Előfizetés

Orbán-bukás 15 milliárdért

Publikálás dátuma
2016.10.03. 00:22
Fotó: Molnár Ádám
Nagyszerű eredményt értünk el – mondta Orbán Viktor a vasárnap esti népszavazást értékelő tájékoztatóján. A miniszterelnök utalt rá, hogy „erős fegyvert” kapott az Európai Unióval vívott harcában. Arra viszont nem tért ki, hogy a referendum érvénytelen lett. A több mint 8 millió választópolgár közül csak mintegy három és fél millió járult az urnákhoz, az érvényes voksok száma pedig nem érte el a 40 százalékot sem. 

"Alkotmányjogi javaslatot nyújtok be az Országgyűlés asztalára. Úgy gondolom, hogy az emberek akaratát meg kell jelenítenünk, és ezt rögzítenünk kell az alaptörvényben is" - hangzott az orbáni kinyilatkoztatás este fél 10-kor a Bálnában. 

Fotó: Molnár Ádám

Fotó: Molnár Ádám

Az ünneplő fideszesek gyűrűjében a miniszterelnök arról beszélt, Brüsszel is fontos döntés előtt áll. Az EU "egy demokratikus közösség, ma egy tagállamban a résztvevők 92 százaléka kijelentette, nem ért egyet az unió javaslatával. Megteheti-e ezek után Brüsszel, hogy a betelepítési kvótát ránk erőltesse. Azt ígérem, hogy minden meg fogok tenni, hogy ez ne történhessen meg". Az előttünk álló évek legfontosabb kérdéséről Magyarország jövőjéről van szó, kikkel élünk együtt, mi lesz a kultúránkkal, eddigi életformánkkal, és mi lesz a keresztény gyökereinkkel. Modern kori népvándorlás zajlik a világban, ami fájdalmasan elérte az EU-t. Az unió javaslata az, hogy a migránsokat osszuk szét a tagállamok között. 

A magyarok ma ezt a javaslatot elutasították. A magyarok úgy döntöttek, hogy csak mi dönthetünk arról, hogy kikkel akarunk együtt élni. "Brüsszel vagy Budapest - ez volt a kérdés. Úgy döntöttünk, hogy a döntés joga csak Budapestet illeti meg".

Tizenhárom évvel az EU-s népszavazás után ma ismét európai ügyben hallatták a hangjukat a magyarok és Orbán szerint nagyszerű eredmény született. Ezen a vasárnapon ugyanis többen mondtak nemet, mint akkor, 2003-ban igent a csatlakozásra. Ráadásul ezúttal 15 százalékkal többen vettek részt a voksolásban most, mint a EU-népszavazáson. Orbán azt ígérte, a fegyver elég erős lesz Brüsszelben is. Hatalmas egyetértésről beszélt, hiszen ezúttal 10-ből 9 ember Magyarország önálló döntési joga mellett voksolt. Büszkék lehetnek arra, hogy az EU első és eddig egyetlen tagállama a magyar, ahol közvetlenül megszólították a választópolgárokat.

A nyilatkozatban, amit testközelből csak kiválasztott fideszesek hallgathattak szó volt brüsszeli diktátumról, ami ellen Orbán harcolni fog, arról azonban nem lehetett hallani, hogy a referendum érvénytelen és soha nem látott mennyiségű az érvénytelen szavazatok száma. Kérdezni ugyanis a miniszterelnöktől nem lehetett, a terembe a kormánypárti eredményváróba akkreditált tudósítókat nem engedték be. A fotósok, operatőrök ugyan ott lehettek, ám alig láttak valamit. Beszéde végén a kormányfő mindenkit arról biztosított, az emberek számíthatnak a kormányra, a Fideszre, a KDNP-re és személyesen rá is.

Orbán alkotmánymódosítási javaslatot nyújt be

Publikálás dátuma
2016.10.02. 23:44
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
 Nagyszerűnek nevezte a vasárnapi kvótanépszavazás eredményét Orbán Viktor miniszterelnök, mert - mint mondta - "felülmúltuk a csatlakozásról szóló népszavazás eredményét".

A kormányfő vasárnap, a kvótanépszavazás után közölte: az EU-csatlakozásról szóló népszavazáskor 3 millió 56 ezer ember szavazott a belépés mellett, most pedig 3 millió 204 ezernél állnak a nem szavazatok, és nem ismert még a határon túli magyarok szavazatainak nagy része.

