CBA-partner csőd - Fellélegezhetnek a Palóc Kft. dolgozói?

A csődeljárás alatt álló, salgótarjáni székhelyű Palóc Nagykereskedelmi Kft. dolgozói visszamenőleg megkapják elmaradt társadalom- és egészségbiztosítási pénzbeli ellátásaikat - közölte a Nógrád Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztálya pénteken.

A közlemény szerint az elmúlt hónapokban a Palóc Nagykereskedelmi Kft. több dolgozója is jelezte a főosztálynál, hogy nem kapta meg időben az augusztusra és szeptemberre járó pénzbeli ellátását, például táppénzét, csecsemőgondozási vagy gyermekgondozási díját. A főosztály munkatársai több alkalommal személyesen is ellenőrizték az ellátások folyósítását, a munkáltató elkülönített számlát nyitott az ellátások fedezetének fogadására. A hibátlan kifizetőhelyi elszámolás beérkezését követően a hivatal azonnal utalta az abban szereplő összegeket - közölték.

A kormányhivatal főosztálya felhívta a figyelmet arra, hogy az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai és a baleseti táppénz iránti kérelmet, a folyamatos orvosi igazolást, új igénybejelentést továbbra is a munkáltatóhoz kell benyújtaniuk a dolgozóknak. A salgótarjáni székhelyű Palóc Nagykereskedelmi Kft.-nél szeptember 23-án rendelte el a csődeljárást a bíróság. Ettől az időponttól a kft.-t 120 napig fizetési moratórium illeti meg, de a fizetési haladék a munkabér-követelések kifizetése alól nem mentesíti a céget.

A csődtörvény értelmében az adósnak 60 napon belül össze kell hívnia a hitelezőket egyezségi tárgyalásra, és a vagyonfelügyelő bevonásával a fizetőképesség helyreállítását célzó programot és egyezségi javaslatot kell készítenie. Ha a hitelezők ezt nem fogadják el, a bíróság dönthet a csődeljárás megszüntetéséről, és elrendelheti a felszámolást. A Nógrád megye legnagyobb foglalkoztatójaként 1300 embert alkalmazó Palóc Nagykereskedelmi Kft. a CBA korábbi franchise-partnereként és regionális központjaként 80 boltot üzemeltetett a térségben, de az elmúlt három évet veszteséggel zárta. A vonatkozó, 2014-ben meghozott törvény értelmében 2017. január 1-je után be kell zárni azokat a boltokat, amelyek két egymást követő üzleti évben elért nettó árbevétele eléri a 15-15 milliárd forintot, de a mérleg szerinti eredménye nulla vagy negatív.

Szerző

"Fekete" taxisokat bírságolt a Fővárosi Kormányhivatal

Diszpécserszolgálati és személytaxizásra vonatkozó engedélyek hiánya miatt összesen 2,5 millió forint közigazgatási bírságot szabott ki három sofőrre Budapest Főváros Kormányhivatala, miután a hivatal szakemberei célellenőrzések keretében három próbautazást hajtottak végre - közölte a kormányhivatal. 

Az ellenőrzések során mindegyik próbautazásnál szabálytalanságokat állapítottak meg, a jogszabályi előírások értelmében két járműnek bevonták a rendszámát és elvették a forgalmi engedélyét. A közlemény szerint internetes oldalakon hirdetett személyszállító szolgáltatás miatt indították a vizsgálatokat.  Budapest Főváros Kormányhivatala a hatályos jogszabályoknak megfelelően az engedély nélkül, személygépjárművel végzett személyszállító szolgáltatás kiszűrésére a jövőben is rendszeres ellenőrzéseket tart majd.

Szerző

"Szégyen" - Kutyafuttató mellé került a Forradalom lángja

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a kormány meggyalázta 1956 emlékét azzal, hogy a Forradalom lángja emlékművet a Kossuth térről egy II. kerületi kutyafuttató mellé helyezte át - mondta Gy. Németh Erzsébet, a párt elnökségi tagja pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus felidézte, hogy 1996-ban Göncz Árpád köztársasági elnök javaslatára, közadakozásból épült fel a Kossuth téren a Forradalom lángja emlékmű. A Fidesz azonban 2012-ben, a Kossuth tér átépítésekor elvitette a Parlament elől, majd pár napja egy II. kerületi kutyafuttató mellett tűnt fel az 1956-os forradalom szimbóluma - hívta fel a figyelmet.

A DK budapesti képviselője közölte: szomorúnak tartja, hogy "a szégyenteljes áthelyezést" a teljes Fidesz-frakció és Tarlós István főpolgármester is megszavazta a Fővárosi Közgyűlésben. Emlékeztetett arra, hogy a döntés előtt felolvasta az áthelyezés ellen tiltakozó Mécs Imre nyílt levelét. Ebben az 1956-os halálraítélt a forradalom és a hősök emléke leggyalázatosabb megcsúfolásának nevezte, hogy az emlékmű új helyszíne annak a hírhedt börtönépületnek a szomszédságában található, ahol a forradalom résztvevőit vallatták, gyötörték és halálra ítélték. Gy. Németh Erzsébet kijelentette: a DK az "Orbán-rendszer" bukása után visszahelyezi az emlékművet a Parlament elé.

Szerző