Előfizetés

Formába lendül Cristiano Ronaldo?

Publikálás dátuma
2016.10.31. 06:51
Végre újra megdicsőült Cristiano Ronaldo FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JUAN MANUEL SERRANO ARCE
Erre várt mindenki a Real Madridnál: Ronaldo góljaira: háromszor is betalált az Alavés otthonában, a spanyol labdarúgó bajnokság 10. fordulójában, így oroszlánrésze van együttese 4-1-es idegenbeli győzelmében.

Ronaldónak nem megy az idei szezonban, láthatóan ő is érzi, hogy valami nem stimmel. Nem mer „biciklizni”, nem vállalkozik annyi cselre, mint korábban. Egyes értesülések szerint a térde már nem a régi. Annyi meccsen szerepelt, hogy ez kezd visszaütni. Morata talán jobb formában van nála (amint a messze tudása alatt játszó Benzemánál is), de vélhetően kevés edző van a világon, aki venné magának a bátorságot, s Ronaldót a kispadra ültetné, kivált mostanság, amikor minden esélye megvan arra, hogy ismét megkapja az Aranylabdát.

Rosszul kezdődött az Alavés elleni meccs a királyi gárda számára, hiszen a 7. percben a hazaiak szerezték meg a vezetést, ám még az első félidőben Ronaldo egymaga megfordította az állást, az első találatát büntetőből érte el. A 79. percben újra gyakorolhatta a 11-esrúgást, ezúttal azonban lövése célt tévesztett. Morata a 84. percben megszerezte a Real harmadik gólját, a 88. percben pedig ismét Ronaldo ünnepelhetett (1-4). Ronaldo nyolcszor próbálkozott lövéssel, ebből négy találta el a kaput. 28-szor passzolt, 75 százalékos pontossággal.

Zinédine Zidane, a Real trénere azt közölte, mindig szebbnek tűnik a világ, ha Ronaldo gólt szerez, kivált, ha háromszor is betalál. „Minden tekintetben jó előadást láthattunk tőle. Ma türelmes volt, s a pályán is visszaköszönt, milyen kemény edzésmunkát végez” – méltatta játékosát a francia tréner sajtóértekezletén.

A győzelem ellenére tovább terjed a pletyka, amely szerint Florentino Pérez klubelnök nem igazán elégedett a csapat teljesítményével, s Zidane leváltására készül. A brit Mirror úgy tudja, a Real első embere a Tottenham trénerét, Mauricio Pochettint látná szívesen a kispadon. Pochettino 2014-ben került Spurshöz, előtte egy évig a Southamptonnál edzősködött, 2009-2012 között pedig az Espanyolnál, a barcelonai klubnál nyolc évet húzott le játékosként.

Meglepetésre gyötrelmesen nehezen győzött az FC Barcelona az utolsó helyezett Granada ellen, pedig híres MSN csatársora kezdett. A meccs egyetlen gólját Rafinha érte el a 48. percben. A Barcánál a szurkolók lassan megszokhatják, hogy a Bajnokok Ligája hetet megelőző bajnokin nem igazán megy a szekér. Látványos meccsen nyert viszont az Atlético Madrid a Málaga ellen, 4-2-re. Carrasco és Gameiro két-két gólt szerzett. Mindkét csapat 10-10 fővel fejezte be a játékot Savic, illetve Castro kiállítása miatt.

A 10. forduló után helyreállt a világ rendje, hiszen ismét a három nagy foglalja el a tabella első három helyét, miután a Sevilla botlott Gijónban, a Villarreal pedig kikapott az Eibar otthonában.

Primera División, 10. forduló. Sporting Gijon-Sevilla 1-1, Alavés-Real Madrid 1-4, Atlético Madrid-Málaga 4-2, Barcelona-Granada 1-0, Leganés-Sociedad 0-2, Eibar-Villarreal 2-1, Athletic Bilbao-Osasuna 1-1. 

Az élcsoport. 1. Real Madrid 24, 2. Barcelona 22, 3. Atlético Madrid 21.

