Egyre több párt alakul

Az utóbbi időben ismét felpezsdült a pártalapítási szándék Szlovákiában – írta a bumm.sk. 

Az alapítók között vannak korábbi és jelenlegi politikusok is, sőt, akad, aki már nem az első pártját alapítja. Tavaly 6 új pártot jegyeztek be, idén 6 párt megalapítását jelentették be, de nekik még hátra van az ilyenkor szokásos aláírásgyűjtés.

A napokban új pártot alapít Trencsén polgármestere, Richard Rybníček és szintén efféle tervekről nyilatkozott az ANO korábbi képviselője, Viktor Béreš is, de nem ők az egyetlenek.

Gabriel Karácsony Sloboda a Priama demokracia (Szabadság és Közvetlen Demokrácia) néven szeretne létrehozni új mozgalmat. 2013-ben már alapított egy Priama demokracia (Közvetlen Demokrácia) nevű pártot.

Az eddig polgári társulásként működő Slovenské hnutie obrody (Szlovák Megújhodási Mozgalom) is párttá szeretne válni. A mozgalom vezetője, Róbert Švec arról ismert, hogy rehabilitálni szeretné Jozef Tisót és konkurálni szeretne Marian Kotlebával.

A Šariš (magyarul nem egy tipikus pártnév: Sáros) pártot Rudolf Bosák, a Slovenskí národní patrioti (Szlovák Nemzeti Patrióták) pártot pedig Radovan Huťka tervezi megalapítani.

A pártkezdeményezések belügyminisztériumi bejegyzéséhez 10 000 aláírást kell összegyűjteni, de ez nem mindenkinek szokott sikerülni. Andrej Danko házelnök még tovább szigorítaná a pártok működését. Jövőre azt szeretné elérni, hogy a csak olyan pártok indulhassanak a parlamenti választásokon, amelyeknek legalább 500 tagjuk van.

Szlovákiában jelenleg 153 párt működik, amelyek közül 64 aktív, 89 felszámolás alatt áll. Tavaly két párt szűnt meg: a Skok! és a Šanca, amelyek indultak ugyan a parlamenti választásokon, de kijózanító eredményeket értek el.

Szerző

Rejtély, mitől robbantak fel az új Samsungok

Publikálás dátuma
2016.10.19. 10:43
FOTÓ: Drew Angerer/Getty Images
Egyre rejtélyesebb, mi okozhatta a Samsung Galaxy Note 7 mobiltelefonjainak felgyulladását, felrobbanását. A dél-koreai cég ugyanis azt közölte, hogy saját laboratóriumában tesztelte a hibásnak vélt, s egyszer már az összes készülékben kicserélt akkumulátort, de semmi hibát sem találtak. 

A világon összesen 28 olyan laboratórium létezik, ahol nemzetközileg is elismert módon hajthatnak végre kísérleteket mobiltelefonnal.

A Samsung múlt héten vonta vissza a piacról a mobiltelefont, mivel a világ több országában, az Egyesült Államokban, Kínában, Tajvanon és Dél-Koreában is akadtak olyan készülékek, amelyek töltés közben felgyulladtak. Egyszer már az összes telefont visszahívták és új akkumulátorokat tettek beléjük, ez azonban nem orvosolta a problémát. Ezért múlt héten felfüggesztették a telefon gyártását, s elrendelték a termékek piacról való visszavonását. Az Egyesült Államokban, illetve Ázsiában is bejelentették, hogy a telefon biztonsági kockázatot jelent, ezért nem engedik fel a gépek fedélzetére.

Szerző

Nyílt levelet írt a szélsőjobboldali tömeggyilkos

Nyílt levelet írt az újságíróknak Anders Behring Breivik. A norvág tömeggyilkos, aki két terrorakcióban 77 embert, jórészt fiatalokat mészárolt le 2013 júliusában Oslóban, illetve Utoya szigetén, nagyobb politikai jogokat követelt a „nemzetiszocialisták” számára. 

Breivik kompromisszumot ajánlott a kormánynak, amelyben nagylelkűen azt közölte, felhagy a politikai aktivitással, feltéve, hogy tejesítik hat pontját. Ez esetben mindenfajta fenntartás nélkül bocsánatot kér a Munkáspárttól, ifjúsági szervezetétől, melynek több tucatnyi tagját ölte meg, valamint „Norvégia összes személyétől, aki a multikulturalizmust támogatja” – hangoztatta. A levél aláírása így szól: „Az Északi Állami politikai pártfőtitkára, melynek működését a norvég hatóságok 2013 óta megakadályozzák”. Levelében egyetlen szóval sem tesz említést arról a 69 fiatalról, akikkel Utoya szigetén végzett, de arról a nyolc személyről sem, akik akkor vesztették életüket, amikor az oslói kormánynegyedben robbantott.

Mindez teljesen beleillik Breivik eddigi viselkedésébe, aki tárgyalásán, majd azt követően is folyamatosan provokált, egy ízben a börtönben uralkodó „gyalázatos” körülmények miatt panaszkodott. Breivik ezúttal is Norvégia megmentőjének állítja be magát, aki a tömeggyilkosságot azzal magyarázza, hogy Norvégia iszlamizálását akarta megakadályozni. Feltételei között szerepel, hogy a norvég nemzetiszocialisták szabadon indulhassanak a norvég választásokon, nyithassanak magániskolákat a szélsőjobboldaliak, kezeljék tisztelettel a hatóságok a hozzá hasonlóan gondolkodókat. Ha feltételeit nem teljesítik, úgy heti rendszerességgel tüntetéseket szervez.

Szerző