Nem lesz többé anonim SIM-kártya

Publikálás dátuma
2016.10.28. 17:29
Fotó: Thinkstock
A feltöltős SIM-kártyákra vonatkozó szabályok szigorítására tett javaslatot a belügyminiszter pénteken az Országgyűlésnek.

Pintér Sándor Magyarország nemzetbiztonsági, bűnmegelőzési és bűnüldözési érdekeivel - kiemelten a terrorizmus elleni fellépéssel - indokolta az ezekkel kapcsolatos visszaélések megelőzését.

A módosítás rögzíti, hogy az előre fizetett szolgáltatások előfizetője az előfizetését nem értékesítheti tovább, s másnak csak akkor adhatja át, ha - a beazonosításhoz szükséges adatokkal együtt - a szolgáltatót előzetesen tájékoztatta. Amennyiben ezt nem teszi meg, az előfizetői szerződést a szolgáltató 15 napos határidővel felmondhatja. Közeli hozzátartozó nem minősül harmadik személynek - derül ki az előterjesztésből.

A jogszabály-módosítás kitér arra is, hogy a szolgáltatók kötelesek az előfizetők megfelelő adatait ellenőrizni és rögzíteni. Ennek hiányában nem lehet előfizetői szerződést kötni.

A szolgáltatók a törvény hatályba lépésétől számított 15 napon belül értesítik a feltöltő kártyás ügyfeleket a személyazonosság ellenőrzéséről, s amennyiben ez 2017. július 1-jéig nem sikerül, megszűnik az előfizetés.

Az indítvány tartalmazza azt is, hogy a terrorizmus megelőzése érdekében a határátlépéstől számított öt évig a határrendészeti nyilvántartásban kezelnék azon harmadik országbeliek ujjnyomatát, akik az államhatárt nem határátkelőhelyen vagy határátlépési ponton lépték át, vagy személyazonosságukat nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani.

A javaslat egyúttal - maximális időhöz kötve - korlátozná az alkotmányos rend, a nemzetbiztonság, a bűnüldözés, vagy a központi pénzügyi, gazdasági tevékenység szempontjából kiemelten fontos létesítmények egyes adatainak megismerhetőségét. Ilyenek a felújítással összefüggő adatok - például az építészeti tervdokumentáció -, továbbá a létesítmény- és személyvédelemre vonatkozó információk.

Szerző

LMP: a kormány támadja meg a CETA egyezményt

Az LMP határozati javaslatot nyújt be az EU és Kanada között kötendő szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) ellen - közölte Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke.

Az LMP elfogadhatatlannak tartja, hogy a Fidesz-kormány Magyarország jól felfogott érdeke ellen fordult és feladta a nemzeti érdekérvényesítést azzal, hogy beállt a CETA-t támogató kabinetek közé - mondta Szél Bernadett.

Az ellenzéki párt társelnöke bejelentette: az LMP ezért határozati javaslatot terjeszt az Országgyűlés elé, amelyben arra köteleznék a magyar kormányt, hogy kifejezetten a CETA antidemokratikus vitarendezési eljárása miatt támadja meg az egyezményt az Európai Bíróság előtt.

Szél Bernadett hangsúlyozta: a jelenlegi egyezmény vitarendezési mechanizmusa nemcsak a nemzeti bíróságoktól, hanem az Európai Bíróságtól is jogköröket von el, így ez az európai alapszerződéssel is ellentétes. Úgy vélte: egy ilyen vitarendezési eljárás "halálos döfés" lenne a nemzeteknek, hiszen könnyen előfordulhatna például, hogy a géntechnológiával szemben zéró toleranciát hirdető Magyarország ellen pert indíthatna egy GMO technológiában érdekelt cég az elmaradt profitja miatt.
Hangsúlyozta: az LMP határozati javaslatát támogatnia kell minden olyan képviselőnek, akinek a nemzeti szuverenitás fontosabb, mint a magyar kormány "Janus-arcú politizálása" vagy a cégek profitja.

Ghaith Pharaon szaúdi üzletemberre vonatkozó kérdésre válaszolva Szél Bernadett azt mondta: a nemzetbiztonsági bizottság - amelynek tagja - már kétszer is tárgyalta Pharaon ügyét, de a mai napig nem kapott megnyugtató választ arra, hogy az üzletember magyarországi jelenléte milyen mértékben jelent nemzetbiztonsági kockázatot. "A lehető leghatározottabban le kellene zárni minden kételyt az úr kilétével és jelenlétével kapcsolatban" - tette hozzá. A bőnyi rendőrgyilkossággal kapcsolatos kérdésre, hogy van-e értelme vizsgálni a Nemzeti Arcvonal és a Jobbik közötti kapcsolatot, Szél Bernadett közölte: a nemzetbiztonsági bizottság LMP-s tagjaként kezdeményezte, hogy a testület soron következő ülésén részletesen tárgyalja a bőnyi ügyet. "Tiszta vizet kell önteni a pohárba" - fogalmazott a politikus, aki szerint nem elkerülhető, hogy a nemzetbiztonsági bizottság foglalkozzon az ügy minden aspektusával, és ha vannak az "érintettnek bármilyenfajta pártkapcsolatai", akkor ez a nyilvánosságra is tartozik.

Szerző

Orbán állami kitüntetést adott át egy karatemesternek

Publikálás dátuma
2016.10.28. 16:26
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozatát adta át Antal János karatemesternek pénteken a Parlamentben - adja hírül a távirati iroda. Az esemény alkalmat adott a miniszterelnöknek, hogy egyebek között ilyeneket mondhasson, mint hogy:  a szabadságért folytatott harchoz, akár csak a jó karatéhoz, kemény emberek kellenek. 

Az MTI hír: 

A kitüntetést Áder János köztársasági elnök adományozta a harcművésznek a sotokan karate magyarországi meghonosítása és nemzetközi elfogadtatása érdekében végzett elkötelezett munkája, valamint a küzdősportban nyújtott egyedülálló teljesítménye elismeréseként. A Parlamentben rendezett kitüntetési ceremónián Orbán Viktor emlékeztetett: Antal János volt az, aki az 1970-es évek elejétől meghonosította a népszerű küzdősportot, a sotokan karatét. Felelevenítette azt is, hogy Antal János 60 évvel ezelőtt, az 1956-os forradalom alatt fegyverrel a kézben bátran harcolt a szovjet tankok ellen.

"Antal János épp aznap vált nagykorúvá, amikor 1956-ban átlépte az osztrák-magyar határt. Úgy kényszerült hazája elhagyására, hogy egyáltalán nem lehetett abban biztos, hogy valaha még visszatérhet". Hazatérve azonban magával hozta a külföldön szerzett összes tudást és tapasztalatot - idézte fel a kitüntetett életútját a kormányfő. Antal János bevezette, népszerűsítette a sportágat Magyarországon, megszervezte az első magyar karatebajnokságot, az első hazai rendezésű nemzetközi bajnokságot és az első nemzetközi edzőtábort - sorolta.

"A szabadságért folytatott harchoz, akár csak a jó karatéhoz, kemény emberek kellenek. Nem csak testi, de lelki értelemben is. Olyanok, akik nem tartanak a fájdalomtól, nem félnek az igazságtól, éppen ezért mindig edzésben is tartják magukat" - fogalmazott a miniszterelnök. Az ünnepségen Antal János, a 9 danos mester nagy megtiszteltetésnek nevezte a kitüntetést. Köszönetet mondott régi tanítványainak és azoknak, akik továbbviszik az általa elkezdett munkát.

Szerző