Előfizetés

Elsöprő győzelemről beszélt a Fidesz alelnöke

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2016.10.02. 21:50
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Elsöprő győzelem - jelentette urnazárás után Gulyás Gergely. A pártelnök-miniszterelnök este 7 óra után néhány perccel a Fidesz alelnökét és Semjén Zsolt KDNP elnököt küldte az újságírók elé, hogy ők magyarázzák meg, miért siker a kudarc. Akkor még senki nem ismerte a pontos eredményt, az viszont már világos volt, hogy a több mint 15 milliárdba kerülő kvótareferendum nem lett érvényes. Gulyás, a Fidesz eredményváró központjában, a Bálnában az exit pollok és a napközbeni részvételi adatok alapján közölte, a választási részvétel 45 százalék körül lesz, az érvénytelen szavazatok aránya 5 százalék alatt várható, a nem szavazatok száma pedig 95 százalék körüli többségben lesz az igenekkel szemben.

Elsöprő győzelem - jelentette urnazárás után Gulyás Gergely. A pártelnök-miniszterelnök este 7 óra után néhány perccel a Fidesz alelnökét és Semjén Zsolt KDNP elnököt küldte az újságírók elé, hogy ők magyarázzák meg, miért siker a kudarc. Akkor még senki nem ismerte a pontos eredményt, az viszont már világos volt, hogy a több mint 15 milliárdba kerülő kvótareferendum nem lett érvényes. Gulyás, a Fidesz eredményváró központjában, a Bálnában az exit pollok és a napközbeni részvételi adatok alapján közölte, a választási részvétel 45 százalék körül lesz, az érvénytelen szavazatok aránya 5 százalék alatt várható, a nem szavazatok száma pedig 95 százalék körüli többségben lesz az igenekkel szemben.

"Joggal mondhatjuk, hogy elsöprő győzelem ez mindazok számára, akik elutasítják a betelepítési kvótát, akik hisznek abban, hogy csak az erős nemzetállamok maradhatnak meg, és azoknak, akik hisznek a demokráciában, hogy érdemes a választópolgárokhoz fordulni. Mindenkinek köszönettel tartozunk, aki részt vett ezen a népszavazáson. Rendkívüli megerősítés ez, kötelezőnek tekintjük magunkra nézve" - fogalmazott Gulyás, aki egyben a parlament törvényhozási alelnöke. "A választópolgárok döntését (...) magunkra nézve kötelezőnek tekintjük" - közölte. Világossá tette, jogi értelemben a döntés az Országgyűlés kezében marad, de politikai értelemben a választók döntése kötelezi a politikusokat.

Miután Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is elmondta, a kormány megkapta a politikai felhatalmazást, hogy Magyarországot megvédje Brüsszelben és minden helyszínen a kötelező betelepítési kvótától, Gulyás a Népszavának arról beszélt, a referendum itthoni kommunikációja a kormány számára másodlagos, hiszen a cél az, hogy az unió központjában meg tudják akadályozni a felső korlát nélküli kényszerbetelepítést. A kabinet ehhez vasárnap megkapta a felhatalmazást, így szembe szállhatnak az Európai Bizottság tervével. Akkor is, ha érvénytelen a referendum. Kár gáncsoskodnunk, az unióban nem igen van olyan erő, amely saját országában ekkora politikai támogatással rendelkezik, mint a Fidesz.

Amikor lapunk munkatársa azzal érvelt, hogy Orbán Viktor a költséges népszavazás nélkül is megvédhette volna álláspontját Brüsszelben, hiszen maga is a döntéshozók közé tartozik, a parlament törvényhozási alelnöke a 160 ezres kvótára hivatkozott, amit a magyar miniszterelnök elutasított, ennek ellenére az uniós belügyminiszterek elfogadtak. (Ez nem betelepítés, Magyarországnak nem egészen 2000 ember menekültügyi eljárását kellene a tavaly szeptemberi döntés értelmében lefolytatni és a jogszabályok ismeretében valószínű, hogy nálunk senki nem kap majd oltalmat - a szerk.)

Gulyás tagadta, hogy ez a referendum a 2018-as parlamenti választás főpróbája volt, inkább azt hangsúlyozta, milyen fontos, hogy más pártok szavazói is elmentek és nemmel voksoltak. Lesznek jogi következményei a népszavazásnak. Arra a kérdésre, hogy mikor és milyen javaslatot tesznek, pontos választ nem adott, de annyit közölt, hogy a közeljövőben jogalkotási javaslatokat tesznek. Tiltakozott az ellen, hogy az alaptörvényt a Jobbik támogatásával akarják keresztül vinni. Közölte, úgy tudja, hogy a felső korlát nélküli kényszerbetelepítést az MSZP is elutasítja.

Az újságírók csak a Bálnában értesültek arról, hogy a Orbán Viktor tájékoztatójára helyhiány miatt nem engedik be őket. Pedig a sajtóközpontot, ahol este 7 órától Gulyás és Semjén mellett Kovács Zoltán kormányszóvivő, Dömötör Csaba államtitkár is folyamatosan interjúkat adott, hatalmas teremben rendezték be. Forrásaink szerint a részvételi eredmények ismeretében döntött úgy a kommunikációs stáb, hogy a magyar tudósítókat nem engedik Orbán közelébe. A Népszava munkatársa már délután 5 órakor érzékelte, hogy valami nincs rendben, hiszen a Bálna oldalán hatalmas teherautó dübörgött, amin azt hirdették: üzemzavar elhárítás.

