Nem a venezuelai népszavazásra

Publikálás dátuma
2016.10.21. 10:23
Nicolás Maduro. FOTÓ: Spencer Platt/Getty Images
A venezuelai választási bizottság nemet mondott az ellenzék népszavazási kezdeményezésére, amelynek célja az államfő, Nicolás Maduro visszahívása lett volna. 

A néhai elnök, Hugo Chávez örökébe lépett Maduro hivatali idejében elmélyült a gazdasági válság, az alapvető élelmiszerek, gyógyszerek, higiéniai cikkek hiányoznak az egykor virágzó dél-amerikai országban. Az ellenzék benyújtotta a népszavazás kiírásához szükséges aláírásokat, de több regionális bíróság után a központi választási bizottság is érvénytelennek ítélte az ellenzéki kérelmet, csalással vádolta meg az ellenzéket.

Az ellenzék korábbi közös elnökjelöltje, Henrique Capriles bejelentette, ő és hét másik ellenzéki vezető bírósági végzést kapott, amelynek értelmében nem hagyhatják el Venezuela területét. Capriles szerint a választási bizottság döntése alkotmánysértő, s felhívta a diplomáciai testületek figyelmét a helyzet súlyosbodására.

Szerző

Egy jógaoktató is szexuális zaklatással vádolja Trumpot

Publikálás dátuma
2016.10.21. 10:20
Az utolsó tévévita. FOTÓ: Getty Images
A harmadik tévévitát követően New Yorkban a kamerák elé állt egy újabb nő, aki szexuális zaklatással vádolta meg Donald Trumpot. Karena Virginia jógaoktató a neves feminista ügyéd, Gloria Allred kíséretében tartott sajtóértekezletet. Mint elmesélte, 1998-ban a US Open teniszbajnokság után, Flushing Meadows-ban keveredett kellemetlen incidensbe a milliárdossal. 

Karena éppen várt valakire, aki autóval hazavitte volna, amikor Trump – több más férfi kíséretében – közeledett és hallotta, hogy megjegyzéseket tett rá. „Nézzétek már azt a nőt, még nem láttuk korábban, micsoda lábai vannak” – lelkendezett Trump, aki nem elégedett meg azzal, hogy távolról csodálja őt. Közelebb ment, megragadta a karját, s megfogta a mellét. Amikor a jógaoktató elhúzódott, Trump dühösen rákiabált: „Nem tudod, hogy ki vagyok én? Nem tudod, ki vagyok?” Virginia félni kezdett, s dühös volt magára, amiért kihívó öltözéket, magas sarkú cipőt és rövid szoknyát vett fel.

Korábban már tucatnyi nő állt nyilvánosság elé hasonló történettel. Trump ezúttal is mindent tagadott, szerinte az ügyvédet a Clinton-kampány bérelte fel, s a jógaoktatót, akárcsak a milliárdos előző vádlóit is ők fizetik. Trump szóvivőnője, Jessica Ditto a CBS szerint azt írta: „A választók már fáradtak ezektől a cirkuszoktól, amelyek célja, hogy Hillary Clintont segítsék”. Allred cáfolta, hogy a Clinton-kampánynak dolgozna, azt ugyanakkor közölte, hogy delegátus volt a demokrata elnökjelölő konvención.

Szerző

Jemenben még nem hallgattak a fegyverek

A háromnapos jemeni tűzszünet első napján távolról sem volt teljes a fegyvernyugvás, jelentések szerint legalább 11 ember veszítette életét. 

A tűzszünetről az ENSZ közvetítésével állapodtak meg, s Iszmail Ould Cheikh Ahmed, a világszervezet különmegbízottja a hét elején jelentette be, hogy az érintett felek végre megállapodtak a 72 órás fegyvernyugvásról. John Kerry amerikai, illetve Boris Johnson brit külügyminiszter pedig a szaúdi diplomácia vezetőjével tárgyalt a tűzszünetről hétfőn Londonban.

A szaúd-arábiai vezetéssel Jemenben légicsapásokat végrehajtó katonai koalíciót élesen bírálták azt követően, hogy egy temetkezési vállalat épületét vették célba, mivel azt a téves információt kapták, hogy a húszi lázadók számos vezetője tartózkodik odabenn. A külföldi emigrációba kényszerült Abd-Rabbo Manszur Hádi oldalán fellépő koalíció célja, hogy segítse a húszi lázadók kiűzését az elfoglalt fővárosból, Szanaából. A harcokban már 7 ezer ember életét veszítette, 35 ezren megsebesültek, s több mint hárommillió ember kényszerült otthona elhagyására a múlt év tavasza óta.

Szerző
Témák
Jemen