Előfizetés

Súlyos gondok az MNB alapítványainál

Publikálás dátuma
2016.10.11. 07:22
FOTÓ: Népszava
Túlzott hatalom a kuratóriumoknál, elmaradt éves jelentések, kétségek a jogszerű működést illetően – ezek a legfontosabb megállapításai egy, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelőbizottságának felkérésére végzett, a jegybanki alapítványok működését elemző jogi szakvéleménynek. Nem csoda, hogy a dokumentum korlátozottan nyilvános: csak a bizottság irodájában tekinthetett bele a Magyar Nemzet újságírója is.

Egy neves budapesti ügyvédi iroda készítette a jogi szakvéleményt és súlyos kockázatokat jelölt meg az MNB Pallas Athéné-alapítványainak működésében. Azt a jelentést elemezték a jogászok, amelyben a felügyelőbizottság a jegybanki alapítványok létrehozását és működését vizsgálta és nemrég kiadott összegzésükben gyakorlatilag mindent renden találtak. A jogi iroda a több mint százoldalas dokumentumot átnézve ettől eltérő véleményen volt, számos működési rend­ellenességre is rámutatott. Hiányosságként említi, hogy bár kötelező lett volna, a hat alapítvány egyike sem tett eleget határidőre 2013. és 2014. évi adatszolgáltatási kötelezettségének az alapító MNB-nek. Később is csak két alapítvány, a Pallas Athéné Domus Mentis, valamint a Pallas Athéné Domus Scientiae küldte el jelentését. A Matolcsy György kuratóriumi elnöksége alatt működő Pallas Athéné Domus Animae sem küldte el a kétéves tevékenységére vonatkozó adatokat az alapító jegybanknak.

Az MNB nem képes ellenőrizni, jogszerűen működnek-e az alapítványok - a szakvélemény szerint. Nem tudni, szabályosan kezelik-e a nekik juttatott mintegy 270 milliárd forintot. További hiányosság, hogy az alapító túlzott önállóságot adott az alapítványoknak. Ezért megfontolásra javasolják, hogy pél­dául előzetes jóváhagyásra kötelezzék a kuratóriumokat bizonyos döntések esetén, illetve egyéb döntési korlátokat állítsanak föl velük szemben.

Mivel a felügyelőbizottság nem vizsgálhatja az alapítványi gazdálkodást, a jegybank csak utólag értesülhet az esetleges vagyonvesztésről, s így csak későn fordulhat az ügyészséghez - állapították meg a szakvélemény készítői. Ezért úgy vélik, kétséges az alapítványok jogszerű működése, ami komoly kockázatokat jelent az MNB számára. A felügyelőbizottság két tagja, Madarász László a Fidesz küldöttje és Szényei Gábor KDNP delegált tag is felhívta a figyelmet a jogi szakvélemény fent idézett részleteire a vizsgálati anyaghoz fűzött észrevételeikben.

Az MNB a felügyelőbizottsága 2016. június 17-én elfogadott jelentésére hivatkozva cáfolta a Magyar Nemzet értesüléseit.

Tényi István magánszemélyként éppen az újság cikkére hivatkozva a Fővárosi Főügyészséghez fordult, és a Pallas Athéné Domus Mentis, a Pallas Athéné Domus Scientiae és a Pallas Athéné Domus Animae alapítványok ügyében törvényességi vizsgálat megindítását kérte.

Rogán annyit már elismert, hibázott

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2016.10.11. 07:02
Kormánypárti patkó FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Bocsánatkérések napja volt tegnap a Parlamentben. Rogán Antal beismerte, hogy hibázott a helikopterezéssel, Kövér László pedig megkövette az Országgyűlést, amiért a múlt hétfőn nem adta meg a szót az LMP-s Szél Bernadettnek. Eközben a Ház elé került az alaptörvény-módosítás, amiről egyedüli ellenzéki pártként az LMP hajlandó lett volna egyeztetni, ám a Fidesz eltűnt "mint szürke szamár a ködben". A DK még a plenáris ülés előtt bejelentette, bojkottálni fogják a parlamentet.

