Előfizetés

Kontrát Károly: Pharaon nincs Magyarországon

Publikálás dátuma
2016.11.02. 10:12
Kontrát Károly FOTÓ: Molnár Ádám
A magyar hatóságok információi szerint Ghaith Pharaon nevű személy nem tartózkodik Magyarországon, nem él itt életvitelszerűen, és nem vásárolt ingatlant – szögezte le a Magyar Idők kérdésére vasárnap Kontrát Károly.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta azt is: amennyiben a körözött azonos Pharaonnal, és ezt az amerikai hatóságok megerősítik, természetesen azonnal elfogják, amint Magyarország területére lép.

Gyöngyösi Márton, az Országgyűlés külügyi bizottságának jobbikos alelnöke jelezte: pártja mindent megtesz azért, hogy a kormányt az ügyben számon kérje, és Orbán Viktort is megszólalásra kényszerítse. Jelezte: akár vizsgálóbizottságot is kezdeményezhetnek.

A Demokratikus Koalíció (DK) értesíti az Interpolt és az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI), hogy a miniszterelnök családja – állítólag az FBI által körözött – Ghaith Pharaonnal üzletel – közölte még vasárnap a párt alelnöke, Varju László.

A szocialista Harangozó Tamás az üzletemberrel való kapcsolatairól kérdezte Orbán Viktort az Országgyűlésben. A miniszterelnök válaszában jelezte, Jordánia egyik budapesti képviseletének díszvacsoráján ő és a szaúdi üzletember is ott volt. – A kormány megvizsgálta a férfi magyarországi tevékenységét és az a magyar törvényeknek megfelel, nem rejt nemzetbiztonsági kockázatot – fogalmazott. 

A teljes cikket itt olvashatja!

Kontrát csak folytatja?

Az államtitkár magyarázkodása szerves folytatása annak, amit a a kormány, illetve a Fidesz elkezdett Pharaon-ügyben. A Népszava már megírta:

"Ez a Pharaon nem biztos, hogy az a Pharaon" - közölte néhány napja a mundért védve a fideszes Németh Szilárd. Pedig akkor már Juhász Péter, az Együtt alelnöke kitette Facebook-oldalára azt a levelet, amit Pintér Sándor a szaúdi nagykövetnek írt. Tarjányi Péter akkor lapunkon keresztül kérte is Némethet, hogy mielőtt beszél, olvassa el a dokumentumot. A biztonságpolitikai szakértő szerint létezik olyan, hogy valakit hosszú időn át nem tudnak biztonsággal beazonosítani a szolgálatok, de ebben az esetben a magyar hatóságok pontosan tudják, kiről van szó. Más kérdés, hogy ezt a bizonyítékot hiba volt nyilvánosságra hozni. Az ügyben ugyanis vélhetően elkezdődött a "kiszorítás", ehhez a művelethez pedig a szolgálatoknak időt kellene adni - fogalmazott Tarjányi. 

Az országos rendőrfőkapitánytól vár választ a DK

Arra vár választ a Demokratikus Koalíció Papp Károly országos rendőrfőkapitánytól, hogy miként léphetett Magyarország területére az Egyesült Államokban körözött Ghaith Pharaon szaúdi üzletember - közölte párt alelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. Vadai Ágnes azt mondta, hogy Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Időkben "elismerte", hogy a terrorizmus támogatásával gyanúsított férfi vízumot kapott a magyar hatóságoktól.

Miért nem tett semmit a Fejér megyei Rendőr-főkapitányság, amikor Ghaith Pharaon 2015-ben bizonyíthatóan Seregélyesen tartózkodott? Lefoglalta-e a rendőrség a miniszterelnök házának szomszédjában álló ingatlant, amelyet a hírek szerint a férfi egyik érdekeltsége vásárolt meg? Hogyan kerülhetett a kormányfő környezetébe egy "nemzetközi bűnöző"? - tette fel kérdéseit.