Bale is hosszabbított
Toni Kroos és Luka Modric után újabb alapemberét láncolta magához hosszú távon a Real Madrid. 2022. június 30-ig írt alá Gareth Bale a királyi gárdához. Mióta két átigazolási szezonból kizárta a klubot a FIFA, szépen sorban minden kulcsjátékosával szerződést hosszabbít a fővárosi klub, a walesi szélsőt korábbi szerződése például 2019-ig kötötte a madridiakhoz, így egyhamar nem hagyta volna el a csapatot egyébként sem.
Gareth Bale 2013-ban rekordot jelentő 100 millió euróért érkezett a Tottenhamtől a Realhoz - ez a rekord azóta már megdőlt - eddig két Bajnokok Ligáját és egy spanyol Király-kupát nyert eddig a csapat játékosaként.

Többen választják a hamvasztást

Publikálás dátuma
2016.10.31. 06:15
Egyre kevesebben választják a koporsós temetést FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Erősen kihat a modern életmód a temetkezési szokásainkra. Különösen a fővárosban és nagyobb városokban kezdenek megváltozni az elhunytakkal kapcsolatos megemlékezési szokások: kevésbé kőbe vésettek a tradíciók. Ugyanakkor a temetéshez kapcsolódó információk jobb ismerete sokszor felesleges kiadásoktól mentheti meg a gyászolókat.

Az elhalálozottakat egyre kisebb arányban temetik el koporsóban, folyamatosan növekszik a hamvasztásos eljárások aránya. Magyarország 72–75 ezer hamvasztás történik. Miközben országos átlagban 60 százalékos a hamvasztás aránya, Budapesten és a vidéki nagyvárosokban az összes elhalálozás tekintetében 70-90 százalék. Ennek elsősorban a magas sírhely- és temetkezési árak az okai.

A hamvasztást követően a szórás és az urnás elhelyezés különböző lehetőségei közül a magyarok egyelőre elsősorban a temetőkön belüli elhelyezést részesítik előnybe, de folyamatosan nő a szórások aránya, a temetőkön kívül is, akár szervezett szolgáltatásként igénybe véve, akár magánúton megoldva. Az ország több krematóriumában is elérhető már a hamvasztás előtti koporsós ravatalozás, és ehhez kapcsolódóan az elhunyttól való végső búcsúzás különböző formái.

Az idén tavasszal megnyitott Budapesti Hamvasztóban például megbizonyosodhatnak a családtagok arról, hogy szerettüket valóban higiénikus körülmények között, automatizált rendszerben, szigorú szabályoknak megfelelően hamvasztják el. Csökkenő arányban ugyan, de még mindig jelen van a társadalomban az a félelem, hogy esetleg nem a búcsúztatott hamvait kapják vissza az urnában, de ez egy zárt rendszerű, ellenőrzött és nyomon követhető eljárás esetén kizárt.

Ma már Magyarországon sem ritkaság, ha az elhunytat nem a megszokott módon, temetőben kívánja eltemetni a család, hanem más módon búcsúzna el tőle, vagy helyezné egyedi helyen végső nyugalomra. Egyre többen választják a hamvak természetben történő elhelyezését. Sokan azt gondolják, hogy ez tilos, de ahogy az urna hazavitelének, ennek is vannak jogszerűen lebonyolítható formái. A temetőn kívüli elhelyezés oka a magas sírhely árak mellett, hogy a családtagok vagy természet közeli, vagy az elhunyt személyiségéhez, életéhez illeszkedő nyughelyet keresnek szerettüknek.

Különösen a fővárosban és nagyobb városokban kezdenek megváltozni az elhunytakkal kapcsolatos megemlékezési szokások. „A nyughelyek látogatásához kapcsolódó kötelezettség ma már inkább teher az emberek számára, semmint morális elvárás” – állítja Gőcze Edit kegyeleti szakértő. „A több száz, vagy akár több ezer kilométerre költöző családtagok inkább lélekben igyekeznek megőrizni az elhunyt emlékét, és a búcsúszertartás egyediségével kifejezni az irántuk érzett tiszteletüket, szeretetüket.”