Bekiabálásokig fajult a napirend előtti vita tegnap a parlamentben, ahol a szocialisták azt követelték, Orbán Viktorék számoljanak el a kvótanépszavazás 17 milliárd forintos kampányköltségével. Az elszámoláshoz az MSZP parlamenti eseti bizottság felállítását javasolta. Tóth Bertalan frakcióvezető bejelentette: a miniszterelnök "kleptokráciájának megszüntetése érdekében" antikorrupciós javaslatcsomagot dolgoznak ki. Azt is tudatta, a legnagyobb ellenzéki párt képviselőcsoportja nem vesz részt az alaptörvény-módosítás folyamatában, sem az ötpárti egyeztetésen, sem a vitában, sem a szavazáson. Megismételte, az érvénytelen népszavazásból nem következik alkotmánymódosítás. A frakcióvezető - miközben a mögötte ülő szocialista képviselők a Népszabadság című napilap korábbi példányait tartották maguk elé - azt mondta: "Önök a hétvégén újabb szöget vertek a sajtószabadság koporsójába. Ahol a közszolgálati médium a Fidesz pártszócsöve, pártközeli oligarchák felvásárolják a médiumokat, ott sajtószabadságról nem beszélhetünk". Dömötör Csaba államtitkár válasza alatt hangzavar támadt, az ülés levezetője rendreutasította az ellenzéket. Az államtitkár ugyanis arról beszélt, az MSZP korrupcióval kapcsolatos munkacsoportjának először az Alstom-ügyet kellene kivizsgálnia. A gyanú szerint 600 milliónyi kenőpénz mozdult meg a baloldali kormányok alatt.

Az LMP-s Sallai R. Benedek Rogán Antal helikopterútjára és Matolcsy György lakásbérlésére utalva arról beszélt: joggal merül a fel a kérdés,vajon a fideszesek egymással versenyeznek, hogy "ki tud közpénzből nagyobb rongyrázást csinálni". Sallai szerint a fideszes valóságban "helikopterdemokrácia" van, és a "rolexpolgáriasodás folyamata" a jellemző. "Ebben a helikopterdemokráciában ott van Okoska, Törpojáca, van Sajtó- és Rezsilovag, van Nagyvezér, és van Bulibáró, mint megtudtuk" - fogalmazott. Dömötör válaszában védte a propagandaminisztert, aki minden kérdésre válaszolt, majd figyelmeztetett, minden politikust megilleti a magánélet védelme. Eközben a szocialista Bangóné Borbély Ildikó egy kis távirányítós helikoptert tett le az államtitkár asztalára. Ismét elkezdődtek a bekiabálások, az MSZP-sek azt kérdezték, muszáj-e végig hallgatniuk az államtitkárt. Kövér balhézott és később sem csitultak a kedélyek a Házban.

Az azonnali kérdések órájában azonban pillanatra csönd lett, amikor Bangóné a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán rongyrázásáról beszélt és erre az időközben a terembe érkető miniszter, aki az ügyben előbb hazudott, majd bujkált közölte: "hibáztam, amiért önök most le is veszik rólam a keresztvizet". Tegnap a házelnök is megkövette az Országgyűlést, mert a múlt hétfőn nem adta meg a szót az LMP-s Szél Bernadettnek.

Orbán egyébként ígéretéhez híven tegnap beterjesztette az alaptörvény módosítását az Országgyűlésnek, ő maga viszont Rigában szurkolt, ahol a magyarok világbajnoki selejtezőt játszottak. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője közölte, a miniszterelnök a hétfői napra szabadságot vett ki. Utazását - mint ilyen esetekben mindig - saját zsebből fizette.

Az alkotmánymódosításról egyetlen ellenzéki pártként az LMP hajlandó lett volna a kormánypártokkal tárgyalni, hétfő délelőttre meg is hívták őket, de később a fideszesek "eltűntek, mint szürke szamár a ködben", így az egyeztetésre nem került sor. Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke komolytalannak nevezte az ügyet és bejelentette, nem hajlandók statisztálni a módosításhoz.

Kivonultak a Parlamentből a DK képviselői. Ezt tegnap Gyurcsány Ferenc jelentette be újságíróknak, még a plenáris ülés kezdete előtt. Az elmúlt napok történései, különösen a népszavazás eredményeinek "elhazudása", a "szemforgató alkotmányozás", az, hogy korábban maga a miniszterelnök rendelte el civil szervezetek törvénytelen vegzálását, végül pedig a Népszabadság politikai indíttatású bezárása nem hagyott más választást - indokolta q döntést a pártelnök.

"Ha nem lépünk, ha maradunk, mi is a Nemzeti Együttműködés Rendszerének láncszemeivé válunk" - fogalmazott Gyurcsány. Hogy ezt elkerüljék, sem Gyurcsány, sem Vadai Ágnes, Varju László, illetve Oláh Lajos ebben a ciklusban nem vesz rész a plenáris üléseken, a szavazásokban, és bizottsági ülésekre sem járnak. A négy DK-s politikus tudomásul veszi, hogy emiatt teljes képviselői tiszteletdíjukat elveszítik.

