Végleg becsődölt a Palóc - A Coop veheti át a boltok helyét

Publikálás dátuma
2016.11.04. 12:26

Nem maradt reális esély a Palóc Nagykereskedelmi Kft. fizetőképességének helyreállítására, vagyis heteken belül elkerülhetetlenné válhat a CBA korábbi franchise-partnerének felszámolása - írja a Magyar Nemzet. A lap arról is beszámolt, hogy a nagy konkurens, a Coop Hungary Zrt. 20-22 boltot venne át a becsődölt cégtől.

A salgótarjáni központú társaság több száz hitelezőnek tartozik, jellemzően pénzintézeteknek, beszállítóknak és magánszemélyeknek - a tartozások összege meghaladja az ötmilliárd forintot. A november 16-i csődegyezségi tárgyaláson pedig azért nem várható megegyezés, mert a hitelezők részéről nincs fogadókészség a tartozások átütemezésére vagy elengedésére.

A cikkben azt írják, hogy a Palóc Nagyker legfeljebb a követelések hatvan százalékának tud eleget tenni, ehhez azonban szükséges a meglévő több mint nyolcvan áruházból legalább harmincat eladni. A kereskedelmi ágazatban nyílt titok, hogy a Coop Hungary Zrt. 20-22 boltot venne át, további 8-10-et pedig magánvállalkozók üzemeltetnének.

Nagy kérdés azonban, mi lesz a egységekkel, amelyekre nem találnak vevőt. 30 üzlethelyiséget várhatóan be kell zárni, a maradék mintegy 20 kereskedés esetében pedig bizonytalan, ki működteti és milyen feltételekkel - idézi a napi.hu a cikket.

Mint ismert, a Nógrád megye legnagyobb foglalkoztatójaként 1300 embert alkalmazó Palóc Nagykereskedelmi Kft. a CBA korábbi franchise-partnereként és regionális központjaként 80 boltot üzemeltetett a térségben, de az elmúlt három évet veszteséggel zárta. A vonatkozó, 2014-ben meghozott törvény értelmében 2017. január 1-je után be kell zárni azokat a boltokat, amelyek két egymást követő üzleti évben elért nettó árbevétele eléri a 15-15 milliárd forintot, de a mérleg szerinti eredménye nulla vagy negatív.

Szerző

Olcsóbban tankolhatunk mától a kutakon

Publikálás dátuma
2016.11.04. 09:57
FOTÓ: Thinkstock
Csökkentette bruttó 2 forinttal a 95-ös benzin és bruttó 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt.

A csökkentéssel a benzin átlagára 347-348 forintra, a gázolajé 361-362 forintra mérséklődött. Az üzemanyagok ára legutóbb múlt szerdán változott, akkor a gázolaj és a 95-ös benzin átlagára is bruttó 3 forinttal emelkedett. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Az autósok 15-25 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Szerző
Témák
benzin dízel

Lázár: öt év alatt 30-40 százalékkal nőhet a reálbér

A kormány mérlegeli a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) hét pontos javaslatát, amely szerint azonnali szelektív járulékcsökkentést kellene végrehajtani.

 A VOSZ jelentős változásokat szeretne a közfoglalkoztatásban, azonnali, szelektív járulékcsökkentést javasol, utat nyitna a vendégmunkásoknak és rendezné a kereskedelmi dolgozók vasárnapi munkavégzését is. Az iparkamara javaslatai is beérkeztek már a kormány asztalára. A kormány legsikeresebb tagja egyébként Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, nem véletlenül kapott szabad kezet a munka világával való jelenleg is zajló tárgyalásokon a kormányfőtől. Két dolgot akar a kormány egyszerre: a munkavállalókat és a munkaadókat is segíteni. A munkavállalóknak a bérek emelésével, a munkaadóknak pedig a járulékok csökkentésével. Erről is beszélt - más gazdasági témák mellett - Lázár János kancelláriaminiszter a tegnapi Kormányinfón.

- Reális, hogy öt éven belül 30-40 százalékkal emelkedjenek a reálbérek Magyarországon. A kormány nem fog belenyúlni a piaci folyamatokba. A mostani helyzet tarthatatlan, mert a hazai munkaerő el fogja hagyni az országot.

- Az adópolitikával kapcsolatban a kormány szeretné csökkenteni a bürokráciát, így növelve a versenyképességet. A gazdasági tárca a vállalkozásokkal közösen vizsgálja felül az adózás rendjéről szóló törvényt. (A tegnapi versenyszféra és kormányzati közös fórumon Cseresnyés Péter államtitkár begyűjtötte a vállalkozók javaslatait.)

- A Moody's ma felminősítheti Magyarországot.

- A letelepedési kötvény meg fog szűnni, mert nincs rá szükség, Ez a kormány álláspontja. (Varga Mihály korábbi nyilatkozatai szerint csak "talonba" tenné.)

- A stabil és fenntartható gazdaságpolitikához csak olyan gazdasági döntéseket szabad hozni, amelyeket meg is lehet őrizni, a tartósan 5 százalék alatti munkanélküliség mellett. Cél a teljes foglalkoztatottság.

- A gazdasági kabinet a jövő héten a szövetkezeti integráció jövőjével kapcsolatos új stratégiát tárgyalja, és az állami kockázati tőkealapokról is tájékozódik.

Szerző