Szigorítanák a távközlési törvényt a SIM-kártyák miatt

A Fidesz szerint szigorítani kell a távközlési törvényt, mert biztonsági kockázatot jelent, hogy a jelenlegi szabályok lehetővé teszik akár 200 ezer SIM-kártya vásárlását is egy személy nevében. 

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője szombaton, az M1-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, "van egy rés a pajzson", amit a kormánynak be kell foltoznia a magyar emberek biztonsága érdekében. Elmondta, a parlamenti képviselőket is megdöbbentette, hogy Magyarországon valakiknek volt lehetőségük egy hajléktalan nevében 200 ezer SIM-kártyát venniük, amelyek közül párat a párizsi és brüsszeli merényletek elkövetői is használtak. A kormánypárti politikus emlékeztetett, a miniszterelnök a nemzetbiztonsági kabinetet kérte, hogy járja körbe ezt az ügyet. A Terrorelhárítási Központ (TEK) összesen nyolc, a párizsi és brüsszeli merénylőkhöz köthető hívószámot azonosított be, amelyek közül hatot aktiváltak annak a hajléktalan férfinak a nevére, akinek nagyszámú mobiltelefon-előfizetése volt - közölte a bűnüldöző szervezet szombaton.

Szerző

Láposi Elza: hirdetések nélkül nem megy

Publikálás dátuma
2016.10.10. 07:03
Láposi Elza FOTÓ: NÉPSZAVA
Ma Magyarországon egyetlen országos napilap sem működhet gazdaságosan, csak ha jelentős állami hirdetéshez jut. Pontosítok, még az államhoz közelálló nagyvállalatok hirdetéseire is szükség van. Ma viszont Magyarországon politikai hirdetési piac van, a baloldali médiumok gyakorlatilag semmilyen kormányhirdetést nem kapnak - mondja a Népszava Lapkiadó Kft. ügyvezető igazgatója, Láposi Elza.

- Mi a véleménye a Népszabadság tulajdonosának azon kijelentéséről, amely szerint amennyiben az újságírók összeállítanak egy nullszaldós üzleti tervet, akkor hajlandóak tárgyalásokat folytatni a közös jövőről.

- Ma Magyarországon egyetlen országos napilap sem működhet gazdaságosan, csak ha jelentős állami hirdetéshez jut. Pontosítok, még az államhoz közelálló nagyvállalatok hirdetéseire is szükség van. Ma viszont Magyarországon politikai hirdetési piac van, a baloldali médiumok gyakorlatilag semmilyen kormányhirdetést nem kapnak, és a piaci szereplők nem mernek hirdetni. Ebből az következik, hogy ilyen körülmények között nem lehet napilapot nyereségesen működtetni. Azért tartom rendkívül aljasnak ezt az ajánlatot, mert a kiadó ezt pontosan tudja, a közvélemény viszont nem. Mi is nem egyszer halljuk, hogy tartsák el a lapot akik olvasni akarják. Ez ilyen körülmények között sokkal magasabb példányszámnál sem lehetséges.

- És a Magyar Idők?

- Képzelje el milyen veszteséges lenne azzal a pár ezres példányszámmal. De hát dől belőle a kormány és a hozzá hű, vagy megfélemlített vállalkozói réteg hirdetése.

- Miért van az, hogy a világ más részeiben az ilyen napilapok nagy számban működnek?

Láposi Elza FOTÓ: NÉPSZAVA

Láposi Elza FOTÓ: NÉPSZAVA

- A világon általában az a gyakorlat, hogy a politikai napilapok nagyobb konzorciumok tulajdonában vannak, amelyeket a presztízsértékük miatt finanszíroznak ezek a cégek. Hozzá kell tenni, hogy az országok nagy részében az állam különböző kedvezményekkel segíti például a napilapok terjesztését, és ezzel a közvélemény tájékozódását.

- Magyarországon miért nincs ez így?

- Erre két válaszom van. Egyrészt, mert a kormány az őt kiszolgáló sajtót jelentősen támogatja, a többit elnyomja. Ez a gyakorlat azért is elfogadhatatlan, mert Magyarország Alaptörvénye előírja, hogy az államnak lehetővé kell tennie, hogy az állampolgárok tájékozódhassanak a közügyekben, hogy legyenek olyan médiumok, amelyek kifejezik a demokratikus közvélemény sokszínűségét.

- Térjünk vissza a nullszaldóhoz, hiszen a Népszabadság tulajdonosa akár hivatkozhatna is erre az Alaptörvény passzusra.

