Előfizetés

Holttest a bokrok között a Népligetnél

Publikálás dátuma
2016.10.13. 16:46
MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Ismeretlen személyazonosságú holttestet találtak a Népliget bokros területén csütörtökön nem sokkal dél előtt.

A BRFK Tevékenység-irányítási Központjába csütörtökön 11 óra 58 perckor érkezett bejelentés, hogy a Budapest X., Népliget bokros területén egy ismeretlen személyazonosságú női holttestet találtak. A szemlebizottság a helyszínen megkezdte a vizsgálatot - közölte a BRFK. Később arról adtak tájékoztatást, hogy az elsődleges orvosszakértői vélemény szerint a nő bűncselekmény áldozata lett, így emberölés bűntettének gyanúja miatt nyomoznak ismeretlen tettes ellen.

MSZP: havi 113 ezret vihetnek haza a bölcsődei dolgozók

Az MSZP felszólította a kormányt, hogy korábbi ígéretének megfelelően a jövő évtől a középfokú szakmai végzettséggel rendelkező bölcsődei nevelőkre is terjesszék ki a tanárok életpályamodelljét.

Gúr Nándor, a szocialisták országgyűlési képviselője csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóját követően közölte, a középfokú végzettséggel rendelkező bölcsődei nevelők mindössze felét kapják annak a bérnek, amit az ugyanazt a munkát végző, de felsőfokú diplomával rendelkező társaik. Az ellenzéki politikus tisztességtelennek nevezte, hogy az ilyen bölcsődei dolgozók 40 éves munkaviszony után is mindössze havi 113 ezer forintot vihetnek haza.

Gúr Nándor emellett kormányzati lopásnak nevezte, hogy a kabinet fizetésemelés címén ugyan bruttó 107 ezer forinttal növelte a kezdő orvosok bérét, ugyanakkor a bruttó 150 ezer forintos ösztöndíjukat megvonta. "A kormány álljon helyt szavaiért, és cselekedjen aszerint, amit korábban mondott" - szólította fel a kabinet a szocialista politikus.

A Kúria döntött Nagy Imre '58-as elítéléséről

Publikálás dátuma
2016.10.13. 16:08
Kende Péter szociológus és politikai esszéista, Gimes Miklós unokatestvére a nyilvános ülésen. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
A Kúria csütörtökön nyilvános ülésen meghozott végzésével igazolta az 1956-os forradalom után államellenes bűncselekmények vádjával kivégzett Nagy Imre és társai ügyében az akkori ítéletek semmisségét.

A Kúria a Legfőbb Ügyészség indítványára adott igazolást annak az ítéletnek a semmisségéről, amelyben egyhetes zárt tárgyalás után 1958. június 15-én halálra ítélték Nagy Imrét, Gimes Miklóst és Maléter Pált, továbbá börtönbüntetéssel sújtották Kopácsi Sándort, Donáth Ferencet, Tildy Zoltánt, Jánosi Ferencet és Vásárhelyi Miklóst, valamint egy másik eljárásban az év tavaszán halálra ítélték Szilágyi Józsefet.

A Kúria fejet hajt az áldozatok előtt - mondta a határozat indoklásában Kónya István, az eljáró tanács elnöke, a Kúria elnökhelyettese. A Legfőbb Ügyészség képviselője hozzászólásában jelezte, hogy további több mint kétszáz, az 1956-os forradalom után halálra ítélt ember ügyét tanulmányozzák még a semmiségi igazolások kiadása ügyében. Ezt egy idén nyáron életbe lépett törvény teszi lehetővé a Kúria számára a Legfőbb Ügyészség, illetve az érintettek kezdeményezésére. A parlament 2000-ben nyilvánította semmissé a leszámolást kiszolgáló jogszabályok alkalmazásával meghozott ítéleteket, azok igazolását a jogosultaknak kellett kérelmezniük.

 Kónya István, az eljáró tanács elnöke MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kónya István, az eljáró tanács elnöke MTI Fotó: Koszticsák Szilárd