Előfizetés

Ugyanazok módosítgatják az alaptörvényt, akik azt mondták rá, hogy gránitszilárdságú

Publikálás dátuma
2016.10.21. 08:21

A kötelező betelepítési kvóta ellen szavaztunk! Az Európai Egyesült Államok ellen szavaztunk! Az alkotmányos identitásunk védelméről szavaztunk! (...) Európai Egyesült Államok? Ugyan már! Az alkotmányos identitás, amely épp most védelemre szorul, érdekesebb kérdés. Akár létezhetne is. Sőt, azt állítjuk, a gránitszilárdságú előtti, sokkal inkább megtestesítette azt. Az alkotmányunk valóban védelemre szorult volna, de akkor épp nem ért rá a honmentő. Nehezen megfogható fogalom ez az alkotmányos identitás. Trócsányi igazságügyi miniszter tudományos karrierjét tette rá – nem sok sikerrel. Az alapgondolat: törvényeinkben végső soron a társadalom alapkaraktere, identitása tükröződik. Ezt azonban nagyon nehéz konkrét példákon keresztül levezetni. A „ne lopj”, vagy „ne ölj” alapvető etikai parancsa minden társadalomban – vallástól függetlenül – jelen van. (...) Az alkotmány egyszerre a csúcsa és a talapzata a jogrendnek. A legalapvetőbb jogforrás, amelyből levezethetőnek kell lennie minden jogszabálynak, és egyben teljes joganyag (a törvényektől kormányzati, önkormányzati vagy hivatali rendeletek szintjéig) kvintesszenciája, megtestesítője. (...) Az alaptörvénynek nevezett tákolmány identitása valójában Orbán Viktor identitása, Voldemortok, szeretőt tartó Matolcsyk identitása. Ez pedig méltatlan a védelemre.

Meghosszabbítják az aleppói tűzszünetet

Publikálás dátuma
2016.10.21. 07:36
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Háromnapos egyoldalú tűzszünetet hirdetett Aleppóban a szír kormányhadsereg, amelyet Oroszország is támogat, jelentette tegnap az ENSZ humanitárius ügyekért felelős irodájának szóvivője, Jens Laerke. 

A közép-európai idő szerint csütörtök reggel 7 órakor kezdődött, egyoldalú humanitárius fegyverszünet 18 órakor járt volna le, ennek határidejét tolták ki szombatig. Az intézkedés célja, hogy lehetőséget adjon a civil lakosságnak és a kormányellenes fegyvereseknek a város hadsereg által ostromlott keleti negyedeinek elhagyására.

Szórólapokon üzentek a lakosságnak, hogy biztonságban elhagyhatják a várost. A damaszkuszi állami televízió szerint biztonsági folyosókat nyitottak, és buszokat is előkészítettek a távozni szándékozók számára. A fegyverüket letevő lázadók is elhagyhatják Aleppót, ám szerintük ez is annak a pszichológiai kampánynak a része, amellyel megadásra akarják őket kényszeríteni, és ily módon kiüríteni a várost, hogy Aszad seregei elfoglalhassák egész Aleppót.

A lázadók által uralt területen 250 ezer civil él, akik tegnap estig nem vették igénybe a távozásra kijelölt folyosókat. Kérdés, hogy önszántukból teszik, vagy a fegyveresek nem engedik távozni őket.

Önvezetők lettek a Tesla autói

Továbbfejlesztették a Tesla gépkocsik robotpilótáit, mostantól nem lesz szükség sofőrökre - jelentette be Elon Musk. 

A cég vezetője elmondta: a jövőben minden egyes autójukat felszerelik majd a szükséges hardverrel. A Tesla autóiban mostantól 8 térhatású kamera 360 fokban pásztázza majd a kocsi környezetét, ami egy 250 méteres sávot jelent. Ez elvileg bőven elég ahhoz, hogy egy nem várt helyzetnél képes legyen nagy sebességről is megállni az autó.

A kamerákat 12, frissített ultrahangos érzékelő egészíti majd ki, így megduplázták az önvezető mód hatótávolságát. Az eszköz a sűrű esőn, ködön, poron, de még az előttünk lévő autón is képes átlátni. Az új fedélzeti számítógép a korábbinál 40-szer erősebb, így akár jobb sofőr válhat az autókból, mint az emberekből.