor Kórház főorvosa közölte: a cukorbetegség krónikus, "úgymond gyógyíthatatlan betegség", de szinten lehet tartani és nagyon sok függ attól, hogy milyen szinten kezdik el kezelni a betegeket. Hangsúlyozta: tünetmentessé lehet tenni a betegeket és a szövődményektől nagyon hosszú időre megmenteni őket.

Elmondta: a cukorbetegségnek vannak megelőző állapotai, amelyeknél, ha kiszűrik a betegséget, helyes életmódváltással nagyon sok évet lehet nyerni. Lappangó betegségre utalhat a nagyfokú fáradékonyság, az indokolatlan éhség kialakulása, hízékonyság, diéta és mozgás ellenére sem csökkenő testsúly.

A betegség azonnali életmódváltással jár, a betegeknek életük végéig gyógyszert kell szedniük, állandóan számolniuk kell a diétával, megfelelő életmódot kialakítaniuk, akármilyen sportokat nem űzhetnek és bizonyos foglalkozásoktól is kénytelenek eltiltani őket az orvosok - mondta.

Balázsovics Judit közölte: a betegség kialakulásának okai között vezető helyen van a túlsúly, azon kívül megtalálható a mozgásszegény életmód és a nem megfelelő táplálkozás - zsírban, szénhidrátban dús életek fogyasztása kevés zöldség, gyümölcs mellett. Hozzátette: az alkoholizmus "előbb-utóbb cukorbetegséggel jár együtt".

A cukorbetegek világnapját, november 14-ét az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szervezésében tartják 1991 óta az inzulin felfedezője, Sir Frederick Grant Banting Nobel-díjas kanadai orvos születésnapján. Az ENSZ által hivatalosan 2007-ben elismert világnapon a cukorbetegség rohamos terjedésére, a megelőzés lehetőségére és fontosságára hívják fel a figyelmet.

Szerző