Előfizetés

Rogán - Bonyolódik a helikopter-gate

Publikálás dátuma
2016.10.08. 07:03
FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Egyre több a kérdőjel Rogán Antal helikopterezése körül, hiszen a "keményen repkedő kisember" korábban azt állította, csak szombaton, az esküvőn merült fel, hogy másnap délelőtt autó helyett a légijárművel menjenek Budapestre. 

Egy ilyen rögtönzött helikopterezés Márványi Péter szerint gyakorlatilag megoldható "a cég vállalhatja, ha van felkészített gép, illetve pilóta hozzá, külön engedély nem kell" - vázolta az IHO.hu repülés rovatának vezetője. A Rogán-sztori azonban több helyen is sántít, a miniszter korábban azt mondta, azért választották hazafelé a szerinte gyorsabb légitaxit, hogy ne kelljen a fáradt gyermekükkel éjszaka autózniuk. Hasonlóan érvelt a Fly-Coop Kft. tulajdonosa is, aki azt is kifejtette: régi ügyfele Rogán Cecília marketingcégének, így a két vállalat barterben rendezte a költségeket - információink szerint Facebook-kampányt kaptak a repülésért cserébe. A gép bérlése amúgy óránként negyedmillióba kerül. A családi hétvége így drága mulatság lehetett, hiszen a lagziban megfáradt Rogán-család egy éjszakát Mándokon, a Forgách-kastély elnöki lakosztályában töltött el. Ez a hotel weboldala szerint 110 ezer forintba került éjszakánként.

Ugyanakkor a Népszabadság szerint már az esküvőre is légi úton érkezett a Rogán-család, a helikopter szombat délután 16.24-kor elindult Budaörsről Kisvárda irányába, és a szemtanúk szerint akkor érkezhetett meg, amikor Rogánék is megérkeztek a lagziba. Egy helyi lakos szerint már a lagzi előtt egy héttel egy nagy H-jel felrajzolásával várták a helikoptert, de miután kiderült a miniszter útja, "a főnök gyorsan eltüntette a munkásokkal a nyomokat. Az embereinek meg azt mondta, fogják be a pofájukat, vagy ki lesznek rúgva". A lap szerint a helikopter eredetileg Nyírtasson szállt volna le, de valamilyen okból azt megváltoztatták Kisvárdára. Az újságírók a helyszíni szemlén azt látták, hogy a leszállópálya egy darabot kihasít egy meggyfaültetvényből, így azt feltételezik, hogy még gyümölcsfákat is ki kellett vágni ahhoz, hogy Rogánék minél közelebb szállhassanak le az esküvő helyszínéhez. Szerintük ezt a feltételezést támasztja alá az is, hogy a terep mellett markológép pihent.

Mindezzel egyre több körülmény utal arra, hogy a miniszter környezete nem mond igazat a múlt hétvégi családi kiruccanásról. Hiszen amikor a sajtó első körben érdeklődött a helikopteres útról, a tárcavezető tagadott, és - immár szokása szerint - perrel fenyegette meg azt, aki hazugságokat ír róla. Ezt követően a Népszabadság elküldte a miniszternek a fotókat, amelyeken a luxushelikopterből kiszálló és egy körülbelül 35 milliós Mercedesbe beszálló Rogán is látható. A tárcavezető ezután már nem fenyegetőzött, sőt nem is reagált. A gépjárművet a Valton-Master Car adta bérbe. A cég 2013-ig "formálisan" a kormánnyal kimondottan jó kapcsolatot ápoló Valton Security luxusautók bérbeadására szakosodott leányvállalata volt. Ezzel kapcsolatban Rogán azt mondta, a német rendszámos autót az esküvő biztonsági cége küldte eléjük, mert eltévedtek. Majd a Kabinetiroda közölte, "egy kedves ismerős" ment a család elé.

