Magyar SIM-kártyák az Iszlám Államnál? - Ijesztget a TEK is

Publikálás dátuma
2016.10.09. 12:54
Illusztráció: Népszava
Mióta a kormányközeli Magyar Idők megírta, hogy egy hajléktalan nevére mintegy kétszázezer feltöltős SIM-kártyát vásároltak magyarországi szervezett bűnözői körök, a kormánypárt saját igazát bizonyítva kapva kapott az alkalmon, hogy terroristákkal riogassa a magyarokat. A TEK szombaton megerősítette, hogy összesen nyolc, a párizsi és brüsszeli merénylőkhöz köthető hívószámot azonosított be, amelyek közül hatot aktiváltak a szóban forgó hajléktalan nevére. Ezután a köztévé által szívesen megszólaltatott biztonságpolitikai szakértő mondta, hogy ennél is több magyar kártya kerülhetett terroristákhoz, sőt, az Iszlám Államhoz.

A TEK közölte, hogy a francia és a belga hatóságok nem figyeltek fel magyar telefonszámokról bonyolított gyanús hívásokra, a jogsegélykérelmükben nem hívták fel a magyar hatóságok figyelmét az egy személyhez köthető nagyszámú telefon előfizetésre. Ellenben ők azonosították be Salah Abdeslam Magyarországon használt belga telefonszámait, és a vele kapcsolatba kerülő terroristák által használt magyar telefonszámokat.

Közlésük szerint nem vehették észre az egy személyhez köthető nagyszámú előfizetést, mivel a hatályos magyar jogszabályok alapján nem rendelkeznek online hozzáféréssel a távközlési szolgáltatók adatbázisához, kizárólag konkrét esetekben van módjuk adatok lekérdezésére egy adott telefonszámmal kapcsolatban. A TEK javaslatokat is tett a jelenlegi szabályozás megváltoztatására.

Georg Spöttle, a köztévé biztonságpolitikai szakértője azt mondta, hogy a magyar SIM-kártyák közül még az eddiginél többet is felhasználhatnak terroristák vagy bűnözők. Szerinte a kártyák lehet, hogy külföldön vannak, akár az Iszlám Állam birtokában, ezért ha van rá mód, le kellene tiltani azokat. A szakértő megjegyezte, hogy szerinte Magyarországon szigorítani kell a SIM-kártyák vásárlásának szabályait, miután a Magyar Telekom a Magyar Időknek azt mondta: nincs azzal kapcsolatban jogszabályi korlátozás, hogy egy ügyfél hány SIM-kártyával rendelkezhet, így ezt a szolgáltatóknak nem is feladatuk vizsgálni.

Lapunk megírta, hogy az alvilágnak és a terroristáknak azért van szükségük ilyen mennyiségű telefonkártyára, mert egy kártyát általában csak egyszer használnak, majd kidobják. Az Iszlám Állam központjából koordinált cselekmények végrehajtásához például sokszor elég egy SMS elküldése vagy egyetlen hívás indítása egy megadott mobiltelefonszámra, az ilyen kommunikáció követését pedig szinte lehetetlenné teszi a kártyák folyamatos cseréje. A szervezett bűnözői körök egy biztonsági rést használnak ki, hiszen feltöltős kártyát az ország több száz pontján lehet venni. A vásárlás után a kártyát egy hívással lehet aktiválni, ekkor az ügyfélnek meg kell adnia az adatait, amelyeket a Belügyminisztérium adatbázisa segítségével ellenőriz a telefoncég. Ha az adategyeztetés sikeres volt, a készülék néhány napig működik. Ezalatt a szolgáltató levelet küld az ügyfél által megadott címre, amelyre válaszul postán kell visszajuttatni az adategyeztető kódot. Ha ez nem történik meg, a szolgáltatás megszűnik, közben azonban napokig lehet használni a hívószámot.

Szerző

Az alpolgármester szerződést bontott a Mediaworks-szel

Publikálás dátuma
2016.10.09. 12:11
Forrás: Huszár Máté/Facebook
Szerződést bont a Népszabadság kiadójával Salgótarján - ezt a szocialista alpolgármester Facebook-oldalán jelentette be.

