Tovább húzódik Kocsis Máté pere

November 8-án várható ítélet a Helsinki Bizottság kontra Kocsis Máté ügyben - értesült lapunk. A jogvédő szervezet még tavaly augusztusban indított személyiségi jogi pert a józsefvárosi polgármester ellen, ugyanis Facebook-bejegyzésében azt írta: a bevándorlók "őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak." 

A helyszínről készült tudósítások és a közterület-felügyelet vezetőjének nyilatkozatai alapján azonban egyértelmű, hogy a téren tartózkodó menedékkérők nagy száma és ellátatlansága ellenére sem volt számottevő rendbontás (a közterület-felügyelet vezetője lopásról például egyáltalán nem tett említést, és az állítólagos késelésről is csak annyit mondott, arról „voltak információk”). A Helsinki Bizottság követeli, hogy Kocsis és az általa képviselt önkormányzat a nyilvánosság előtt kérjen bocsánatot a polgármester súlyosan gyűlöletkeltő bejegyzése miatt, és ismerje el: megsértette a migránsok emberi méltóságát, s ezzel a hatályos törvényeket is.

Szerző

Búcsú Bara Margittól

Publikálás dátuma
2016.10.25. 18:37

Életének 89. évében, hosszan tartó súlyos betegség után keddre virradó hajnalban elhunyt Bara Margit Kossuth-díjas színésznő, az 1950-1960-as évek egyik legnagyobb magyar filmcsillaga.

Igéző szépség volt Bara Margit, akit a magyar Greta Garbónak is neveztek. A köztudatban mindörökké megmarad gyönyörűnek, hiszen igen hamar derékba törték a pályáját, pedig színpadon és filmen egyaránt ünnepelt, körülrajongott színésznő volt, aki rá is szolgált a csodálatra. Az elsőrangú külső kifinomult intelligenciával párosult, ami lerítt temérdek titkot hordozó arcáról. Ez az arc úri asszony és cselédlány játszására egyaránt alkalmas volt. Személyiségéből mindig gerincesség, egyenesség, tartás sugárzott. És elképesztő nőiesség, ami veszélyesen vonzóvá tette.

Kolozsvár legszebbnek tartott színésznője, aki eredetileg balett táncos akart lenni, már szülővárosában főszerepeket játszott. Addigi életét fájdalmasan odahagyva, úgy, hogy hosszú-hosszú időre teljesen el is kellett szakadnia egykori otthonától, 1955-ben érkezett meg Budapestre. A legenda szerint már utána egy órával filmszerepet kínáltak neki. Ranódy László Szakadék című filmjében egyenesen Sinkovits Imre partnereként debütált. És következtek a filmek sorban, vagy tíz évig szinte le se jött a vászonról. Fenséges jelenség volt, aki mágnesként vonzza a tekintetet. Minden mozdulatából méltóság sugárzott, akkor is, ha falusi lányt játszott. Ranódy a következő filmjében, A tettes ismeretlen címűben is főszerepet osztott rá. De ugyanebben az évben készült az egyik legemlékezetesebb filmje, Fehér Imre rendezésében, a Bakaruhában, melyben megbabonázó cselédlányként láthatjuk, a fess Darvas Iván társaságában. És szintén 1957-ben forgat Gertler Viktor Láz című mozijában.

Pillanatokon belül sztár lesz. A tiszavirág életű Petőfi Színház, ami a hazai musical játszás meghonosításán fáradozik, tagjává válik, majd a teátrum rapid megszüntetése után a Nemzetibe kerül. Ott is igencsak foglalkoztatják, abszolút megy vele a szekér. És jönnek a filmek sorban, a Pár lépés a határ, a Zápor, Katonazene, a Kertes házak utcája, a Párbeszéd, Keleti Márton, Kovács András, Marton Endre, Fejér Tamás, Herskó János egyaránt gondolkozik benne. A Pacsirta után Ranódy is újra szerepet kínál neki egy másik Kosztolányi mű, az Aranysárkány nyomán készített alkotásában.

Egyik leghíresebb filmjében, Makk Károly Ház a sziklák alatt című munkájában, ismét megmutatja, mennyire elbűvölő tud lenni. Amikor 2008-ban, megjelent Kocsis L. Mihály könyve Baráról, Makk a sajtótájékoztatón elragadtatva áradozott róla. Beszélt arról, mennyire finom és tartózkodó volt, ugyanakkor milyen könnyen teremtett kapcsolatot másik két főszereplő társával, Psota Irénnel és Görbe Jánossal.

