Béremelést sürgetnek a kereskedelmi dolgozók

A kereskedelemben dolgozóknál a folyamatos munkaerőhiány megállítása érdekében több mint 10 százalékos minimálbér és garantált bérminimum emelésre van szükség a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke szerint.

Sáling József azt mondta, ha a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) belül a bérekről nem tudnak országos szintű megállapodásra jutni, akkor a szakszervezet egyesével tárgyal a kereskedelmi cégekkel a fizetésemelésről.
Hozzátette: a kialakult helyzet megoldására a kormány felvetette a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó csökkentését, amelyről a legutóbbi VKF tárgyaláson a kormányoldal ismertette, hogy az adónem 1 százalékpontos csökkentése 120 milliárd forint kiesést jelentene a költségvetésnek.

A KASZ elnöke azonban úgy látja, hogy ez a járulékcsökkentés nem oldja meg az alacsony bérek és a munkaerőhiány problémáját, mert kérdéses, hogy a járulékcsökkentés révén megmaradt összeget a munkáltatók átadják-e a dolgozóknak. A béremelés előmozdításához Sáling József eredményesebb eszköznek tartaná a személyi jövedelemadó (szja) mérséklését.
A bérek és a munkaerőhiány kérdése mellett nagy hangsúlyt fektetnek még a cafeteria rendezésére is - ismertette a KASZ elnöke. A szakszervezet elnöke felidézte: 2017. január 1-től megszűnik az Erzsébet-utalvány, és bár a kialakult helyzetre megoldást jelentene ha a munkaadók készpénzben fizetnék ki a béren kívüli juttatást, ez azonban a kereskedelemben felvet egy problémát. A szektorban a cégek a cafeteriánál mindig arra törekedtek, hogy a dolgozóik ezt az összeget annál a cégnél költsék el, ahol dolgoznak, mindezt a készpénzes kifizetésénél már nem tudják elérni. A szakszervezet célja, hogy megőrizze a béren kívüli juttatásokat, hiszen jelenleg is a kereskedelemben dolgozóknak a cafeteria átlagosan 5000-6000 forint kiegészítő jövedelmet jelent.

A problémák kezelésére a KASZ országos értekezlete állásfoglalást készített, amelyet az érdekképviselet csütörtöki sajtótájékoztatóján mutatott be - számolt be minderről Sáling József. A dokumentumban egyebek mellett kifejtették: a minimálbér nettó értékének 2018. január 1-től el kell érnie a létminimum összegét, a kormánynak egyértelművé kell tennie, hogy mit akar tenni a tömeges munkaerőhiány megszüntetése érdekében, valamint a szakszervezet kezdeményezi egy úgynevezett foglalkoztatási kódex kialakítását is.

Szerző

Húsz tonna (!) hamisított mézet vontak ki a forgalomból

Publikálás dátuma
2016.10.27. 12:06
Thinkstock illusztráció
Húsz tonna idegen cukrot tartalmazó hamisított mézet foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrei több hónapos vizsgálatot követően, a termékek közvetlenül kiskereskedelmi forgalomba nem kerültek - közölte a Nébih.

A közlemény szerint több hónapos előzetes adatgyűjtés után tartottak vizsgálatot egy nagykereskedésben, majd annak nyomán egy mézkiszerelő üzemben. A szakemberek a nagykereskedő cég által forgalmazott 4 kilogrammos vegyes virágmézek különböző kiszerelésű tételeiből vettek hatósági mintát. A vizsgálatok szerint a termékek több mint 30 százalékban olyan cukrot tartalmaznak, ami a méhek által gyűjtött mézben csak kismértékben található meg. 

Az ellenőrzést a hatóság a forgalmazó cégnek beszállító mézkiszerelő üzemben folytatta. Itt a megvizsgált tételek között szintén találtak a szakemberek hasonlóan kifogásolt készterméket.Az érintett összesen csaknem 20 tonna mézet a forgalmazó a hatóság felszólítására visszagyűjtötte. Az idegen cukrot tartalmazó termékek közvetlenül kiskereskedelmi forgalomba nem kerültek, mivel azokat elsősorban élelmiszer-előállító üzemeknek értékesítették.

Az ügyben a Nébih további nyomon követési vizsgálatokat végez.

Szerző

Csak a Paks búcsúzott

Publikálás dátuma
2016.10.27. 07:50
Kilenc gólt kapott a Koroncó, a nézők mégsem távoztak elégedetlenül FOTÓ: MTI/ILLYÉS TIBOR
Sikerrel vették a labdarúgó NB I csapatai a Magyar Kupa hetedik fordulóját, bár kivételek ezúttal is akadtak. A Paksnak meggyűlt a baja a másodosztályú Balmazújváros otthonában, így csatlakozott a Debreceni VSC-hez, amely már az előző körben kiesett. A legjobb 32 közé jutásért rendezett párharcok közül kiemelkedő érdeklődéssel várt találkozón a Ferencváros szabályosan kivégezte a megyei II. osztályban szereplő Koroncót, kilenc találatig meg sem állt a bajnok és kupagyőztes. Valóságos népünnepély volt a településen a zöld-fehérek vendégjátéka alkalmából. A tanítás is hamarabb fejeződött be...

