Előfizetés

Eladhatatlanná tett Népszabadság - Lemondott a kiadó vezérigazgatója

Publikálás dátuma
2016.10.10. 21:57

Hétfőn sem ült le tárgyalni a Népszabadság szerkesztőségével a lap kiadását szombaton puccszerűen felfüggesztő kiadó osztrák tulajdonosa, menedzsmentje, vélhetően azért, mert a napilap és a nol.hu logóját és márkanevét egy hónapja az MKB több milliárdos jelzáloggal terhelte meg. A hazájában sikkasztással vádolt üzletembernek a szerkesztőség egy eurós jelképes összeget ajánlott fel a kiadás jogáért. Hétfőn este lemondott a Mediaworks szombaton, a felfüggesztés után megbízott vezérigazgatója.

Katona Viktor, a Mediaworks Zrt. pénzügyi és operatív igazgatója, valamint megbízott vezérigazgató egészségügyi okok miatt a mai napon kérte munkaviszonya megszüntetését, valamint lemondott igazgatósági tagságáról is - írja a hvg.hu a cég közlése alapján. Őt nevezték ki a Mediaworks Zrt. megbízott vezérigazgatójává, miután a kiadó szombattól felfüggesztette a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását. Katona a jelenlegi, pénzügyi vezérigazgató-helyettesi és operációs vezetői feladatköre mellett vette át a saját kérésére távozó Rónai Balázs feladatait, és ő írta alá már azt a levelet is, amelyben a Népszabadság munkatársait értesítették a lap kiadásának felfüggesztéséről.

A Népszabadság munkatársai hétfőn azt az ígéretet kapták a kiadótól, hogy szerdáig átvehetik személyes holmijukat tartalmazó dobozaikat a szerkesztőség régi-új Bécsi úti székházában, ahová délután ismét nem jutottak be. Néhányan Pető Péter főszerkesztő-helyettessel az élen a hátsó bejárat felől is hiába próbálkoztak, de furcsa módon csak egy Ligetvédő aktivista be tudott menni székházba, őt viszont később nem engedték ki. Így végül rendőrök tettek rendet, megjelenésük után a környezetvédőt ki, a napilap főszerkesztőjét pedig beengedték az irodákhoz. A lap főszerkesztője közben arra is emlékeztetett, jogsértő, hogy a szakszervezeti vezetőknek és az üzemi tanács tagjainak sem nyitják ki a főbejáratot.

A vita közben Murányi András a helyszínen tartózkodó újságíróknak bejelentette, egy eurós árajánlatot tettek a lap kiadási jogáért, mert szeretnék megtudni, hogy eladó-e ez a jog és ha igen, akkor milyen áron. "Ha igazak a tíz év alatt 5 milliárdos veszteségről szóló hírek, akkor az ár kifejezetten jutányos" - fogalmazott Murányi, akinek tájékoztatása szerint a Mediaworks a korábbi tárgyalási ígéretek ellenére betegségre hivatkozva lemondta a tegnapi megbeszélést is, amelyen a lap lehetséges értékesítéséről vagy újraindításáról egyeztettek volna. A kiadót birtokló Heinrich Pecina vasárnap, az eddigi ügyvezető, a saját kérésére távozó Rónai Balázs helyére beült Katona Viktor pedig hétfőn jelentett beteget. Híreink szerint a szerkesztőség vezetői és érdekvédői mára újabb időpontot kaptak, hogy munkajogi kérdésekről egyeztessenek.

Mediaworks: megvenné a szerkesztőség a Népszabadságot
A Mediaworks hétfőn este közleményben erősítette meg, hogy a szerkesztőség megvenné a Népszabadságot egy euróért. Mint írják, a napilap főszerkesztője a nap folyamán tájékoztatta a Mediaworks-öt és annak tulajdonosát, a VCP-t a vételi szándékról. Ezen érdeklődést a kiadó és annak tulajdonosa pozitívan értékeli, ezért kedden tárgyalást kezd Murányival a potenciális akvizíció részleteiről.

Murányi arról tájékoztatott, a szerkesztőség dolgozik az üzleti terven és a munka folytatásán is. Olyan személyekkel és cégekkel is tárgyalnak, akik/amelyek jelezték, hogy szerepet vállalnának egy új Népszabadság működtetésében. Információink szerint az egyeztetések este is folytatódtak. Ugyanakkor kérdés, hogy eladható-e egyáltalán bármi a Népszabadságból. Szintén délután ugyanis a Népszabadság szerkesztőségének új Facebook-oldalára (a régiről letiltották őket) feltöltöttek két dokumentumot is, amelyekből az derült ki: a lap és a nol.hu márkaneve nem lehetnek eladók, hiszen azokra jelzálogjogot jegyeztetett be a Magyar Kereskedelmi Bank (MKB). A lap újságíróinak ismeretei szerint a több milliárdos jelzálogból vette meg néhány hete az osztrák üzletember a Pannon Lapok Társaságát (PLT).

