Rogán elfut Juhász elől, a bíróságra sem ment el

Sem Rogán Antal, sem a szintén beidézett Pápa Marianne nem jelent meg a Fővárosi Törvényszéken annak a személyiségi jogi pernek a tárgyalásán, amelyet a miniszter azért indított Juhász Péter ellen, mert az Együtt alelnöke azt állította, Rogán bűnözőkkel üzletel.

Egy órával a tárgyalás előtt Rogán sajtótájékoztatón jelentette be: nem vesz részt a tárgyaláson, mert ezt felperesként megteheti. Ezzel kapcsolatban a bíró közölte: valóban nem lehet felelősségre vonni a kormánytagot, ám így vallomása nem lesz bizonyító erejű. Rogán a lépést azzal indokolta, hogy semmilyen formában nem kíván asszisztálni Juhász és Portik Tamás ellene folytatott lejáratókampányához, mivel szerinte Juhász "egy elítélt bűnöző samesza". A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter jogi képviselője csupán egy közjegyző előtt tett nyilatkozatot vitt a tárgyalásra, amelyben Rogán újfent kijelentette, nem ismeri a Prisztás-gyilkosság miatt elítélt Portikot, sosem találkozott vele, így pénzt sem fogadott el tőle.

Emellett az ügyvéd többször is kijelentette: bizonyítható a Portik és Juhász közötti kapcsolat, mindezeket az Origo, a Magyar Idők és a Ripost vonatkozó cikkeire is alapozta, ám az Együtt-alelnök közölte, ezekkel kapcsolatban már megindította a helyreigazítási pereket. Juhász a tárgyalás után marhaságnak nevezte Rogán kijelentéseit, és kifogásolta, hogy a miniszter Portik egyik volt rabtársát is tanúként akarta beidéztetni: "én nem tudtam volna kideríteni, hogy ki volt Portik cellatársa, úgy látszik ez Rogánnak ilyen könnyen megy. Ennek egyébként semmi köze ahhoz, hogy üzletelt-e bűnözőkkel". Hozzátette, a miniszter mindent beismert azzal, hogy nyolcadszorra sem jelent meg a kitűzött tárgyaláson. Az ügy januárban folytatódik.

Magánbeszélgetésen hazudhat
Nem hazudott a helikopterezésével kapcsolatban Rogán Antal, mivel szerinte azzal kapcsolatban magánbeszélgetést folytatott a Népszabadság újságírójával, annak tartalmával nem köteles elszámolni - mondta a miniszter a sajtótájékoztatón. Ismert, a Rogán először tagadta, hogy családjával a kvótanépszavazás napján helikopterrel utazott volna, majd miután elküldték neki az azt bizonyító fotókat, nem is reagált már. Tegnap arra a többszöri kérdésre, hogy hazudott-e, csak annyit válaszolt, hogy a nap végére mindent elmondott a helikopteres cégen keresztül, tehát szerinte nem. A miniszter a kapcsolódó a kérdéseket rendre megkerülte, így arra sem reagált érdemben, amikor a 24.hu arról érdeklődött, előfordulhat-e, hogy fél napig ne hazudjon. Csupán annyit mondott, "minden kérdésre igyekszem a teljes tudásom szerint válaszolni, és ha bármiben tévednék, azt még aznap korrigálni fogom".

Szerző

Még körözik a Cinege úti szomszédot

"Ghaith Rashad Pharaon körözés alatt áll, hogy csalás és sikkasztás vádjával bíróság elé állíthassák az Egyesült Államokban" - írta a 444.hu-nak Eric Watnik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének sajtó- és kulturális tanácsnoka. 

