A TEK felszámolását követeli a DK

A Demokratikus Koalíció szóvivője azt követeli, hogy számolják fel a Terrorelhárítási Központot (TEK) és helyezzék szakmai alapokra a terrorelhárítást. Gréczy Zsolt szerint a hazai terrorelhárítás jelenlegi formájában működésképtelen, ezért veszélyt jelent a magyarokra és az Európai Unió többi polgárára is.

A politikus pénteki sajtótájékoztatója után az MTI-nek telefonon úgy fogalmazott: a belga és a francia hatóságok szóltak a magyar Terrorelhárítási Központnak, hogy a párizsi merényleteket elkövető terroristák Magyarországon jutottak SIM-kártyákhoz. A magyar titkosszolgálatok és a TEK számára törvény biztosítja, hogy napi szinten egyeztessenek a mobilszolgáltatókkal, mégsem tűnt fel senkinek, hogy egy hajléktalan 200 ezer SIM-kártyát vett Magyarországon - tette hozzá.

A szóvivő kijelentette, hogy a TEK eddigi teljesítménye közelít a nullához, mert hiába felkészültek és képzettek a kommandósok, ha a szakmai vezetésért és a felderítésért "Orbán Viktor testőre felel". A DK szerint Orbán Viktornak sem azzal kellene foglalkoznia, "hogy magyar civilek ellen használja a hatalmát", ahogy a TEK-nek sem színházi előadásokat kellene rendeznie elképzelt terrortámadásokról a miniszterelnöknek - mondta.

A működésképtelenség jeleiért még a párizsi merényletig sem kell elmenni, mert miután valaki több mint egy hete felrobbantott egy bombát Budapest szívében, súlyosan megsebezve két magyar rendőrt, a magyar terrorelhárításnak csak annyit sikerült kiderítenie, hogy a robbantó kétszer is átöltözött - emelte ki Gréczy Zsolt.

Szerző

Etikai eljárást sürget Matolcsy ellen az MSZP

Publikálás dátuma
2016.10.07. 13:00
FOTÓ: Népszava
Az MSZP arra szólítja fel a "Magyar Nemzeti Bank igazgatótanácsát", hogy folytasson le etikai eljárást Matolcsy György ellen, mert sajtóhírek szerint a jegybankelnök Patai Mihálynak, az UniCredit Bank vezérigazgatójának, a Magyar Bankszövetség elnökének luxuslakását használja.

Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese pénteki sajtótájékoztatóján úgy vélte: az igazgatótanácsnak a jegybank 2014-ben elfogadott etikai kódexe alapján kellene eljárnia, és - ha igazak a sajtóhírek - meg kell állapítania, hogy Matolcsy György alkalmatlan és méltatlan pozíciója ellátására. A szocialista képviselő az ügyet ahhoz hasonlította, mintha egy gyárban a szakszervezeti vezető a vezérigazgatónál lakna albérletben.

Idézett a jegybank etikai kódexéből, amely még a kisebb ajándékok elfogadásának szabályairól is rendelkezik, valamint leszögezi, hogy ki kell zárni az olyan helyzeteket, amelyek nem teszik lehetővé az elfogulatlan munkavégzést.

Az MSZP politikusa Patai Mihálytól az ügy tisztázását kérte, Matolcsy Györgyöt pedig arra szólította fel, hogy ha igazak a sajtóhírek, akkor hozza nyilvánosságra a lakás bérleti szerződését.

Kérdésre válaszolva Szakács László úgy vélte, az ügyben ki lehet kérni az Európai Központi Bank véleményét is. Hozzátette: Orbán Viktor miniszterelnöknek is állást kell foglalnia, hogy részt vesz-e ebben a "szánalmas, aljas játékban", vagy lemondatja Matolcsy Györgyöt.

Szerző

Alázzák a rabokat

Publikálás dátuma
2016.10.07. 07:17
A rabok 85 százaléka túlzsúfolt zárkában van elhelyezve FORRÁS: MAGYAR HELSINKI BIZOTTSÁG
Zsúfoltság, rossz fizikai körülmények, a fogvatartottakkal szemben rossz bánásmód jellemzi a Márianosztrai Fegyház és Börtönben tapasztalt állapotokat a Magyar Helsinki Bizottság jelentése szerint. A szervezet börtönmegfigyelőinek számos fogvatartott fizikai és verbális erőszakról is beszámolt. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szerint minden a jogszabályoknak megfelelően működik.

Több, a Márianosztrai Fegyház és Börtönben fogvatartott személy is tettekben és szavakban megnyilvánuló hatósági erőszakról számolt be a Magyar Helsinki Bizottság (MHB) börtönmegfigyelőinek. A civil jogvédő emberi jogi szervezet munkatársai április végén és május elején jártak az említett büntetés-végrehajtási intézetben, a fogvatartottak egy része egybehangzóan arról beszélt, a börtönben gyakoriak a biztonsági elkülönítést szolgáló "dühöngőben" végrehajtott bántalmazások.

A panaszok szerint a meztelenre vetkőztetést követően, olykor fizikai bántalmazás után, órákon át összebilincselt lábakkal és kezekkel hagyják magukra a fogvatartottakat - a "dühöngő" zárka rendszeres igénybevétele mindenképpen eltér az országos gyakorlattól.

A rabok arra is panaszkodtak, hogy a munkáltatás előtt és után végzett motozás során a meztelenre vetkőztetett fogvatartottakkal rendszeresen gúnyolódnak és megalázzák őket. Az intézetben folyamatosan jelenlévő speciális egység sötét kámzsát viselő (börtönszlengben "nindzsáknak" nevezett) tagjai megfélemlítő hatást gyakorolnak a fogvatartottakra. A megfigyelők azt is megállapították, hogy a börtön túlzsúfolt: az intézet teljes előírt befogadóképessége 481 fő, a látogatás első napján 713 főt tartottak fogva, ez 148 százalékos túlzsúfoltságot jelent.

A 101 zárka közül csak 12 zárkában volt biztosítva az előírt minimális mértékű mozgástér, vagyis 606 fő, az összes márianosztrai rab 85 százaléka túlzsúfolt zárkákban volt elhelyezve. A zárkák ugyanakkor általában véve is rendkívül rossz állapotban vannak, a leharcolt berendezési tárgyak a fogvatartottak testi épségét is veszélyezteti az MHB szerint. A megfigyelők arról is beszámoltak, egyetlen olyan zárka sincs, amelyben lenne különszellőzésű vécé, s csak 36 zárkában van fallal leválasztva a mellékhelyiség.

Az intézet "szakmai tevékenységét a hatályos jogszabályok szerint hajtja végre" - olvasható a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságnak (BVOP) válaszlevelében. Ennek ellenére jelezték, az MHB jelentését értékelve szükségesnek tartják a zsúfoltság csökkentését, az elhelyezési körülmények javítását. A fogvatartottakkal való bánásmóddal kapcsolatban azt ígérik, "érzékenyítő programokat" szerveznek majd.

Az MHB már eredményekről is be tudott számolni: állításuk szerint a BVOP soron kívüli felülvizsgálatot rendelt el, és utasította a börtönparancsnokot a dühöngő zárkák "kivételesen indokolt esetben" történő alkalmazására. A cellákat, fürdőket pedig most korszerűsítik, az ígéretek szerint év végéig minden több embert befogadó zárkában fallal választják le a vécét. Új körletrész kialakítása is a tervek között szerepel.

Szerző