Előfizetés

Egyre kevesebben vesznek hamisított termékeket

Csökkent a hamisított termékek iránt kereslet a magyar lakosság körében az idén a tavalyihoz képest - derült ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) és a Tárki legfrissebb közös kutatásából. A "legkelendőbb" termék idén is a hamis ruha volt 16 százalékos aránnyal, ami 4 százalékpontos csökkenés 2015-höz képest.

A vizsgált időszakban a lakosság 13 százaléka vásárolt legalább egyszer hamis terméket. Ez a legalacsonyabb érték a 2009 óta végzett felmérések alapján. Hamis parfümöket csak majdnem minden tizedik megkérdezett vásárolt, míg hamis gyógyszereket 1 százalékuk, jogsértő CD-t vagy DVD-t pedig összesen 4 százalékuk. A hamis gyógyszerek esetében 2 százalékponttal csökkent, az adathordozóknál viszont ugyanennyivel nőtt a fogyasztók aránya tavaly óta.

A felmérésből kiderült az is, hogy a hamisított ruházati termékek és élelmiszerek tipikus vásárlói többnyire Budapesten élnek, harmincévesek, szakmunkás végzettségűek vagy érettségivel rendelkeznek és nagyon alacsony a jövedelmük. Az illatszerek esetén a fogyasztók elsősorban közép-magyarországiak és 30 év alattiak. A jogsértő CD, DVD és a számítógépes programok tipikus vásárlói pedig a fiatal, budapesti, még tanuló státuszú férfiak.

A kutatás kitért az illegális letöltésekre is, idén a válaszadók 80 százaléka cáfolta, hogy valaha nézett, illetve hallgatott illegális tartalmakat. Az adatokból látható, hogy a magyar lakosság többsége nem vallja be a filmek és zenék jogsértő használatát, azonban 1-2 százalékponttal évről-évre nő azok aránya, akik elismerik, hogy letöltöttek ilyen tartalmakat - írták.

Ismét nőtt a legális letöltési lehetőségek ismertsége az internethasználók körében, míg 2015-ben a válaszadók 59 százaléka tudott ilyen lehetőségről, 2016-ban már 77 százalékuk volt tisztában olyan legális források létével.

Idén a válaszadók kétharmadának döntésében az játszotta a döntő szerepet, hogy a hamis árucikk "olcsó volt". A megkérdezettek 54 százaléka állította, hogy nem volt gond a vásárolt termék minőségével, 44 százaléka pedig nem törődött a termék származásával - áll a közleményben.

Elképesztő luxusban élhet Matolcsy

Publikálás dátuma
2016.10.06. 10:38
FOTÓ: Tóth Gergő
Magyarország egyik legdrágább, felsőkategóriás luxuslakását használja Matolcsy György jegybankelnök. Azt, amelyik Patai Mihálynak, a Magyar Bankszövetség elnökének tulajdonában van - írja a Népszabadság. 

A dolog azért nem magánügy, mert ezek szerint: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke azt a lakást veszi igénybe, amely az MNB által felügyelt UniCredit Bank elnök-vezérigazgatójának, egyben a bankok érdekképviseletét ellátó szervezet vezetőjének a tulajdonában van. Ha egyáltalán fizet érte, akkor a havi bérleti díja egymillió forint körül lehet. A lakás a Várban, az Országház utcai úgynevezett Anjou-házban található.

A Népszabadság határozottan kérte Matolcsy Györgyöt és Patai Mihályt is, hogy a több forrásból származó informá­ciót kommentálja. A többszöri és több csatornán keresztüli próbálkozásokra azonban egyikük sem reagált, és nem cáfolta az értesülést.

Matolcsy és Patai barátsága nem új keletű

Egy tévés beszélgetésben Patai azt mondta, hogy Matolcsy Györgyhöz több évtizedes barátság fűzi. A 2010-es kormányváltás után nem sokkal, az új Országgyűlés képviselőinek 2010 júniusában nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozataiból derült ki, hogy a Patai-vezette UniCredit Bank havi bruttó 400 ezer forint díjat fizetett Matolcsy Györgynek, aki tanácsadóként segítette a bankot, amikor a Fidesz ellenzékben volt. 

Patai – a bankszövetség elnökeként – azon kevesek egyike volt 2015 márciusában, akik részt vettek Matolcsy Egyensúly és növekedés című kötetének bemutatóján. Nem sokkal később, 2015 júniusában Matolcsy Patait az ország három testőreinek egyikeként emlegette.

A teljes cikket itt olvashatja!

Tartja előző napi erősödését a forint

Vegyesen alakult csütörtökre virradóra, de csak csekély mértékben változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a szerdán kialakult többhavi csúcshoz képest  a nemzetközi devizakereskedelemben.

Az eurót reggel nyolc óra előtt 304,89 forinton jegyezték a szerda esti 304,83 forint után. A forintot legutóbb 2015 májusában állt ezen a szinten.

A dollár jegyzése az előző esti 271,87 forintról 272,28 forintra emelkedett, a svájci franké pedig 279,07 forintról 278,89-re csökkent.