Magyar SIM-kártyák terroristáknál? - Fideszes feljelentés után indítottak nyomozást

Publikálás dátuma
2016.10.20. 11:55
FOTÓ: Thinkstock
Október elején a Magyar Idők írta meg, hogy egy hajléktalan nevére mintegy kétszázezer feltöltős SIM-kártyát vásároltak, amik terroristákhoz, sőt az Iszlám Államhoz is kerülhettek. Az ügyben egy fideszes magánszemély tett feljelentést terrorizmus finanszírozása és személyes adattal visszaélés miatt. Az ügyben Tényi István bejelentése alapján indítottak nyomozást.

Ahogy lapunk is beszámolt róla, a kormányközeli Magyar Idők írta meg, hogy egy hajléktalan férfi nevére 200 SIM-kártyát is vásárolhattak magyar bűnözői körök, ezek a kártyák pedig alvilági bűnözőkhöz, sőt terroristákhoz kerülhettek. A TEK később közölte, hogy hogy összesen nyolc, a párizsi és brüsszeli merénylőkhöz köthető hívószámot azonosítottak be, amelyek közül hatot aktiváltak a szóban forgó hajléktalan nevére.

Az ügyben Tényi István, a feljelentéseiről ismert fideszes magánszemély tett bejelentést személyes adattal visszaélés és terrorizmus finanszírozása miatt. Előbbi miatt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nyomozó osztálya a beadvány alapján nyomozást folytat, amit a nyomozó hatósághoz továbbítottak, és amiről a  Fővárosi Főügyészség fog dönteni. A személyes adattal visszaélésről szóló levelet a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészségnek küldték el - írták a válaszlevélben.

Szerző

Rogán Cecíliának sikerült, ami Sarka Katának nem?

Publikálás dátuma
2016.10.20. 11:31
Rogán Cecília, a sikeres üzletasszony férjével. Forrás: Facebook/Rogán Antal
Mégiscsak igaza lehet Rogán Antalnak, aki azt állította feleségéről, hogy ügyes üzletasszony. A Figyelő kiderítette, hogy annak a cégnek, ami a minisztercsalád helikopterezését állta, tavaly még árbevétele sem volt, ezért Sarka Kata ki is lépett a vállalkozásból. Cecília érkezése azonban úgy tűnik, felvirágoztatta a vállalkozást.

A társaságot 2015 decemberében alapította a celebvilágban jól ismert Sarka Kata, Bessenyei Istvánnal, és egy „A Másik Kft." nevű vállalattal közösen. Az eredeti koncepció az volt, hogy hazai hírességek Facebook oldalára szerveznek hirdetéseket. A cég azonban az első hónapokban nem igazán indult be, mivel a tulajdonosok közül senkinek nem volt ideje érdemben foglalkozni a projekttel. Emiatt végül áprilisban Sarka Katán kívül valamennyi tag kiszállt a társaságból. Ekkor érkezett tulajdonostársnak Rogánné-Gáal Cecília - írja a Figyelő.

A miniszter felesége a szintén Sarka Kata által menedzselt Magyarország Szépe zsűrijében tűnt fel, amit a Borsnak korábban azzal magyaráztak, hogy ő az N&P nevű médiaügynökségnek az ügyvezetője, ami a verseny után a sikeresen szereplő lányokat fogja foglalkoztatni.

A hetilap eltekint attól a lényegi kérdéstől, hogy a szépségversenyen szereplő lányokat foglalkoztató cég hogyan tud barterben fizetni egy helikopterért. Az viszont szembetűnő, hogy Cecília érkezése után a társaság profilt váltott. A Figyelő szerint persze lehet, hogy az eredeti koncepcióban szereplő hazai hírességek körét kiegészítették a versenyen induló hölgyekkel, és az ismertté váló szépségek Facebook oldalára is a cég szervez hirdetéseket, erre azonban túl sok minden nem utal. A lap megkereste a Magyarország Szépe győztesét, Gelencsér Tímeát, aki jelezte: egyedül kezeli a profilját, és azon nincsenek hirdetések.