Mintegy 15 százalékkal többen vettek részt most, mint a legutóbbi európai parlamenti választáson - tette hozzá Orbán Viktor, aki úgy értékelt: "a fegyver elég erős lesz Brüsszelben is".

Bejelentette azt is: alkotmánymódosítási javaslatot nyújt be a parlamentnek a vasárnapi kvótanépszavazás után, mert "az emberek akaratát rögzíteni kell az alaptörvényben".

Eddig és ne tovább - üzenik a magyarok

Publikálás dátuma
2016.10.02. 23:31
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
A Fidesz vezette kormányt maga alá temette az általa keltett indulat, biztosan elbukta a kvótanépszavazást. Végleges eredmény szerdán lesz.
Ez történt még...

- Szó szerint meg akarta fúrni a népszavazást az a szegedi férfi, aki öltönyben, munkavédelmi sisakban, fúrógéppel a kezében jelent meg egy szegedi választókörben - számolt be a szegedma.hu. A választó társaival mindezt videóra akarta venni, de a helyi választási bizottság nem járult hozzá az akcióhoz, és szavazni ugyan még engedték, de aztán elküldték a helyszínről a sisakok választópolgárt.

- Egy pesti szavazókörben egy budapesti születésű férfi "migránsnak" öltözve, Arafat-kendővel a fején adta le szavazatát, különösebb bonyodalom nélkül.

- Budapest XV. kerületében egy elhagyott hátizsák miatt kellett kihívni a tűzszerészeket, akik végül nem találtak semmit, így a voksolás folytatódhatott.

- Fejér megyében, Velencén az okozott gondot, hogy "a szavazatszámláló bizottság egyik megbízott tagja olyan öltözéket viselt, amely a választópolgárok akaratának befolyásolására alkalmas volt". Az nem derült ki, hogy a delegálton milyen póló volt, a Nemzeti Választási Iroda csak arról számolt be, hogy a megbízottat hazaküldték átöltözni.

- Szekszárdon a valasztas.hu szerint darázsrajzás miatt a szavazókört áttették egy másik terembe.

Áramszünet okozott fennakadást a voksolásban a Heves megyei Hevesvezekényben, és a Borsod megyei Szinen is.

- Békéscsabán egy delegált dél körül rosszul lett és hazament, a póttag nem sokkal később megérkezett. Kiskunmajsán, Ercsiben, Páprádon és Lullán is rosszullét miatt kellett egy bizottsági tagot cserélni, Tápióságban az egyik tag pedig epilepsziás rohamot kapott.

- A Bécs-Kiskun megyei Tiszaalpáron rendőrt kellett hívni az egyik szavazókörbe, mert egy nem oda tartozó férfi mindenképp ott akarta leadni szavazatát, s felszólításra sem volt hajlandó elhagyni a termet - végül a rendőrök kiérkezése előtt elment.

- A Baranya megyei Hosszúhetényben egy választópolgár az urna helyett a bejárati ajtóra helyezte el a szavazólapját.

- Zuglóban több szavazókörben is arra panaszkodtak, hogy nem voltak fülkék, csak kartonpapírral választották el az asztalokat, így pedig látható volt, ki hogy szavaz: "tutira begyakoroltam két smároló csörgőkígyót, erre nemhogy fülke nem volt a szavazóhelyiségben, de még egy bácsi is nagyon figyelte, hogyan szavazunk. Így nem lehet alkotni!" - írta az Index olvasója.

- A X. kerületben egy hölgy nem kívánta használni a szavazófülkét: "hátrament az asztalhoz szavazni, és fényképet készített a telefonjával a szavazólapról. Mikor ezt a szavazatszámláló bizottság szóvá tette, kiabálni kezdett, elkérte a két bizottsági tag nevét és azt mondta, feljelentést tesz ellenük" - közölte a helyi bizottság.

- Egy Pest megyei faluból olvasónk jelentette, hogy házról házra buzdították szavazásra a lakosokat: "elsőre azt hittük, Jehovák (Jehova Tanúi - a szerk.), de kiderült, hogy rosszabb". Gréczy Zsolt beszámolója szerint a Demokratikus Koalíció (DK) több aktivistáját is megtámadták: az Örs vezér téren, a Corvin negyedben és Maglódon felrúgták kitelepülő pultjaikat, Hajdú-Bihar megyében egy aktivistájukat tonfával kergették, a XI. kerületben pedig egy járókerettel közlekedő szimpatizánsukat ütötték meg.