Lázár csak a trafikban árultatná az e-cigit

Publikálás dátuma
2016.10.04. 22:12
Fotó:Thinkstock
Az eddig korlátozás nélkül értékesíthető új típusú dohánytermékeket, köztük az elektronikus cigarettát is a dohánytörvény hatálya alá vonná a törvényhozó, így azokat csak dohányboltban lehet majd forgalmazni - derül ki abból a négy törvény módosítását tartalmazó javaslatból, amit Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nyújtott be kedden az Országgyűlésnek.

Az indoklás szerint a módosításokat a dohányzás, különösen a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítására való törekvés, valamint a vonatkozó újabb európai uniós irányelv rendelkezései teszik szükségessé.     

A módosító szabályozza és a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény (dohánytörvény) hatálya alá vonja nemcsak az elektronikus cigarettákat, de az irányelvben meghatározott egyéb (új típusú) dohánytermékeket is. A jövőben az új dohánytermék-kategóriákba tartozó dohánytermékeket (ilyenek például a most teret hódító, hevítéssel működő dohánytermékek, illetve más - dohányt is tartalmazó - patronos termékek), vagy füst nélküli dohánytermékeket is csak koncessziós dohányboltban lehet forgalmazni.     

Mivel ezen termékek elterjedése a közeljövőben várható (a szomszédos országokban már részben elterjedtek), és jelenleg korlátozás nélkül értékesíthetőek, illetve népszerűsíthetőek lennének Magyarországon, ezért a fiatalkorúak védelmében, és általában a rászokás megelőzése végett szükséges az eladáshelyi korlátozás - áll az indoklásban.     

Az indoklásban kitérnek arra, hogy a 2013 óta működő dohány-kiskereskedelmi rendszer érdemi változtatásra továbbra sem szorul: mindössze az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. jogosítványainak kiterjesztése és néhány technikainak minősülő szabály pontosítása történik meg, amelyek a mindennapi gyakorlatban felmerült kérdésekre adnak választ.     

Mint írták, közel egy évvel a dohány-kiskereskedelmi ellátó rendszer bevezetését követően megállapítható, hogy az beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A dohányellátó versenysemlegesen, a szabályokat betartva szolgálja ki a kiskereskedőket, akik az új rendszerben valóban csak azon dohánytermékeket rendelik meg, amelyekre szükségük van, megszűnt a korábban széles körben tapasztalt "árukapcsolás" is - áll a törvényjavaslat indoklásában.     

A javaslat a dohánytörvényen kívül a nemdohányzók védelméről, a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól, a koncesszióról és a jövedéki adóról szóló törvényeket is módosítja, valamint hatályon kívül helyezi a dohányipari vállalkozások 2015. évi egészségügyi hozzájárulásáról szóló 2014. évi törvényt.     

törvény - kivételekkel - a kihirdetését követő 16. napon lépne hatályba.

Szerző

Megtévesztő reklámok - A GVH 50 millióra bírságolta a Pfizert

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 50 millió forint bírságot szabott ki a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft.-re, mert álláspontja szerint a cég tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a Multi-tabs Multi Kid étrend-kiegészítő készítménye népszerűsítésekor.

A versenyhivatal keddi közleménye szerint a reklámok azt üzenték a fogyasztóknak, hogy a vitaminkészítmény helyettesíti a változatos étrendet, azaz ha egy gyermek nem táplálkozik egészségesen és kiegyensúlyozottan, de a szülő szeretné biztosítani számára a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitelt, akkor a Multi-tabs Multi Kid vitaminkészítmény jelentheti a megoldást. A GVH szerint a Pfizer ezzel megalapozatlan egészségre vonatkozó állítást tett hirdetéseiben, és nem tett eleget maradéktalanul az élelmiszerekre vonatkozó speciális ágazati szabályoknak, így megsértette a szakmai gondosság követelményét is.

A hatóság közölte: a vállalkozás ugyan apró betűvel megjelenítette a kötelezően feltüntetendő tájékoztatást is, miszerint "egyetlen étrend-kiegészítő, így a Multi-tabs Multi Kid sem helyettesítheti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot", a reklámokban megjelenő főüzenet azonban ezzel ellentétes volt. A hivatal a bírság kiszabásakor a reklámköltség összegét vette alapul. A GVH enyhítő körülményként értékelte, hogy a vállalkozás módosította kereskedelmi gyakorlatát, növelte az apróbetűs tájékoztatás méretét, és szórólapja kiegészítő információkat is tartalmazott.

Súlyosító körülményként vette figyelembe a GVH, hogy a jogsértő gyakorlat hosszabb ideig tartott és jelentős számú fogyasztót ért el a célcsoporton belül.

A Pfizer közölte: vitatja és megalapozatlannak tartja a GVH döntését, és bírósághoz fordul jogorvoslatért. A cég szerint a Multi-tabs Multi Kid étrend-kiegészítő reklámja nem jogszabálysértő, nem kritizálta a társadalmilag és szakmailag elfogadott táplálkozási alapelveket, ezért volt a reklámban folyamatosan látható az a felirat, amely felhívja a figyelmet, hogy a készítmény nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet.

A cég úgy véli, a reklámokban alkalmazott humor, "a fogyasztók széles köre számára ismert helyzetek karikírozott bemutatása a kommunikáció egy olyan eszköze, amely nemcsak figyelemfelkeltő, de edukatív hatással is bír".

Szerző
Frissítve: 2016.10.04. 19:41

Húszmilliós bírság bennfentes kereskedelemért

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) húsz millió forint bírságot szabott ki egy természetes személlyel szemben a bennfentes kereskedelem tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt, az ügyben büntetőfeljelentést tett - közölte a jegybank.

A tájékoztatás szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított piacfelügyeleti eljárásban vizsgálta, hogy egy természetes személy tőzsdei megbízása megvalósította-e a bennfentes kereskedelmet a Kartonpack Dobozipari Nyrt. tőzsdére bevezetett törzsrészvényeit érintően. A jegybank megállapította, hogy a személy a részvények tőzsdei megvásárlására bennfentes információk - tőkepiaci törvény által tiltott - felhasználásával adott vételi megbízást.

A személy folyamatban lévő végrehajtási eljárásban jutott ahhoz a bennfentes információhoz, hogy a végrehajtó a végrehajtás alatt álló cég tulajdonát képező Kartonpack részvényeket egy adott napon értékesíteni fogja.

A bírság meghatározásánál az MNB elsődlegesen azt értékelte, hogy a bennfentes kereskedelem tilalmának megsértése különös súlyú a tőkepiac biztonságos és zavartalan működése szempontjából. Súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a természetes személy a tőkepiac tisztaságának követelményét sértő magatartását értékpapírjogban jártas személyként tanúsította, akitől különösen elvárható, hogy befektetési döntései kizárólag nyilvános információkon alapuljanak. Enyhítő körülménynek számított az ügyfél együttműködő magatartása, illetve az, hogy az ügylettel érintett részvények tőzsdei kibocsátója csekély tőkepiaci súllyal rendelkezik.

A jegybank a piacfelügyeleti vizsgálata során rendőrségi feljelentést is tett bennfentes kereskedelem bűntettének gyanúja miatt - közölte az MNB.

Szerző