Huszár Máté bejegyzésében azt írta: "Miután a Népszabadság munkatársait megalázó módon kirúgták, a nagy múltú lap, valamint a hozzá tartozó online felület gyakorlatilag megszűnt. 

"A Salgótarján Ma című önkormányzati újságunk nyomdai munkáit a Mediaworks látta el, fontosnak tartom megjegyezni, hogy kifogástalanul. Azonban a mai események után vállalhatatlannak tartjuk, hogy egy olyan céggel dolgozzunk, aki ilyen - finoman szólva - etikátlanul bánik a munkatársaival. Ezért kezdeményezzük a városi újság nyomdai munkáira kötött szerződésének felbontását a Mediaworks-szel. Mint demokraták és mint jó érzésű emberek, a Salgótarján Ma szerkesztőivel együtt kiállunk a Népszabadság munkatársai mellett" - fogalmazott közösségi oldalán az alpolgármester.

Szerző

Dübörög a Ház hétfőtől - Itt vannak a heti témák

Publikálás dátuma
2016.10.09. 11:59
FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Hétfőtől péntekig, összesen négy napot ülésezik a parlament a jövő héten. A képviselők kedden módosíthatnak egy korábban már elfogadott, de az államfő által megfontolásra visszaküldött javaslatot, továbbá szavazhatnak az Állami Számvevőszék és az ombudsman tavalyi tevékenységéről szóló beszámolókról.

Az ülés hétfőn 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd interpellációk, azonnali kérdések és kérdések következnek. Az első ülésnap végén kedden elfogadni tervezett javaslatok bizottsági jelentéseit vitatják. Kedden előbb újratárgyalhatják, majd a köztársasági elnök fenntartásait megfontolva módosított formában ismét elfogadhatják a kárpótlás során visszamaradt termőföldek értékesítését célzó törvénymódosító javaslatot, amelyet a köztársasági elnök június 7-én küldött vissza a parlamentnek. Áder János azt tartotta aggályosnak, hogy az állam a földalapok kijelölésének elmaradása esetén feltétel nélkül, ingyen szerezhetne tulajdont a szövetkezeti használatban álló termőföldeken. Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága legutóbbi ülésén olyan változtatást kezdeményezett, amelynek értelmében a jogszabály nem tartalmazná az állami tulajdonszerzést.

Az Állami Számvevőszék, valamint az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek tavalyi beszámolói mellett szavazás várható arról a határozati javaslatról is, amely úgy foglalna állást az EU és Kanada között tervezett szabadkereskedelmi megállapodás ügyében, hogy a végleges ratifikálásáról szóló döntés meghozataláig ne alkalmazzák ideiglenes jelleggel az egyezmény (CETA) tagállami hatáskörbe tartozó rendelkezéseit.

A határozathozatalokat követően kezdődhet vita fideszes képviselők azon javaslatáról, amely létrehozná az egyetemi kórházakat, továbbá a Miniszterelnökséget vezető miniszter e-cigarettát is a dohánytörvény hatálya alá vonó indítványáról.

Szerdán a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2015-ös zárszámadása, valamint jövő évi költségvetési javaslata is terítékre kerül. A képviselők emellett tárgyalni kezdhetnek két olyan népszavazási kezdeményezésről is, amelyben az aláírásgyűjtők ugyan nem érték el a referendum kiírásához szükséges 200 ezer aláírást, de több mint 100 ezer támogatót gyűjtöttek, így a parlament mérlegelheti a népszavazás kiírását. A független Kész Zoltán kérdése arra vonatkozik, hogy az állami vállalatok vezetőinek fizetését maximalizálják-e bruttó 2 millió forintban, míg a szocialista Gőgös Zoltán az állami termőföldek értékesítésének tilalmáról alkotna törvényt.

Pénteken a tavalyi költségvetés zárszámadásának általános vitájával kezdődik az ülésnap, majd a "Földet a gazdáknak!" programról szóló törvényjavaslat tárgyalásával ér véget az ülés.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője korábban arról tájékoztatott, a kormánynak október 10-ig kell az Országgyűlés elé terjesztenie alaptörvény-módosítási kezdeményezését (amit meg is fog tenni - a szerk.), amelyről október 17-én, tehát arról a Ház soron következő utáni ülésén tárgyalhat és november 8-án szavazhatnak, míg hatályba lépése november közepén várható.

Szerző