Előfizetés

Palkovicsot a ringbe várják a pedagógusok

Vitára hívta Palkovics László oktatásért felelős államtitkárt a Tanítanék Mozgalom. Törley Katalin, a mozgalom képviselője úgy nyilatkozott, ha az államtitkár kitér a vita elől, "akkor arra fogjuk felszólítani a tanulók, a szülők és a pedagógusok sokaságát, hogy minden lehetséges eszközzel harcoljanak az ön elmozdítása érdekében. A közoktatás ugyanis a miénk, és nem a politikusoké!" - fogalmazott.

Emellett a Tanítanék közleményben azt is bejelentette, csatlakoznak a miskolciak tiltakozásához, még szerdán ugyanis a Miskolci Tankerület Közalkalmazotti Tanácsának, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének és a Pedagógusok Szakszervezetének helyi képviselője intézett újból nyílt levelet a társadalomhoz.

Ebben emlékeztettek arra, lassan egy év telt el a miskolci "tanárlázadás" után, de a tiltakozók követelései nem valósultak meg, ahogy a kormány ígéretei sem. A szervezetek képviselői közölték: bár a kormány átszervezte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik) és létrehozta a Köznevelési Kerekasztalt, valódi strukturális változtatások helyett csak hangulatjavító intézkedésekkel álltak elő.

"Az oktatás irányítói, vezetői azonban mostanra már a tavasszal tett engedményeket is megkérdőjelezik, s a jogszabályváltozások szövevényében, a rendszer egészében egyfajta lopakodó visszarendeződés tapasztalható. A centralizált struktúra változatlanul alkalmas arra, hogy elfedje a forráskivonást az oktatásügyből, és tovább mérgezze az autonóm, egészséges működést. Úgy tapasztaljuk, hogy egyre több intézményvezetőt elsősorban a fölöttes akaratnak való megfelelési kényszer vezérel" - írták.

A szervezetek képviselői szerint nem csökkentek a diákok és osztályfőnökök, munkaközösség-vezetők terhei, nem törölték el több helyen a pedagógusok kötelező benntartózkodását és a kötelező munkaidő nyilvántartást és több mint 1300 tanárt kizártak abból a lehetőségből, hogy más fizetési fokozatba sorolják át őket, ha kevesebb mint hét évük van hátra a nyugdíjkorhatárig. A szakképzésben is egyre nehezebb tanulni és tanítani, elmaradt a nevelést és oktatást közvetlenül segítő munkatársak bérének rendezése, a valódi problémák helyett pedig olyan "gumicsontokkal" áll elő a kormány, mint a harminc perces órák, a kilenc órás tanításkezdés vagy a szünidők rendjének átszervezése.

Az aláírók az oktatás iránt elkötelezett szervezeteket és magánszemélyeket arra kérték, csatlakozzanak a nyílt levélhez, és az oktatás helyzetével kapcsolatos észrevételeiket és javaslataikat juttassák el minden lehetséges csatornán az illetékesekhez, többek között az Emberi Erőforrások Minisztériumához, a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz és a Klikhez.

Tarlósék fogadták Iványit, de nincs megegyezés

Publikálás dátuma
2016.10.22. 07:07
A hónap elején megpróbálták kiüríteni a szállót, de nem sikerült MTI Fotó: Bruzák Noémi
Egyeztettek az Oltalom Karitatív Egyesület és a főváros képviselői az Oltalom József nádor téri női átmeneti szállójának sorsáról. Megegyezés nincs, de a költözés elkerülhetetlenné tűnik. A főváros az ellátás jogait is elvenné az egyesülettől, ám ezzel a lépéssel szerződésszegést követnének el.

Végül mégis csak tárgyalóasztalhoz ültek az Iványi Gábor vezette Oltalom Karitatív Egyesület és a Fővárosi Önkormányzat képviselői, hogy az Oltalom József nádor téri női átmeneti szállójának sorsáról egyeztessenek. A Fidesz-kereszténydemokrata mentalitás ebben az ügyben is tisztán megnyilvánul: hetekkel azután kerítenek sort az egyeztetésre, hogy megpróbálták kihúzni a szőnyeget az érintettek lába alól.

