Súlyos gondok az MNB alapítványainál

Publikálás dátuma
2016.10.11. 07:22
FOTÓ: Népszava
Túlzott hatalom a kuratóriumoknál, elmaradt éves jelentések, kétségek a jogszerű működést illetően – ezek a legfontosabb megállapításai egy, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelőbizottságának felkérésére végzett, a jegybanki alapítványok működését elemző jogi szakvéleménynek. Nem csoda, hogy a dokumentum korlátozottan nyilvános: csak a bizottság irodájában tekinthetett bele a Magyar Nemzet újságírója is.

Egy neves budapesti ügyvédi iroda készítette a jogi szakvéleményt és súlyos kockázatokat jelölt meg az MNB Pallas Athéné-alapítványainak működésében. Azt a jelentést elemezték a jogászok, amelyben a felügyelőbizottság a jegybanki alapítványok létrehozását és működését vizsgálta és nemrég kiadott összegzésükben gyakorlatilag mindent renden találtak. A jogi iroda a több mint százoldalas dokumentumot átnézve ettől eltérő véleményen volt, számos működési rend­ellenességre is rámutatott. Hiányosságként említi, hogy bár kötelező lett volna, a hat alapítvány egyike sem tett eleget határidőre 2013. és 2014. évi adatszolgáltatási kötelezettségének az alapító MNB-nek. Később is csak két alapítvány, a Pallas Athéné Domus Mentis, valamint a Pallas Athéné Domus Scientiae küldte el jelentését. A Matolcsy György kuratóriumi elnöksége alatt működő Pallas Athéné Domus Animae sem küldte el a kétéves tevékenységére vonatkozó adatokat az alapító jegybanknak.

Az MNB nem képes ellenőrizni, jogszerűen működnek-e az alapítványok - a szakvélemény szerint. Nem tudni, szabályosan kezelik-e a nekik juttatott mintegy 270 milliárd forintot. További hiányosság, hogy az alapító túlzott önállóságot adott az alapítványoknak. Ezért megfontolásra javasolják, hogy pél­dául előzetes jóváhagyásra kötelezzék a kuratóriumokat bizonyos döntések esetén, illetve egyéb döntési korlátokat állítsanak föl velük szemben.

Mivel a felügyelőbizottság nem vizsgálhatja az alapítványi gazdálkodást, a jegybank csak utólag értesülhet az esetleges vagyonvesztésről, s így csak későn fordulhat az ügyészséghez - állapították meg a szakvélemény készítői. Ezért úgy vélik, kétséges az alapítványok jogszerű működése, ami komoly kockázatokat jelent az MNB számára. A felügyelőbizottság két tagja, Madarász László a Fidesz küldöttje és Szényei Gábor KDNP delegált tag is felhívta a figyelmet a jogi szakvélemény fent idézett részleteire a vizsgálati anyaghoz fűzött észrevételeikben.

Az MNB a felügyelőbizottsága 2016. június 17-én elfogadott jelentésére hivatkozva cáfolta a Magyar Nemzet értesüléseit.

Tényi István magánszemélyként éppen az újság cikkére hivatkozva a Fővárosi Főügyészséghez fordult, és a Pallas Athéné Domus Mentis, a Pallas Athéné Domus Scientiae és a Pallas Athéné Domus Animae alapítványok ügyében törvényességi vizsgálat megindítását kérte.

Szerző

Rogán annyit már elismert, hibázott

Publikálás dátuma
2016.10.11. 07:02
Kormánypárti patkó FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Bocsánatkérések napja volt tegnap a Parlamentben. Rogán Antal beismerte, hogy hibázott a helikopterezéssel, Kövér László pedig megkövette az Országgyűlést, amiért a múlt hétfőn nem adta meg a szót az LMP-s Szél Bernadettnek. Eközben a Ház elé került az alaptörvény-módosítás, amiről egyedüli ellenzéki pártként az LMP hajlandó lett volna egyeztetni, ám a Fidesz eltűnt "mint szürke szamár a ködben". A DK még a plenáris ülés előtt bejelentette, bojkottálni fogják a parlamentet.

