MSZP: havi 113 ezret vihetnek haza a bölcsődei dolgozók

Az MSZP felszólította a kormányt, hogy korábbi ígéretének megfelelően a jövő évtől a középfokú szakmai végzettséggel rendelkező bölcsődei nevelőkre is terjesszék ki a tanárok életpályamodelljét.

Gúr Nándor, a szocialisták országgyűlési képviselője csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóját követően közölte, a középfokú végzettséggel rendelkező bölcsődei nevelők mindössze felét kapják annak a bérnek, amit az ugyanazt a munkát végző, de felsőfokú diplomával rendelkező társaik. Az ellenzéki politikus tisztességtelennek nevezte, hogy az ilyen bölcsődei dolgozók 40 éves munkaviszony után is mindössze havi 113 ezer forintot vihetnek haza.

Gúr Nándor emellett kormányzati lopásnak nevezte, hogy a kabinet fizetésemelés címén ugyan bruttó 107 ezer forinttal növelte a kezdő orvosok bérét, ugyanakkor a bruttó 150 ezer forintos ösztöndíjukat megvonta. "A kormány álljon helyt szavaiért, és cselekedjen aszerint, amit korábban mondott" - szólította fel a kabinet a szocialista politikus.

Szerző

A Kúria döntött Nagy Imre '58-as elítéléséről

Publikálás dátuma
2016.10.13. 16:08
Kende Péter szociológus és politikai esszéista, Gimes Miklós unokatestvére a nyilvános ülésen. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
A Kúria csütörtökön nyilvános ülésen meghozott végzésével igazolta az 1956-os forradalom után államellenes bűncselekmények vádjával kivégzett Nagy Imre és társai ügyében az akkori ítéletek semmisségét.

A Kúria a Legfőbb Ügyészség indítványára adott igazolást annak az ítéletnek a semmisségéről, amelyben egyhetes zárt tárgyalás után 1958. június 15-én halálra ítélték Nagy Imrét, Gimes Miklóst és Maléter Pált, továbbá börtönbüntetéssel sújtották Kopácsi Sándort, Donáth Ferencet, Tildy Zoltánt, Jánosi Ferencet és Vásárhelyi Miklóst, valamint egy másik eljárásban az év tavaszán halálra ítélték Szilágyi Józsefet.

A Kúria fejet hajt az áldozatok előtt - mondta a határozat indoklásában Kónya István, az eljáró tanács elnöke, a Kúria elnökhelyettese. A Legfőbb Ügyészség képviselője hozzászólásában jelezte, hogy további több mint kétszáz, az 1956-os forradalom után halálra ítélt ember ügyét tanulmányozzák még a semmiségi igazolások kiadása ügyében. Ezt egy idén nyáron életbe lépett törvény teszi lehetővé a Kúria számára a Legfőbb Ügyészség, illetve az érintettek kezdeményezésére. A parlament 2000-ben nyilvánította semmissé a leszámolást kiszolgáló jogszabályok alkalmazásával meghozott ítéleteket, azok igazolását a jogosultaknak kellett kérelmezniük.

 Kónya István, az eljáró tanács elnöke MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kónya István, az eljáró tanács elnöke MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

 

Szerző
Témák
Kúria Nagy Imre
Frissítve: 2016.10.13. 16:14

Mészáros Lőrinc félmilliárdért itatja a MÁV-osokat

Publikálás dátuma
2016.10.13. 15:44
Illusztráció: Thinkstock
Két éven át közel félmilliárd forint értékben fog Mészáros Lőrinc vállalkozása védőitalokat szállítani a MÁV-nak - derült ki a szerződéseket listázó dokumentumból.

2016. augusztus 9-én összesen 486,6 millió forint értékű keretszerződést kötött a MÁV Zrt. a felcsúti polgármester a 2015-ben indított vizes cégével, a Vivienvíz Kft-vel. Ennek keretén belül 2018. augusztus 9-ig szállíthat nyári védőitalokat, vagyis természetes ásványvizet a MÁV-dolgozóknak.

A közel félmilliárdos keretszerződésből 222,8 millió forint csak a MÁV Zrt. felé történő szállításokat fedi le, a fennmaradó 263,8 millióból a dokumentumok szerint 91,7 millió a MÁV-Start védőitalait fedezi, az így maradt 172,1 millió pedig feltehetően a MÁV Szolgáltató Központ Kft. és a MÁV FKG Kft. ásványvizeire jutó keretösszeg.

Az mfor.hu úgy számolt, hogy ez valamivel több mint 6 millió palack 1,5 literes ásványvizet jelenthet, a Vivienvíznek ugyanis nem ez volt az első állami céggel kötött megállapodása. Még augusztus végén számolt be lapunk az RTL Klub információi alapján arról, hogy a Magyar Közút 45 milliós szerződést kötött Mészáros cégével, melynek keretén belül 560 ezer palack ásványvizet fognak leszállítani a cégnek. 

A vasúttársaság azzal indokolta a döntést, hogy Mészáros nyert a pályázaton, hogy a Vivien ajánlata volt a legolcsóbb, az Együtt szerint azonban a pályázatokat eleve Mészáros cége számára írták ki. A MÁV egyébként igen lelkes vásárlója a Viviennek, hiszen tavaly nyáron - nem sokkal azt követően, hogy a felcsúti polgármester beszállt a cégbe - a hőségriadóra készülve szintén a cégtől vásároltak vizet gyorsított közbeszerzéssel, másnapi szállításra.

Szerző