Ennek következtében a temetések szervezésekor sok esetben már nem a tradíció a legfontosabb. Divatba jöttek az egyedi kegytárgyak, valamint a környezetkímélő, természetbe helyezve lebomló urnák.

A magas sírhely árakkal függ össze elsősorban a szórásos temetések évek óta ugrásszerűen növekvő száma is. Ez különösen a hajós temetésekre igaz, ami akár a temetői szórásos temetésnél is olcsóbb lehet. Szórásos temetés egyre több templomban is elérhető már. A hamvakat általában az altemplomban, egy úgynevezett osszáriumba helyezik el, ahol több elhunyt hamvait közösen, megszentelt helyen őrzik.

Tudnivalók és tévhitek a temetkezésről
• Bár a kórházakban sokszor ajánlanak temetkezési vállalkozót, nem árt tudni, hogy szabadon választhatunk temetkezési szolgáltatót, az igényeinknek megfelelően. Sok családdal elhitetik, hogy az ajánlott temetkezési iroda szerződésben áll a kórházzal, vagy hogy kizárólag ők jogosultak elszállítani az elhunytat.
• Nem feltétlenül a temetőben megrendelve a legolcsóbb a temetési szolgáltatás. Sokszor a magán temetkezési szolgáltatók kedvezőbb árral számolnak.
• Otthoni, vagy idősek otthonában történő halálesetnél a családnak szabad rendelkezési joga van, hogy ki szállítsa, majd temesse el az elhunytat. Az orvos azt a szolgáltatót kell, hogy hívja, akit a család kér.
• Ha nem egészségügyi intézményben történik a haláleset, a halál pillanatától minden költség a családot terheli, beleértve a szállítást és a napi hűtési díjakat is. Érdemes egy teljes körű ügyintézést vállaló temetkezési szolgáltatót választani.
• Hamvasztás megrendelésekor a temetkezési szolgáltatónak tájékoztatást kell adnia arról, hogy hol lesz elhamvasztva az elhunyt.
• Az urna hazavitele a hiedelmekkel ellentétben nem tilos. A hatályos jogszabályok szerint az urna hazavihető, csak meg kell adni őrzésének helyét és lehetőséget kell biztosítani a kegyeletgyakorlásra az érintettek számára.
• A hamvak természetben történő elhelyezése nem tilos. A hamvak elhelyezéséhez a terület tulajdonosától, vagy kezelőjétől kell engedélyt kérni.

Többen választják a hamvasztást

Publikálás dátuma
2016.10.31. 06:15
Egyre kevesebben választják a koporsós temetést FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Erősen kihat a modern életmód a temetkezési szokásainkra. Különösen a fővárosban és nagyobb városokban kezdenek megváltozni az elhunytakkal kapcsolatos megemlékezési szokások: kevésbé kőbe vésettek a tradíciók. Ugyanakkor a temetéshez kapcsolódó információk jobb ismerete sokszor felesleges kiadásoktól mentheti meg a gyászolókat.

Az elhalálozottakat egyre kisebb arányban temetik el koporsóban, folyamatosan növekszik a hamvasztásos eljárások aránya. Magyarország 72–75 ezer hamvasztás történik. Miközben országos átlagban 60 százalékos a hamvasztás aránya, Budapesten és a vidéki nagyvárosokban az összes elhalálozás tekintetében 70-90 százalék. Ennek elsősorban a magas sírhely- és temetkezési árak az okai.

A hamvasztást követően a szórás és az urnás elhelyezés különböző lehetőségei közül a magyarok egyelőre elsősorban a temetőkön belüli elhelyezést részesítik előnybe, de folyamatosan nő a szórások aránya, a temetőkön kívül is, akár szervezett szolgáltatásként igénybe véve, akár magánúton megoldva. Az ország több krematóriumában is elérhető már a hamvasztás előtti koporsós ravatalozás, és ehhez kapcsolódóan az elhunyttól való végső búcsúzás különböző formái.

