Előfizetés

Kúriára viszi Deutsch drogügyét Juhász Péter

Publikálás dátuma
2016.10.28. 18:04
Korábbi felvétel. FOTÓ: Népszava
Kifizeti az elbukott személyiségi jogi per miatt a 600 ezer forintos sérelemdíjat Deutsch Tamásnak Juhász Péter, ám az Együtt alelnöke felülvizsgálati kérelmet ad be a Kúriához, hogy visszaszerezze az összeget: "nem hagyom annyiban, hogy jogi csűrcsavarással megússza az igazság kimondását" - írta Facebookon.

A fideszes politikus azért perelte be Juhászt, mert korábban azt állította, Deutsch drogozott. A bíróság csütörtökön kimondta: az ellenzéki politikus "megalapozatlanul híresztelte" ezt, ezzel pedig megsértette az európai parlamenti (EP-) képviselő jó hírnevét és emberi méltóságát.

Juhász szerint furcsa a másodfokú ítélet, mert első fokon a tanúvallomások alapján bizonyítottnak látta a bíróság, hogy Deutsch drogozott, vagyis Juhász mondhatta rá, hogy drogos.

Ön nem szerepelt még pornófilmben? Nem biztos!

Publikálás dátuma
2016.10.28. 17:35
A kép illusztráció FOTÓ: Thinkstock
Személyes adattal visszaélés vétségének gyanúja miatt pénteken feljelentést tett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) egy közterületen parkoló kisteherautóban pornófilmet készítő ismeretlen ellen, mert az autó ablakán keresztül a járókelők megjelentek a felvétel hátterében.

Sajtóhír, valamint a hatósághoz érkező telefonos bejelentések szerint csütörtökön a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky úton pornográf filmet forgattak egy parkoló kisteherautó rakterében. Az ablakon kívülről nem lehetett belátni, belülről kifelé azonban az üveg átlátszó volt, így az utca képe a filmforgatás háttere volt - áll a hatóság pénteki közleményében.

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény szerint egy ember azonosítható képmása személyes adatnak minősül, felvétel készítése róla pedig adatkezelésnek. Így a film készítője adatkezelőnek minősül. A rendelkezésre álló információk alapján megállapítható, hogy az adatkezelő közterületet is érintő felvételeket készített, amelyen természetes személyek képmása is látható - közölték.

A filmkészítő az autó oldalán elhelyezett egy figyelmeztetést, amelyben a polgári törvénykönyv két kivételszabályára utalva azt írta: tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén nincs szükség a szereplők hozzájárulására. Ez a két szabály azonban a hatóság álláspontja szerint nem fogadható el a filmfelvétel készítésének jogalapjaként, és az adatkezelés sérti az érintettek információs önrendelkezési jogát. A tömegfelvétel ugyanis akkor lehet megfelelő jogalapja a felvétel készítésének, ha az azon szereplő emberek számolhatnak annak lehetőségével, hogy róluk felvétel készül. Mivel a kamerákat nem lehetett látni, az autó oldalán elhelyezett ismertetés nem elegendő ahhoz, hogy az érintettek számoljanak filmkészítés lehetőségével - húzták alá.

Emellett a filmkészítő a jóhiszeműség követelményének sem felelt meg az adatkezeléskor, mert neki is "tisztában kellett volna lennie azzal, hogy az érintettek túlnyomó többsége nem kíván egy ilyen felvételen szerepelni, és tiltakozna az ellen, hogy képmása ilyen kontextusban szerepeljen egy filmben" - írták.

A NAIH emiatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett haszonszerzési célból és jelentős érdeksérelem okozásával elkövetett személyes adattal való visszaélés vétségének gyanúja miatt.

Nem lesz többé anonim SIM-kártya

Publikálás dátuma
2016.10.28. 17:29
Fotó: Thinkstock
A feltöltős SIM-kártyákra vonatkozó szabályok szigorítására tett javaslatot a belügyminiszter pénteken az Országgyűlésnek.

Pintér Sándor Magyarország nemzetbiztonsági, bűnmegelőzési és bűnüldözési érdekeivel - kiemelten a terrorizmus elleni fellépéssel - indokolta az ezekkel kapcsolatos visszaélések megelőzését.

A módosítás rögzíti, hogy az előre fizetett szolgáltatások előfizetője az előfizetését nem értékesítheti tovább, s másnak csak akkor adhatja át, ha - a beazonosításhoz szükséges adatokkal együtt - a szolgáltatót előzetesen tájékoztatta. Amennyiben ezt nem teszi meg, az előfizetői szerződést a szolgáltató 15 napos határidővel felmondhatja. Közeli hozzátartozó nem minősül harmadik személynek - derül ki az előterjesztésből.

A jogszabály-módosítás kitér arra is, hogy a szolgáltatók kötelesek az előfizetők megfelelő adatait ellenőrizni és rögzíteni. Ennek hiányában nem lehet előfizetői szerződést kötni.

A szolgáltatók a törvény hatályba lépésétől számított 15 napon belül értesítik a feltöltő kártyás ügyfeleket a személyazonosság ellenőrzéséről, s amennyiben ez 2017. július 1-jéig nem sikerül, megszűnik az előfizetés.

Az indítvány tartalmazza azt is, hogy a terrorizmus megelőzése érdekében a határátlépéstől számított öt évig a határrendészeti nyilvántartásban kezelnék azon harmadik országbeliek ujjnyomatát, akik az államhatárt nem határátkelőhelyen vagy határátlépési ponton lépték át, vagy személyazonosságukat nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani.

A javaslat egyúttal - maximális időhöz kötve - korlátozná az alkotmányos rend, a nemzetbiztonság, a bűnüldözés, vagy a központi pénzügyi, gazdasági tevékenység szempontjából kiemelten fontos létesítmények egyes adatainak megismerhetőségét. Ilyenek a felújítással összefüggő adatok - például az építészeti tervdokumentáció -, továbbá a létesítmény- és személyvédelemre vonatkozó információk.