Ezen a sajtótájékoztatón Bara már betegsége miatt nem lehetett jelen. De nem az agyvérzés vonta meg tőle a szereplési lehetőséget, az már esetleg csak következménye volt rút mellőzöttségének. A Kossuth-díjat is már akkor, 2002-ben kapta, amikor 25 éve nem játszott. A Nemzetiben Both Béla kötött útilaput a talpára, feltehetően felsőbb utasításra. És bár állást kapott a József Attila Színházban, ott már parkolópályára tették. Koholt vádakat kreáltak ellene. Azzal vádolták, hagyta, hogy csokoládéval bevont meztelen testét főelvtársak nyalogassák. Más neves színésznő, például Krencsey Marianne körül is elfogyott a levegő, és fogytak el a szerepei méltatlan módon. Tán az egyéb problémákról való figyelemelterelést szolgálta közkedvelt személyiségek hírbe hozása.

Bara igen hamar, középkorúan úgy döntött, elege van a megaláztatásokból, visszavonul a színészi pályától. Most végleg eltűnt a szemünk elől, de jeles filmjeit újra és újra ismétlik, az interneten is van belőlük pár, karizmatikus egyéniségét akkor eleveníthetjük fel magunknak, amikor csak akarjuk.

Szerző

Hamisított italokat találtak fővárosi vendéglátóhelyeken

Csaknem 100 budapesti vendéglátóhely italkínálatát ellenőrizték az augusztusi Csillagvizsgáló akció során, súlyos élelmiszerbiztonsági hiba és nyomon követési hiányosságok miatt két hely tevékenységét függesztették fel ideiglenesen a szakemberek - mondta el Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.

A főváros tíz kerületében egy nap alatt 86 felügyelő ellenőrizte a részben kockázatelemzéssel, részben véletlenszerűen kiválasztott vendéglátó egységeket, 195 terméknél végeztek nyomon követési vizsgálatot, 184 terméket a laboratóriumban is megvizsgáltak. A cél az ismeretlen eredetű, illetve hamisított alkoholos italok és borászati termékek forgalmazásának megakadályozása volt - számolt be az FM és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) akciójáról az államtitkár.

Csaknem 30 termék beszerzéséről a vállalkozások nem rendelkeztek igazolással, ezeket a nyomon nem követhető italokat zárolták az ellenőrök. A laboratóriumban megvizsgált tételekből 16 borászati termék nem felelt meg, további egy gyümölcsbornál, 9 pálinkánál és egy vodkánál mutattak ki analitikai problémát a laborvizsgálatok - ismertette Zsigó Róbert.

Az eljárás 27 ügyben még tart. Az államtitkár hangsúlyozta: mivel jellemzően kis- és középvállalkozásokat érintett az ellenőrzés, az elsődleges cél nem a büntetés, hanem a hibák javítása volt. Ezért 33 esetben figyelmeztetésben részesítették a vállalkozásokat az ellenőrök.

Négy ügyben minőségvédelmi, kettőnél pedig eljárási bírság várható, ezek megállapítása folyamatban van - tette hozzá.
Zsigó Róbert felidézte: a Nébih korábban egy budapesti belvárosi vendéglátó egységben tartott ellenőrzést, ahol a forgalmazott 18 alkoholos italból kettő hamisított volt, 16 terméknél pedig a nyomon követést nem tudták igazolni.

Tavasszal a Balatoni vihar elnevezésű, háromnapos borászati üzemellenőrzés során négy üzem ideiglenes bezárását kellett elrendelni Veszprém megyében. Mindkét ellenőrzés azt igazolta, hogy érdemes komplex akciókat szervezni - szögezte le az államtitkár. Zsigó Róbert elmondta: az ágazat védelme érdekében a földművelésügyi tárca és a Nébih tervei között szerepel, hogy a borokhoz hasonlóan a pálinkák esetében is kötelező legyen a forgalomba hozatal előtti minősítés.

A kereskedelmi pálinkafőzők segítésére a Nébih kidolgozta a pálinkatermékek speciális jelölési útmutatójának tervezetét. A termelőket, a kereskedőket és az ellenőröket is segítő dokumentum szakmai egyeztetése már megkezdődött - közölte. Folyik az aszúszüret kiemelt ellenőrzése, de a prémium éttermeknél is várható komplex, a termékek minőségére, a nyomon követhetőségre és a higiéniai feltételek teljesítésére kiterjedő vizsgálat - jelezte az államtitkár.

Szerző