Az Együtt szerint a propagandaminiszternek korrupciós ügyei, urizálása és hazugságai miatt nincs helye a közéletben. Szilágyi György jobbikos képviselő úgy nyilatkozott, információik szerint Rogán ugyanezzel a helikopterrel nyáron egy másik esküvőre ment a Balatonhoz. Az MSZP-s Bárány Balázs szerint az ügy legfontosabb eleme, hogy az a kormánytag hazudozik, akinek a feladata, hogy az embereket tájékoztassa. Mint mondta: nincs ajándék vagy barter, ha egy miniszterről van szó, mindennek van ára, amit a nap végén az adófizetők fizetnek meg. A "kisemberek kormánypártjából" korábban Kósa Lajos, Szijjártó Péter és Németh Szilárd is kijelentette: nem foglalkozik Rogán magánéletével, nem érdekli őket a kérdés.

Nem nyomoznak ingatlanügyben
Semmi kivetnivalót nem talált abban a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűncselekmények Elleni Főosztálya, hogy a korábbi belvárosi polgármester Rogán Antal üzletfele és feltalálótársa, Csík Balázs 25 éves kamatmentes részletfizetési lehetőséggel és a bérlőnek járó kedvezménnyel vásárolhatott meg egy hivatalosan mindössze 23,36 millió forint értékűre becsült 82 négyzetméteres lakóingatlant a Királyi Pál utcában - írta a 444. A rendőrség Tényi István augusztusi feljelentése alapján vizsgálódott az ügyben, de sikerült olyan értékbecslőt találniuk, aki még túlzónak is találta az önkormányzati ingatlanbecslő általi vételárat. A Népszabadság megkérdezett ingatlanpiaci szakértőket, akik szerint 23,3 millió forint egy 82 négyzetméteres lakásért még a vásárlás idején, 2008-ban is nevetséges ár volt, 25 éves kamatmentes részletre már-már ajándék. A rendőrség szerint nem történt bűncselekmény, mert az önkormányzat mindenben az ilyen lakáseladásokat lehetővé tevő saját rendeletének megfelelően járt el. A hatóságok eddig minden esetben törvényesnek találták az V. kerületi ingatlanügyeket.


Gelérthegyi biznisz

Egy igen értékes gellérthegyi villát újíttat fel a Rogán Antal balkezeként ismert Kertész Balázs. Az Átlátszó informátora több tízmillió forintba kerülő kerítésről, méregdrága csigalépcsőről, valamint Olaszországból rendelt, egyedi gyártású járólapokról beszélt, a teljes renoválás akár több száz millió forintba is kerülhet. A villa - a tulajdoni lap alapján - tavaly óta a Rezeda 5 Ingatlanhasznosító Kft.-é, amely egy svájci társaság, a Bergavest Aktiengesellschaft CH érdekeltsége. A svájci cégnyilvántartás szerint a Bergavest AG 2014-ben alakult részvénytársaság százezer svájci frankos tőkével, ügyvezetője Osterhaab Andrea magyar állampolgár, részvényei bemutatóra szólnak, tehát titkolhatja tulajdonosait. Osterhaab nem reagált a megkeresésekre, ahogy Kertész sem. Irodája munkatársa tagadta, hogy a jogásznak köze lenne az ingatlanhoz. A Bergavest AG magyarországi képviseletét az a Karafiát Ügyvédi Iroda látja el, amely a Belváros cégügyeiben is tevékenykedett, illetve azt az offshore társaságot képviseli, amely a Hunguard Kft. tulajdonosa. Emlékezetes, ennek tulajdonosaival jegyzi Rogán a digitális aláírással kapcsolatos találmányát. Kertész pedig annak a Kosik Ügyvédi Irodának dolgozik, amely igen nagy hasznot húz a letelepedési kötvényekből. Az ügyvéd korábban együtt politizált a Fidelitasban Rogánnal.

Minden rendben, a beteg meghalt

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2016.10.08. 07:00

A kórházi fertőzések töredéke kerül be a statisztikákba, de egy év alatt még a hivatalos jelentés szerint is kétszeresére nőtt a kórokozók miatti halálesetek száma, bár a kormány ezt titkolni próbálja. Az intézmények mind kevesebb pénzt tudnak fertőtlenítőszerekre, steril eszközökre fordítani.

