Helikopter-leszállót csináltak a Kossuth téren - Fotók!

Publikálás dátuma
2016.10.10. 15:02
Fotók: Együtt
Helikopter-leszállót épített az Együtt a Kossuth téren, a Parlament előtt. A párt ezzel tiltakozik Rogán Antal helikopterezése, az országban egyre növekvő korrupció, valamint a nyilvánosság korlátozása, a Népszabadság megszüntetése miatt.

Az Együtt sajtótájékoztatóján Juhász Péter, az Együtt alelnöke elmondta: a Népszabadság botrányos felszámolásával a Fidesz nyilvánvalóan el akarja hallgattatni azokat, akik kitartóan küzdenek a Rogán-féle lopások ellen, a Fidesz korrupciós ügyeinek feltárásáért.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke szerint a Népszabadság megszüntetésével Fidesz szintet lépett a sajtószabadság és a demokrácia felszámolásában, Orbán Viktor illiberális rezsimjének építésében. Az Együtt eddig is küzdött a korrupció ellen, de ezek után még nagyobb a felelősségünk a korrupciós ügyek feltárásában, illetve a korrupció elleni küzdelemben. Így Orbán Viktorékhoz hasonlóan az Együtt is szintet fog lépni, és még keményebb eszközökkel küzd a rezsim és a korrupt oligarchák ellen.

Szerző
Frissítve: 2016.10.10. 16:01

LMP: a kormány sem veszi komolyan az alaptörvény-módosítást

Az LMP szerint a kormány és a kormánypártok sem veszik komolyan az alaptörvény-módosítást, az ellenzéket pedig csupán statisztának, és nem partnernek tekintik.

Ezt Szél Bernadett és Hadházy Ákos, az ellenzéki párt két társelnöke jelentette ki hétfőn, sajtótájékoztatóján, ahol arról számoltak be: a kormánypártok még pénteken kezdeményeztek egyeztetést az alaptörvény-módosításról hétfő délelőttre, de később "eltűntek, mint szürke szamár a ködben", így az egyeztetésre nem került sor.

Szél Bernadett megjegyezte: mivel Orbán Viktor miniszterelnök jelenleg Rigában tartózkodik, hogy futballmecccset nézzen, az LMP további egyeztetésen nem kíván részt venni a kérdésben. Hozzátette: a népszavazás közjogi következményeit már annak megrendezése előtt közölnie kellett volna a kormányoldalnak, a normaszöveg azonban még jelenleg sem ismerhető. 

Hadházy Ákos azt mondta: mindez azt mutatja, hogy az egész népszavazás csak figyelemelterelést szolgált. Mivel az agitációs propagandakampány szerinte a kommunista időket idézte, az LMP ismét benyújtja azon törvénymódosító javaslatát, amely tiltaná a felesleges és drága kormányzati propagandát.

Szerző

Szanyi Tibor: Gyásznap a magyar sajtószabadságnak

Szomorú évfordulóról kellett megemlékeznünk pénteken. Október 7-én éppen 10 éve gyilkolták meg Anna Politkovskaya újságírónőt, aki nem félt kritikus lenni és felemelni a hangját a korrupció és az elnyomó rezsim ellen - olvasható Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselőjének közleményében.

A közlemény így folytatódik:

Szombaton pedig arra ébredtünk, hogy Magyarországon is némaságra kényszerítettek egy kritikus hangot. A Népszabadság írni mert a magyar kormányt és holdudvarát oly kiválóan jellemző rongyrázásról, és ezért fizetnie kellett. Hisz a NER rendszerében, ha Rogán Antal vagy épp Lázár János kiskirályként kívánnak masírozni, akkor azért cechet nem ők, hanem a magyar és az európai adófizetők mellett most már a magyar szólás- és sajtószabadság is fizeti.

Akik, azt hitték, hogy az Origo.hu szétverése után nincs lejjebb, tévedtek. Olyan rendszerben élünk, ahol a vezető nem tűri a kritikát, az ellentmondást és a jogállamiság elve csak ritkán tartja vissza attól, hogy civileket hurcoljon meg, vagy épp újságokat zárasson be.

A NER rendszere egy egyértelmű, és korántsem új keletű mintát követ. A szólás-és sajtószabadságot, valamint az emberi jogokat semmibe vevő­; a nyugat által szankciókkal sújtott­; a jogbiztonság hiányában befektetők által elkerült; elmaradott országokként számon tartott államok diktátorai által kitaposott út ez.

Az október 2-i érvénytelen szavazás jelezte, hogy a magyarok többsége nem kíván ezen az úton tovább haladni. Úgy tűnik a vezető nem akarta ezt meghallani.

Szerző