Előfizetés

Az MNB-alapítványok leépítik az állampapír-portfoliót

A Pallas Athéné Alapítványok az Európai Központi Bank észrevételeire tekintettel leépítik állampapír-portfoliójukat - közölték a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványai. Hozzátették, hogy államkötvény-portfolió egy részét hozamtermelő ingatlanbefektetésekre csoportosítják át, és ismertették, hogy 2016-ban az államkötvények állománya mintegy 56 milliárd forinttal csökkent. Hangsúlyozták ugyanakkor azt is, továbbra sem tartják jogszabályellenesnek, hogy a jegybanki alapítványok állampapírban tartsák vagyonukat.

A szeptember 30-i állapot szerint 156,89 milliárd forintot tart magyar állampapírban a hat alapítvány és az általuk alapított gazdasági társaságok. Mint írták, 70,78 milliárd forintot ingatlanban tartanak, 19,04 milliárd forintot bankbetétbe, 21 milliárd forintot pedig vállalati kötvényekbe fektettek be. 

Mario Draghi, az EKB elnöke egy európai parlamenti képviselőnek október 19-én adott válaszában azt írta, Pallas Athéné Közgondolkodási Program kapcsán figyelemmel kísérik az MNB alapítvány pénzügyi befektetéseit.

Mint írta, a nemzeti központi bankok közvetlen államkötvény-vásárlásának tilalma vonatkozik a központi bankok közvetlen hatósága alatt működő bármely közvetítőre, amelyet a monetáris finanszírozás tilalmának megkerülésére használhatnak. Az elnök szerint a központi bankoknak megfelelő biztosítékokat kell adnia arra, hogy az ilyen jogi konstrukciókkal nem csatornázzák át a központi banki forrásokat a kormány részére. Az EKB akár kötelezettségszegési eljárást is indíthat, ha úgy ítéli meg, egy tagállami központi bank nem teljesíti szerződéses kötelezettségeit - jegyezte meg Mario Draghi.

CBA-partner csőd - Fellélegezhetnek a Palóc Kft. dolgozói?

A csődeljárás alatt álló, salgótarjáni székhelyű Palóc Nagykereskedelmi Kft. dolgozói visszamenőleg megkapják elmaradt társadalom- és egészségbiztosítási pénzbeli ellátásaikat - közölte a Nógrád Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztálya pénteken.

A közlemény szerint az elmúlt hónapokban a Palóc Nagykereskedelmi Kft. több dolgozója is jelezte a főosztálynál, hogy nem kapta meg időben az augusztusra és szeptemberre járó pénzbeli ellátását, például táppénzét, csecsemőgondozási vagy gyermekgondozási díját. A főosztály munkatársai több alkalommal személyesen is ellenőrizték az ellátások folyósítását, a munkáltató elkülönített számlát nyitott az ellátások fedezetének fogadására. A hibátlan kifizetőhelyi elszámolás beérkezését követően a hivatal azonnal utalta az abban szereplő összegeket - közölték.

A kormányhivatal főosztálya felhívta a figyelmet arra, hogy az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai és a baleseti táppénz iránti kérelmet, a folyamatos orvosi igazolást, új igénybejelentést továbbra is a munkáltatóhoz kell benyújtaniuk a dolgozóknak. A salgótarjáni székhelyű Palóc Nagykereskedelmi Kft.-nél szeptember 23-án rendelte el a csődeljárást a bíróság. Ettől az időponttól a kft.-t 120 napig fizetési moratórium illeti meg, de a fizetési haladék a munkabér-követelések kifizetése alól nem mentesíti a céget.

A csődtörvény értelmében az adósnak 60 napon belül össze kell hívnia a hitelezőket egyezségi tárgyalásra, és a vagyonfelügyelő bevonásával a fizetőképesség helyreállítását célzó programot és egyezségi javaslatot kell készítenie. Ha a hitelezők ezt nem fogadják el, a bíróság dönthet a csődeljárás megszüntetéséről, és elrendelheti a felszámolást. A Nógrád megye legnagyobb foglalkoztatójaként 1300 embert alkalmazó Palóc Nagykereskedelmi Kft. a CBA korábbi franchise-partnereként és regionális központjaként 80 boltot üzemeltetett a térségben, de az elmúlt három évet veszteséggel zárta. A vonatkozó, 2014-ben meghozott törvény értelmében 2017. január 1-je után be kell zárni azokat a boltokat, amelyek két egymást követő üzleti évben elért nettó árbevétele eléri a 15-15 milliárd forintot, de a mérleg szerinti eredménye nulla vagy negatív.

"Fekete" taxisokat bírságolt a Fővárosi Kormányhivatal

Diszpécserszolgálati és személytaxizásra vonatkozó engedélyek hiánya miatt összesen 2,5 millió forint közigazgatási bírságot szabott ki három sofőrre Budapest Főváros Kormányhivatala, miután a hivatal szakemberei célellenőrzések keretében három próbautazást hajtottak végre - közölte a kormányhivatal. 

Az ellenőrzések során mindegyik próbautazásnál szabálytalanságokat állapítottak meg, a jogszabályi előírások értelmében két járműnek bevonták a rendszámát és elvették a forgalmi engedélyét. A közlemény szerint internetes oldalakon hirdetett személyszállító szolgáltatás miatt indították a vizsgálatokat.  Budapest Főváros Kormányhivatala a hatályos jogszabályoknak megfelelően az engedély nélkül, személygépjárművel végzett személyszállító szolgáltatás kiszűrésére a jövőben is rendszeres ellenőrzéseket tart majd.