A hitelezői piacon újra aktívvá váló MKB Bank kanyargós utat járt be az elmúlt néhány évben. A német Bayerische Landesbanktól az állam 2014-ben egy nulla hitelezési aktivitású bankot vett meg, amelyet eddig be nem gyakorolt folyamatban a jegybank bevonásával szanáltak, és a rossz, gazdaságtalan részektől megszabadítva újra értékesítettek. A MSZVK Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt., mint átmeneti tulajdonos az idén június 30-án írta alá a 37 milliárd forint értékű adásvételi szerződést a titokzatos hátterű új tulajdonosokkal. Ugyanis a két nagytulajdonos úgynevezett tőkealap, amely nem fedi fel egykönnyen befektetőiket. Az MKB Bank aktuális részvényesi struktúrájában a magyar Minerva Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt Metis Magántőkealap 45 százalékot, a luxemburgi Blue Robin Investments S.C.A. 30 százalékot, a MKB Bank Munkavállalói Részvénytulajdonosi Program Szervezet 15 százalékot, a CIG csoport részeként működő Pannónia Nyugdíjpénztár pedig 10 százalékot birtokol. A Metis-szel kapcsolatban felvetődött, hogy Matolcsy-rokonok pénze is van az alapban, de ezt nem erősítették meg. A Figyelő értesülése szerint a Metis mögött egy Mészáros Lőrinccel jó üzleti kapcsolatot ápoló üzletember is lehet, a luxemburgi alapkezelő tulajdonosa pedig magyar banki hitelből fizethette ki a szükséges vételárat.

Ugyancsak a Népszabadság új közösségi oldalára töltötték fel a lap olvasói, hogy a Magyar Posta Kézbesítő Kft. egyik alvállalkozója olyan buzgón próbálja teljesíteni feladatát, hogy már hétfőn levelet tűzött ki az előfizetők címére, azzal: "Sajnálattal értesültünk a Népszabadság c napilap megszűnéséről. Egyben azt ajánlja, hogy szerződéskötés után 3 napon belül új újságot visznek az olvasóknak, hogy ne maradjanak napilap nélkül.

A Népszabadságot és tucatnyi vidéki napilapot megvásárló Meadiaworks tulajdonosának Vienna Capital Partners (VCP) elnevezésű vállalkozása érdekes névsort vonultat fel tanácsadó testületében – tudta meg a 444.hu. Tagjai közt találjuk Martonyi János volt magyar külügyminisztert, Andreas Rudast, aki Dirk Gerkens eltávolítása után ült az RTL Klub vezéri székébe ideiglenesen és Simon Wu kínai üzletembert, aki tulajdonosa a magyar letelepedési kötvényekkel üzletelő egyik cégnek.

A legnagyobb példányszámú napilap megszüntetésének hátterében az Átlátszó szerkesztősége azt feltételezi, hogy az akcióval a lapot kiadó Mediaworks tulajdonosa próbál időt nyerni az ellene folyó osztrák bűnügyi perben. Pecinát sikkasztással vádolják és az ügyben magyar érdekeltségei miatt jogsegélykérelem formájában adatokat kérhetnek a magyar hatóságoktól az osztrák bűnüldözők.

Rádi Antónia, az Átlátszó tényfeltáró újságírója, aki pályáját a Népszabadságnál kezdte, azt feltételezi, hogy a dokumentumok átmeneti visszatartása fejében a kétes hírű osztrák üzletember vállalhatta, hogy „elvégzi a piszkos munkát” az Orbán számára már kényelmetlenné vált Fidesz-közeli botrányokat folyamatosan megjelentető napilap felszámolásával.

Az MSZP elnöke a bonyolult tulajdonosi viszonyok és feltételezhető háttéralkuk miatt parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte, amely feltárná a hazai médiumok tulajdonosi hátterét és az esetleges aránytalanságokat.