Miután ezzel a lépéssel az Orbán-rendszert gyengíteni és nem erősíteni kívánják, a kétharmados szavazásokban továbbra is részt vesznek. Szükség van ugyanis rájuk, hogy ne legyen meg a Fidesz számára szükséges többség. A parlamenten kívüli kötelezettségeiknek, valamint a választópolgárokkal való kapcsolattartás követelményeinek továbbra is eleget tesznek. A döntésről vasárnap Gyurcsány tájékoztatta Molnár Gyulát, az MSZP, illetve Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét. Hosszú, szenvedélyes vitában született a határozat - vallotta be a DK elnöke, aki tudja, az ülések bojkottja az egyik legerősebb tiltakozás, de "el kellett menni a falig".

Ha a következő egy esztendőben nincs kétharmados döntés, akkor egy "technikai jellegű" szavazáson voksolnak majd - válaszolta a Népszavának Gyurcsány, amikor arra voltunk kíváncsiak, hogyan akarják kivédeni, hogy mandátumukat elveszítsék. A törvény szerint, ugyanis aki egy éven át nem vesz részt az Országgyűlés munkájában, az tovább nem lehet képviselő. A DK pedig a mandátum visszaadásával nem ért egyet, ezért választották a kivonulásnak ezt a módját. Nem tartanak attól, hogy ezzel a lépésükkel a szimpatizánsaik nem fognak egyetérteni - kérdeztük. A válasz így hangzott, ők eddig is szembe szálltak Orbán rendszerével. Hozzátette, eddig sem volt módjuk a nyilvánossághoz eljutó parlamenti fórumokon, napirend előtt, interpellálva, azonnali kérdéssel, kérdéssel szerepelni. A DK-nak nincs frakciója. Arra is kíváncsiak voltunk, Oláh Lajos egyéni képviselőként, vajon megteheti, hogy bojkottálja a parlamentet? Ő saját választókörzetében kapott felhatalmazást. "Mi egy országtól" - válaszolta a pártelnök.

Az MSZP-nek van frakciója, vannak parlamenti eszközei, a szocialisták ezért nem hirdetnek bojkottot - közölte Kunhalmi Ágnes. Az MSZP fővárosi elnöke a Népszavát emlékeztette, frakcióként volt egyebek mellett erejük ahhoz, hogy az MNB alapítványainak pénzügyeit kiderítsék. Ők szólhatnak napirend előtt, interpellálhatnak, megszorongathatják a fideszeseket és Orbán Viktort. A DK döntését a párt elnöksége tudomásul vette. Kunhalmi egyébként tegnap frakciótársaival fekete szalagot viselt a parlamentben a Népszabadságért.

Gyanúsított lett Voldemort
Gyanúsítottként hallgatták ki hétfőn Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselőt hétfőn - tudta meg a 24.hu a politikus ügyvédjétől. A magát állítólag Voldemortnak hívató képviselőt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben, bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás kísérletével és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedéssel gyanúsítják. A lap szerint Mengyi hétfőn 9 óra előtt néhány perccel érkezett meg az ügyészségre, kihallgatása órákig tarthatott. Mengyiről augusztus elején a 168 Óra írta meg, hogy egy 100 milliós uniós támogatás lenyúlási tervnek volt részese.


Kitiltották a 444 stábját

Határozatlan időre kitiltotta a 444 három munkatársát az Országház épületéből Kövér László házelnök az "Ezek az újságírók bemerészkedtek Magyarország legsúlyosabb no-go zónájába, és befostak" című videójuk miatt - közölte Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke. Mint írta, Ács Dániel, Botos Tamás és Herczeg Márk videó készítésekor megszegték a sajtótudósításra vonatkozó rendelkezéseket, tiltott helyen forgattak. Szilágyi állította, a sajtóiroda munkatársai többször is figyelmeztették erre Ácsékat. Az újságírók elismerték, valóban tiltott helyen forgattak, ám szerintük senki nem szólt rájuk.

Rogán annyit már elismert, hibázott

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2016.10.11. 07:02
Kormánypárti patkó FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Bocsánatkérések napja volt tegnap a Parlamentben. Rogán Antal beismerte, hogy hibázott a helikopterezéssel, Kövér László pedig megkövette az Országgyűlést, amiért a múlt hétfőn nem adta meg a szót az LMP-s Szél Bernadettnek. Eközben a Ház elé került az alaptörvény-módosítás, amiről egyedüli ellenzéki pártként az LMP hajlandó lett volna egyeztetni, ám a Fidesz eltűnt "mint szürke szamár a ködben". A DK még a plenáris ülés előtt bejelentette, bojkottálni fogják a parlamentet.