- Hivatkozhatna, sőt nagyon helyesen tenné, ha állami segítséget kérne a lap kialakult arculatának megőrzéséhez és további működtetéséhez. Emellett azonban az Alaptörvénynek van egy másik passzusa is, amely őrá, mint tulajdonosra vonatkozik. Ez pedig arról szól, hogy a tulajdonlással nem csak jogok járnak, hanem társadalmi felelősség is. Ez a null szaldós javaslat éppen ennek a felelősségnek az elhárítása. Nincs a világon még egy olyan kormány, amely a legtekintélyesebb napilapot hagyná bedőlni, és azzal mosná a kezeit kárörvendő mosollyal, hogy ez a tulajdonos hatáskörébe tartozó probléma, és hogy ilyen a piac. Kivéve persze a diktatúrákat. Hiszen egy valódi felelős kormány tudja, hogy a vezető napilap bedőlése egy országban nemzeti ügy, amely érinti az ország nemzetközi presztízsét is.

- A tulajdonos nem volt tisztában ezzel?

- A tulajdonosnak tisztában kellett lennie azzal, hogy milyen terméket vásárol meg, és azzal is, hogy Magyarországon ennek a terméknek milyen jelentősége van, ezért is fölháborító az amit most tesz. Tegyük fel, hogy jogos igénye a nullszaldó. Akkor is elfogadhatatlan az eljárás és a módszer, a dolgozók kizárása, nem is beszélve a lap szüneteltetéséről. Álságos az az érvelés, miszerint néhány nap múlva akár újraindulhat a lap kiadása. Mint napilapkiadó pontosan tudom, hogy egy ilyen probléma megoldása mennyi időt vesz igénybe, és milyen helyrehozhatatlan károkat okoz, ha egy napilap akár csak egy napot nem jelenik meg. Már az is fölfoghatatlan, hogy a tulajdonos nem kész koncepcióval, stratégiai tervvel érkezett. Most nagyon úgy tűnik, mintha azért vásárolta volna meg a Népszabadságot, hogy bezárhassa. Nyilván számít majd valamilyen ellentételezésre. Miért érheti ez meg neki másképpen?

Szerző

Rogán nem repül a repülésért

Publikálás dátuma
2016.10.10. 07:02
Az érinthetetlen kabinetminiszter FOTÓ: NÉPSZAVA
A Népszabadság leplezte le Rogán Antal helikopteres kirándulását, amely körül még mindig rengeteg a kérdés, ám a legtöbb jel arra utal, a miniszter és környezete nem mond igazat a mándoki családi kiruccanásról. A lap hétfői számában újabb, Pető Péter szerint ütős Rogán-sztori jelent volna meg, ami ma már nem kerül az olvasó kezébe. A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjének helikopter-ügyét is az idő közben felfüggesztett lap göngyölítette fel, Rogán többször is ellentmondásba keveredett.

Nagyon erős Rogán Antal-sztori jelent meg volna a mai Népszabadságban, ám úgy tűnik, a lap munkatársai ezt már nem tudják felgöngyölíteni - mondta Pető Péter főszerkesztő-helyettes. Így ma biztosan nem derül fény a helikopter-gate újabb fejezetére, amely ügy egyébként sokak szerint közrejátszott a lap kiadásának sokkolóan hirtelen és előzmények nélküli felfüggesztéséhez. A Népszabadság utolsó, szombat reggeli számában még arról írt: nem zavarja a miniszterelnököt Rogán helikopter-botránya, amíg annak hatása nem látszik a Fidesz népszerűségén. Kormányközeli források szerint ugyanis Orbán Viktor a múlt vasárnapi érvénytelen népszavazás eredményváróján találkozott a propagandaminiszterrel, de csak azt nehezményezte, miért nem volt Budapesten már az urnanyitástól. Állítólag Rogán pozíciója stabil; sem az elnökségi ülésen, sem a frakcióülésen nem került szóba a helikopteres szabolcsi kirándulása.

DK: visszaél befolyásával
A Demokratikus Koalíció (DK) közleményben szólította fel a miniszterelnököt, hogy kezdeményezzen újabb nemzetbiztonsági átvilágítást Rogán Antal ellen. Az ellenzéki párt szerint a propagandaminiszter átláthatatlan üzleti és maffiakapcsolatai nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek, s amíg nem tudjuk, hogy milyen üzelmekkel viszonozza a luxuséletmódját, addig költségvetési forrásokat sem szabad rábízni. Rogán üzleti érdekeltségei mára teljesen átláthatatlanná váltak: még azt sem tudjuk, hogy milyen üzelmeket folytatott Portik Tamással és más alvilági szereplőkkel. Ha egy miniszter ennyi „szívességet” kap, felmerül a gyanú, hogy ezeket a befolyását felhasználva viszonozza - hangsúlyozta a DK.

