Küszöbön az ellenzéki együttműködés

Publikálás dátuma
2016.10.24. 07:03
Blaha Lujza tér: civilek szervezték önmaguknak és az ellenzéki pártoknak FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Történelmi pillanat, amiért köszönetet kell mondani azoknak a civileknek, akik először lehetővé tették, hogy az ellenzéki pártok egy színpadon mondhassák el, milyen Magyarországot akarnak - mondta tegnap délután a Blaha Lujza térnél felállított színpadon Molnár Gyula. Az MSZP elnöke az egybegyűlteket arról biztosította, hogy új együttműködés születik, amit a DK, a MoMa és a PM vezetője is megerősített.

Új rendszerváltást, az Orbán-kormány leváltását és összefogást sürgettek az ellenzéki pártok elnökei tegnap a Blaha Lujza téren. Molnár Gyula történelmi pillanatnak nevezte, hogy a civilek jóvoltából annyi év után először egy színpadon mondhatják el, milyen Magyarországot akarnak. Nem hitték volna, hogy eljön az a kor, amikor 1956 követelései ugyanúgy fognak hangzani, mint 60 évvel korábban. Az ugyanis, hogy szűnjön meg az elnyomás, legyen szabad a rádió és az oroszok ne szóljanak bele a magyar politikába, jelenleg is időszerű - fogalmazott az MSZP elnöke. Mielőtt kimondta, hogy 2018-ban új egységet formálnak Orbánék ellen, arról beszélt, néhány "önkényúr" a jobboldalon úgy döntött, hogy Nagy Imrét és a magyar baloldalt megpróbálják kiírni a történelemből. Ugyanezek az emberek vitték a Forradalom lángját a Parlamenttől egy kutyafuttató mellé.

Ők, akik '56 örököseinek vallják magukat, nem Nagy Imre, hanem sokkal inkább Rákosi Mátyás örökösei. Szerinte a mártír miniszterelnök vezérgondolata ma is aktuális: a diktatúrát nem megreformálni, hanem megszüntetni kell. Milyen ország az, amelyet lájkolni lehetne? Szabadság, működő egészségügy és jó oktatás lenne benne. Ez a hatalom leváltható - biztatta a jelenlévőket. "A probléma a kormány maga, a megoldás a változás" - közölte Molnár, majd azt kért a jelenlévőktől: "Állítsatok át egy aktívat, győzzetek meg egy passzívat, és akkor meglesz a többség".

"Ha le tudna szakadni az ég, akkor már leszakadt volna, amikor Orbán Viktor szájára vette Nagy Imre nevét" - adta meg saját szónoklata alaphangját Gyurcsány Ferenc. A "Mossuk le a gyalázatot! - Emlékezés 1956 hőseire és tüntetés az európai Magyarországért" címmel meghirdetett demonstráció résztvevői tapsoltak, amikor a DK elnöke a színpadon szidta a kormányt. Az amit ma Orbán tesz az a demokráciával és a szabadsággal szembeni ellenforradalom. Nincs az a fütty, ami meghátrálásra kényszerítené Orbánt, egy forradalmi választással lehet erre kényszeríteni, inkább holnap, mint holnapután. És akkor ennek a szörnyűségnek egyszer és mindenkorra vége lehet - mondta. Gyurcsány szerint a politikának van erkölcse, a lopás, a kétszínűség, az önzés nem a politika lényege, ez a politika hibája, ha van erkölcse, akkor az mégis csak a közjó tisztes szolgálata. Azt ígérte, "a politikai poklok poklára kell küldeni" Orbán rendszerét. Állította, azért kell az ellenzéknek győznie, hogy mindenki magáénak tekinthesse Magyarországot. A változáshoz viszont együttműködésre van szükség. Az összefogás 2014-es tapasztalatából nem azt kell leszűrni, hogy nincs szükség együttműködésre, csak meg kell tanulni a leckét.

"Függetlenül attól, hogy kinek, mekkora a támogatottsága, nem tudjuk, hogy végül is kinek van igaza", ezért szerinte mindenkit az asztalhoz kell hívni, aki tisztességes. Kijelentette: "Aki nincs Orbán ellen, az Orbánnal van. Aki megosztja az ellenzéket, aki sápítozik, egyrészt-másrészt mond, az Orbánnal van. Aki csak a pártját látja, nem érzi a kötelezettségeit, az alázatot, az Orbánnal van. Aki kifogást keres, elmúltnyolcévezik, aki gyurcsányozik, Orbánnal van". Beszédét azzal zárta: "Én Orbán ellen vagyok és mi le fogjuk győzni Orbánt és mi új Magyarországot teremtünk. Ti meg mi".