Bekiabálásokig fajult a napirend előtti vita tegnap a parlamentben, ahol a szocialisták azt követelték, Orbán Viktorék számoljanak el a kvótanépszavazás 17 milliárd forintos kampányköltségével. Az elszámoláshoz az MSZP parlamenti eseti bizottság felállítását javasolta. Tóth Bertalan frakcióvezető bejelentette: a miniszterelnök "kleptokráciájának megszüntetése érdekében" antikorrupciós javaslatcsomagot dolgoznak ki. Azt is tudatta, a legnagyobb ellenzéki párt képviselőcsoportja nem vesz részt az alaptörvény-módosítás folyamatában, sem az ötpárti egyeztetésen, sem a vitában, sem a szavazáson. Megismételte, az érvénytelen népszavazásból nem következik alkotmánymódosítás. A frakcióvezető - miközben a mögötte ülő szocialista képviselők a Népszabadság című napilap korábbi példányait tartották maguk elé - azt mondta: "Önök a hétvégén újabb szöget vertek a sajtószabadság koporsójába. Ahol a közszolgálati médium a Fidesz pártszócsöve, pártközeli oligarchák felvásárolják a médiumokat, ott sajtószabadságról nem beszélhetünk". Dömötör Csaba államtitkár válasza alatt hangzavar támadt, az ülés levezetője rendreutasította az ellenzéket. Az államtitkár ugyanis arról beszélt, az MSZP korrupcióval kapcsolatos munkacsoportjának először az Alstom-ügyet kellene kivizsgálnia. A gyanú szerint 600 milliónyi kenőpénz mozdult meg a baloldali kormányok alatt.

Az LMP-s Sallai R. Benedek Rogán Antal helikopterútjára és Matolcsy György lakásbérlésére utalva arról beszélt: joggal merül a fel a kérdés,vajon a fideszesek egymással versenyeznek, hogy "ki tud közpénzből nagyobb rongyrázást csinálni". Sallai szerint a fideszes valóságban "helikopterdemokrácia" van, és a "rolexpolgáriasodás folyamata" a jellemző. "Ebben a helikopterdemokráciában ott van Okoska, Törpojáca, van Sajtó- és Rezsilovag, van Nagyvezér, és van Bulibáró, mint megtudtuk" - fogalmazott. Dömötör válaszában védte a propagandaminisztert, aki minden kérdésre válaszolt, majd figyelmeztetett, minden politikust megilleti a magánélet védelme. Eközben a szocialista Bangóné Borbély Ildikó egy kis távirányítós helikoptert tett le az államtitkár asztalára. Ismét elkezdődtek a bekiabálások, az MSZP-sek azt kérdezték, muszáj-e végig hallgatniuk az államtitkárt. Kövér balhézott és később sem csitultak a kedélyek a Házban.

Az azonnali kérdések órájában azonban pillanatra csönd lett, amikor Bangóné a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán rongyrázásáról beszélt és erre az időközben a terembe érkető miniszter, aki az ügyben előbb hazudott, majd bujkált közölte: "hibáztam, amiért önök most le is veszik rólam a keresztvizet". Tegnap a házelnök is megkövette az Országgyűlést, mert a múlt hétfőn nem adta meg a szót az LMP-s Szél Bernadettnek.

Orbán egyébként ígéretéhez híven tegnap beterjesztette az alaptörvény módosítását az Országgyűlésnek, ő maga viszont Rigában szurkolt, ahol a magyarok világbajnoki selejtezőt játszottak. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője közölte, a miniszterelnök a hétfői napra szabadságot vett ki. Utazását - mint ilyen esetekben mindig - saját zsebből fizette.

Az alkotmánymódosításról egyetlen ellenzéki pártként az LMP hajlandó lett volna a kormánypártokkal tárgyalni, hétfő délelőttre meg is hívták őket, de később a fideszesek "eltűntek, mint szürke szamár a ködben", így az egyeztetésre nem került sor. Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke komolytalannak nevezte az ügyet és bejelentette, nem hajlandók statisztálni a módosításhoz.

Kivonultak a Parlamentből a DK képviselői. Ezt tegnap Gyurcsány Ferenc jelentette be újságíróknak, még a plenáris ülés kezdete előtt. Az elmúlt napok történései, különösen a népszavazás eredményeinek "elhazudása", a "szemforgató alkotmányozás", az, hogy korábban maga a miniszterelnök rendelte el civil szervezetek törvénytelen vegzálását, végül pedig a Népszabadság politikai indíttatású bezárása nem hagyott más választást - indokolta q döntést a pártelnök.

"Ha nem lépünk, ha maradunk, mi is a Nemzeti Együttműködés Rendszerének láncszemeivé válunk" - fogalmazott Gyurcsány. Hogy ezt elkerüljék, sem Gyurcsány, sem Vadai Ágnes, Varju László, illetve Oláh Lajos ebben a ciklusban nem vesz rész a plenáris üléseken, a szavazásokban, és bizottsági ülésekre sem járnak. A négy DK-s politikus tudomásul veszi, hogy emiatt teljes képviselői tiszteletdíjukat elveszítik.