Az NB I-ben sereghajtó Paks és a sorozattól korábban búcsúzó DVSC kivételével minden élvonalbeli futballklub sikerrel vette a labdarúgó Magyar Kupa hetedik fordulójának mérkőzéseit. A legjobb 32 közé jutásért rendezett párharcok közül kiemelkedő érdeklődéssel várt találkozón a Ferencváros kilencig jutott a megyei II. osztályban szereplő Koroncó vendégeként – mintegy kétezer néző előtt.

Mi lett volna, ha… Persze, a futballban az utólagos sóhajtozás legfeljebb annyit ér, mint a végeredmény szempontjából a lesállásról szerzett gólok száma, de a házigazda Koroncó labdarúgója, Bodó Mihály valószínűleg még sokáig a fenti mondat kíséretében emlékszik vissza a 15. percben, 0-0-s állásnál kihasználatlanul hagyott helyzetére, még ha nyilvánvaló is, hogy nem ott és akkor redukálódtak minimálisra a megyei bajnokságban vitézkedő vendéglátó egylet továbbjutási reményei.

Tíz perccel később Kalcsó Gábor már 1-0-s FTC-előnynél veszélyeztetett – gól(öröm) ez esetben sem társult a lövés mellé, legfeljebb a tudat, hogy bizony a Fradi kapuját őrző Jova Leventének nyújtózkodni kellett, hogy hárítani tudjon.

Félidőben három volt, a végére kilenc gól lett a differencia, mondhatni kijött az osztálykülönbség. Érvényesült a papírforma, a falu lakosságával azonos számú nézősereg és a kupasorozat címvédője ellen piszkosul kifáradó, mégis helytálló hazai együttes mégsem szomorkodott. "Természetesen tudtuk, hogy nagy különbséggel nyer majd a Fradi, ám a sok kapott gól ellenére voltak a mérkőzésnek olyan momentumai, amelyekre építhetünk. Nagyszerű élményt jelentett a játékosoknak, hogy a Fradi ellen futballozhatnak a helyieknek meg az, hogy testközelből láthatták hogy az ország legnépszerűbb csapatának játékosai is húsvér emberek" - nyilatkozta a sportnapilap online kiadásának Póczik József, a Koroncó vezetőedzője.

A tegnap pályára lépő további tíz élvonalbeli csapat közül kilenc úgyszintén hozta a kötelezőt. A Mezőkövesd 13 gólt ért el Marcaliban, míg a DVTK egyet Salgótarjánban, mégis mindkét esetben magabiztos továbbjutásról beszélhetünk. Az NB I-ben érdekelt klubok közül egyedüliként a Paks vérzett el, Csertői Aurél csapata számára a másodosztály listavezetője, a Balmazújváros parancsolt megálljt.

Kontra -  Futball, ünnep
Ragyogó napsütés fogadta az együtteseket. Nyoma sem volt a beharangozott esőnek Koroncón, a Győrtől pártíz kilométerre található kicsiny nyugat-dunántúli településen, ahol kicsit mintha az időjárás is kegyeibe fogadta volna a helyieket, akik közül sokak számára – talán nem túlzás kijelenteni, a község számára – nagy nap volt a tegnapi. Ünnep.
Noha csak egy kupameccs erejéig is, de az alig kétezer lakost számláló településen járt a híres Ferencváros, ráadásul nem amolyan meghívásos haknimeccsen, hanem a Magyar Kupa legjobb 64 csapata között. Hab volt a tortán, hogy a budapesti zöld-fehér csapatot a klub fanatikus szurkolótábora is elkísérte, mintegy gondoskodva a fergeteges futballhangulatról.
A tegnapi dátum, azaz 2016. október 26. alighanem kitüntetett helyen szerepel majd a koroncói krónikáskönyvben – 0-9 ide, megmutatkozó osztálykülönbség oda. Évek múltán vélhetően nem csak annyi lesz az egyszeri kupamérkőzés emlékezete, hogy a regnáló bajnokcsapat jött, látott, s végül magabiztosan győzött, s talán nem is kizárólag a hazai játékosok tisztes helytállására, Busai négy góljára vagy a Fradi-tábor szurkolására emlékszik majd, aki sokadmagával ott szorongott a sosem látott televíziós kamerák mellett, a szerény, ám annál barátságosabb koroncói sportpálya mentén.
Lehet azt mondani, hogy a válogatott Európa-bajnoki sikere egynyári kaland volt, azt pedig el kell ismerni, hogy az NB I – játékban, hangulatában egyaránt – olyan, amilyen. Koroncón a „mi focink” minden nyűgje ellenére a sorsolás pillanatától kezdve felfokozott várakozás előzte meg a Fradi vendégjátékát, a minap pedig néhány órára megállt az idő a településen. Pedig csak egy focimeccs volt – már akinek. A helyiek számára futballünnep.

Hatos Szabolcs

Szerző