Bekiabálásokig fajult a napirend előtti vita tegnap a parlamentben, ahol a szocialisták azt követelték, Orbán Viktorék számoljanak el a kvótanépszavazás 17 milliárd forintos kampányköltségével. Az elszámoláshoz az MSZP parlamenti eseti bizottság felállítását javasolta. Tóth Bertalan frakcióvezető bejelentette: a miniszterelnök "kleptokráciájának megszüntetése érdekében" antikorrupciós javaslatcsomagot dolgoznak ki. Azt is tudatta, a legnagyobb ellenzéki párt képviselőcsoportja nem vesz részt az alaptörvény-módosítás folyamatában, sem az ötpárti egyeztetésen, sem a vitában, sem a szavazáson. Megismételte, az érvénytelen népszavazásból nem következik alkotmánymódosítás. A frakcióvezető - miközben a mögötte ülő szocialista képviselők a Népszabadság című napilap korábbi példányait tartották maguk elé - azt mondta: "Önök a hétvégén újabb szöget vertek a sajtószabadság koporsójába. Ahol a közszolgálati médium a Fidesz pártszócsöve, pártközeli oligarchák felvásárolják a médiumokat, ott sajtószabadságról nem beszélhetünk". Dömötör Csaba államtitkár válasza alatt hangzavar támadt, az ülés levezetője rendreutasította az ellenzéket. Az államtitkár ugyanis arról beszélt, az MSZP korrupcióval kapcsolatos munkacsoportjának először az Alstom-ügyet kellene kivizsgálnia. A gyanú szerint 600 milliónyi kenőpénz mozdult meg a baloldali kormányok alatt.

Az LMP-s Sallai R. Benedek Rogán Antal helikopterútjára és Matolcsy György lakásbérlésére utalva arról beszélt: joggal merül a fel a kérdés,vajon a fideszesek egymással versenyeznek, hogy "ki tud közpénzből nagyobb rongyrázást csinálni". Sallai szerint a fideszes valóságban "helikopterdemokrácia" van, és a "rolexpolgáriasodás folyamata" a jellemző. "Ebben a helikopterdemokráciában ott van Okoska, Törpojáca, van Sajtó- és Rezsilovag, van Nagyvezér, és van Bulibáró, mint megtudtuk" - fogalmazott. Dömötör válaszában védte a propagandaminisztert, aki minden kérdésre válaszolt, majd figyelmeztetett, minden politikust megilleti a magánélet védelme. Eközben a szocialista Bangóné Borbély Ildikó egy kis távirányítós helikoptert tett le az államtitkár asztalára. Ismét elkezdődtek a bekiabálások, az MSZP-sek azt kérdezték, muszáj-e végig hallgatniuk az államtitkárt. Kövér balhézott és később sem csitultak a kedélyek a Házban.

Az azonnali kérdések órájában azonban pillanatra csönd lett, amikor Bangóné a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán rongyrázásáról beszélt és erre az időközben a terembe érkető miniszter, aki az ügyben előbb hazudott, majd bujkált közölte: "hibáztam, amiért önök most le is veszik rólam a keresztvizet". Tegnap a házelnök is megkövette az Országgyűlést, mert a múlt hétfőn nem adta meg a szót az LMP-s Szél Bernadettnek.

Orbán egyébként ígéretéhez híven tegnap beterjesztette az alaptörvény módosítását az Országgyűlésnek, ő maga viszont Rigában szurkolt, ahol a magyarok világbajnoki selejtezőt játszottak. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője közölte, a miniszterelnök a hétfői napra szabadságot vett ki. Utazását - mint ilyen esetekben mindig - saját zsebből fizette.

Az alkotmánymódosításról egyetlen ellenzéki pártként az LMP hajlandó lett volna a kormánypártokkal tárgyalni, hétfő délelőttre meg is hívták őket, de később a fideszesek "eltűntek, mint szürke szamár a ködben", így az egyeztetésre nem került sor. Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke komolytalannak nevezte az ügyet és bejelentette, nem hajlandók statisztálni a módosításhoz.

Kivonultak a Parlamentből a DK képviselői. Ezt tegnap Gyurcsány Ferenc jelentette be újságíróknak, még a plenáris ülés kezdete előtt. Az elmúlt napok történései, különösen a népszavazás eredményeinek "elhazudása", a "szemforgató alkotmányozás", az, hogy korábban maga a miniszterelnök rendelte el civil szervezetek törvénytelen vegzálását, végül pedig a Népszabadság politikai indíttatású bezárása nem hagyott más választást - indokolta q döntést a pártelnök.