Miután ezzel a lépéssel az Orbán-rendszert gyengíteni és nem erősíteni kívánják, a kétharmados szavazásokban továbbra is részt vesznek. Szükség van ugyanis rájuk, hogy ne legyen meg a Fidesz számára szükséges többség. A parlamenten kívüli kötelezettségeiknek, valamint a választópolgárokkal való kapcsolattartás követelményeinek továbbra is eleget tesznek. A döntésről vasárnap Gyurcsány tájékoztatta Molnár Gyulát, az MSZP, illetve Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét. Hosszú, szenvedélyes vitában született a határozat - vallotta be a DK elnöke, aki tudja, az ülések bojkottja az egyik legerősebb tiltakozás, de "el kellett menni a falig".

Ha a következő egy esztendőben nincs kétharmados döntés, akkor egy "technikai jellegű" szavazáson voksolnak majd - válaszolta a Népszavának Gyurcsány, amikor arra voltunk kíváncsiak, hogyan akarják kivédeni, hogy mandátumukat elveszítsék. A törvény szerint, ugyanis aki egy éven át nem vesz részt az Országgyűlés munkájában, az tovább nem lehet képviselő. A DK pedig a mandátum visszaadásával nem ért egyet, ezért választották a kivonulásnak ezt a módját. Nem tartanak attól, hogy ezzel a lépésükkel a szimpatizánsaik nem fognak egyetérteni - kérdeztük. A válasz így hangzott, ők eddig is szembe szálltak Orbán rendszerével. Hozzátette, eddig sem volt módjuk a nyilvánossághoz eljutó parlamenti fórumokon, napirend előtt, interpellálva, azonnali kérdéssel, kérdéssel szerepelni. A DK-nak nincs frakciója. Arra is kíváncsiak voltunk, Oláh Lajos egyéni képviselőként, vajon megteheti, hogy bojkottálja a parlamentet? Ő saját választókörzetében kapott felhatalmazást. "Mi egy országtól" - válaszolta a pártelnök.

Az MSZP-nek van frakciója, vannak parlamenti eszközei, a szocialisták ezért nem hirdetnek bojkottot - közölte Kunhalmi Ágnes. Az MSZP fővárosi elnöke a Népszavát emlékeztette, frakcióként volt egyebek mellett erejük ahhoz, hogy az MNB alapítványainak pénzügyeit kiderítsék. Ők szólhatnak napirend előtt, interpellálhatnak, megszorongathatják a fideszeseket és Orbán Viktort. A DK döntését a párt elnöksége tudomásul vette. Kunhalmi egyébként tegnap frakciótársaival fekete szalagot viselt a parlamentben a Népszabadságért.

Gyanúsított lett Voldemort
Gyanúsítottként hallgatták ki hétfőn Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselőt hétfőn - tudta meg a 24.hu a politikus ügyvédjétől. A magát állítólag Voldemortnak hívató képviselőt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben, bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás kísérletével és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedéssel gyanúsítják. A lap szerint Mengyi hétfőn 9 óra előtt néhány perccel érkezett meg az ügyészségre, kihallgatása órákig tarthatott. Mengyiről augusztus elején a 168 Óra írta meg, hogy egy 100 milliós uniós támogatás lenyúlási tervnek volt részese.


Kitiltották a 444 stábját

Határozatlan időre kitiltotta a 444 három munkatársát az Országház épületéből Kövér László házelnök az "Ezek az újságírók bemerészkedtek Magyarország legsúlyosabb no-go zónájába, és befostak" című videójuk miatt - közölte Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke. Mint írta, Ács Dániel, Botos Tamás és Herczeg Márk videó készítésekor megszegték a sajtótudósításra vonatkozó rendelkezéseket, tiltott helyen forgattak. Szilágyi állította, a sajtóiroda munkatársai többször is figyelmeztették erre Ácsékat. Az újságírók elismerték, valóban tiltott helyen forgattak, ám szerintük senki nem szólt rájuk.

Szerző

Rogán annyit már elismert, hibázott

Publikálás dátuma
2016.10.11. 07:02
Kormánypárti patkó FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Bocsánatkérések napja volt tegnap a Parlamentben. Rogán Antal beismerte, hogy hibázott a helikopterezéssel, Kövér László pedig megkövette az Országgyűlést, amiért a múlt hétfőn nem adta meg a szót az LMP-s Szél Bernadettnek. Eközben a Ház elé került az alaptörvény-módosítás, amiről egyedüli ellenzéki pártként az LMP hajlandó lett volna egyeztetni, ám a Fidesz eltűnt "mint szürke szamár a ködben". A DK még a plenáris ülés előtt bejelentette, bojkottálni fogják a parlamentet.