A múlt héten a lap derítette ki, hogy a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a kvótareferendum hétvégéjét felesége barátnőjének esküvőjén töltötte a Szabolcs megyei Mándokon. A Rogán-család a lap fotói alapján helikopterrel érkezett a helyszínre. Amikor a minisztert ezzel kapcsolatban kérdezték, először mindent tagadott, mondván "összetévesztették valakivel", s perrel fenyegetett meg mindenkit, aki "hazugságokat ír róla". Erre válaszul az újságírók megmutatták neki a fotókat, amelyeken tisztán látható, ahogy a budaörsi reptéren leereszkedett a Bell 206-os helikopter, majd az utasai, Rogánék átszálltak egy csúcskategóriás, német rendszámú Mercedesbe, amit egy ismeretlen vezetett. Mindez éppen azokban a percekben történt, amikor a magyar sajtó egy része a miniszter lakhelye szerinti szavazókörben Rogánra várt, hogy leadja szavazatát. A kabinetfőnök a fotókra már nem reagált.

A helikopter üzemeltető FlyCoop Kft. tulajdonosa, Jakab Tamás először azzal hárította el a lap érdeklődését, hogy nem tudja, merre járt a helikopter. De ha tudná, akkor sem mondaná meg, hiszen az ügyfeleik diszkréciót várnak el a cégtől - tette hozzá. Miután neki is megmutatták a fotókat, jobban emlékezett, s azt mondta: ő ajánlotta fel Rogán Cecíliának, hogy visszahozza őket Mándokról, ne kelljen a kisfiukkal éjszaka utazniuk. Úgy állapodtak meg egymással, hogy az út költségeit Rogánné marketingcége és a helikopteres cég barterezi el egymással. Az információi szerint a számlát Facebook-reklámokkal rendezték le. "Ez a szívesség kifejezetten Cecíliának szól, akit személyesen is ismerek, nem a férjének" - írta válaszában a tulajdonos. Cecíliáék sok Facebook-hirdetést vehettek, hiszen a szóban forgó helikopterrel egy repült óra 250 ezer forint. Az ország bármely sarkába másfél óra alatt biztosan eljut Budaörsről, tehát Mándokra egy oda-vissza út körülbelül 750 ezer forintba kerül. A lagzi fáradalmait a helyi kastélyszálló elnöki lakosztályában pihenték ki, ahol 110 ezer forintba kerül egy éjszaka.

Az is valószínűsíthető, hogy Rogánék már a lagzira is légi taxival mentek: egy helyi traktoros szerint a területre mészporral még egy fehér H betűt is festettek, de amikor "kitört a botrány, a főnök gyorsan eltüntettette a munkásokkal a nyomokat. Az embereinek meg azt mondta, fogják be a pofájukat, vagy ki lesznek rúgva". Végül nem az esküvőnek helyt adó rendezvényközpont területén, hanem Kisvárdán szállt le a helikopter. A Népszabadság szerint az ott lévő fotósok miatt változott a terv.

A fekete Mercedes körül sem tiszta minden. Kiderült, hogy naponta 80 ezer forintért bérelhető az a luxusautó. A lap kérdésére a Miniszterelnöki Kabinetiroda közölte: a tárcavezetőért és családjáért "egy kedves ismerős" ment ki a budaörsi reptérre. Később azonban kiderült, kocsit a Valton-Master Car adta bérbe. Ez a cég formálisan a Valton Security luxuskocsik bérbeadására és VIP-szállításra szakosodott leányvállalata volt 2013-ig. Ezután kivált abból, de a kapcsolat megmaradt. A Valton Security tulajdonosa, Varga Lajos, az Indexnek azt mondta, hogy bizalmi viszonyt ápol a kormánypárttal. A vállalattól például a Rogán-minisztérium programszervező főosztálya szeptemberben is rendelt szolgáltatást, nettó 304 800 forintért. Érdekes módon Rogánt nem csak Budaörsön, hanem a Nyírségben is német rendszámos nagy fekete autó várta. Ezzel kapcsolatban a miniszter a Borsnak azt nyilatkozta, hogy a szabolcsi esküvőn a biztonsági szolgálat küldött eléjük egy német rendszámú autót, "az vezetett fel minket, mert a navigációs rendszer nem találta a pontos címet". A Kabinetiroda pedig azt írta, "az, hogy a vendéglátók kit küldtek miniszter úr és családja elé az esküvőn, amin magánemberként vett részt, úgy gondoljuk, nem tartozik a Népszabadságra".