Csökkent a tűcsereszám

Néhány év alatt harmadára esett vissza a becserélt tűk száma, ám ez nem azt jelenti, hogy kevesebb lett az intravénás szerhasználó - hangzott el a Kábítószerügyi Tanács október végi ülésén. Ennek ellenére a kormány továbbra is elutasítja az ártalomcsökkentést, a Társaság a Szabadságjogokért szerint enélkül nem biztosítható a legproblémásabb szerhasználói csoport ellátása, a fertőzésveszély csökkenése.

Szomorú, de korántsem meglepő, hogy a legnagyobb ártalomcsökkentő szolgáltatók bezárása óta meredeken visszaesett a kiadott és becserélt tűk száma, holott a steril tűk igénye tovább nőtt - írta a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) blogján Kardos Tamás. Az jogvédő civil szervezet drogpolitikai programvezetője maga is részt vett a Kábítószerügyi Tanács októberi ülésén, hiszen annak éppen az a célja, hogy egyeztetési pontot biztosítson a kábítószerügy területén munkálkodó civil szervezetek és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) között.

Kardos beszámolója szerint az ülésen elhangzott, hogy egy friss felmérés azt mutatta ki, 2011-2015 között mintegy harmadára esett vissza az ártalomcsökkentő szolgáltatások keretében kiadott steril tűk száma, miközben az intravénás szerhasználók száma nem csökkent. Pedig 2015-ben az intravénás szerhasználók már 80 százaléka használt új pszichoaktív szereket, amiket gyakrabban szúrnak a klasszikus szereknél, ezért a fertőzésveszély megelőzése több steril tűt igényelne. Sőt 2010 és 2014 között megkétszereződött az aktív használók Hepatitis C fertőzöttség aránya, ami 2015-re ugyanolyan magas maradt.

- A lesújtó adatok ismertetése után bizarr volt szembesülni a drogstratégia 2016-2017-es időszakra összeállított cselekvési tervével - újabb nevén a szakpolitikai programmal -, ami hírből sem hallott ártalomcsökkentésről. A kifejezést még a program ismertetéskor is kerülte a minisztérium és "bizonyos elemekként" utalt rá, melyeket ki kellett hagyni a végső dokumentumból - írta Kardos.

Az ülésen Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár vett részt az Emmi részéről. Álláspontja szerint a tűcsere programok önkormányzati hatáskörbe tartoznak, ám úgy látja, azokat pártállástól függetlenül ellenzik (nemrég a szocialista vezetésű XIII. kerületben is megszüntették a Drogprevenciós Alapítvány tűcsere programját, nem sokkal a józsefvárosi Kék Pont Alapítvány programjának lezárása után), így a minisztérium mobiltűcserékben gondolkodik. Ezekből az elmúlt évben hármat is támogattak.

Kardos ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, ezek nem helyettesítik a fix helyű szolgáltatást, ahol a használó bizalmat tud kiépíteni a személyzettel és további szolgáltatásokat vehet igénybe. A legtöbb rejtőzködő intravénás szerhasználónak a fix helyen végzett szolgáltatás jelenti az egyetlen egészségügyi és szociális kapcsolatot a társadalommal.

Alig járunk tüntetni

A magyar választók 31 százaléka gondolja úgy, hogy két választás közt is hatással lehet a kormány munkájára, derül ki az amerikai Pew Research Center politikai aktivitást vizsgáló felméréséből. A magyarok 61 százaléka szerint viszont nincs befolyása a kormány működésére, ezzel az eredménnyel a vizsgált országok közt az utolsó helyet szerezte meg Magyarország - írta a Magyar Nemzet. 

A kutatás szerint a magyar emberek az egészségügyet, a szegénységet, és az oktatást érintő témákban rendezett tüntetésekért hajlandóak az utcára menni. De amíg az olaszoknál a választók 59 százaléka választotta, hogy utcára vonulna, a magyaroknál ez csupán 44 százalék. Hatalmas a különbség azok számában, akik vettek már részt politikai rendezvényen: csak a magyarok hét százaléka vallott erről, szemben a görögök 42, olaszok 32, és a lengyelek 21 százalékával.