Bekiabálásokig fajult a napirend előtti vita tegnap a parlamentben, ahol a szocialisták azt követelték, Orbán Viktorék számoljanak el a kvótanépszavazás 17 milliárd forintos kampányköltségével. Az elszámoláshoz az MSZP parlamenti eseti bizottság felállítását javasolta. Tóth Bertalan frakcióvezető bejelentette: a miniszterelnök "kleptokráciájának megszüntetése érdekében" antikorrupciós javaslatcsomagot dolgoznak ki. Azt is tudatta, a legnagyobb ellenzéki párt képviselőcsoportja nem vesz részt az alaptörvény-módosítás folyamatában, sem az ötpárti egyeztetésen, sem a vitában, sem a szavazáson. Megismételte, az érvénytelen népszavazásból nem következik alkotmánymódosítás. A frakcióvezető - miközben a mögötte ülő szocialista képviselők a Népszabadság című napilap korábbi példányait tartották maguk elé - azt mondta: "Önök a hétvégén újabb szöget vertek a sajtószabadság koporsójába. Ahol a közszolgálati médium a Fidesz pártszócsöve, pártközeli oligarchák felvásárolják a médiumokat, ott sajtószabadságról nem beszélhetünk". Dömötör Csaba államtitkár válasza alatt hangzavar támadt, az ülés levezetője rendreutasította az ellenzéket. Az államtitkár ugyanis arról beszélt, az MSZP korrupcióval kapcsolatos munkacsoportjának először az Alstom-ügyet kellene kivizsgálnia. A gyanú szerint 600 milliónyi kenőpénz mozdult meg a baloldali kormányok alatt.

Az LMP-s Sallai R. Benedek Rogán Antal helikopterútjára és Matolcsy György lakásbérlésére utalva arról beszélt: joggal merül a fel a kérdés,vajon a fideszesek egymással versenyeznek, hogy "ki tud közpénzből nagyobb rongyrázást csinálni". Sallai szerint a fideszes valóságban "helikopterdemokrácia" van, és a "rolexpolgáriasodás folyamata" a jellemző. "Ebben a helikopterdemokráciában ott van Okoska, Törpojáca, van Sajtó- és Rezsilovag, van Nagyvezér, és van Bulibáró, mint megtudtuk" - fogalmazott. Dömötör válaszában védte a propagandaminisztert, aki minden kérdésre válaszolt, majd figyelmeztetett, minden politikust megilleti a magánélet védelme. Eközben a szocialista Bangóné Borbély Ildikó egy kis távirányítós helikoptert tett le az államtitkár asztalára. Ismét elkezdődtek a bekiabálások, az MSZP-sek azt kérdezték, muszáj-e végig hallgatniuk az államtitkárt. Kövér balhézott és később sem csitultak a kedélyek a Házban.

Az azonnali kérdések órájában azonban pillanatra csönd lett, amikor Bangóné a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán rongyrázásáról beszélt és erre az időközben a terembe érkető miniszter, aki az ügyben előbb hazudott, majd bujkált közölte: "hibáztam, amiért önök most le is veszik rólam a keresztvizet". Tegnap a házelnök is megkövette az Országgyűlést, mert a múlt hétfőn nem adta meg a szót az LMP-s Szél Bernadettnek.

Orbán egyébként ígéretéhez híven tegnap beterjesztette az alaptörvény módosítását az Országgyűlésnek, ő maga viszont Rigában szurkolt, ahol a magyarok világbajnoki selejtezőt játszottak. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője közölte, a miniszterelnök a hétfői napra szabadságot vett ki. Utazását - mint ilyen esetekben mindig - saját zsebből fizette.

Az alkotmánymódosításról egyetlen ellenzéki pártként az LMP hajlandó lett volna a kormánypártokkal tárgyalni, hétfő délelőttre meg is hívták őket, de később a fideszesek "eltűntek, mint szürke szamár a ködben", így az egyeztetésre nem került sor. Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke komolytalannak nevezte az ügyet és bejelentette, nem hajlandók statisztálni a módosításhoz.

Kivonultak a Parlamentből a DK képviselői. Ezt tegnap Gyurcsány Ferenc jelentette be újságíróknak, még a plenáris ülés kezdete előtt. Az elmúlt napok történései, különösen a népszavazás eredményeinek "elhazudása", a "szemforgató alkotmányozás", az, hogy korábban maga a miniszterelnök rendelte el civil szervezetek törvénytelen vegzálását, végül pedig a Népszabadság politikai indíttatású bezárása nem hagyott más választást - indokolta q döntést a pártelnök.

