Előfizetés

Tokió 2020: evezős versenyek a fővárosban

A szervezők szerint az evezős versenyeket az eredetileg kijelölt helyszínen kell lebonyolítani a 2020-as tokiói nyári olimpián.

A város kormányzója, Koike Juriko kezdeményezésére egy független testület vizsgálta meg, miként lehetne a költségekből faragni a helyszínek áttekintésével, hogyan lehetne már meglévő létesítményeket hasznosítani újak építése helyett. A bizottság több sportág Tokión kívüli lebonyolítására tett javaslatot.

Az evezés – és a kajak-kenu – helyszínéül például a fővárostól 400 kilométerre fekvő Tomét javasolta. A szervezőbizottság azonban ezzel ellentétesen foglalt állást szerdán, s azt hangsúlyozta, hogy az evezésnek a Tokiói-öbölben kell maradnia. Ennek előzményeként Jean-Christophe Rolland, a sportág nemzetközi szövetségének elnöke múlt heti tokiói látogatása alkalmával csalódottságának adott hangot a tervezett költöztetés miatt.

A japán metropolisz a pályázatában azt ígérte, hogy a 31 sportágból 28 küzdelmeit egy nyolc kilométeres sugarú körön belül rendezi meg, és csak a sportlövészet, az öttusa, valamint részben a labdarúgás lesz más városokban.

Később már arról szóltak a hírek, hogy a kosárlabda, a tekvondó és a kerékpár színhelye sem Tokió lesz, utóbbinak a 145 kilométerre található Izu ad majd otthont. Izu és Tome 600 kilométerre fekszik egymástól.

Legutóbb pedig a röplabda, az úszás, az evezés és a kajak-kenu versenyeinek helyszínváltoztatásáról fogalmazódott meg javaslat.

Távozik az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke

Hamarosan távozik posztjáról az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke (ROC).

A ROC-ot 2010 óta vezető Zsukov, aki az Állami Duma (alsóház) első elnökhelyettese, várhatóan decemberben jelenti be hivatalosan lemondását, ezzel elveszíti majd a helyét a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban (NOB) is. Az ötkarikás sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz portálnak Vlagyimir Putyin orosz államfő elmondta, egyeztetett Zsukovval, aki a parlamenti munkájára akar koncentrálni a jövőben.

Oroszország elnöke úgy véli, azzal, hogy most kezdődik egy újabb olimpiai ciklus, a lehető legjobb pillanatban lehet váltani a ROC élén, ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy előbb egyeztetni fognak Thomas Bachhal, a NOB első emberével, mert semmiképpen sem szeretnék elveszíteni helyüket a nemzetközi bizottságban.

Sajtóértesülések szerint Zsukov posztjára Alekszandr Popov, az oroszok négyszeres olimpiai bajnok úszója az első számú esélyes.

Barátságos meccs a svédekkel

A magyar labdarúgó-válogatott november 15-én a svédeket fogadja felkészülési mérkőzésen Budapesten. Ezen a meccsen búcsúzik Király Gábor és Juhász Roland a nemzeti csapattól – jelentette be hivatalos honlapján a Magyar Labdarúgó-szövetség.

Bernd Storck szövetségi kapitány együttese november 13-án Andorra ellen játssza idei utolsó vb-selejtezőjét a Groupama Arénában. A svédeket ugyanitt fogadja a nemzeti csapat két nappal később.

A svédek elleni találkozó – amellett, hogy az utóbbi évtized meghatározó labdarúgóinak a búcsújátéka lesz – fontos állomása a magyar csapat felkészülésének is. Bernd Storck szövetségi kapitány kifejezetten erős ellenfelet keresett erre az időpontra, és az idei Európa-bajnokságon is szereplő skandináv együttes megfelel ennek a kritériumnak.

A svédek jó formában vannak, három forduló alatt megszerzett hét ponttal vezetik vb-selejtező csoportjukat, holtversenyben a franciákkal. A budapesti barátságos találkozó előtt négy nappal, november 11-én éppen Franciaországban játszik vb-selejtezőt a Janne Anderson vezette skandináv együttes.