Előfizetés

Orbán alkotmánymódosítási javaslatot nyújt be

Publikálás dátuma
2016.10.02. 23:44
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
 Nagyszerűnek nevezte a vasárnapi kvótanépszavazás eredményét Orbán Viktor miniszterelnök, mert - mint mondta - "felülmúltuk a csatlakozásról szóló népszavazás eredményét".

A kormányfő vasárnap, a kvótanépszavazás után közölte: az EU-csatlakozásról szóló népszavazáskor 3 millió 56 ezer ember szavazott a belépés mellett, most pedig 3 millió 204 ezernél állnak a nem szavazatok, és nem ismert még a határon túli magyarok szavazatainak nagy része.

Mintegy 15 százalékkal többen vettek részt most, mint a legutóbbi európai parlamenti választáson - tette hozzá Orbán Viktor, aki úgy értékelt: "a fegyver elég erős lesz Brüsszelben is".

Bejelentette azt is: alkotmánymódosítási javaslatot nyújt be a parlamentnek a vasárnapi kvótanépszavazás után, mert "az emberek akaratát rögzíteni kell az alaptörvényben".

Eddig és ne tovább - üzenik a magyarok

Publikálás dátuma
2016.10.02. 23:31
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
A Fidesz vezette kormányt maga alá temette az általa keltett indulat, biztosan elbukta a kvótanépszavazást. Végleges eredmény szerdán lesz.
Ez történt még...

- Szó szerint meg akarta fúrni a népszavazást az a szegedi férfi, aki öltönyben, munkavédelmi sisakban, fúrógéppel a kezében jelent meg egy szegedi választókörben - számolt be a szegedma.hu. A választó társaival mindezt videóra akarta venni, de a helyi választási bizottság nem járult hozzá az akcióhoz, és szavazni ugyan még engedték, de aztán elküldték a helyszínről a sisakok választópolgárt.

- Egy pesti szavazókörben egy budapesti születésű férfi "migránsnak" öltözve, Arafat-kendővel a fején adta le szavazatát, különösebb bonyodalom nélkül.

- Budapest XV. kerületében egy elhagyott hátizsák miatt kellett kihívni a tűzszerészeket, akik végül nem találtak semmit, így a voksolás folytatódhatott.

- Fejér megyében, Velencén az okozott gondot, hogy "a szavazatszámláló bizottság egyik megbízott tagja olyan öltözéket viselt, amely a választópolgárok akaratának befolyásolására alkalmas volt". Az nem derült ki, hogy a delegálton milyen póló volt, a Nemzeti Választási Iroda csak arról számolt be, hogy a megbízottat hazaküldték átöltözni.

- Szekszárdon a valasztas.hu szerint darázsrajzás miatt a szavazókört áttették egy másik terembe.

Áramszünet okozott fennakadást a voksolásban a Heves megyei Hevesvezekényben, és a Borsod megyei Szinen is.

- Békéscsabán egy delegált dél körül rosszul lett és hazament, a póttag nem sokkal később megérkezett. Kiskunmajsán, Ercsiben, Páprádon és Lullán is rosszullét miatt kellett egy bizottsági tagot cserélni, Tápióságban az egyik tag pedig epilepsziás rohamot kapott.

- A Bécs-Kiskun megyei Tiszaalpáron rendőrt kellett hívni az egyik szavazókörbe, mert egy nem oda tartozó férfi mindenképp ott akarta leadni szavazatát, s felszólításra sem volt hajlandó elhagyni a termet - végül a rendőrök kiérkezése előtt elment.

- A Baranya megyei Hosszúhetényben egy választópolgár az urna helyett a bejárati ajtóra helyezte el a szavazólapját.

- Zuglóban több szavazókörben is arra panaszkodtak, hogy nem voltak fülkék, csak kartonpapírral választották el az asztalokat, így pedig látható volt, ki hogy szavaz: "tutira begyakoroltam két smároló csörgőkígyót, erre nemhogy fülke nem volt a szavazóhelyiségben, de még egy bácsi is nagyon figyelte, hogyan szavazunk. Így nem lehet alkotni!" - írta az Index olvasója.