Korábban ismeretlen fertőzési mechanizmus okozta három beteg halálát májusban a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben – ezt Szentes Tamás országos tisztifőorvos jelentette be a kórházban tartott tegnapi sajtótájékoztatón. Elmondása szerint még nem tudják pontosan, hogy a vizes környezetben szaporodó baktérium hogyan okozott véráram-fertőzést, de azt bátran kijelentette, hogy a történteknek nincs felelőse és az intézetben minden a legnagyobb rendben van. Dánielisz Ágnes, a vizsgálatot vezető főorvos kicsit pontosítva a tisztifőorvos szavait elmondta, a gyógyszerek infúzióval történő hígítása során történhetett olyan lépés, ami a fertőzéshez vezethetett.

Az esetet azért is kísérheti kiemelt figyelem, mert a héten jelent meg az Országos Epidemiológiai Központ jelentése a 2015-ben rögzített kórházi fertőzésekről és ez alapján az MTI győzelmi jelentést tett közzé, mondván, hogy három nagy fertőzéstípus esetében öt százalékkal javult a helyzet. Az idei májusi tragikus fertőzések ugyan majd csak a következő statisztikában jelennek meg, de azt azért jelzik, hogy érdemes fenntartásokkal fogadni az optimista helyzetértékelést. A Népszava megkeresésére több szakmai szervezet is megkérdőjelezte, hogy kevesebb lett a kórházi fertőzések száma, de elmondásuk szerint saját szakértőik még készítik az adatsorok és az alkalmazott módszertan elemzését, és csak ennek a megalapozott álláspontnak az ismeretében akarnak részletes cáfolatokkal a közvélemény elé állni.

A hivatalos beszámoló szerint folyamatosan javul a jelentési fegyelem Magyarországon, ezért „egyre átfogóbb és a helyzetet megfelelően visszatükröző képet lehet alkotni az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésekről”- ismertette a jelentést szerdán a távirati iroda. A kincstári állásponttal szemben az általunk megkérdezett szakemberek azonban úgy látják, szó sincs jelentési fegyelemről, a valóságban a kórházak csak akkor jelentenek, amikor azt nem lehet elkerülni, mert például kénytelenek voltak segítséget kérni az intézmény higiénikusától. Falus Ferenc korábbi országos tisztifőorvos úgy látja, ami az éves adatsorokban megjelenik, az csak a jégyhegy csúcsa, a valóságban a közreadott eseteknél nagyságrendekkel több fertőzés történik az intézményekben.

A kórházi fertőzésekről legutóbb tavasszal alakult ki éles szakmai vita az egészségügyben. A cikkünkben már idézett Epidemiológiai Központ korábbi kórházi járványügyi osztályának vezetője a Medical Online-on arról írt, hogy a műhibák után ezek a fertőzések okozzák a legnagyobb veszélyforrást a betegek számára. Böröcz Karolina Falus értékelésével összhangban úgy fogalmazott, a jelentések esetlegesek, tehát a statisztikákban a valós fertőzések töredéke jelenik meg. Sajnos az is biztos, hogy a nyilvánosságra került adatoknál sokkal több beteg haláláért felelősek az intézményekben terjedő vírusos vagy baktériumfertőzések, de az igazság többnyire nem derül ki, mert boncolás ritkán történik, azt, hogy miért vesztette életét a páciens, a kezelőorvos állapítja meg – emlékeztetett a járványügyi szakember.

Akkor sem lehetünk azonban megnyugodva, ha csak a rendelkezésre álló adatokat nézzük meg közelebbről. Az országos központ jelentése szerint 2015-ben a bármilyen közösségben előforduló járványok, például influenzafertőzések az esetek majdnem 70 százalékát tették ki, s a kizárólag kórházi környezetben terjedő specifikus kórokozók adták az esetek 30 százalékát. A két esettípust összeadva 2016 beteget regisztráltak, ez a szám 2014-ben még csak 1326 volt. Hogy a majdnem duplájára nőtt esetszámból hogy született a hírekben megjelentetett javuló statisztika, azon érdemes elgondolkodni, különösen, ha hozzávesszük, hogy a csak kórházakban „begyűjthető” fertőzések miatt tavaly 33 beteg halt meg, az előző évben azonban „csak” 16. Ez több mint kétszeres adat, ennek az elhallgatása több mint riasztó.

