Előfizetés

Megszólalt Murányi András a Népszabadság épülete előtt

Murányi András, a Népszabadság főszerkesztője több munkatársával együtt délben ért a Mediaworks Bécsi úti székháza elé, ahol rögtönzött sajtótájékoztatójában elmondta, nem tudott a drasztikus intézkedésről, amit "legalábbis barátságtalan lépésnek" tart.

A  főszerkesztő elmondta, hogy egy rokon hívása után ő is a sajtóból értesült a történtekről. A hvg.hu kérdésére úgy fogalmazott, nyilván az a terv, hogy a munkatársakat egyben tartsák, hogyha lehetséges, mivel az elmúlt években igen jó szerkesztőség alakult ki. "Idézettségben, információkban rengeteget léptünk előre printben és online-ban egyaránt" - mondta. A Mediaworks tulajdonosváltásról szóló kérdésekre Murányi nem tudott válaszolni.

A portál azt írja, délben értek oda többen a lap szerkesztőségéből is, akik megpróbáltak bemenni az épületbe, de az ajtók zárva voltak. Ezután telefonon kérték, hogy nyissák ki nekik, ez végül megtörtént, így be tudtak menni az épületbe, nemsokára azonban a szerkesztőség tagjai kijöttek a székházból, és az utcán tanácskoztak tovább.

A helyszínre érkezett egy férfi is, aki azt állította, részvényese a lapnak, őt viszont nem engedték be az épületbe. A HVG helyszínen lévő munkatársai szerint az üzemi tanácsot sem engedték be a régi-új székházba.

Összegyűjtötte a támogató aláírásokat az RMDSZ

Románia minden megyéjében és a külföldi választókerületben is indít jelölteket a decemberi parlamenti választásokon a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és összegyűjtötte az ehhez szükséges támogató aláírásokat - jelentette be Kelemen Hunor Temesváron.

 Az RMDSZ szombati hírlevele szerint a Temes megyei RMDSZ vezetőivel folytatott megbeszélésén a szövetségi elnök rámutatott: az RMDSZ célja, hogy arányos képviseletet biztosítson az erdélyi magyarságnak. A bánsági megyében, ahol szórványban él a magyarság, a parlamenti képviselet megőrzése a prioritás.

Ez a választás a jövőről a biztonságról és megújulásról szól, a politizálást pedig még inkább a közérdeknek, a közjónak, a közösség szolgálatának kell alárendelni - hangoztatta Kelemen Hunor. "Lesz egy közigazgatási reform, amelynek a stratégiáját már elfogadta a kormány, és ami abban van, az egy katasztrófa: ha ez így maradna, a Székelyföldtől a Partiumig, vagy éppen a Bánságig, mindnyájan a vesztesei lennénk. Ezt a parlamentben nekünk módosítanunk kell, és nem szabad hagynunk, hogy ezen elképzelés mentén szülessen meg a közigazgatási reform" - részletezte az RMSZ elnöke. 

A jövőbeni események között említette a romániai alkotmánymódosítást, illetve a teljes oktatási intézményrendszer reformját is, amelynek a magyar oktatás lehet a nagy vesztese. Szintén a közeljövőben, 2018-ban ünnepli Románia az Erdéllyel való egyesülés centenáriumát, amely kapcsán az elmúlt száz évben sem közeledett a románok és a magyarok álláspontja.

Kelemen Hunor szerint ilyenképpen a parlamenti választás a biztonságról is szól, hiszen az elkövetkező időszakban várható fordulatok olyan helyzeteket teremthetnek a magyarság számára, amelyekben meg kell védeniük kiharcolt jogaikat, legyen szó oktatásról, nyelvhasználatról, vagy éppen a helyenként megvalósuló kulturális autonómiáról.

A harmadik legfontosabb cél, a megújulás tekintetében Kelemen Hunor rámutatott: az RMDSZ jelöltlistáin rengeteg új jelölt szerepel, több nő és több fiatal, idén egy szórványból érkező jelölt is helyet kap Hargita megye listáján, választói igényre válaszolva ugyanakkor az RMDSZ az MPP-vel is együttműködik, két befutó helyet biztosítva számára saját listáin. A jelöltlisták támogatására összegyűlt 230 ezer aláírást hétfőn adja le az RMDSZ Bukarestben a központi választási bizottságnál.

