Előfizetés

MSZP: ismét 18 év legyen a tankötelezettség korhatára!

Az MSZP-frakció törvénymódosítást nyújt be az Országgyűlésnek a tankötelezettség korhatárának 16-ról 18 évre emelése érdekében - közölte az Országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. Kunhalmi Ágnes szerint "zéró toleranciát" kell hirdetni a funkcionális analfabetizmus ellen is.

Az ellenzéki politikus elmondta, ha nem emelik fel a tankötelezettség korhatárát, akkor a halmozottan hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű vagy rossz családi körülmények közé született gyerekek a közmunka, rosszabb esetben a bűnügyek világában kötnek ki. Nincs az a felnőttképzés, továbbképzés, ami pótolni tudná ezeket a kieső éveket - tette hozzá.  Megjegyezte, hogy 2011 óta mintegy 40 ezer gyerek esett ki a tankötelezettség korhatárának megváltozása miatt az oktatási rendszerből.

Kunhalmi Ágnes azt mondta, hogy a magyar lakosság egynegyede funkcionálisan analfabéta. Szerinte ezen az általános iskolai rendszer megerősítésével lehetne változtatni. Időt kellene hagyni alsó tagozaton a gyerekeknek az olvasás-írás elsajátítására - mondta.

Szorgalmazta azt, hogy lazítsanak a Nemzeti alaptanterven, hogy tehermentesítsék a diákokat és a pedagógusokat, és hogy szüntessék meg az egyen tankönyveket. Szólt arról, hogy a kormány honlapján olvasható törvénytervezet felemelné a közmunkában való részvétel korhatárát 16-ról 18 évre. Hozzátette: nem lett volna szabad, hogy 16 évben meghatározni a korhatárt. A tankötelezettségi korhatár leszállítása az oka annak, hogy ma ezrével kötnek ki a gyerekek a közmunka világában - mondta.

Portik-szembesítés - Rogán nem ment el, Juhász megszólalt

Publikálás dátuma
2016.10.27. 14:21
Egy Rogán-ellenes demonstráción a Belvárosban - Népszava fotó/Szalmás Péter
Délután folytatódott a kabinetminiszter Rogán Antal által Juhász Péter ellen indított per tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken. A Miniszterelnöki Kabinetiroda az utolsó pillanatban, késő délelőtt jelentette be, hogy Rogán Antal a tárgyalás előtt sajtótájékoztatót tart Egy bírósági tárgyalás elé címmel, ahol bejelentette, nem megy el a szembesítésre. A tárgyaláson Juhász kijelentette, hogy a folyamatban lévő tárgyaláson kívül soha semmilyen formában nem találkozott és nem állt kapcsolatban Portik Tamással.

A pert azért indította Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetet vezető miniszter, mert  Juhász Péter, az Együtt alelnöke politikus bűnözőnek nevezte a Facebookon és országos tévécsatornákon. Rogán ügyvédje azzal indokolta a miniszter távollétét, hogy Juhász "manipulálttá alacsonyította" az eljárást, és ebben Rogán Antal nem kíván részt venni. A miniszter közjegyző által hitelesített nyilatkozatot juttatott el a bírósághoz, amelyben úgy nyilatkozott, hogy nem ismeri Portik Tamást, üzleti kapcsolatban nem állt vele és pénzt soha nem kapott tőle. Rogán Antal ügyvédje azt mondta, hogy Juhász Péter még a büntetés-végrehajtási intézetben is információkkal láthatta el Portik Tamást.

Juhász ezt határozottan cáfolta. Mint mondta, a folyamatban lévő tárgyaláson kívül soha semmilyen formában nem találkozott és nem állt kapcsolatban Portik Tamással. Soha nem tett szolgálatot neki és ő sem Portiknak. Ugyanakkor korábbi kijelentéseit megismételve azt mondta, hogy bűnözőkön keresztül lopták ki a pénzt az V. kerületből, és ennek kapcsán már számos büntető eljárás indult önkormányzati tisztviselők ellen.

A felperes képviselője indítványozta Menyhárt Attilának Portik Tamás egykori rabtársának a meghallgatását is, ám ehhez Juhász Péter és védője nem járult hozzá.

Juhász a tárgyalást követő sajtótájékoztatóján  hangsúlyozta: Rogán Antal azzal, hogy nem jelent meg a tárgyaláson, beismerte: nem hajlandó válaszolni a kérdésre, milyen viszonyban volt Portik Tamással, aki állítása szerint 10 millió forintot adott át a miniszternek. Lehetősége lett volna, hogy megvédje magát, de nyolc tárgyalás közül egyre sem jött el - tette hozzá. Ezzel egyértelműen bizonyítottá vált, hogy kapcsolatot ápolt bűnözőkkel - mondta Juhász Péter.

Rogán korábban sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy nem megy el a mai szembesítésre Portik Tamással, mert semmilyen formában nem kíván asszisztálni Juhász Péter és Portik, ellene szóló közös lejáratókampányához. Felperesként szerinte nem köteles alávetni magát a szembesítésnek. A sajtótájékoztatót az Index élőben közvetítette:

Rogán nyáron, az első elmaradt szembesítés után még azt ígérte, hogy a következő alkalomra mindenképpen elmegy. A döntése, hogy nem néz Portik szemébe, erősen gyengíti a perbeli pozícióját.

Újból kezdeményezni fogja Rogán Antal és Portik Tamás szembesítését Juhász Péter - írtuk júliusban. Az Együtt alelnöke szerint ha a miniszter tisztázni akarja magát a vesztegetés vádja alól, akkor meg kell jelennie a bíróságon. Rogán ügyvédje egy hatmondatos német Bild-cikkel, illetve egy müncheni beszállókártyával igazolta a miniszter legutóbbi bírósági távolmaradását. Rogán azért perelte be Juhászt, mert Együtt alelnöke azt mondta a fideszes politikusról, hogy bűnözőkkel üzletel. Június végén Portik terhelő vallomást tett a kabinetfőnökre: állította, tízmillió forintnak megfelelő eurót adott át neki személyesen, amelyet egy belvárosi ingatlan eladása miatti közreműködéséért kapott a fideszes politikus. A Miniszterelnöki Kabinetiroda rekordgyorsasággal reagált a vallomásra: szerintük Rogán soha, sehol nem találkozott Portikkal, se házibulin, se máshol. 

Felcsúton kínzó hiány van gázszerelőből

Publikálás dátuma
2016.10.27. 14:04
Fotó: Népszava
Felcsúton és a környékbeli településeken lakók gázszerelőt, zöldségest, éjjel-nappali üzletet és kocsmát szeretnének, de nagyon a közelükbe - derül ki a K&H: üzletet ide! programjának keretében leadott szavazatokból.

Négy egymás közelében lévő Fejér megyei településen, így Alcsútdobozon, Bodméren, Felcsúton és Tabajdon lakók is szavaztak arról, milyen üzletet vagy szolgáltatást hiányolnak leginkább a környékükről. Felcsúton többek között gázszerelőre és zöldségesre lenne a legnagyobb igény az október első feléig beérkezett szavazatok alapján.

Az alcsútdoboziak viszont hentest, drogériát és autós, motoros szaküzletet szeretnének. A Felcsút melletti Bodméren pedig sörözőt és éjjel-nappalit szeretnének az ott lakók, míg Tabajdon bankautomatára lenne a legnagyobb igény a szavazatok szerint. Fejér megyére a szavazatok közel 5 százaléka érkezett.

És hogy mi újság a hajdani felcsúti gázszerelővel, akinek e tisztes posztbéli hiányát ilyen nehezen élik meg a településen, erről itt olvashat