A fideszesek nem kívánták kommentálni Rogán hétvégi kiruccanását. Kósa Lajos, Szijjártó Péter és Németh Szilárd is kijelentette: nem foglalkozik a miniszter magánéletével, nem érdekli őket a kérdés.

Nem nyomoznak az ingatlanmutyi-ügyben

Nem történt bűncselekmény Csík Balázs, az offshore hátterű Hunguard Zrt. társtulajdonosának lakásszerzése ügyében a rendőrség szerint, így lezárták a nyomozást, amely Tényi István feljelentése nyomán indult – írta a Népszabadság. Rogán Antal miniszter feltalálótársát az V. kerületi önkormányzat segítette hozzá rendkívül kedvező áron az általa bérelt lakáshoz, emiatt Tényi István fideszes főfeljelentő augusztusban fordult a hatósághoz. A Királyi Pál utcában található, 82 négyzetméteres bérleményt 11,6 millió forintos önkormányzati jelzálog terhelte. A vételár nem ismert, de annyit lehet tudni, hogy az önkormányzat 25 éves kamatmentes részletfizetési lehetőséget adott a feltalálótárs számára. A témában nyomozó újságírók nem találták meg az ingatlan nyilvános önkormányzati hirdetését. Tényi ügyészséghez küldött feljelentése a BRFK-nál landolt, ahol feljelentéskiegészítést kértek. A BRFK a Lakás Értékbecslési Szakértői Rendszer adatai alapján arra jutott, hogy az ingatlan 2008-as eladásakor 23,35 millió forintot ért, így szó nem lehet arról, hogy Csík Balázs túl olcsón jutott volna hozzá a lakáshoz, amelyet 2003 óta bérelt. Az V. kerület 82 négyzetméteres lakást 23,3636 millió forintra becsülte. Kedvezményt pedig azért kapott a bérlőből lett vevő, mert korábban felújíttatta a lakást - derült ki a rendőrségi véleményből. Eddig bárki tett feljelentést az V. kerületi önkormányzat ingatlaneladásai miatt, a rendőrség minden esetben arra jutott, hogy a kerület egyáltalán nem ár alatt értékesítette a lakásokat, üzlethelyiségeket. Minden esetben ingatlan-szakértői véleményre alapozták a megállapítást. Független ingatlanpiaci szakértők ugyanakkor azt mondták, hogy a 82 négyzetméteres, Királyi Pál utcai lakás 23 millióért szinte ajándék, különösen a 25 éves kamatmentes részletfizetési lehetőség mellett.


Ezek is hazugságok lennének?

Rendkívül tanulságos visszatekinteni, hogy milyen ügyek kapcsán fenyegette már perrel az újságírókat Rogán Antal a fényképekkel bizonyítható helikoptertúráján kívül. Az utóbbi idők hasonló „hazugságai”, természetesen a teljesség igénye nélkül.

- "Minden olyan sugalmazást, ami arra irányulna, hogy akár a szakonyfalusi ingatlanokat, akár a balatonlellei ingatlant más neve alatt magamnak vásároltam, megjelenése esetén be fogok perelni" - írta, amikor 2014-ben a hiányos vagyonbevallásáról kérdezték. (2014. április 4.)

- Rogán Antal megismételte azt az álláspontját, hogy az elmúlt években az V. kerületi önkormányzat minden vagyonpolitikai döntése jogszerű volt. A belvárosi ingatlanbotrányokkal kapcsolatos kijelentések miatt már eddig tucatnyi pert indított, és még többet ígér. (2015. január 14.)

- A kérdésre, hogy Rogán Antal tudott-e Vizoviczki László alvilági ügyeiről és közbenjárt-e ezekben, az alábbi választ adták a Miniszterelnöki Kabinetirodán keresztül: "A KÉRDÉSEKBEN MEGFOGALMAZOTT ÖSSZES ÁLLÍTÁS HAZUGSÁG, HA EZEKET LEÍRJA, AZONNAL PERT INDÍTUNK ÖN ELLEN. Rogán úr az említett emberek egyikét sem ismeri, soha nem találkozott és nem beszélt velük. Arra pedig szeretnénk emlékeztetni, hogy Vizoviczki urat és társait a polgári kormány vonta eljárás alá és tartoztatta le, míg a 444 kedvencének számító Bajnai kormány idején zavartalanul végezhették tevékenységüket." (2016. június 7.)

- A miniszterelnöki kabinetiroda közleménye szerint Rogán Antal soha, sehol nem találkozott Portik Tamással, se házibulin, se máshol. És nem fogadott el 10 millió kenőpénzt. Rogán Antal mindenkit beperel, aki azt állítja, hogy akár ő személyesen, akár az önkormányzat üzletelt volna az alvilági figurával. (2016. június 17.)

Szerző