Ahogy arról a Népszava is beszámolt, az Oltalom feje fölött döntött arról még márciusban a Fővárosi Közgyűlés, hogy a 64 férőhelyes József nádor téri szállót kiürítik, a lakókat a város peremére, a Budapesti Módszertani és Szociális Központ és Intézménye (BMSZKI) Gyáli úti épületébe költöztetik, az Oltalomtól pedig elveszik az ellátási jogokat. Október 3-ig adtak időt az egyesületnek, hogy átadják a belvárosi ingatlant, ám Iványiék nem voltak hajlandóak távozni, szerződésük értelmében ugyanis csak akkor mondható fel az ingatlan használati joga, ha a főváros biztosítja, hogy az egyesület tevékenységét más - hasonló adottságú - ingatlanba helyezik, ez viszont nem valósulna meg, hiszen a jelenlegi fővárosi forgatókönyv szerint az egyesület tevékenysége megszűnik.

Az említett napon meg is jelentek a főváros végrehajtói, ám a jogtalan kilakoltatást széleskörű összefogással sikerült megakadályozni. Az egyesület szerint a főváros emberei birtokháborítást követtek el, ezért birtokvédelmi eljárást indítottak. - Egy rendes országban ilyenkor meg kell várni a bíróság döntését. Persze ma már az ellenkezője sem elképzelhetetlen - véli Iványi Gábor. Az Oltalom elnöke a Népszavának elmondta: az egyeztetésen azt kérték tőlük, lássák be, hogy a főváros jobban gondját tudná viselni a hajléktalanoknak, sokkal "racionálisabban", olcsóbban tudnák megoldani az ellátást. Az egyeztetés nem zárult megegyezéssel, annyit ígértek Iványiéknak, hogy majd értesítik őket a továbbiakról. - A 64 férőhely fenntartása a mi jogosultságunk, arról lemondhatunk, de az úgy nem megy, hogy a főváros fogja magát és elveszi - fogalmazott az egyesület elnöke.

Pedig úgy tűnik, a városvezetés tényként kezeli a költöztetést, az Oltalom feladatainak megszüntetését. Legalábbis ez derül ki a Főpolgármesteri Hivatal leveléből, amelyben leszögezik: a továbbiakban az Oltalom közreműködése nélkül nyújtanak az érintettek részére "szakszerű és megfelelő minőségű" szolgáltatást. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes lapunkkal azt közölte: az önkormányzat szakszerűen és jogszerűen járt el egy "dedikált szálló" biztosításával, a lehetséges ingatlanok körének kiválasztásával, a szükséges anyagi források biztosításával. Bagdy szerint az Oltalom szállója szakmai szempontból nem megfelelő, amit az is jelez, hogy a lakók harmada már be is jelentkezett a BMSZKI telephelyére.

Az Oltalom 2000 januárja óta működteti a női szállót, az eltelt mintegy 16 évben 2236 nőnek biztosítottak ellátást. A jelentkezők között egyre többen vannak, akik a családon belüli erőszak miatt menekülnek, így szakmai szempontból épp azt tűnik kevésbé helyénvalónak, hogy egy olyan szálláshelyre vigyék őket, ahol nők, férfiak vegyesen vannak. Sokan jelentkeznek olyanok is, akiknek nincs semmilyen jövedelmük, holott más szociális szolgáltatóknál az előtakarékosság vállalása alapfeltétel. Az Oltalom viszont azt vállalta fel, hogy annak a rétegnek biztosít elsősorban férőhelyet, amely mind anyagilag, mind egészségileg a legelesettebbek közül kerül ki.

- Nem tudom, kinek adtak lehetőséget más ingatlanok kiválasztására. Nekünk nem - reagált Bagdy nyilatkozatára Iványi. Az egyesület elnöke szerint az sem igaz, hogy ellátottjaik harmada átment a másik szállóra. A 64 asszony közül öten mentek el, de már az ő helyükre is kerültek mások. Az Oltalom kliensei egyébként egyénre szabott gondozást kapnak, s bár egy átmeneti szállónak ez nem lenne feladata, a létfenntartásban is segítik őket. Máshol erre kevésbé számíthatnának.