A Magyar Narancs értesülései szerint Pharaon egyik cége vásárolt tavaly októberben a Kútvölgyi út és a Cinege út között, Orbán Viktor házával szemközt egy 573 négyzetméteres villát. A portál érdeklődött a Belügyminisztériumnál, hogy a nemzetközi körözés alatt álló Pharaon hogyan léphetett Magyarország területére. A válasz szerint Pharaon nem vásárolt letelepedési kötvényt, hanem vízumot igényelt. "Vízumkérelmét a schengeni rendszerben feltüntettük, ellene egyetlen európai tagország sem emelt kifogást" - írták. Ugyanezt állította egyébként tegnapi sajtótájékoztatóján Rogán Antal kabinetminiszter.

Hétfőn Harangozó Tamás szocialista képviselő Orbán Viktort kérdezte a témában a parlamentben. Orbán válaszában elismerte, hogy személyesen is találkozott a körözött bankárral, akit ő következetesen "Pharaon professzornak" nevezett, és akit állítása szerint megvizsgáltak a magyar hatóságok, de nem tártak fel vele kapcsolatban nemzetbiztonsági kockázatot.

Watnik mostani tájékoztatása szerint Pharaon ellen 1991. november 15-én emelt vádat az amerikai szövetségi bíróság Washington, D. C.-i bírósága. Az elfogatási parancsot is aznap adta ki Alan Kay magiszter bíró. Az azóta eltelt időben csupán bővítették ellene a vádiratot, amelynek alapján most 30 év börtönbüntetésre, pénzbírságra és kártalanításra ítélhetik.

"A még mindig érvényes elfogatóparancson túl Pharaon úr ellen az Interpol Red Notice-t (vörös riasztást) is kiadott" - írta Watnik, megjegyezve, hogy Magyarország tagja az Interpolnak és kiadatási egyezményt kötött az Egyesült Államokkal. Ez utóbbi információk azért érdekesek, mert az Interpol Red Notice-ában külön is kiemelik, hogy "amennyiben [Pharaont] olyan országban találják meg, ahonnan kiadható, tartóztassák le". Az Interpol körözésében is ezt tanácsolják, de Watnik is külön említette, hogy ha valakinek értesülései vannak Pharaon hollétéről, annak azonnal tájékoztatnia kellene az illetékes hatóságokat, illetve az Interpol washingtoni irodáját és főtitkárságát.

Szerző

A letelepedési biznisz halott

Megszűnik a letelepedési kötvény, hiszen a következő időszakban már nem lesz szükség rá. A hitelminősítők felminősítése után ugyanis "visszatérhetnek a hagyományos eszközökhöz" az ország adósságának finanszírozásában. Miután azonban Varga Mihály még nem terjesztette a kabinet elé az erre vonatkozó javaslatot és így egyelőre kormánydöntés sem született erről, biztos, hogy november 8-ig, az alaptörvény tervezett hetedik módosításának elfogadásáig az ügy nem kerül a Ház elé. Erről szokásos heti Kormányinfóján beszélt tegnap a Miniszterelnökség vezetője.

Lázár János szerint a kötvény felülvizsgálata már fél éve megkezdődött, ennek tehát semmi köze ahhoz, hogy a Jobbik ezt szabta feltételként az alkotmánymódosítás támogatásához. A kormány nem enged a zsarolásnak, ez nem párt-, hanem nemzeti ügy, "ilyen piszlicsáré, pitiáner ügyekkel kisstílűség összekötni az alkotmánymódosítást. Azt kérjük a Jobbiktól, hogy esküjükhöz híven az ország, és ne a párt érdekeit szolgálják, támogassák a kormány javaslatát" - üzente Vona Gáboréknak a kancelláriaminiszter. "Valakik egymilliárd forintot fizetnek Magyarországnak. Ebben mi a korrupciós kockázat?" - kérdezett vissza, amikor a rendszer korrupciós kockázatait firtatták. A kötvényvásárlók kölcsön adtak Magyarországnak és nem igaz, hogy magas kamatra, ezt a kölcsönt pedig vissza fogják kapni. Lázár azt még nem tudta megmondani, milyen módon vezetik majd ki a kötvényt, de várható, hogy ehhez törvényt kell módosítani.

Szerző