Az ellenzéknek önmagában nincs ereje, a messiás pedig nem jön el ezért a parlamenti választásig hátralévő 500 napra együtt kell működni - hirdette a színpadon Bokros Lajos. A MoMa elnöke az előtte szólóknál is erősebb szavakkal szidta a kormányt, amely véleménye szerint aljas, hazug, korrupt önkényuralmat teremtett, ezért le kell váltani. Akkor is, ha még nem tudjuk pontosan, mi jön utána. Szerinte a népszavazás "Orbánnak és bandájának" hatalmas kudarc, az isten pénze és a Kubatov-lista is kevés volt, hogy érvényes legyen a referendum. "Láttuk, hogy nem legyőzhetetlenek, de ettől nem változott még semmi". Az ellenzéki pártokat sorra véve közölte, az MSZP 2018-ra nem erősödik meg annyira, hogy egyedül leváltsa a Fideszt.

A DK-t Gyurcsány miatt utasítják el, a társadalom nagy része legalább annyira utálja, mint Orbánt. Az Együtt és a PM a bejutási küszöb alatt van, a MoMá-t pedig nem méri a közvélemény-kutatás, mert nem parlamenti párt. Bokros elismerte, tudja, őt is sokan utálják a 21 évvel ezelőtti stabilitási program miatt. Ennek ellenére be kell állni egy demokratikus választási szövetségbe hogy az Orbán-rendszer véget érjen. Ebben nemcsak a pártoknak, hanem a civil szervezeteknek, és az ellenzéki sajtónak is részt kell vennie. Utóbbiaknak, azt üzente: "Ne fanyalogjatok! Harcoljatok!". "Csak 500 napot kell kibírnunk együtt", azután demokratikus választást lehet kiírni.

Új rendszerváltásra van szükség, új köztársaságot kell alakítani. Erről Karácsony Gergely, a PM társelnöke beszélt. A zuglói polgármester szerint ehhez az ellenzéki pártoknak meg kell állapodniuk az együttműködésről, a jövő héten elkezdik az egyeztetéseket, amelyek kivezethetik Magyarországot "ebből a rémálomból". A köztársaság halott, az ország vezetőit csak az érdekli, hogy a hatalommal pénzt szerezzenek, a pénzzel pedig még több hatalmat. Orbán leváltásában ugyan Karácsony mindenkinek partnere, ám kijelentette, a baloldal is hibázott, mert hagyta "eltékozolni" a III. köztársaságot. A 2006. október 23-i eseményekre utalva hangsúlyozta: az új köztársaságban nem fordulhat majd elő, hogy az ország egyik fele úgy érzi, a rendőrség nem tudja megkülönböztetni az utcai "csőcseléket" és a gyülekezési jogukkal élő polgárokat. Úgy fogalmazott: "végtelenül sajnálja" a tíz éve történteket. Azt is sajnálja, hogy a III. köztársaság politikusai sem voltak elég tisztességesek, de ennek ellenére nem kérdés, hogy "az Orbán-rezsim züllöttebb, mint a korábbi kormányok, és aki egyenlőségjelet tesz közéjük, az hazudik".

Szerző

Kormánykézre kerül a Népszabadság kiadója?

Publikálás dátuma
2016.10.24. 07:00
Tiltakoztak a Vörösmarty téren, ahol árulták a szolidáris írók alkotásaiból összeállított Felfüggesztettek című könyvet FORRÁS:
Várhatóan ma jelentik be, hogy Mészáros Lőrinchez közeli cég vásárolja meg a Heinrich Pecina tulajdonában lévő Mediaworks sajtóbirodalmat az október 8-án "felfüggesztett" Népszabadsággal együtt. A lap szakszervezeti titkára nyílt levelet írt a kormányfőnek, amiben felsorolja az őket ért törvénytelenségeket.

Várhatóan hétfőn jelentik be a Népszabadságot ellehetetlenítő Mediaworks eladását - írja a 444.hu. A magyar média a múlt héten írt arról - a hvg.hu nyomán -, hogy a Népszabadságot kiadó, majd "felfüggesztő" Mediaworks sorsáról tárgyalhattak kedden Budapesten a cég osztrák tulajdonosai, köztük Heinrich Pecina, aki a Profil osztrák lapnak azt mondta: elege lett, gondolkodik azon, megválik a teljes médiaportfóliótól.

A dolog csúszott, a 444.hu információi szerint azonban hétfőn már várhatóan valóban bejelentik az eladást, és gyaníthatóan a Mészáros Lőrinc-közeli Opimus Press nevű cég vásárolja meg a lapkiadót. Hétfőn vagy a tőzsdei nyitás előtt, vagy a zárás után válhat hivatalossá a tranzakció; további csúszást sem lehet kizárni, de ez tűnik a legvalószínűbbnek - írja a lap. Az Opimus tőzsdei papírjai az elmúlt napokban szárnyaltak, vagyis vélhetően sokan számítanak arra, hogy a cég közel jár a Mediaworks megvételéhez.