Rogán Cecília, a sikeres üzletasszony férjével. Forrás: Facebook/Rogán Antal

Rogán Cecília, a sikeres üzletasszony férjével. Forrás: Facebook/Rogán Antal

Ahogy lapunk is megírta, Rogán Antal a múlt heti parlamenti ülésen elismerte, hogy nem volt helyes helikopterrel mennie Szabó Zsófi mándoki esküvőjére. "Hibáztam, amiért önök most le is veszik rólam a keresztvizet" - mondta inkább flegmán, mint bűnbánón, ezután ugyanis rögtön meg is jegyezte, hogy amit tanult az esetből, az az, hogy egy miniszter nem utazhat helikopterrel, még akkor sem, ha azt - az egyébként jó üzleti érzékkel rendelkező - felesége igen.

Cecília remek üzleti érzékéről egy karikatúra formájában is megemlékeztünk, íme: Hogy te milyen ügyes üzletasszony vagy!

Szerző

A Kúria betámadta a zuglói választási irodát

Publikálás dátuma
2016.10.20. 10:53
Fülke és paraván FOTÓ: Szalmás Péter
A Kúria megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát és megállapította, hogy a zuglói választási iroda megsértette a választás titkosságát, amikor az október 2-i népszavazáson nem biztosított megfelelő szavazófülkét.

Az ügy előzménye: egy magánszemély fordult kifogással a 8. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottsághoz (oevb), mert a népszavazáson két zuglói szavazókörben nem voltak elhelyezve szavazófülkék, helyettük kartonból készült paravánokat alkalmaztak. A kartonból készült paravánok egy asztalon voltak elhelyezve, azokba belépni nem lehetett.

Az oevb a kifogást elutasította, majd az ügyet másodfokon elbíráló Nemzeti Választási Bizottság október 11-én helybenhagyta az oevb döntését, mert úgy ítélte meg, nem sérül a szavazás titkossága a mobil szavazófülkék használatával. Az NVB arra hivatkozott, a választási eljárási törvény nem tartalmazza a szavazófülke fogalmát, formájának és kialakításának részletszabályairól sincs külön előírás. A mobil szavazófülkék pedig három oldalról jól lehatároltak, megfelelő védelmet biztosítanak a titkos szavazáshoz, a negyedik oldalról pedig az azt használó választópolgár maga takarja a szavazólapot.

Az NVB határozata ellen bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be, amelyet a Kúria szerdán bírált el és internetes oldalán csütörtök reggel tett közzé.

A Kúria a végzésében utalt arra, hogy a választási eljárásról szóló törvény szerint a szavazóhelyiség berendezéséről a helyi választási iroda gondoskodik, és a szavazóhelyiségben a szavazás titkosságának biztosítása érdekében a szavazás zökkenőmentes lebonyolításához szükséges számú, de legalább két szavazófülkét kell kialakítani. A törvény azt is előírja, hogy a szavazólap kitöltésére szavazófülke áll a választópolgár rendelkezésére, a szavazófülke igénybevételére pedig a szavazatszámláló bizottság felhívja a választópolgárt, de arra nem kötelezheti. Emellett a jogszabály szerint a szavazólap kitöltésének ideje alatt csak a szavazó választópolgár tartózkodhat a szavazófülkében, a választópolgár pedig a szavazóhelyiségben tartózkodásának időtartama alatt semmilyen módon nem akadályozhat más választópolgárt a titkos szavazásra vonatkozó joga gyakorlásában.

A Kúria szerint a fényképfelvételekből egyértelműen megállapítható, hogy "azokban a papírdoboz szerű asztalra tett szerkezetekben, amelyekben a szavazólapok kitöltése folyt, tartózkodni sem egy választópolgár, sem más nem tud". A bíróság szerint ezért tehát tévedett az NVB, "amikor tartózkodásra is alkalmas szavazófülkének tekintett egy asztalra kitett háromoldalú papírral elhatárolt szerkezetet".

A Kúria megállapította, hogy a helyi választási iroda megsértette a választási eljárási törvényt, amikor nem biztosított legalább két szavazófülkét a választás titkossága érdekében, és "a szavazólap minden befolyástól mentes kitöltésére alkalmatlan helyszín" sérti a választás titkosságának alaptörvényben rögzített alapelvét.

Szerző