Előfizetés

Az MSZP nem tárgyalt az Alaptörvény módosításáról Orbánnal

Az MSZP nem hajlandó tárgyalni a miniszterelnökkel az alaptörvény-módosításról, így Orbán Viktor kormányfő és Molnár Gyula MSZP-elnök keddi találkozóján az eheti uniós csúcs témáiról egyeztettek - közölte az ellenzéki párt az MTI-vel. 

A szocialisták közleményében az áll, hogy miután az MSZP világossá tette, az alaptörvény megváltoztatásáról a választók többségének felhatalmazása"nélkül nem hajlandó tárgyalni, Orbán Viktor miniszterelnök elfogadta, hogy a Magyarországot érintő biztonságpolitikai ügyekben viszont van helye és értelme az egyeztetésnek.

Azt írták: Orbán Viktor kezdeményezte a találkozót, amelyen a csütörtök-pénteki Európai Tanács-ülés témái, a migráció, Oroszország és a kereskedelmi egyezmények kerültek elő. Az ellenzéki párt tájékoztatása szerint Orbán Viktor jelezte, hogy örülne, ha az MSZP részt venne az alaptörvény módosításában, de Molnár Gyula közölte, hogy pártja erről nem hajlandó tárgyalni. A magyar közállapotok, a demokrácia, a sajtószabadság és a jogállam kérdéseiben az MSZP elnöke és Orbán Viktor teljesen eltérő állásponton volt - tudatták a közleményben.Szerdai menü: felhők, szitálás, 14 fok

Publikálás dátuma
2016.10.18. 19:20
Illusztráció/Thinkstock
Szerdán egyre többfelé várható eső, szitálás. A többnyire délkeleti, keleti szél kedden többfelé megélénkül. Hajnalra nyugaton foltokban köd képződhet. A legalacsonyabb éjszaka hőmérséklet 4 - 9, a legmagasabb  9 -14 fok között alakul.

CSÜTÖRTÖK
Túlnyomóan borult lesz az ég. Eső, zápor is lehet, az északnyugati szél helyenként megélénkül. Hajnalban 7, napközben 9 fok körül alakul a hőmérséklet.

PÉNTEK
Erősen felhős lesz az ég, eső, zápor valószínű. Az északnyugati szél időnként megélénkül. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 9, a legmagasabb 10 fok körül alakul.

SZOMBAT,
Eleinte többnyire erősen felhős lesz az ég, majd csökken a felhőzet, és csak időnkénti felhősödés várható. Az északnyugati szél időnként megélénkül. Hajnalban 4, napközben 11 fok körül alakul a hőmérséklet.

VASÁRNAP
Változóan felhős lesz az ég, többórás napsütés várható. Az éjszakai, reggeli órákban átmenetileg köd képződhet. Csapadék nem valószínű. A délkeleti szél időnként megélénkül. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 2, a legmagasabb 12 fok körül alakul.

Két év után sikerült alpolgármestert választani egy településen

A jogszabályi kötelezettség ellenére két éven át nem tudtak alpolgármestert választani Vonyarcvashegyen, ahol az emiatt indult bírósági eljárás előtt két nappal sikerült csak elfogadtatni a jelölt személyét - közölte a Zalai Hírlap online kiadása kedden.

A jogszabályok szerint minden településnek kötelező alpolgármestert választani, ha ezt egy képviselő-testület nem teszi meg, a megyei kormányhivatal bírósághoz fordulhat. Vonyarcvashegyen ennek ellenére a 2014-es önkormányzati választás óta nem tudtak alpolgármestert választani, mert a képviselők az azóta tartott 14 testületi ülésen minden alkalommal leszavazták a polgármester jelöltjét. Péter Károly polgármester (független) a lapnak elmondta: a helyzetet próbálta azzal oldani, hogy két alpolgármestert válasszanak, de ez a javaslata sem járt sikerrel.

Nyáron az egyik lemondott képviselő helyére új testületi tagot választottak, ő kezdeményezett egyeztetést. Ennek eredményeként október 8-án - két nappal a mulasztás miatt kitűzött bírósági tárgyalás előtt - rendkívüli testületi ülést tartottak, amelyen 4:3 arányban megválasztották Zsinkó Lajost alpolgármesternek, aki két évvel ezelőttig szintén betöltötte ezt a tisztséget.