Az anyacég, az Opimus a pénzügyi csalás miatt bedőlt Buda-Cash nevű brókercég tulajdonosainak egykori ernyőcége, ez alá terelték a hasznot hozó vállalkozásaikat. A Buda-Cash botrány után új tulajdonosok érkeztek a vállalathoz, köztük Csík Zoltán egykori rendőrségi nyomozó, akinek felbukkanása többször jelezte már előre Mészáros Lőrinc tulajdonszerzését. Ő több Mészáros-érdekeltségben is vezető pozíciót tölt be. A 24.hu értesülése szerint nem kizárt, hogy csökkentik a Magyar Idők oldalszámát, és a kormánypárti lap szerkesztőségének egy részével indítják újra a Népszabadságot. Ez különösen pikáns lenne azután, hogy Németh Szilárd Fidesz-alelnök azt mondta, „szerény véleménye” szerint ideje volt a lap bezárásának, amelynek „a Szabad Nép volt az elődje”.

A hétvégén a Hír Tv elérte az Orbán Viktor-közeli polgármestert és vállalkozót. Mészáros Lőrincet arról kérdezték, hogy valóban ő lesz-e a Mediaworks új tulajdonosa. Mészáros sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta az értesülést, annyit mondott: semmi sem elképzelhetetlen, néhány éve azt sem gondolta volna, hogy szállodákat vesz, ezért semmit sem zár ki. Majd hozzátette, hogy a Népszabadság felfüggesztését a rendszerváltozás végének tekinti.

A Mediaworks két hete mentette fel a munkavégzés alól a Népszabadság összes munkatársát, bár ki nem rúgták őket, de dolgozniuk sem szabad, és a lapot sem adják ki. A kiadó már tíz népszabadságost behívott dolgozni, ők azonban olyan kollégák, akik a kiadóvállalat többi kiadványába is bedolgoznak. Brüsszelben az uniós csúcs utáni sajtótájékoztatón még pénteken kérdezte a Népszabadságról Orbán Viktort az Eurológus. A kormányfő azt mondta: addig nincs dolga a sajtóval, amíg nem keresik meg, a kormány "sem a sajtószabadsággal, sem a médiapiaccal" nem foglalkozott, reméli, hogy a lap munkatársai el tudnak helyezkedni más baloldali lapoknál. (A riporter újabb kérdésére két perc múlva azt mondta: a sajtószabadságról az előbb nem beszélt.)

FOTÓ: NÉPSZABI SZERKESZTŐSÉG/FACEBOOK

FOTÓ: NÉPSZABI SZERKESZTŐSÉG/FACEBOOK

Ezek után a lap szakszervezeti titkára, Hargitai Miklós a szerkesztőség Facebook-oldalán nyílt levélben fordult a kormányfőhöz:

"A kormány a közelmúltban teleszórta az országot olyan plakátokkal, amelyek szerint 'Ha Magyarországra jössz, be kell tartanod a törvényeinket'. Október 8., a Népszabadság felfüggesztése óta azon gondolkodunk, hogy ez vajon csak a Magyarországot egyébként következetesen elkerülő menekülteknek szól, vagy a magyar kormánnyal üzletelő külföldi befektetőkre is érvényes.

Az elmúlt két hétben a külföldi tulajdonban álló munkáltatónk részéről az alábbi súlyos jogsértések történtek velünk:

– A Népszabadság megjelentetésének szüneteltetéséről szóló döntést egy olyan felügyelőbizottság hozta meg, amelynek munkájában a munkáltató hibájából nem vehetett részt a munkavállalók FB-be delegált tagja.

– A döntést jogilag érvénytelen, aláírás és dátum nélküli levélben tudatták velünk.

– A munkáltató elmulasztotta a munkavállalók nagyobb csoportját érintő intézkedés előtti, törvényben előírt kötelező egyeztetést.

– A munkáltató hazudott a munkavállalóknak: egyszerű költözésnek állította be a Népszabadság bezárását.

– A dolgozók e-mail postafiókját illetve szerkesztőségi számítógépeit lezárták, és azóta is zárva tartják (ez nem csak a napi kommunikációban okoz fennakadást, hanem a forrásvédelemre vonatkozó törvényi kötelezettségünk teljesítését is lehetetlenné teszi).

– A dolgozók a felfüggesztés óta nem juthatnak be a munkahelyükre, személyes tárgyaikat is csak részben kapták vissza.

– A szerkesztőségi rendszerekben és számítógépeken tárolt jegyzetekhez és kéziratokhoz (amelyek a jog szerint a mi szellemi termékeink és a mi tulajdonaink) máig nem férünk hozzá.

– Az üzemi tanács és a szakszervezet vezető tisztségviselői nem léphetnek be annak a munkahelynek a területére, ahol jelenleg is az említett szervezetek számos tagja dolgozik.

