Előfizetés

Kártalanítják a Palóc Nagyker dolgozóit

A csődeljárás alatt álló, salgótarjáni székhelyű Palóc Nagykereskedelmi Kft. volt dolgozóit a bérgarancia alapból azonnal és maradéktalanul kártalanítják, ha a felszámolás megindul - közölte Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kedden a parlament honlapján Sneider Tamás (Jobbik) országgyűlési képviselő kérdésére adott válaszában.

Cseresnyés Péter jelezte: a Nógrád Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya folyamatos kapcsolatot tart a vállalattal, hogy az érintett munkavállalók helyzete megnyugtató módon rendeződjön. A leépítésre kerülő dolgozók tájékoztatást kapnak a szolgáltatási, képzési és támogatási lehetőségekről, valamint személyre szabott tanácsadással és speciális tréningekkel is segítik elhelyezkedésüket.

A munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár írásbeli válaszában kiemelte, hogy a jogszabályok alapján rendelkezésre állnak azok a pénzügyi eszközök és támogatások, amelyek garantálják a munkavállalók anyagi biztonságát, és segítik mielőbbi újbóli elhelyezkedésüket. Így például a munkaközvetítésen túlmenően az álláskeresők képzésben vehetnek részt, a munkáltatók pedig bértámogatást vehetnek igénybe álláskeresők foglalkoztatásához.

A salgótarjáni székhelyű Palóc Nagykereskedelmi Kft.-nél szeptember 23-án rendelte el a csődeljárást a bíróság. Ettől az időponttól a kft.-t 120 napig fizetési moratórium illeti meg, de a fizetési haladék a munkabér-követelések kifizetése alól nem mentesíti a céget.

A csődtörvény értelmében az adósnak 60 napon belül össze kell hívnia a hitelezőket egyezségi tárgyalásra, és a vagyonfelügyelő bevonásával a fizetőképesség helyreállítását célzó programot és egyezségi javaslatot kell készítenie. Ha a hitelezők ezt nem fogadják el, a bíróság dönthet a csődeljárás megszüntetéséről, és elrendelheti a felszámolást.

A Nógrád megye legnagyobb foglalkoztatójaként 1300 embert alkalmazó Palóc Nagykereskedelmi Kft. a CBA korábbi franchise-partnereként és regionális központjaként 80 boltot üzemeltetett a térségben, de az elmúlt három évet veszteséggel zárta. A vonatkozó, 2014-ben meghozott törvény értelmében 2017. január 1-je után be kell zárni azokat a boltokat, amelyek két egymást követő üzleti évben elért nettó árbevétele eléri a 15-15 milliárd forintot, de a mérleg szerinti eredménye nulla vagy negatív.

Kvótareferendum - Jogosan használtak mobilfülkéket Zuglóban

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén helybenhagyta a zuglói választási bizottság határozatát, amelyben az elutasította a papírból készült mobilfülkék miatt benyújtott kifogást.

A zuglói országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottsághoz (oevb) azért fordult egy magánszemély, mert Zuglóban több szavazókörben sem voltak szavazófülkék az október 2-ai népszavazáson, csak papírból készült paravánok, "mobilfülkék", ez pedig a kifogástevő szerint sértette a szavazás titkosságát. A kifogást az oevb elutasította, arra hivatkozva, hogy a papírfülkék három oldalról határoltak voltak, és alkalmasak voltak arra, hogy a választópolgár titkosan adja le a szavazatát.
A magánszemély fellebbezést nyújtott be a határozat ellen. Az NVB keddi ülésén 9:3 arányban helybenhagyta az oevb határozatát, arra hivatkozva, az jogszerű döntést hozott.

Rádi Péter választott tag és Sárhegyi Zoltán, a Fidesz delegáltja a vitában amellett érvelt, hogy a lehetőség önmagában nem elég a jogsértés megállapítására. Bodolai László, az LMP delegáltja és Litresits András, az MSZP delegáltja viszont a jogsértés megállapítását tartotta indokoltnak, azt mondták, a fülkék elhelyezkedése alkalmas lehetett a szavazás titkosságának megsértésére.

Borbély Andrea, a Jobbik delegáltja saját személyes élményét is megosztotta a bizottsággal, elmondta, hogy ő ilyen fülkében szavazott és megerősítette: be lehetett látni a szomszéd fülkébe. Hozzátette: a titkosságot garantálni kell, így ha kétség merül fel a titkossággal kapcsolatban, akkor meg kell állapítani a jogsértést.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke az ülésen azt mondta, a kifogásolt mobil szavazófülkék a mozgásukban korlátozottak számára készültek. Hozzátette: felhívják a XIV. kerületi helyi választási iroda vezetését arra, hogy a szavazások során a "rendes" szavazófülkéket is alkalmazni kell.

Patyi András, az NVB elnöke pedig jelezte: a vita alapján indokoltnak látja, hogy a bizottság iránymutatásban értelmezze a fülkék elhelyezésének kérdését.

Az NVB egyhangú döntéssel helybenhagyta a hódmezővásárhelyi választási bizottság határozatát, amelyben az megállapította, hogy jogsértő volt, hogy Török Miklós, a Demokratikus Koalíció tagja a népszavazás napján az egyik makói szavazókör bejárata előtt a párt logójával ellátott pólóban "huzamosabb ideig tartózkodott". Az oevb arra hivatkozva állapította meg a jogsértést, hogy a választási eljárási törvény szerint a szavazás napján a szavazókörök bejáratától számított 150 méteres körzetben nem lehet kampánytevékenységet folytatni.

Litresits András, az MSZP delegáltja az ülésen felvetette, hogy a jogalkotónak a jövőben rendeznie kellene a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok nyilvántartásának ügyét. Mint mondta, a levélben szavazásra regisztráltak esetében nem értesül a választási szerv arról, ha valaki meghalt vagy elveszítette a választójogát.

Válaszában Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke elmondta, a Fővárosi Kormányhivatal végzi a határon túliak elhalálozásával, névváltozásával kapcsolatos ügyek anyakönyvezését. A népszavazást megelőzően a kormányhivatal arról tájékoztatta az NVI-t, hogy több mint ötezer határon túli magyarról állított ki halotti kivonatot és őket törölték is a levélben szavazásra regisztráltak névjegyzékéből.

Halálos "ráfutás" Székesfehérvárnál - Fotó!

Publikálás dátuma
2016.10.11. 19:00
Forrás: police.hu
Balesetben meghalt egy ember Székesfehérvárnál kedd délután - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a honlapján.

A tájékoztatás szerint kisteherautóval ütközött egy személyautó a 7-es főút 75-ös kilométerénél. A ráfutásos balesetben a személyautó vezetője súlyos sérülést szenvedett, a mentők már nem tudták újraéleszteni.

A műszaki mentés és a rendőrségi helyszínelés idejére megállították a főút forgalmát a Balaton felé vezető oldalon, a városon keresztül érdemes kerülni - olvasható a közleményben.