Hétfőn főszerepben az előválasztás

Hétfőn végre közös asztalhoz ül a legtöbb demokratikus ellenzéki párt, és elkezdenek az együttműködésről, valamint az előválasztásról egyeztetni. Az LMP távol marad, az ökopárt ugyanis külön akar a következő választáson indulni. Október 2-án, a kvótanépszavazás napján a Kossuth téren jelentette be Szabó Tímea, a PM társelnöke, hogy október 24-re tárgyalásokat kezdeményez, ahová konkrét tervekkel, javaslatokkal várja a demokratikus ellenzéki vezetőket. A cél, hogy egyetlen ellenzéki jelölt induljon el minden egyéni körzetben. Szabó azt üzente, senki nem lehet olyan önző, hogy csak saját túlélésére játsszon.

Eleget tesznek a meghívásnak - válaszolta Molnár Gyula lapunk tudósítójának már ott a Kossuth téren. Az MSZP elnöke később a Népszavának arról beszélt, "ha megint belecsúsznak abba, hogy az emberek ismét füstös szobák háttéralkuinak látják a pártok egyeztetéseit, akkor megette a fene". Ő ilyenben nem akar részt venni. "Miután az elején biztos nem ül ott az asztalnál az együttműködés főszereplője, ezért könnyebben fognak haladni" - tette hozzá. Gyurcsány Ferenc szintén azonnal közölte, ott lesznek az egyeztetéseken és megelőlegezte, hogy higgadt, bölcs lesz a folyamat. A pártelnök szerint az együttműködés kialakítása során a DK-nak minden technika elfogadható, amelyet felelősség és bölcsesség vezérel. Világossá tette, a tárgyalássorozat "hatalmi részleteiről" a nyilvánosság semmit nem fog megtudni. Az Együtt szintén igent mondott. Szigetvári Viktor pártelnök a 168 Órának úgy fogalmazott, ha az ellenzéki pártok nem készek az előválasztás megszervezésére és a valós együttműködésre, a választók mindannyiukat elpofozzák majd az asztaltól, akkor pedig a rezsim eltávolítása erőszak nélkül nem fog menni.

Az LMP elnöksége viszont úgy döntött, nem vesznek részt a megbeszélésen, miután 2018-ban önállóan állnak rajthoz, így a választás előtt egyetlen baloldali párttal sem egyezkednek. Szél Bernadett nem osztja azt a nézetet, miszerint összefogás, az elaprózódó szavazatok miatt nem lehet leváltani a kormányt. Az LMP társelnöke úgy fogalmazott, ha "a szavazóknak a 2010 előtti világ maradéktalan visszatérése vagy a mostani fennmaradása között kell választania, akkor az előző két választás alapján az utóbbira szavaz. A baloldalon ugyanazok, ugyanazt mondják, ennek Gyurcsány Ferenc az emblematikus figurája. Nem mi vagyunk a hibásak azért, hogy az ellenzék hat év alatt nem tudott megújulni." Azt mondta, egyik jelenlegi parlamenti párttal sem hajlandók koalícióra lépni, részben az ideológiai különbségek miatt.

Karácsony Gergely, a PM társelnöke tegnap arról beszélt, a 2014 előtti együttműködés hibáiból tanulva le kell ülni és őszintén meg kell beszélni, hogy ne a zárt ajtók mögött, a választókat megkerülve hozzák meg azokat a döntéseket, amelyek nyomán nekivágnak a következő választásnak. Ehelyett demokratikus és nyílt folyamat során, az előválasztás intézményét használva kell alternatívát kínálniuk az országnak. Bejelentette, az eddigi visszajelzések alapján a tárgyalásokon részt vesz az MSZP, a DK, az Együtt, a MoMa és a Balpárt.