– A Népszabadság Online tartalmait húsz évre visszamenőleg eltüntették a világhálóról, ami a szabad közléshez, illetve a tartalomhoz fűződő jogainkat is sérti.

– A munkáltató máig nem adott tájékoztatást róla, hogy meddig kívánja szüneteltetni a foglalkoztatást, és mikor tervezi föloldani az említett kényszerintézkedéseket.

A felsorolt jogsértésekkel kapcsolatban a szükséges jogi lépéseket megtettük, bízva az állami hatóságok pártatlan és jogtisztelő magatartásában. Ugyanakkor két héttel a jogsértő intézkedések bevezetése után talán joggal tesszük fel a kérdést: a kormány kilövési engedélyt adott ki a Népszabadság munkavállalóira, vagy hajlandó végre fellépni a törvények betartásáért? Az alkotmány szerint a kormány feladata, hogy védje az alkotmányos rendet, biztosítsa az állampolgárok jogait, szavatolja a törvények végrehajtását. A Népszabadság felfüggesztett dolgozóira nem vonatkozik az alkotmány? Vagy lehetséges, hogy a kormány a jogsértők oldalára áll?

Kérem, szíveskedjék tájékoztatni róla, hogy elegendő-e ennyi törvénysértés a kormányzati cselekvéshez, vagy ellenkezőleg, a Népszabadság osztrák tulajdonosi hátterű kiadója a kormány hallgatólagos támogatásával továbbra is büntetlenül fittyet hányhat Magyarország törvényeire és nyolcvan magyar munkavállaló jogaira. Végezetül szeretném jelezni: nagyszerű lehetőségnek tartom, hogy munkát találhatunk más baloldali kiadványoknál - ezek szerint Ön már tudja, amit a munkáltatónk még nem árult el nekünk; hogy a Népszabadságot a kiadói ígéretekkel szemben sosem fogják újraindítani."

A lap "felfüggesztése" ellen, a sajtószabadságért tüntettek és tartottak koncertet szombaton több ezer részvevővel a budapesti Vörösmarty téren.

Egy férfi rendet teremt
A Frankfurter Allgemeine Zeitung német konzervatív napilap a Népszabadság kiadásának felfüggesztésével kapcsolatban közölt összeállítást. Az Egy férfi rendet teremt című írásában Stephan Löwenstein kiemelte: Orbán Viktor "minden ellenállást lever a médiában", és "megvannak a maga módszerei" ehhez. Kifejtette, hogy a Népszabadság ügyénél is fontosabb a "nagykép", amely egy "mindinkább a kormány és csatlósai által ellenőrzött médiaszerkezetet" mutat. Ebben a szerkezetben ugyan "cenzúra nélkül" zajlik a vita és történnek leleplezések, de a "Fidesz-közeli" médiumokat már annak révén is fel lehet ismerni, hogy elhallgatnak-e vagy csekély terjedelemben számolnak-e be "vaskos botrányokról". A Fidesz kimondott céljai közé tartozott, hogy megteremtse a mellette kiálló médiát, ami "érthető" törekvés, mert 2010-ig baloldali túlsúly volt jellemző, és a pártban ennek tulajdonítanak több vereséget. A Népszabadság ügyével kapcsolatban a szerző kiemelte, hogy a "Fidesz-közeli" médiaszerkezet "szép kiegészítői" lehetnének megyei lapok, amelyek közül 12 "egészen véletlenül" a Népszabadságot kiadó Mediaworks-nél van, így fennáll a gyanú, hogy a Népszabadság ügye "járulékos kár", a valódi cél pedig a megyei lapok megszerzése egy olyan szereplő révén, amelynek megnevezésére "a magyarban van egy szép idegen szó: stróman" - írta a FAZ szerzője. A két nagy országos kereskedelmi televízióra, egyéb politikai napilapokra és hírportálokra kitérve megállapította: a 2010 óta végbement fejlemények dacára még mindig nem lehet a magyar médiumok teljes mértékű "gleichschaltolásáról", uniformizálásáról, egységesítéséről beszélni.
Szerző

Erősen felhős, borongós idővel kezdődik a hét

Publikálás dátuma
2016.10.23. 23:56
FOTÓ: Getty Images, Christopher Furlong
Hétfőn a Dunántúl nagy részén és délen hosszabb napos időszakokra is számíthatunk, máshol viszont erősen felhős, borult lesz az ég, de csak északon fordulhat elő gyenge szitálás.

Reggelre több helyen pára, köd képződik, mely az Északi-középhegység térségében tartósan megmaradhat. A Dunántúlon és délkeleten élénk lesz a déli szél. Hajnalban 3-9, délután északon 10-13, máshol 14-21 fok várható. 

Szerző