Az Európai Bizottság aggódik
“A sajtószabadság, a pluralizmus és az újságírók védelme a szabad és demokratikus társadalmak alapértékei, amelyeket az Európai Bizottság elkötelezetten védelmez. A Bizottság tisztában van a történtekkel, és komoly aggodalommal tölti el a Népszabadság felfüggesztése. A felfüggesztés okai kérdéseket vetnek fel, a helyzetet szorosan figyelemmel kísérjük” — válaszolta a Népszabadság kérdésére a testület hétfő déli sajtótájékoztatóján Margaritis Schinas szóvivő. 
Kérdésre közölte azt is: a Bizottság egyelőre nem kíván “spekulációkba bocsátkozni arról”, eljött-e az ideje annak, hogy Magyarországgal szemben is eljárást kezdeményezzen a jogállamiság rendszerszerű megsértése miatt. Az úgynevezett “jogállamiság eljárást”, amely a szavazati jog felfüggesztésével végződhet, Lengyelországgal szemben már elindították, sőt, a Varsóval fennálló nézeteltérések miatt, már második szakaszába léptették.
A médiaügyekért is felelős bizottsági tag, Günther Oettinger szóvivője, Nathalie Vandystadt ehhez annyit tett hozzá, hogy az Európai Uniónak korlátozott hatáskörei vannak a médiaszabadság tiszteletben tartásának kikényszerítésére. “Csak annyit tudunk tenni, amennyit a szerződések megengednek nekünk” — közölte. Az EU Alapjogi Chartájának előírásai csak abban az esetben érvényesíthetők, amikor a tagállamok az uniós jogot alkalmazzák. A Bizottság, mint mondta, támogatja a média pluralizmusról szóló kutatásokat és tanulmányokat.
(Ha lenne Népszabadság, ez a tudósítás ott jelent volna meg. De, ha lenne Népszabadság, akkor ez a tudósítás meg sem született volna. Halmai Katalin, a Népszava volt, és a Népszabadság mai brüsszeli tudósítója.)

Orbán "átveri" Magyarországot

A Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezető alelnöke szerint az alaptörvény módosítását kezdeményező javaslatával Orbán Viktor miniszterelnök nem megvédte, hanem átverte Magyarországot. Molnár Csaba a javaslatot minősítve úgy fogalmazott: az "olyan lett, mint a vőlegény a nászéjszakán szerszám nélkül".

Az EP-képviselő közleményében azt írja: Orbán Viktor megpróbálta átverni Magyarországot az október 2-i népszavazáson, de ez a DK bojkottjának és ellenzék összefogásának köszönhetően nem sikerült. A mostani alaptörvény módosításával azokat veri át, akik akkor hittek neki, a kormányfő a népszavazás előtt elárulta Magyarországot, most pedig elárulta a jobboldalt - jelentette ki.

A benyújtott indítvány ugyanis a hatályos magyar és európai jogszabályok puszta átszerkesztése, vagyis szemfényvesztés - összegezte a politikus. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn terjesztette be az Országgyűlésnek az alaptörvény módosítását kezdeményező javaslatát, amely tiltaná külföldiek Magyarországra telepítését az erre vonatkozó hatályos magyar eljárásrend megkerülésével - derül ki a parlament honlapjáról.

A változtatás értelmében bekerül az alaptörvénybe, hogy Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be. Idegen állampolgár - amelybe az Európai Gazdasági Térség polgárai nem tartoznak bele - Magyarország területén az Országgyűlés által megalkotott törvény szerinti eljárásban, a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelme alapján élhet. 

Az öt cikkből álló változtatás módosítja a többi közt a Nemzeti hitvallást, kimondva: "valljuk, hogy a történeti alkotmányban gyökerező alkotmányos önazonosságunk védelmezése az állam alapvető kötelessége."

Az előterjesztés azt is tartalmazza, hogy Magyarország uniós tagállamként való részvétele érdekében a közös hatáskörgyakorlásnak összhangban kell állnia az alaptörvényben foglalat alapvető jogokkal és szabadságokkal, és az nem korlátozhatja Magyarország területi egységére, népességére, államformájára és állami berendezkedésére vonatkozó elidegeníthetetlen rendelkezési jogát.

Népszabadság - Jogi lépéseket tesznek a Mediaworks-szel szemben

Publikálás dátuma
2016.10.10. 21:01
FOTÓ: Szalmás Péter/Népszava
Jogi lépéseket tesz a Népszabadság szerkesztősége az őket ért folyamatos jogsértések miatt - írták a Facebookon, egyben ígéretet is tettek, hogy azokat a sztorikat is folytatják, amik miatt ebbe a helyzetbe kerülhettek (Matolcsy nőügyei, Rogán helikopterezése - a szerk.).

A Népszabadság szerkesztősége a folyamatos jogsértések miatt holnap jogi lépéseket tesz a kiadóval szemben  - üzenték az újságírók a szombaton létrehozott Facebook-oldalukon, utalva arra, hogy szombat óta nem jutottak be munkahelyükre, a lap Bécsi úti székházába. Emiatt vasárnap és ma is az épület előtt gyülekeztek, megpróbáltak bejutni, de Murányi Andráson kívül senkit nem engedtek be. A főszerkesztő végül arról egyezett meg a Mediawork-szel, hogy a napokban a dolgozók elvihetik személyes tárgyaikat, "szervezett keretek között."

Az újságírók a bejegyzésben azt is megígérték, hogy tovább dolgoznak azokon a történeteken, amik miatt a kormányzat esetleg bosszút akart állni a felfüggesztéssel, legalábbis kínosan érintette őket a Matolcsy György MNB-elnök, és Rogán Antal miniszter botrányainak kibogozása.