Előfizetés

Fejbe lőtt csecsemő - Új hírek a baranyai kisfiú állapotáról

Intenzív osztályon ápolják azt a 11 hónapos csecsemőt, akit az apja sebesített meg légpuskával vasárnap a Baranya megyei Oldon. A gyermek állapota válságos - közölte a pécsi gyermekgyógyászati klinika igazgatója hétfőn.

Decsi Tamás orvosprofesszor elmondta: a csecsemőt mentőhelikopterrel szállították vasárnap a pécsi klinikára, ahol aznap idegsebészeti beavatkozást végeztek el rajta.

A műtétet követően a kisgyermek a gyermekklinika intenzív osztályára került, a többi között lélegeztetést igényel. Állapota súlyos, válságos - tette hozzá. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság vasárnapi közleménye szerint a mentők diszpécsere jelentette be a rendőrség ügyeletén, hogy vasárnap 12 óra körül lőtt fejsérüléssel szállítottak a siklósi kórházba egy kritikus állapotú 11 hónapos oldi kisgyermeket.

A rendőrség megállapította, hogy egy 22 éves oldi férfi a lakásában nem kellő körültekintéssel rakta le a töltött légpuskáját, véletlenül elsütötte, és így találta el a kisfiát. A férfi ellen gondatlanságból elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés miatt indult büntetőeljárás.

Pénzért ígért magyar állampolgárságot egy szabolcsi jegyző

Befolyással üzérkedés miatt emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség egy községi jegyző ellen, aki a gyanú szerint pénzért ígért egyszerűsített honosítást több ukrán állampolgárnak - közölte a főügyészség vezetője hétfőn.

Zsíros Zsolt főügyész közleményében azt írta, a vádirat szerint az egyik nyírségi település jegyzője 2013 tavaszán megismerkedett egy honosítással korábban magyar állampolgárságot szerző ukrán nővel, akivel abban állapodtak meg, hogy a nő közvetít olyan ukrán embereket, akik szeretnének magyar állampolgárságot kapni, noha magyarul nem beszélnek.

A jegyző azt ígérte a nőnek, hogy fejenként ötszáz euróért egy hivatalos személyként dolgozó ismerősén keresztül elintézi a magyar állampolgárság megszerzését úgy, hogy ehhez az ukrán kérelmezőknek nem kell magyarul tudniuk és személyesen sem kell megjelenniük a hatóság előtt - ismertette a főügyész.

Az ukrán nő 2013 nyaráig - tizennégy ukrán honosítási kérelmével együtt - hétezer eurót adott át a jegyzőnek, aki ugyan erről elismervényt adott, de az iratokat nem továbbította az ismerősének. Miután a kérelmezők hiába várták ügyük elintézését, az ukrán nő visszakérte a pénzt a jegyzőtől, ő azonban nem volt hajlandó visszaadni, ezért a nő feljelentést tett a rendőrségen.

A befolyással üzérkedés bűntettével vádolt jegyző ellen az ügyész börtönbüntetés kiszabását indítványozta a bíróságnak. A közvetítőként eljáró nőt hivatali vesztegetéssel vádolják, vele szemben felfüggesztett fogházbüntetést javasolt az ügyész.

Italos üveg is bizonyíték lett a Teréz körúti robbantó ellen

Publikálás dátuma
2016.10.17. 11:54
Forrás: police.hu
A rendőrség a szeptember 24-én történt a Teréz körúton történt robbantás után teljesen felporszívózta a környéket, a Magyar Nemzet szerint még az utcán eldobott üdítődobozokat, szövetdarabokat és papír zsebkendőket is összegyűjtötték, hogy később ezeket is bizonyítékként használják fel a tettes elleni eljárásban.

A tárgyakat és az azokról begyűjthető nyomokat még most, több héttel a támadás után is szakértők vizsgálják. A lap nyomozati forrásai szerint bár a bizonyítékok szemétnek tűnhetnek a laikusok számára, de fontos szerepük lehet, ha az elkövetőt azonosítanák. A felvételeken ugyan nem ismerhető fel a robbantó, de a tárgyakról rögzített nyomok a bíróságon igazolhatják, hogy az őrizetbe vett személy valóban a helyszínen volt.

Helyszínelés a robbantás másnapján - A környéket szinte felporszívozták. FOTÓ: Molnár Ádám

Helyszínelés a robbantás másnapján - A környéket szinte felporszívozták. FOTÓ: Molnár Ádám

Továbbra is az a legfontosabb, hogy a szemtanúk jelentkezzenek a rendőrségnél: a vallomásaik alapján pontosítható az elkövető személyleírása, és a viselkedéséről is hasznos dolgok derülhetnek ki. A most rendelkezésre álló videofelvételek alapján úgy tűnik, hogy egy 25–35 év közötti férfi volt az elkövető, aki részletekbe menően megtervezte a támadást, tudhatta, hol vannak a térfigyelő kamerák, mivel a legtöbbet kikerülte, és egyiken sem látszik kivehetően az arca. A robbantás után többször is átöltözött, hogy eltűnjön a nyomozók szeme elől, sőt még a járását és a testtartását is megváltoztatta.

A hatóságok kizárták, hogy a társa lett volna az a férfi, aki a detonációról készült videofelvételeken úgy viselkedett, mintha kapcsolatban állna a robbantóval, a lap forrásai szerint az érintettet kihallgatták és igazolták az alibijét.

A rendőrség továbbra is várja a szemtanúk jelentkezését, különösen azt a személyt, aki a robbantás előtt nem sokkal a Dob utcai Queen’s Court Hotelben és a Rebo bárban járt, és azt a kerékpárost is keresik, aki a robbantásról közölt felvétel szerint pillanatokkal a detonáció előtt járt a helyszínen.