Az idén tavasszal megnyitott Budapesti Hamvasztóban például megbizonyosodhatnak a családtagok arról, hogy szerettüket valóban higiénikus körülmények között, automatizált rendszerben, szigorú szabályoknak megfelelően hamvasztják el. Csökkenő arányban ugyan, de még mindig jelen van a társadalomban az a félelem, hogy esetleg nem a búcsúztatott hamvait kapják vissza az urnában, de ez egy zárt rendszerű, ellenőrzött és nyomon követhető eljárás esetén kizárt.

Ma már Magyarországon sem ritkaság, ha az elhunytat nem a megszokott módon, temetőben kívánja eltemetni a család, hanem más módon búcsúzna el tőle, vagy helyezné egyedi helyen végső nyugalomra. Egyre többen választják a hamvak természetben történő elhelyezését. Sokan azt gondolják, hogy ez tilos, de ahogy az urna hazavitelének, ennek is vannak jogszerűen lebonyolítható formái. A temetőn kívüli elhelyezés oka a magas sírhely árak mellett, hogy a családtagok vagy természet közeli, vagy az elhunyt személyiségéhez, életéhez illeszkedő nyughelyet keresnek szerettüknek.

Különösen a fővárosban és nagyobb városokban kezdenek megváltozni az elhunytakkal kapcsolatos megemlékezési szokások. „A nyughelyek látogatásához kapcsolódó kötelezettség ma már inkább teher az emberek számára, semmint morális elvárás” – állítja Gőcze Edit kegyeleti szakértő. „A több száz, vagy akár több ezer kilométerre költöző családtagok inkább lélekben igyekeznek megőrizni az elhunyt emlékét, és a búcsúszertartás egyediségével kifejezni az irántuk érzett tiszteletüket, szeretetüket.”

Ennek következtében a temetések szervezésekor sok esetben már nem a tradíció a legfontosabb. Divatba jöttek az egyedi kegytárgyak, valamint a környezetkímélő, természetbe helyezve lebomló urnák.

A magas sírhely árakkal függ össze elsősorban a szórásos temetések évek óta ugrásszerűen növekvő száma is. Ez különösen a hajós temetésekre igaz, ami akár a temetői szórásos temetésnél is olcsóbb lehet. Szórásos temetés egyre több templomban is elérhető már. A hamvakat általában az altemplomban, egy úgynevezett osszáriumba helyezik el, ahol több elhunyt hamvait közösen, megszentelt helyen őrzik.

Tudnivalók és tévhitek a temetkezésről
• Bár a kórházakban sokszor ajánlanak temetkezési vállalkozót, nem árt tudni, hogy szabadon választhatunk temetkezési szolgáltatót, az igényeinknek megfelelően. Sok családdal elhitetik, hogy az ajánlott temetkezési iroda szerződésben áll a kórházzal, vagy hogy kizárólag ők jogosultak elszállítani az elhunytat.
• Nem feltétlenül a temetőben megrendelve a legolcsóbb a temetési szolgáltatás. Sokszor a magán temetkezési szolgáltatók kedvezőbb árral számolnak.
• Otthoni, vagy idősek otthonában történő halálesetnél a családnak szabad rendelkezési joga van, hogy ki szállítsa, majd temesse el az elhunytat. Az orvos azt a szolgáltatót kell, hogy hívja, akit a család kér.
• Ha nem egészségügyi intézményben történik a haláleset, a halál pillanatától minden költség a családot terheli, beleértve a szállítást és a napi hűtési díjakat is. Érdemes egy teljes körű ügyintézést vállaló temetkezési szolgáltatót választani.
• Hamvasztás megrendelésekor a temetkezési szolgáltatónak tájékoztatást kell adnia arról, hogy hol lesz elhamvasztva az elhunyt.
• Az urna hazavitele a hiedelmekkel ellentétben nem tilos. A hatályos jogszabályok szerint az urna hazavihető, csak meg kell adni őrzésének helyét és lehetőséget kell biztosítani a kegyeletgyakorlásra az érintettek számára.
• A hamvak természetben történő elhelyezése nem tilos. A hamvak elhelyezéséhez a terület tulajdonosától, vagy kezelőjétől kell engedélyt kérni.