Falus Ferenc arra hívta fel a figyelmet, hogy a kórházak dologi költségvetésének értéke romlott, vagyis azon az összegen, amit például fertőtlenítő szerekre költhetnek, az utóbbi években 30 százalékkal kevesebbet eszközt tudnak vásárolni. Így aztán érthető, hogy míg a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének (ReSzaSz) alelnöke, Hegedüs Zsolt korábban az angliai gyakorlatot ismertetve többször is hangsúlyozta, hogy ott a látogatók is csak fertőtlenítő kézmosás után mehetnek be a kórtermekbe, addig Magyarországon még az orvosoknál sincs alkoholos fertőtlenítő, hogy ne vigyék át a kezükön, a telefonjukon vagy a fonendoszkópjukon a fertőzéseket egyik betegről a másikra.

Falus Ferenc és a megkérdezett gyakorló orvosok is hangsúlyozták, hogy a beteget nem érdekli, mennyivel javult az orvos fizetése, ha nincs a kézméretében megfelelő steril kesztyű, nincs tiszta ágynemű az osztályon, vagy használhatatlan a mosdó, ő csak gyógyulni akar és ehhez joggal várná el a megfelelő feltételeket. Egybehangzóan arra figyelmeztettek, változatlanul egy helyben topog a hazai egészségügy és ennek tüneteként biztosan nem javult és a közeljövőben nem is fog változni a fertőzési statisztika, akár beismeri ezt az ágazat vezetése, akár a valóság elkendőzésére kényszeríti az állami médiumokat.

Alvó ápolók ébresztése
A kormány a jövő év januárjától 4,5 milliárd forint ösztöndíjat biztosít az egészségügyi szakképzésben résztvevőknek - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára pénteken Debrecenben. Ónodi-Szűcs Zoltán a Magyarországi Egészségügyi Napokon rendezett szakmai fórumon jó ötletnek nevezte az egyik felszólalónak az "alvó ápolók" képzésére vonatkozó felvetését. Azt ígérte, megvizsgálják egy olyan gyors és egyszerű képzés lehetőségét, amelyben a pályát korábban elhagyó ápolók a tudásukat felfrissítve és megújítva térnének vissza a hivatásukhoz.Cáfolják a Blikket - Nem tűnt el a Teréz körúti robbantó a Népligetnél?

Publikálás dátuma
2016.10.07. 23:24
Forrás: police.hu
Cáfolta az ügyészség a Blikk információját, miszerint a térfigyelő kamerák a Népligetig tudták követni a Teréz körúti robbantót, de ott nyoma veszett. A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője szerint előlük nem tűnt el a merénylő ott sem, de azt elismerte, hogy még titokban szerették volna tartani ezt az információt.

Ahogy lapunk is beszámolt róla, a robbantó gyalog menekült a Teréz körútról, a nyomozók a kameraképek kielemzése után arra jutottak: a bűncselekmény helyszínétől a Népligetig ment, és közben ( a már ismert ruhaváltáson kivül ) mégegyszer átöltözött. A Blikk információja szerint a férfinek a Fradi pálya környékén nyoma veszett, legalábbis egyetlen kamera sem készített róla újabb kockákat.

Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője cáfolta a bulvárlap információját, a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, hogy előlük nem tűnt el a Népligetnél sem a robbantó. "Nem, nem csak a kérdésében megjelölt helyig tudtuk követni. Az irány nem rossz, de részleteket nem mondhatok. Maradjunk annyiban, hogy előlünk nem tűnt el a Népligetben" - árulta el a szóvivő, aki azt elismerte, hogy az ügyészségen nem örültek a Blikk cikkének, mert szerették volna még titokban tartani ezt az információt.

Mint mondta, felvetődött ugyan, hogy ki kellene vizsgálni, hogyan került ki ez az információ, végül a főügyészség vezetői úgy döntöttek, nem keresik a kiszivárogtatót.

Nagy Andrea nem kívánta kommentálni a Faktor.hu-nak nyilatkozó névtelen szakértő véleményét, aki szerint a robbantó jóval idősebb annál, mint a rendőrség a felhívásaiban állítja. Szerinte a 20-25 évesnek mondott férfi inkább középkorú, 40-50 körüli lehet. Egyelőre semmi nem indokolja, hogy megváltoztassuk a körözési adatokat – mondta Nagy Andrea. Szerintünk a keresett személy 20-25 év körüli, és 170 centi magas.