Üzenet a bolygónkról - Drámai mértékben irtjuk az állatpopulációt

Publikálás dátuma
2016.11.02. 15:44
pedig lehetne akár szépen egymás mellett, tiszteletben tartva a "másikat"
 Sokkal kevesebb lett az állat és több az ember az elmúlt 40 évben a Természetvédelmi Világalap (WWF) Élő bolygó jelentése (Living Planet Report) szerint.
pedig lehetne akár szépen egymás mellett, tiszteletben tartva a "másikat"

pedig lehetne akár szépen egymás mellett, tiszteletben tartva a "másikat"

Az Élő bolygó jelentés szerint drasztikus mértékben csökkentek az állatfajok populációi. A Földön élő gerinces fajok populációi 58 százalékos, a szárazföldi populációk 38 százalékos, míg az édesvizekben megfigyelt populációk 81 százalékos csökkenést mutatnak az 1970-es adatokhoz képest. Az 1950-es évektől a népességnövekedéssel párhuzamosan nőtt a széndioxid-kibocsátás, a műtárgya használat akkor indult el, a tengeri halászat és az esőerdők irtása akkor öltött drasztikus méreteket.

vannak, akik mindent megtesznek, hogy segítsenek

vannak, akik mindent megtesznek, hogy segítsenek

Az ökológiai lábnyomunk - vagyis mindaz az emberi tevékenység, amelynek erőforrás-igényei vannak - az 1970-es években lépte át azt a pontot, amely óta már úgy használjuk ezeket az erőforrásokat, hogy azok nem képesek megújulni.

lásd még: Mit szólnál, ha már a csapból sem ihatnál tiszta vizet?

.

Szerző

Nő a csendes-óceáni szemétsziget

Publikálás dátuma
2016.11.02. 06:16
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
Az eddig véltnél jóval nagyobb kiterjedésű a csendes-óceáni szemétsziget - derült ki egy új vizsgálatból, amely szerint a vízfelszínen úszó, nagy méretű hulladékok "ketyegő bombát" jelentenek, mivel megfelelő intézkedések hiányában néhány évtizeden belül olyan apró műanyagszemcsékre bomlanak le, amelyek aztán bekerülhetnek a táplálékláncba.

A hatalmas mennyiségben összetorlódott szemetet az Ocean Cleanup alapítvány felderítő repülőgépe fedezte fel Hawaii és Kalifornia között - írta a The Guardian internetes oldala.

A szeméttenger központi része nagyjából egymillió négyzetkilométeren terül el, és további csaknem 3,5 millió négyzetkilométert érint. A szennyezett terület kiterjedése az óceáni áramlatok hatására folyamatosan változik. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja szerint a nagy csendes-óceáni szeméttenger olyan gyors ütemben növekszik, hogy hamarosan a világűrből is látható lesz.

Az Ocean Cleanup azt szeretné, hogy 2020-ban a Csendes-óceán északi részén felgyülemlett hatalmas szeméttenger eltakarítására használják fel az általa kidolgozott technológiát: a passzív szemétgyűjtőjük felső vonala a vízen lebeg, mintha sorompó lenne, míg a víz alá nyúló része szűrő, amely felfogja a műanyaghulladékot. A szűrő V alakban nyúlik a tengerfenék felé, ahol a csücskét rögzítik, a tengeri élőlények így át tudnak úszni alatta. A szerkezet prototípusát jövőre kezdik tesztelni a térségben.

Szerző

Antarktisz - Történelmi léptékű természetvédelmi döntés

Publikálás dátuma
2016.10.28. 11:01
Fotók: Wolfgang Kaehler/Getty Images
Az Európai Unió és 24 másik ország megállapodott, hogy az Antarktiszt övező Déli-óceán egyik részét, a Ross-tengert a világ legnagyobb tengeri természetvédelmi területévé nyilvánítják. Mintegy 1,57 millió négyzetkilométernyi vízterületen 35 évre betiltják a kereskedelmi célú halászatot. A nemzetközi vizeken ezzel a világ első védett tengeri területét hozták létre.

Új-Zéland és az Egyesült Államok kezdeményezte a lépést az Antarktisz tengeri élővilágának védelmével foglalkozó bizottság találkozóján, az ausztráliai Hobartban – jelentette a BBC. A résztvevők hosszú évek tárgyalásai után egyhangú határozatban döntöttek, reményeik szerint további védett tengeri területeket is létrehoznak majd. A tilalom a nyersanyag-kitermelésre is vonatkozik.

A Ross tenger a Déli-óceán alig 2 százalékát teszi ki, de ott él a világ Adelie pingvinjeinek 38 százaléka, az antarktiszi viharmadarak mintegy harmada, s a csukabálnák (minke) 6 százaléka. A szakértők attól tartanak, hogy a jelentős kereskedelmi túlhalászás veszélyezteti a térség élővilágát.

Tavaly egyedül Oroszország akadályozta a megállapodást, idén viszont üdvözölték a döntést. Kína 20 évre mérsékelte volna a tilalmat.

lásd még: Mit szólnál, ha már a csapból sem ihatnál tiszta vizet?

Szerző