Előfizetés

Ismét Kossa Lajost választották polgármesternek Abán

 Ismét Kossa Lajost (független) választották polgármesternek a Fejér megyei Abán, a vasárnapi időközi választáson.

A helyi választási bizottság hétfői határozata szerint az öt polgármesterjelölt közül Kossa Lajos 1072 érvényes szavazatot kapott. Kasó László (független) 927, Gottloz Tibor (független) 118, Bakos Iván Gábor (Belsőbárándért Érdekvédelmi Egyesület) 75, Berényi Béla (Magyar Munkáspárt) 7 voksot gyűjtött.

A hat képviselői helyért húsz jelölt indult, a legtöbb voksot Takács Zoltán, Bor József Dezső, Ádám Anna Emma, Pukliné Tündik Tünde, Mikula Lajos és Varju Zoltán Mihály kapta, valamennyien függetlenek.

Az időközi választásra azért volt szükség, mert a város képviselő-testülete június 17-én feloszlatta magát.

Orbán bukását "magyarázza" a Nézőpont

A kényszerbetelepítés elleni kérdés nemzeti üggyé vált, hiszen a felmérések szerint a népszavazástól távolmaradók között is sokan elutasítják a kvótát, így a kormánynak nagy társadalmi felhatalmazása van - jelentette ki Deák Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője a köztévében.

Nem csak pártpolitikai szavazásról beszélhetünk, hiszen ha csak a kormánypártok támogatói szavaztak volna, akkor nagyjából kétmillióan mentek volna el a referendumra. A kormánypártoknak sikerült a saját szavazótáboruknál jóval nagyobb csoportot megszólítani, hiszen nagyjából egymillióval növelték meg azt a támogatói kört, amely a kormány álláspontja mögött áll - mondta Deák Dániel.

Hozzátette, a baloldali pártok bojkottfelhívása csak egy szűk csoportot, a szavazók tíz százalékát érte el.

Erdők Hete

Ma kezdődik a XX. Erdők Hete, amelyen mintegy 50 vidéki helyszínen több mint 150 programot kínálnak az érdeklődőknek.

Az eseményeken erdész, erdőpedagógus vezetésével ismerhetik meg a látogatók a magyar erdők értékeit és a fenntartható gazdálkodás folyamatát. A foglalkozások a legtöbb helyszínen az erdészeti erdei iskolák oktatási programjára épülnek.

A rendezvénysorozaton a vezetett túrák, terepi foglalkozások, játékos vetélkedők mellett erdei koncertek, sportversenyek, erdei nyílt napok színesítik a programkínálatot. Az október 3. és 9. között rendezett programok megtekinthetők a www.erdokhete.hu honlapon.