"Ha nem lépünk, ha maradunk, mi is a Nemzeti Együttműködés Rendszerének láncszemeivé válunk" - fogalmazott Gyurcsány. Hogy ezt elkerüljék, sem Gyurcsány, sem Vadai Ágnes, Varju László, illetve Oláh Lajos ebben a ciklusban nem vesz rész a plenáris üléseken, a szavazásokban, és bizottsági ülésekre sem járnak. A négy DK-s politikus tudomásul veszi, hogy emiatt teljes képviselői tiszteletdíjukat elveszítik.

Miután ezzel a lépéssel az Orbán-rendszert gyengíteni és nem erősíteni kívánják, a kétharmados szavazásokban továbbra is részt vesznek. Szükség van ugyanis rájuk, hogy ne legyen meg a Fidesz számára szükséges többség. A parlamenten kívüli kötelezettségeiknek, valamint a választópolgárokkal való kapcsolattartás követelményeinek továbbra is eleget tesznek. A döntésről vasárnap Gyurcsány tájékoztatta Molnár Gyulát, az MSZP, illetve Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét. Hosszú, szenvedélyes vitában született a határozat - vallotta be a DK elnöke, aki tudja, az ülések bojkottja az egyik legerősebb tiltakozás, de "el kellett menni a falig".

Ha a következő egy esztendőben nincs kétharmados döntés, akkor egy "technikai jellegű" szavazáson voksolnak majd - válaszolta a Népszavának Gyurcsány, amikor arra voltunk kíváncsiak, hogyan akarják kivédeni, hogy mandátumukat elveszítsék. A törvény szerint, ugyanis aki egy éven át nem vesz részt az Országgyűlés munkájában, az tovább nem lehet képviselő. A DK pedig a mandátum visszaadásával nem ért egyet, ezért választották a kivonulásnak ezt a módját. Nem tartanak attól, hogy ezzel a lépésükkel a szimpatizánsaik nem fognak egyetérteni - kérdeztük. A válasz így hangzott, ők eddig is szembe szálltak Orbán rendszerével. Hozzátette, eddig sem volt módjuk a nyilvánossághoz eljutó parlamenti fórumokon, napirend előtt, interpellálva, azonnali kérdéssel, kérdéssel szerepelni. A DK-nak nincs frakciója. Arra is kíváncsiak voltunk, Oláh Lajos egyéni képviselőként, vajon megteheti, hogy bojkottálja a parlamentet? Ő saját választókörzetében kapott felhatalmazást. "Mi egy országtól" - válaszolta a pártelnök.

Az MSZP-nek van frakciója, vannak parlamenti eszközei, a szocialisták ezért nem hirdetnek bojkottot - közölte Kunhalmi Ágnes. Az MSZP fővárosi elnöke a Népszavát emlékeztette, frakcióként volt egyebek mellett erejük ahhoz, hogy az MNB alapítványainak pénzügyeit kiderítsék. Ők szólhatnak napirend előtt, interpellálhatnak, megszorongathatják a fideszeseket és Orbán Viktort. A DK döntését a párt elnöksége tudomásul vette. Kunhalmi egyébként tegnap frakciótársaival fekete szalagot viselt a parlamentben a Népszabadságért.

Gyanúsított lett Voldemort
Gyanúsítottként hallgatták ki hétfőn Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselőt hétfőn - tudta meg a 24.hu a politikus ügyvédjétől. A magát állítólag Voldemortnak hívató képviselőt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben, bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás kísérletével és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedéssel gyanúsítják. A lap szerint Mengyi hétfőn 9 óra előtt néhány perccel érkezett meg az ügyészségre, kihallgatása órákig tarthatott. Mengyiről augusztus elején a 168 Óra írta meg, hogy egy 100 milliós uniós támogatás lenyúlási tervnek volt részese.


Kitiltották a 444 stábját

Határozatlan időre kitiltotta a 444 három munkatársát az Országház épületéből Kövér László házelnök az "Ezek az újságírók bemerészkedtek Magyarország legsúlyosabb no-go zónájába, és befostak" című videójuk miatt - közölte Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke. Mint írta, Ács Dániel, Botos Tamás és Herczeg Márk videó készítésekor megszegték a sajtótudósításra vonatkozó rendelkezéseket, tiltott helyen forgattak. Szilágyi állította, a sajtóiroda munkatársai többször is figyelmeztették erre Ácsékat. Az újságírók elismerték, valóban tiltott helyen forgattak, ám szerintük senki nem szólt rájuk.

Szerző