Jobbik: A kormányfő egyet tehet, lemond posztjáról

Publikálás dátuma
2016.10.02. 21:44
MTI Fotó: Kovács Tamás
A Jobbik szerint Orbán Viktor miniszterelnök felelőtlenül belevitte Magyarországot egy hazárdjátékba, amit úgy tűnik, hogy elveszített.

Mirkóczki Ádám szóvivő vasárnap esti, urnazárást követő sajtótájékoztatóján a részvételi adatokat értékelve azt mondta: nagyon úgy fest, hogy a referendum nem volt több, mint egy közel 20 milliárd forintos közvélemény-kutatás, aminek az eredményét pénz nélkül is pontosan tudta mindenki.

Szerinte a kormányfő egyet tehet: lemond posztjáról. Hozzátette, hogy a kormánypárti politikusoknak és a kampánystratégáknak is le kell vonniuk a következtetést. Az ellenzéki politikus kijelentette, "az arrogáns, pökhendi, olykor zsaroló kampányt" nem lehet következmények nélkül hagyni.

A szóvivő kitért arra is, hogy kockázatosnak ítélték a népszavazást, és nem véletlen, hogy az alaptörvény módosítását tartották szükségesnek; javaslatát a Jobbik a múlt héten benyújtotta a parlamentnek. Mirkóczki Ádám kijelentette: abban érdekeltek, hogy a kvóta semmilyen fajtája sem holnap, sem a jövőben ne legyen érvényes.

A jobbikos politikust megkérdezték arról, hogy sajtóhírek szerint a Szerbiában várakozó migránsok a népszavazás eredménytelensége esetén megindulnának a határra. Úgy fogalmazott, ez "a kormányzati propaganda újabb mérföldköve a szánalomkategóriában". Hozzátette: nincs olyan információjuk, hogy az illegális bevándorlók a választási iroda oldalát böngésznék és azt figyelnék, hogy számukra kedvező lesz-e a népszavazás.

A Jobbik az Országgyűlés Irodaházában várja a referendum eredményét, ahová már megérkezett Vona Gábor pártelnök és az elnökség több tagja, köztük Szabó Gábor pártigazgató.

Egyeztetésre ül össze az ellenzék

F. Á.
Publikálás dátuma
2016.10.02. 21:23
MTI FOTÓK
Október 24-re egyeztetésre hívta a demokratikus ellenzéki pártokat Szabó Tímea. Lobogtak a PM-es zászlók a Kossuth téren vasárnap délután, amikor a párt társelnöke azzal fordult a demokratikus erőkhöz, haladéktalanul kezdjék meg a tárgyalásokat az előválasztásról, mert Orbánékat csak akkor tudják leváltani, ha 2018-ban minden körzetben egyetlen jelölt áll a kormánypárti indulóval szemben. 

Szabó azt üzente, senki nem lehet olyan önző, hogy csak saját túlélésére játsszon. Az erőszakmentes Magyarországért tüntetésre, amit a Nemzeti Választási Bizottság első fokú, nem jogerős tiltása ellenére megtartott a PM, a szocialisták vezetői is elmentek. Így a Népszava tudósítója már a téren megkérdezhette Molnár Gyula pártelnöktől, eleget tesznek-e Szabó Tímea meghívásának. A válasz igen volt, sőt az MSZP elnöke szerint az erről szóló tárgyalások korábban megkezdődnek.

"Üzenjük Brüsszelnek, hogy az unón kívül nincs élet" - hirdette az egyik tábla a tüntetésen, amelyen a szemerkélő esőben Barabás Richárd, a PM elnökségi tagja a népszavazás érvénytelenségét ünnepelve Orbán távozását követelte. A Kossuth téren nagyjából 400-an gyűltek össze és a rossz idő ellenére is lelkesen hallgatták, hogy a kvótareferendum sikertelen lesz, így a miniszterelnök megbukott és erre az ellenzéki párt minden nap figyelmeztetni fogja. A gyűlöletkeltés, a félelem korszaka lezárult, Magyarországon új korszak kezdődik, a jelen lévők pedig nem gyávák ahhoz, hogy az orbáni megfélemlítéssel szembeszálljanak.

A színpad közelében nem csak az MSZP elnöke állt, hanem ott volt Hiller István választmányi elnök, Tóth Bertalan frakcióvezető és Lendvai Ildikó, a párt korábbi elnöke. Bár eredetileg úgy volt, hogy a tüntetés résztvevői az esemény végén szívalakzatot formáznak, amit egy daruról lehet majd fotózni, a várható eső miatt a szervezők lemondtak erről. Végül Papp Réka Kinga állt színpadra, aki a Wellhello Apu, vedd meg című dalát adta elő, zongorakísérettel, majd következett Repül a bálna a Republictól. Azután eleredt az eső.