"Ha nem lépünk, ha maradunk, mi is a Nemzeti Együttműködés Rendszerének láncszemeivé válunk" - fogalmazott Gyurcsány. Hogy ezt elkerüljék, sem Gyurcsány, sem Vadai Ágnes, Varju László, illetve Oláh Lajos ebben a ciklusban nem vesz rész a plenáris üléseken, a szavazásokban, és bizottsági ülésekre sem járnak. A négy DK-s politikus tudomásul veszi, hogy emiatt teljes képviselői tiszteletdíjukat elveszítik.

Miután ezzel a lépéssel az Orbán-rendszert gyengíteni és nem erősíteni kívánják, a kétharmados szavazásokban továbbra is részt vesznek. Szükség van ugyanis rájuk, hogy ne legyen meg a Fidesz számára szükséges többség. A parlamenten kívüli kötelezettségeiknek, valamint a választópolgárokkal való kapcsolattartás követelményeinek továbbra is eleget tesznek. A döntésről vasárnap Gyurcsány tájékoztatta Molnár Gyulát, az MSZP, illetve Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét. Hosszú, szenvedélyes vitában született a határozat - vallotta be a DK elnöke, aki tudja, az ülések bojkottja az egyik legerősebb tiltakozás, de "el kellett menni a falig".

Ha a következő egy esztendőben nincs kétharmados döntés, akkor egy "technikai jellegű" szavazáson voksolnak majd - válaszolta a Népszavának Gyurcsány, amikor arra voltunk kíváncsiak, hogyan akarják kivédeni, hogy mandátumukat elveszítsék. A törvény szerint, ugyanis aki egy éven át nem vesz részt az Országgyűlés munkájában, az tovább nem lehet képviselő. A DK pedig a mandátum visszaadásával nem ért egyet, ezért választották a kivonulásnak ezt a módját. Nem tartanak attól, hogy ezzel a lépésükkel a szimpatizánsaik nem fognak egyetérteni - kérdeztük. A válasz így hangzott, ők eddig is szembe szálltak Orbán rendszerével. Hozzátette, eddig sem volt módjuk a nyilvánossághoz eljutó parlamenti fórumokon, napirend előtt, interpellálva, azonnali kérdéssel, kérdéssel szerepelni. A DK-nak nincs frakciója. Arra is kíváncsiak voltunk, Oláh Lajos egyéni képviselőként, vajon megteheti, hogy bojkottálja a parlamentet? Ő saját választókörzetében kapott felhatalmazást. "Mi egy országtól" - válaszolta a pártelnök.

Az MSZP-nek van frakciója, vannak parlamenti eszközei, a szocialisták ezért nem hirdetnek bojkottot - közölte Kunhalmi Ágnes. Az MSZP fővárosi elnöke a Népszavát emlékeztette, frakcióként volt egyebek mellett erejük ahhoz, hogy az MNB alapítványainak pénzügyeit kiderítsék. Ők szólhatnak napirend előtt, interpellálhatnak, megszorongathatják a fideszeseket és Orbán Viktort. A DK döntését a párt elnöksége tudomásul vette. Kunhalmi egyébként tegnap frakciótársaival fekete szalagot viselt a parlamentben a Népszabadságért.

Gyanúsított lett Voldemort
Gyanúsítottként hallgatták ki hétfőn Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselőt hétfőn - tudta meg a 24.hu a politikus ügyvédjétől. A magát állítólag Voldemortnak hívató képviselőt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben, bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás kísérletével és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedéssel gyanúsítják. A lap szerint Mengyi hétfőn 9 óra előtt néhány perccel érkezett meg az ügyészségre, kihallgatása órákig tarthatott. Mengyiről augusztus elején a 168 Óra írta meg, hogy egy 100 milliós uniós támogatás lenyúlási tervnek volt részese.


Kitiltották a 444 stábját

Határozatlan időre kitiltotta a 444 három munkatársát az Országház épületéből Kövér László házelnök az "Ezek az újságírók bemerészkedtek Magyarország legsúlyosabb no-go zónájába, és befostak" című videójuk miatt - közölte Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke. Mint írta, Ács Dániel, Botos Tamás és Herczeg Márk videó készítésekor megszegték a sajtótudósításra vonatkozó rendelkezéseket, tiltott helyen forgattak. Szilágyi állította, a sajtóiroda munkatársai többször is figyelmeztették erre Ácsékat. Az újságírók elismerték, valóban tiltott helyen forgattak, ám szerintük senki nem szólt rájuk.