Merre indul az infláció?

A héten leginkább az inflációs és államháztartási adatokra figyel a piac, ezen kívül szerdán a jegybank is közzéteszi legutóbbi kamatdöntő ülésének rövidített jegyzőkönyvét. 

Hétfőn publikálja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) előzetes adatait az államháztartás központi alrendszerének szeptember végi helyzetéről. Az államháztartás központi alrendszerének első nyolchavi hiánya a végleges adatok szerint 274,0 milliárd forint volt, ami az egész évre tervezett 761,6 milliárd forintos módosított előirányzat 36 százaléka. Kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a fogyasztói árak szeptemberi alakulását. Augusztusban a fogyasztói árak 0,1 százalékkal alacsonyabbak voltak mint egy évvel korábban, júliushoz képest pedig átlagosan 0,4 százalékkal mérséklődtek. Éves összehasonlításban 4. hónapja csökkent az átlagos árszint. Elemzők idén 0,5-0,6 százalékos átlagos inflációra számítanak.

Szerző

Jövőre még biztosan lesz SZÉP kártya

Publikálás dátuma
2016.10.10. 07:23
FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
A Magyar Turisztikai Ügynökség határozottan cáfolta a sajtóban megjelent híreket, amelyek szerint a kabinet a SZÉP kártya megszüntetéséről döntött volna. A kormány elkötelezett a SZÉP kártya fenntartásában, mivel az egyaránt jó a magyar családoknak és a turisztikai szakmának - írták közleményükben.

A kormány idén júniusban arról határozott, hogy 2017-ben a legkedvezőbb adózású béren kívüli juttatások 450 ezer forintos keretéből a versenyszférában 100 ezer forint adható készpénzben, további 350 ezer forint pedig SZÉP kártyán - fejtették ki, hozzátéve, a közszférában adható 200 ezer forintos keretből 100 ezer forint készpénz mellett a fennmaradó összeget adhatják a munkáltatók SZÉP kártyán. Kiemelték, a SZÉP-kártya a belföldi turizmus motorja, forgalma az utóbbi két évben több, mint 15 százalékos növekedést mutatott, a bevezetése óta eltelt öt év alatt pedig 350 milliárd forintnál is nagyobb mértékben járult hozzá a hazai turizmus forgalmának növeléséhez - olvasható a Magyar Turisztikai Ügynökség közleményében. Tájékoztatásuk szerint a SZÉP-kártya feltöltéseinek összege 2015-ben meghaladta a 90 milliárd forintos rekordot. A több mint 1,5 millió kártyatulajdonos ebből az összegből 83 milliárd forintot költött szállásra, étkezésre és kikapcsolódást szolgáló egyéb szolgáltatásokra - tették hozzá.

A turisztikai ügynökség a Magyar Nemzet értesülését, amely szerint 2018-tól búcsút mondhatunk e népszerű cafeteria elemnek, nem cáfolta és nem is erősítette meg, mondhatni a kérdés továbbra is lóg a levegőben. Nem érkezett cáfolat a Nemzetgazdasági Minisztériumtól sem, a Népszavának nyilatkozó érdekvédők is ezt hiányolták. A 2012 elején bevezetett SZÉP-kártyák ötéves érvényességi ideje is lejár, így ezért sem ártana tisztázni mi lesz a jövőre még kedvezményes adózású, népszerű, üdülési támogatást is lehetővé tevő béren kívüli juttatási forma sorsa.

Szerző

Folytatódnak a földeladások - A "Fidesz-klientúra" gazdagszik

Publikálás dátuma
2016.10.10. 07:22
FOTÓ: Népszava
A Fővárosi Törvényszék Kishantosi-perben hozott ítélete azt támasztja alá, hogy a földbérbeadási és -eladási gyakorlat szakmai alapok nélküli, óriási biznisz, amelyből a Fidesz-közeli klientúra gazdagszik - mondta Gőgös Zoltán vasárnapi tájékoztatóján.

A szocialisták elnökhelyettes arra reagált, hogy a Fővárosi Törvényszék csütörtöki közlése szerint az Alkotmánybíróság eljárását kezdeményezte, és felfüggesztette a Kishantosi Vidékfejlesztési Központnak a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet és Társai elleni perének tárgyalását az alkotmánybírósági eljárás befejezéséig.

A politikus üdvözölte az ítéletet, de azt mondta, a "fideszes többségű" Alkotmánybíróság miatt nincsenek illúziói az ügy folytatásáról, a gazdáknak azt ajánlják, hogy nemzetközi bíróságokon szerezzenek érvényt panaszuknak, és aki kéri, annak jogi segítséget is ad a párt.

Egy általa ismertetett, Veszprém megyei példára hivatkozva is hangsúlyozta, a pályázati eljárás a földbérbeadásról "nem nyomon követhető, nem ellenőrzi senki". A döntési rendszer pedig olyan szinten személyre szabott, hogy "azt hoznak ki győztesnek, akit akarnak" - fűzte hozzá.

Az LMP szerint a Fidesz pofátlan eszközzel folytatná a "földrablást" azzal, hogy háromról öt hektárra növelné azon állami termőföldek méretét, amelyek ajánlattétel útján, tehát nyílt árverés nélkül értékesíthetők. Sallai R. Benedek, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombaton kiadott közleményében kifejtette, az LMP-frakció hétfőre meghívást kapott Font Sándortól, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnökétől egy ötpárti egyeztetésre, amelynek a témája a földtörvény ilyen értelmű módosítása lenne. Ezt az LMP nem támogatja - tette hozzá.

A Fidesz ezzel azt a képmutató magatartását folytatja, "turbóra kapcsolnák az árverés nélküli pusztán ajánlattételes értékesítését", miközben a termőföld-privatizáció leállításáról beszélnek - fejtette ki az LMP politikusa, megjegyezve, a kormány egyszer már egyről három hektárra növelte az ajánlattétel útján értékesíthető földterületek nagyságát.

Szerző