„The Grand Tour”

Publikálás dátuma
2016.11.16. 06:37
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CLEMENS BILAN
Látványos installációval reklámozzák Berlinben a „The Grand Tour” autós tévésorozatot.

Jeremy Clarkson, Richard Hammond és James May új showját az Amazon Prime Videócsatorna mutatja be. Clarkson nagy botrány közepette szakított a BBC-vel, a Top Gear című műsort elvették tőle, így a szerzőhármas az Amazonnál folytatja, három évre, 35 epizódra kötöttek szerződést.

A sorozat első darabját pénteken mutatják be az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában.

Szerző

Visszaköszönt a szovjet éra Oroszországban

Őrizetbe vették majd hivatalosan vádat is emeltek az orosz gazdasági miniszter, Alekszej Uljukajev ellen Moszkvában. A bejelentés bombameglepetésként hatott, hiszen, amint a BBC is rámutatott, a szovjet idők, pontosabban az 1991-es puccskísérlet óta ilyen magasrangú vezető politikus ellen nem emeltek vádat Moszkvában. A 60 éves Uljukajev 2013 óta miniszter, azelőtt az orosz jegybank igazgatóhelyettese is volt.

A vád szerint kenőpénzt zsarolt ki azért, hogy tárcája jóváhagyja, hogy a Rosznyefty állami olajtársaság megszerezze a másik ugyancsak orosz állami olajcég, a Basnyefty részvényeinek 50,08 százalékát. Az üzlet tulajdonképpen már októberben létrejött, Igor Suvalov miniszterelnök-helyettes engedélyezte is azt, ám a véglegesítéshez szükséges a gazdasági tárca jóváhagyása.

Az ügyészség szerint Uljukajev ezt a jóváhagyást kötötte kétmillió dolláros kenőpénz kifizetéséhez. A minisztert az orosz korrupció elleni hivatal, a Nyomozó Bizottság megfigyelés alatt tartotta állítólag hónapok óta, tegnap hajnalban vette őrizetbe majd pár órán belül vádat is emeltek ellene. Amennyiben bűnösnek találják, 8-15 évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetik.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő közölte, Vlagyimir Putyin elnököt mindvégig tájékoztatták Uljukajev megfigyeléséről. Nyilván, Putyin tudta és jóváhagyása nélkül nem is történt volna meg egy kormánytag ilyen látványos lebuktatása. Az viszont kérdés, miért lett kegyvesztetté, mi volt a tényleges bűne a Kreml szemében, mint ahogy az is, hogy a költségvetési gondokkal küszködő Oroszországban miért egyik állami cég veszi meg a másik részesedéseit, ahelyett, hogy tényleges privatizációval tömnék be a tátongó költségvetési lyukakat?

Vélhetően adtak a látszatra, hiszen Uljukajev neve összefonódott a recesszióval, így kiváló bűnbak lehet. Ugyanakkor ő a tényleges privatizálás híve volt, legalábbis ez év elején több ilyen bejelentést tett, míg Putyin nem szerette volna "elkótyavetyélni” az állami vagyont, ellenezte a stratégiai cégek privatizációját.

A képet azonban igencsak bonyolítja, hogy a Rosznyefty vezérigazgatója, Igor Szecsin Putyin egyik legközelebbi tanácsadója, ám az elnök arról, hogy a Basnyefty többségi részvényeit a Rosznyefty vásárolja fel, úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg nem a legjobb megoldás.

Szerző

Elkészült a második csernobili szarkofág

Publikálás dátuma
2016.11.16. 06:35

Befejeződött az új acélszarkofág építése a világ eddigi legsúlyosabb nukleáris szerencsétlensége által sújtott csernobili atomerőműben, a szakemberek megkezdték a létesítmény "rátolását" a sérült atomreaktorra - jelentették kedden ukrán hírforrások.

Az árkád formájú szerkezet várhatóan 100 éven át nyújt majd védelmet a radioaktív sugárzás ellen.Az ukrán környezetvédelmi minisztérium közlése szerint a munkálatok várhatóan négy napon át tartanak, összesen 33 órát vesznek igénybe. Az építményt 327 méterrel kell "odébb tolni" az erre a célra épített síneken, hogy teljesen befedje a sérült négyes energiablokkot.

A világ eddigi legsúlyosabb atomerőművi katasztrófája 1986. április 26-ra virradó éjszaka 1 óra 23 perckor következett be a Szovjetunióhoz tartozó Ukrán SZSZK területén, a Kijevtől kevesebb mint 100 kilométerre északra fekvő csernobili erőmű negyedik blokkjában egy kísérlet során.

Vegyi és gázrobbanás következtében részben megsemmisült a reaktor aktív övezete, a levegőbe egyes adatok szerint radioaktív anyagok tonnái kerültek, és sugárfelhő borította be Európa nagy részét. A mintegy két hétig égő tűz miatt további veszélyes anyagok szabadultak fel.

A baleset következtében egyes becslések alapján több százszor annyi radioaktív szennyeződés jutott a levegőbe, mint a második világháborúban Hirosimára és Nagaszakira ledobott atombombák felrobbanása után.

A sérült blokk fölé akkor egy átmeneti vasbeton szarkofágot emeltek, amelynek állapota folyamatosan romlott, repedések keletkeztek rajta.

A hosszabb távú védelmet jelentő modern szarkofág építését a francia Novarka konszern végezte, a munkálatok 2011 áprilisában kezdődtek. A költségek fedezéséhez Ukrajna az elmúlt években jelentős támogatásokat kapott az Európai Uniótól, a Európai Fejlesztési és Újjáépítési Banktól, európai országoktól, továbbá Oroszországtól, az Egyesült Államoktól, Kanadától és Japántól is.

Szerző