Az év természetfotósa 2016

Publikálás dátuma
2016.11.08. 21:33
MTI Fotó: Kovács Attila
Daróczi Csaba és Selmeczi Dániel nyerte a Saubermacher - Az év természetfotósa 2016 díjat, melynek ifjúsági kategóriájában is kettős győzelem született: Ceglédi Ádám és Szekeres Levente végzett az élen.

Fáth Péter, a naturArt - Magyar Természetfotósok Szövetsége elnöke a Magyar Természettudományi Múzeumban kedden megtartott eredményhirdetésen emlékeztetett: a naturArt immár huszonnegyedik alkalommal írta ki nemzetközi szinten is számon tartott fotópályázatát. Az idén beérkezett több mint háromezer munka minden eddiginél magasabb színvonala is igazolja, hogy a magyar természetfotózás nem véletlenül tartozik a világ élvonalába.

Az év Természetfotója díjat Daróczi Csaba Kék és narancs című felvétele nyerte el, Az év búvárfotósa Selmeczi Dániel lett.
A Kezünkben a Föld kategória első díját Somodi Ferenc, A madarak viselkedése kategória első helyét Jakab Tibor, Az emlősök viselkedése kategória legjobb helyezését pedig Potyó Imre érdemelte ki. Daróczi Csaba végzett Az állatok viselkedése, Kis Dávid pedig Az állatok és környezetük kategória élén, Az állatok szemtől szemben kategória legjobbja pedig Selmeczi Dániel lett.

A Növények és gombák kategória első díjával Ravasz Balázst jutalmazta a zsűri; a Kompozíció, forma és kísérletezés kategóriát Daróczi Csaba, a Tájak kategóriát Ernie E. Suto, az Élet a vízfelszín alatt kategóriát pedig Kövér Csaba nyerte.
Potyó Imre képe lett a Napnyugtától napkeltéig kategória, Selmeczi Dániel fotója a Fekete-fehér természetfotók kategória, Somodi Ferenc felvétele a "Rajtunk múlik!" kategória, míg Czeglédi Ádám fényképe az ifjúsági kategória legjobbja.

A pályázat anyagából szerdától kiállítás is látható a Magyar Természettudományi Múzeumban. Kováts Botond, a Canon Hungária Kft. vállalati és marketingkommuniukációért felelős vezetője elárulta, a tárlat 125 fotója összesen 204 milliárd képpontot tartalmaz, kinyomtatásukhoz 4,5 liter festékhez volt szükség. Az Alexandra Könyvkiadó a korábbi évek gyakorlatához hűen ezúttal is a albumot jelentetett meg a pályázat legjobb képeiből.

Az idei díjazottak teljes névsora (fotókkal) itt található.

Szerző

Darázsölyv a madárkórházban

Publikálás dátuma
2016.11.08. 17:45
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Gál Renáta állatgondozó banánnal etet egy darázsölyvet (Pernis apivorus) a Hortobágyi Madárkórházban 2016. november 8-án.

A fiatal ölyv októberben került az intézménybe, erősen legyengülve. Feltehetően fióka korától kezdve ember etette, és szabadon engedése után nem tudott elegendő táplálékot szerezni. A darázsölyv közismerten szereti a gyümölcsöket is fogyasztani, így a szakemberek megpróbálják a legváltozatosabb étrenden átteleltetni a madarat. Fő tápláléka a lisztkukac, mézzel leöntött naposcsibe darabkák, de pár naponta szívesen elfogyaszt egy fél banánt is. 

Szerző

Virtuális élménypark a Duna Plázában

Publikálás dátuma
2016.11.08. 06:19
FORRÁS: WWF
Megnyitotta kapuit az idén 25. éves WWF Magyarország és a Duna Plaza közös virtuális élményparkja.

A három hétig tartó kiállítás keretében a látogatók egy mobil applikáció segítségével testközelből is megismerhetnek számos olyan hazai és más területekről származó ikonikus állatfajt, amelyek megmaradt szabadon élő példányai rejtőzködő életmódjuk miatt a hétköznapi ember számára, legfeljebb a természetfilmekben láthatóak.

Mint megírtuk: a WWF Élő Bolygó Jelentése szerint az utóbbi negyven évben a gerinces állatfajok populációi 58 százalékkal csökkentek. A legdrasztikusabb visszaesést az édesvízi populációk szenvedték el, amelyek 81 százalékos csökkenést mutatnak, a helyzet tehát minden szempontból drámai. A fajok pusztulásának jelenlegi mértéke a természetes folyamatok mintegy ezerszerese, aminek a hátterében az ember tevékenysége áll. Ha a folyamatok nem változnak, akkor a következmények sokkal drámaibbak lesznek, mint néhány olyan ikonikus faj eltűnése, amilyen mondjuk a tigris vagy a jegesmedve.

A látogatók többek között az eurázsiai hiúzzal, a jegesmedvével és a pandával is találkozhatnak a három hét alatt. Az interaktív kiállítás megtekintéséhez szükséges Duna Plaza elnevezésű mobil applikáció, melyet az Apple AppStore-ból és a Google Play áruházból is letölthető.

Szerző