- A X. kerületben egy hölgy nem kívánta használni a szavazófülkét: "hátrament az asztalhoz szavazni, és fényképet készített a telefonjával a szavazólapról. Mikor ezt a szavazatszámláló bizottság szóvá tette, kiabálni kezdett, elkérte a két bizottsági tag nevét és azt mondta, feljelentést tesz ellenük" - közölte a helyi bizottság.

- Egy Pest megyei faluból olvasónk jelentette, hogy házról házra buzdították szavazásra a lakosokat: "elsőre azt hittük, Jehovák (Jehova Tanúi - a szerk.), de kiderült, hogy rosszabb". Gréczy Zsolt beszámolója szerint a Demokratikus Koalíció (DK) több aktivistáját is megtámadták: az Örs vezér téren, a Corvin negyedben és Maglódon felrúgták kitelepülő pultjaikat, Hajdú-Bihar megyében egy aktivistájukat tonfával kergették, a XI. kerületben pedig egy járókerettel közlekedő szimpatizánsukat ütötték meg.

Vona: Orbán egy hatalmas öngólt rúgott

Publikálás dátuma
2016.10.02. 23:21
MTI Fotó: Kovács Tamás
 A Jobbik elnöke Orbán Viktor személyes kudarcaként értékelte, hogy várhatóan érvénytelen lesz a vasárnapi kvótareferendum.

Vona Gábor esti budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: ezt a játékot gólra játsszák, és hiába volt mezőnyfölényben a miniszterelnök és a Fidesz, Orbán Viktor egy hatalmas öngólt rúgott. Azt kérte: ne próbálják ezt megmagyarázni, hanem ismerjék el, hogy ez az ő kudarcuk.

Vona Gábor ismét lemondásra szólította fel a kormányfőt. Az ellenzéki pártvezető szerint az emberek többsége a népszavazáson nem Brüsszelnek, hanem a miniszterelnöknek üzent, ugyanis a migrációnál is jobban fél a kormány túlhatalmától. Hozzátette: az elmúlt 26 évben nem volt egy olyan kérdés, mint a migráció, amely mögött ekkora társadalmi egyetértés lett volna.

Megjegyezte azonban, hogy Brüsszelben csak az érvényességet nézik és az eredményt kíméletlenül fel fogják használni Magyarország ellen. Szavai szerint a kormányfő lemondása az ország szempontjából lenne fontos, ugyanis Orbán Viktor nem fogja tudni sem kellő erővel, sem kellő hitelességgel megvédeni Magyarországot "a brüsszeli hadszíntéren, (...), az európai politikai súlya drámai módon összeomlott".

Vona Gábor a legfontosabb teendőnek az alaptörvény mielőbbi módosítását nevezte annak érdekében, hogy Magyarországot meg lehessen védeni a kvótákkal szemben. Megismételte, hogy ezt már fél évvel ezelőtt meg lehetett volna tenni, a népszavazás után azonban új erőre kaphat az EU.

A Jobbik elnöke azt is közölte, hogy nyitott minden párttal a párbeszédre, kötelességnek tartja a lehető legnagyobb egységet felmutatni Brüsszel felé.

Vona Gábor szólt arról is, hogy lezárult egy politikai korszak, amely alatt "mindent a migráció alá lehetett söpörni", nem kellett foglalkozni az oktatás és az egészségügy problémáival, a korrupcióval, az elvándorlással és az alacsony munkabérekkel.
Megkérdezték arról, milyen esélyt lát a kormányfő távozására. Azt felelte, keveset, azonban szerinte "Orbán Viktor jogilag még a miniszterelnöke Magyarországnak, de politikai értelemben úgy tűnik, már nem".

Egy másik kérdésre azt is elmondta, hogy - noha párton belül még meg kell vitatnia - azt javasolja: bármiféle betelepítés esetén ne az Országgyűlés legyen jogosult dönteni, hanem közvetlenül a nép.