Botrány lett a kiszivárgott videóból - Így alázta a nőket Trump

Publikálás dátuma
2016.10.08. 13:28
Trump, mögötte a felesége. FOTÓ: Michael Bocchieri/Getty Images
Több mint tíz évvel ezelőtti trágárságokért, nőkre tett becsmérlő kijelentésekért kényszerült bocsánatot kérni pénteken az amerikai republikánusok elnökjelöltje, Donald Trump. 

Jókora botrány kerekedett abból, hogy a The Washington Post című lap előbányászott és internetes oldalán nyilvánosságra hozott egy 2005-ben készült videót, amely Donald Trump egyik magánbeszélgetését rögzítette, s amelyen trágár és sértő megjegyzéseket tesz nőkre. 

Donald Trump akkoriban valóságshow-műsorok sztárja is volt, s ezért szerepelt a hírességekkel és hollywoodi színészek pletykáival foglalkozó, Access Hollywood című műsor vezetőjével együtt egy szappanopera felvételén. A felvétel közben, a buszban beszélgetett Billy Bush műsorvezetővel, akinek azzal kérkedett - meglehetősen vulgáris stílusban -, hogy Palm Beachben hogyan próbált meg sikertelenül "rámászni" egy asszonyra, pedig tudta róla, hogy férjnél van. Majd arról beszélt, hogy ő bizony szívesen megfogdos nőket, rájuk mászik, rögtön csókolgatja őket, és ha valaki sztár, ez jár neki. Mindezt republikánus politikusok által is gyomorforgatónak minősített stílusban adta elő. 

A milliárdos azt is mondta a műsorvezetőnek: "ha sztár vagy, akkor a nők hagyják is neked, akkor bármit megtehetsz". A műsorvezető heherészve helyeselt.  A videó, amely két nappal a következő elnökjelölti vita előtt került nyilvánosságra, és óriási felháborodást keltett.

Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje azonnal közzétette véleményét Twitter-üzenetben: "Ez szörnyű. Nem engedhetjük meg, hogy ez az ember elnök legyen" - írta. 

A demokrata párti politikusok mellett Trump saját párttársai, vezető republikánusok is markáns elítélő nyilatkozatokat tettek. Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke lemondta szombati wisconsini közös kampányrendezvényét Trumppal, és nyilatkozatban ítélte el őt. 

"A nőket ünnepelni kell és becsben tartani, nem pedig tárgynak tekinteni. Remélem, Trump úr a helyzetet megfelelő komolysággal kezeli, és bebizonyítja az országnak, hogy jóval nagyobb tisztelettel viseltetik a nők iránt annál, mint ami ebből a videóból kiderült" - szögezte le közleményében Ryan. 

Mitch McConnell, a szenátus republikánus csoportjának vezetője bocsánatkérésre szólította fel Trumpot, Jason Chaffetz képviselő megvonta támogatását tőle, Jon Huntsman, Utah állam volt republikánus kormányzója pedig arra szólította fel a milliárdost, hogy mondjon le az elnökjelöltségről. Donald Trump végül szombaton hajnalban videót tett közzé, amelyben bocsánatot kért. Nem hagyta ki ugyanakkor az alkalmat, hogy felidézze a Bill Clinton volt elnök tekintélyét megtépázó, húsz évvel ezelőtti Lewinsky-botrányt is.

Trump a felvételen kijelentette, hogy tévedett, és azóta már "jobb ember" lett. "Tettem és mondtam olyan dolgokat, amelyeket sajnálok, és a több mint egy évtizeddel ezelőtti videón hallható szavak ezek közé tartoznak" - fogalmazott. A republikánus elnökjelölt ezután ellentámadásba lendült, és kijelentette, hogy Hillary Clinton és a "hozzá hasonlók" "padlóra vitték" az országot. Nyilvánvalóan a Lewinsky-ügyre utalva kijelentette, hogy "nagy a különbség a szavak és a tettek között", és Bill Clinton is követett el visszaéléseket nőkkel, felesége, Hillary pedig elbánt férje áldozataival, támadta, megszégyenítette és megfélemlítette őket. Végül kijelentette, hogy minderről az elkövetkező napokban beszélni is fog demokrata párti ellenlábasával. "Találkozunk a vasárnapi (elnökjelölti) tévévitán" - fejezte be mondandóját Donald Trump.