Kiszabadult egy francia túsz

Ománban tegnap este bejelentették, hogy kiszabadult a francia-tunéziai Nourane Houasa jemeni huszi lázadók fogságából.

A Nemzetközi Vöröskereszt alkalmazottját 2015. december 1-jén, a lázadók ellenőrzése alá került fővárosban, Szanaában ejtették túszul. Épp lakásáról indult a munkahelyére, amikor elhurcolták. Jemeni sofőrjét nem sokkal később elengedték, Houas azonban csak most szabadult. Több mint tíz hónapot töltött fogságban, hírek szerint Kábusz ománi szultán és a jemeni illetékesek tárgyalásai nyomán, a francia kormány közbenjárása engedték el.

Május 6-án a huszi lázadók közzétettek egy videó-felvételt, amelyen a fekete fátylat viselő, fiatal nő franciául kért segítséget Francois Hollande francia elnöktől és az emigrációba kényszerült volt jemeni elnöktől, Abd-Rabbu Manszur Háditól. A párizsi külügyminisztérium akkor megerősítette, hogy Houas kettős állampolgár, s a francia illetékes szervek dolgoznak a kiszabadításán. Augusztusban a lázadók újabb felvételt tettek közzé, amelyben váltságdíjat kértek a francia-tunéziai orvosszakértő elengedéséért.

A Nemzetközi Vöröskereszt tegnap megerősítette alkalmazottja szabadon bocsátását.

Szerző

Clinton újra biztosan vezet

Egy friss CNN/ORC-felmérés szerint Hillary Clinton újra biztos előnyre tett szert Donald Trumppal szemben. A demokrata elnökjelöltet a várhatóan szavazók 47 százaléka támogatja, míg republikánus ellenfelét csak 42 százalék. Mellettük a libertariánus jelölt, Gary Johnson 7, míg a zöldpárti Jill Stein 2 százalékot kapna. 

Clinton a jól sikerült első tévévita után újra növelni tudta a támogatottságát, még a férfiak körében is: míg közülük szeptember elején még 22 százalékkal többen álltak Trump mellett, jelenleg a milliárdos előnye 5 százalékra zsugorodott. A független szavazók is visszatértek a volt külügyminiszter táborába, 44 százalékuk Clintonra voksolna, s csak 37 százalékuk állna Trump mellé. A nem iskolázott fehér szavazók körében is erősödött a volt First Lady, igaz, így is 21 százalék a lemaradása, de szeptember elején még 44 százalék volt Trump előnye.

A kommentárok szerint Trump népszerűségvesztésében komoly szerepet játszhatott, hogy nem volt hajlandó közzétenni adóbevallásait. Clinton a tévévitában feltette a kérdést: vajon mit titkol Trump? A The New York Times időközben előásta, hogy a milliárdos – igaz, nem törvényellenesen – 18 éven át egy cent jövedelemadót nem fizetett.

A tévévita nyomán Trump elutasítottsága 54 százalékról 59 százalékra nőtt, Clintoné viszonylag állandó: 43 százaléknak kedvező a véleménye róla, 54 százalék viszont elutasítja. Kettejük közül a felmérés szerint 45 százalék Clintont, 43 százalék Trumpot látja erősebb vezetőnek.

Szerző

Tovább gyengült a spanyol szocialista párt

Ha most tartanák az újabb előrehozott választást Spanyolországban, a jobboldali Néppárt (PP) tovább növelné támogatottságát, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) ugyanakkor a másodikról a harmadik helyre esne vissza – derült ki az ABC című konzervatív lapban közölt felmérésből. A PP a becslések alapján a voksok 36,4 százalékával 159 mandátumot szerezne, míg a PSOE 18,6 százalékkal csupán 68 képviselői helyet nyerne el.

Az ellenzék legnagyobb erejét képviselő szocialistákat megelőzné a radikális baloldali Podemos, amely a voksok 20,8 százalékát, s 69 mandátumot érne el. A kis katalán középpárt, a Ciudadanosis veszítene támogatottságából, 11,9 százalékkal alig 25 mandátumra tenne szert. Az új felállás viszont azt jelentené, hogy a PP és a Ciudadanos együttesen bővel elérné az abszolút többséget, azaz a két párt saját erőből, a szocialisták tartózkodása nélkül is kormányt tudna alakítani.

A szocialisták 2015 decemberben még 90 mandátumot értek el, eddigi legrosszabb eredményüket, s támogatottságuk azóta folyamatosan esett. A PSOE leváltott főtitkárának, Pedro Sáncheznek az obstrukciója nem hozott újabb szavazatokat az ellenzéki pártnak, hisz idén júniusban, a megismételt voksoláson 85 mandátumot kaptak, ám ha a hétvégén szavaztak volna a spanyol választók, akkor újabb negatív rekordot ért volna el a PSOE.

Még nem tudni, milyen döntésre jut a szocialista pártvezetés Sánchez lemondatása után. Lehet, hogy kikényszerítik az újabb voksolást, vagy pedig lehetővé teszik Mariano Rajoy, az ideiglenes kormányfő beiktatását második hivatali időre. Az új vezető megválasztásáig kinevezett átmeneti testület vezetője, Javier Fernández tegnap a madridi El País szerint úgy nyilatkozott, minden jobb, mint egy harmadik voksolás, s a tartózkodás a beiktatáskor nem egyenlő Rajoy kormányának támogatásával.

Szerző